Sistemele de taxare rutieră în România

Started by Ionut, April 13, 2012, 06:26:57 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

igorashu

Nu, "timestamp - număr mașină" ca entry. Timestamp ca și cheie: hhmmss e suficient, nu trebuie și milisecundele (nu trec 2 mașini în aceeași secundă pe aceeași bandă).

dr4qul4

@igorashu, tu chiar crezi ca pozele se stocheaza pe serverele locale asteptand procesul? Serverul local are sanse mari sa clacheze: cutia in care e nu-l protejeaza perfect de caldura, frig, umezeala, praf, fluctuatii de tensiune, hotii de fier vechi.

Pot sa bag mana in foc ca pozele sunt transmise zilnic si stocate pe serverul central/intermediar (poate exista un sv si in CIC)
Cocoase inutile care ne vor afecta zeci de ani:
1. Focsani 2. Boita 3. Balcauti
"multe multumiri" proiectantilor
2. Pariu cu hefaistos: 200 lei: UMB nu deschide nimic (min 9 km, chiar si HP)  pe A7 înainte de 15 iunie 2024

horatiu.cosma

Daca transmiterea datelor de la camera nu e prin fibra optica sau orice alta varianta wire, atunci pot apara bruiaje care sa distorsioneze semnalul.

hixus

Intrebare legata de cumpararea ro-vignetei online pt o masina inmatriculata in strainatate:
Are cineva experiente cu siturile www.roviniete.ro sau www.e-rovinieta.ro ?

In fiecare an cumparam de la benzinarii dupa intarea la Nadlac, ultima data insa la a 7-a incercare... in Arad... 3 benzinarii nu aveau (desi pareau a fi parteneri CNDAR: Mol si Rompetrol), la alta le cazuse netul, la alta faceau schimb de tura...
Dupa experienta asta am decis sa cumpar online inainte, insa pe ambele sit-uri se cere pe linga numarul de inmatriculare, si sasiul masinii sau numarul de identificare.
Pina acum insa nu am dat niciodata decat numarul de inmatriculare.

Mersi de raspunsuri.

igorashu

Quote from: dr4qul4 on July 01, 2015, 04:52:56 PM
@igorashu, tu chiar crezi ca pozele se stocheaza pe serverele locale asteptand procesul? Serverul local are sