Autostrada A1 București-Nădlac

Started by Ionut, September 13, 2011, 12:10:24 PM

Previous topic - Next topic

13 Members and 36 Guests are viewing this topic.

TibiV

#29610
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

Beowulf

Ordinea prioritatilor:
A1: Bucuresti-Nadlac;  A3: Bucuresti-Bors;  A10: Sebes-Turda;  A0+DNCB: Centura Bucuresti; A8: Tg Mures- Ungheni; A12+A14: Calafat-Craiova-Pitesti-Tirgoviste-Ploiesti-Buzau-Braila; A6: Lugoj-Calafat; A7+DN(2X2): Botosani-Focsani-Slobozia-Calarasi.

NGC

Nu. Vezi comentariul meu din 3 August, deci cateva pagini in urma.

teea

@ in 11 si 12 august, vor fi CAT-urile....
Sa gindesti este dificil. De aceea, majoritatea oamenilor doar judeca ! Carl Gustav Jung

__dir

Hmm, 11 luni pentru o solutie? Cat trebuie sa mai rabdam?

QuoteSoluții demne de reportajele National Geographic aplicate la autostrăzi din România, surpate și deschise prematur traficului în scop electoral spre beneficiul politicienilor. Astfel urmează să fie reparat lotul 3 din autostrada Sibiu Orăștie. O soluție tehnică complexă, propusă de către firma Road Consulting, va fi discutată și probabil aprobată, marți, în Consiliul Tehnico Economic al CNADNR.

Una dintre problemele ce îngreunează reparația autostrăzii este perioada mare de timpă scursă până în prezent de la momentul demolării corpului autostrrăzii pe respectivul sector, spune proiectantul lucrării de reparații. Pentru soluționarea acestei probleme, inginerii de la Road Consulting propun demolarea întregului corp al drumului până la atingerea cotei terenului natural. Cât privește terenul în zonă acesta este unul dificil. Materialele din baza rambleului sunt formate dintr-un pachet coeziv cu grosimea de 7-8 metri caracterizat ca argilă gălbuie, plastic moale, cu fisuri și intruziuni nisipoase, arată autorul proiectuluii.

Structura solului face ca apa să fie întâlnită pretutindeni în corpul autostrăzii. "Apa subternaă a fost regăsită în toate sondajele, la adâncimi de 7,80 metri, 12,70 metri, 13,70 metri de la nivelul superior al autostrăzii, ceea ce corespunde cu nivelul superior al terenului suport și în masa acestuia până la adâncimi de 5.9 metri", spune proiectantul. Road Consulting propune un sistem de drenaj complex realizat la o adâncime de șapte metri.

Sistemul constă în șase "tranșei drenante", transerversal amprizei autostrăzii. Patru tranșei drenante vor avea o lungime de 65 de metri fiecare, restul de două urmând să fie lungi de 285 de metri. "Tranșeile drenate" vor avea o adâncime de șapte metri pe două nivele, mai propune proiectantul. La capătul tranșeilor se vor realiza cămine de vizitare, iar acestea vor fi conectate între ele de drenuri. Un sistemn complex de drenuri menite să scoată apa din fundația autostrăzii și să asigure o umiditate constantă la metri buni sub aceasta.

Peste acest sistem de drenaj se va reface corpul autostrăzii. Baza rambleului urmeazî să fie realizată dintr-un strat de piatră spartă, armat cu geogrile (un fel de țesătură rezistentă). Grosimea stratului de piatră urmează să fie de 1,5 metri.

Există și voci avizate care critică soluția în cauză și spun că aceasta nu va funcționa. O variantă preferabilă ar fi fost amplasarea structurii de autostradă pe un șir de piloni îngropați adânc în pământ până la zona sigură a solului, unde nu mai este argilă. Soluția pare a fi îmbrăișțată d e membrii Asociației "Construim România" ASCORO. Ei susţin că autostrada va continua să se surpe sistematic, dacă în locul gropii nu va fi construit un viaduct. "Soluţia tehnică reală a problemei terasamentului de la KM 276 nu este reconstrucţia lui ca terasament, ci înlocuirea lui cu un viaduct de 300 m. Cu alte cuvinte, până când autostrada nu va fi așezată la KM 276 pe coloane de beton armat înfipte în stânca din adâncime, autostrada va continua să se surpe sistematic. Iar dacă CNADNR ar demara astăzi construcţia inevitabilului viaduct, chiar la un ritm de construcţie accelerat, reluarea traficului ar fi posibilă cel mai devreme abia în vara viitoare", spun specialiştii menţionaţi.

Mihai Bașulescu, inginer în cadrul CNADNR și fost director general al CNADNR, avertizează că mișcarea de tasare în plan vertical compusă cu cea de alunecare în plan orizontal, traficul și trepidațiile por produce cedări și lunecări. Soluția ar fi fost "înțeparea în terenul bun" de fundație cu coloanele unui viadcut înecat, spune el.

Odată existent proiectul tehnic va putea fi obținută autorizația de construire și începute lucrările. Sunt însă și responsabili care atrag atenția că, în forma în care se propune realizarea lucrărilor de reparații, va fi necesat un nou aviz de mediu. Fără acesta lucrările vor fi făcute ilegal.

Pe 7 septembrie 2015 a fost oprită circulaţia pe lotul 3 al autostrăzii Sibiu-Orăştie, ce a fost ulterior demolată pe o secţiune de 200 de metri. După 11 luni,  reparaţia nici nu a început, iar proiectul tehnic aferent lucrărilor urmează să fie avizat abia săptămâna viitoare.

Deşi nu a avizat încă proiectul, CNADNR a achiziţionat deja materiale de construcţii şi servicii necesare refacerii corpului de autostradă. Pe 27 iulie a atribuit companiei Hidroconstrucţia un contract de 7,5 milioane de lei pentru "Furnizare materiale de construcţii şi servicii de închiriere necesare pentru: Refacere corp AUTOSTRADA A1 km 60+545-km 60+770 Etapa II".


Sursa

GDPR

Oricum ar fi, daca pana pe 01 Octombrie portiunea demolata nu va fi refacuta, Homor va fi obligat sa-si dea demisia de onoare. Sau sa fie demis!

dumbravaandrei

#29616
Mai frumos o sa fie cand constructorul o sa-si ceara inapoi banii executati din garantie pe motiv ca ... noi am aplicat solutia ceruta iar defapt trebuia o cu totul alta solutie acolo...

neaguionutu

Felicitari Roklee ! Reportaj senzațional !
Felicitări, lucrurile chiar arată bine!

Multumim frumos pentru tot efortul !

NGC

S-a mai platit o factura pentru COMSA pentru lotul 3 si alte cateva facturi pentru drumuri nationale si variante de ocolire, respectiv poduri.
Platile le vedeti in locul obisnuit.

cutter

Quote from: dumbravaandrei on August 08, 2016, 10:02:39 PM
Mai frumos o sa fie cand constructorul o sa-si ceara inapoi banii executati din garantie pe motiv ca ... noi am aplicat solutia ceruta iar defapt trebuia o cu totul alta solutie acolo...

Constructorul era si proiectant (contractul era de tip proiectare&execuție), deci poartă responsabilitatea pentru soluții.


ciprebbe

#29621
Pentru ca septembrie....

Pentru ca e inacceptabil sa nu se deschida traficului....
Pentru ca o solutie definitiva in urma expertizei va impinge finalizarea sub trafic spre 2018
Pentru ca nu ne mai permitem sa moara oameni pe DN
Pentru ca trebuie....


Mai bine sa ratacesti in padure decat fara padure!
E-republik

A3-UMB-5 alunecari>20m - 1000ron Ciprebbe

stangabriel

Parca deja la filmarea din deltaplan erau ceva santuri sapate perpendicular. Sper sa nu fie autostrada sezoniera. Utilizabila doar iarna la inghet. Oricum interesul comisiei e sa le iasa lor varianta favorabila firmei lor....crunt.
Oare la urmatoarele reparatii inevitabile, nu mai bine lucreaza pe cate 2 benzi? Parca a fost inchisa doar pentru a se demonstra ceva, in nici un caz pentru siguranta participantului la trafic. Se poate face ceva in legatura cu asta?

NGC

#29623
A venit si explicatia oficiala.

http://www.cnadnr.ro/docs/comunicate/Comunicat%20CNADNR%20SA%2009%2008%202016.pdf

QuoteComunicat de presa
09.08.2016


Astazi (09.08.2016), in cadrul sedintei CTE/CNADNR SA s-a avizat cu 12 voturi pentru si 4 impotriva solutia tehnica pentru zona cuprinsa intre km 60+500 - 60+700 aferenta tronsolului de Autostrada Orastie - Sibiu, lot 3, faza Proiect Tehnic.

Solutia tehnica avizata presupune executia a 6 transei drenante, la o adancime de 7 m, transversal amprizei autostrazii, distanta dintre acestea fiind variabila, distantele mai mici sunt in zona cu inaltimea de rambleu mai mare, aceasta distanta crescand pe masura reducerii inaltimii rambleului.

Lungimea acestor transei este de 65 m pentru 4 drenuri si de 285 m pentru doua dintre acestea, La capul aval al transeilor transversale cu lungimea de 65 m, se monteaza camine de vizitare. Intre aceste camine se realizeaza drenurile de evacuare, care unesc toate aceste camine de vizitare.

Cele doua transei cu lungimi mai mari, respectiv 285 m, sunt necesare atat pentru evacuarea apelor drenate catre paraul din aval, cat si pentru asanarea zonei mlastinoase aflate in aval la cca. 200 m de autostrada.

Acestea se unesc intr-un singur cap de evacuare, unde se realizeaza un bazin decantor cu preaplin, continuat cu un sant pereat pana la emisar.

Peste terenul astfel pregatit, se va incepe refacerea  corpului rambleului din materiale granulare, ranforsate cu geogrile, dupa cum urmeaza:

Baza rambleului este constituita dintr-o perna de piatra sparta, armata cu geogrile, iar latimea pernei va fi mai mare decat ampriza efectiva, reducand astfel incarcarea verticala si implicit a efortului tangential din baza rambleului.

Perna de piatra  armata, impiedica deformarea laterala si reduce astfel posibilitatea mobilizarii unor eforturi tangentiale mai mari.

Grosimea pernei va fi de 1,50 m,iar numarul stratelor de geogrile de armare va fi de 4 straturi. Corpul rambleului, este proiectat a se executa din balast, sort 0 - 63. Deoarece taluzurile proiectate initial sunt de 2:3, pante ce se vor mentine pentru continuitatea taluzurilor existente, acestea vor fi armate cu geogrile, constituite in structuri de pamant armat, de o parte si alta a autostrazii. Zona de aplicare a armaturilor este de 6,00 m de la fata taluzului. Distanta intre armaturi va fi de 50 cm.

Pentru asigurarea nedeformabilitatii, (bombarii taluzurilor), se vor realiza la fiecare 2,00 m de inaltime, legaturi din geogrile de acelasi tip cu cele utilizate la perna din piatra Sparta, respectiv geogrile rigide, cu rezistenta efectiva la alungirea de 5-, de  100 kN/m. Armarea taluzurilor se va face cu geogrile.

Pentru sitemul rutier se mentine aceeasi solutie tehnica folosita si in proiectul initial, respectiv, un sistem rutier semirigid, cu urmatoarea configuratie:
-  5 cm    beton asfaltic de uzura MASF 16
-  6 cm    beton asfaltic deschis BAD25m
- 12 cm    anrobat bituminos tip AB2
- 20 cm    balast stabilizat cu ciment
- 30 cm    strat de balast
- 20 cm    strat de forma din materiale coezive tratat cu ciment sau compusi pe baza de ciment.


in cel mai scurt timp posibil, Proiectantul urmeaza sa intocmeasca Detaliile de executie si totodata sa asigure asistenta tehnica pe intreaga perioada de executie a lucrarilor.

De asemenea, solutiile de remediere aferente celorlalte zone cu degradari urmeaza sa fie realizate de catre Proiectant si prezentate in cadrul CTE/CNADNR in scopul avizarii.

CNADNR SA

Dominik

#29624
Cateva poze de pe Lugoj-Deva lotul 3 si ecoductul de pe lotul 4 de pe site-ul ziuaveche.ro












You're in Steelers Country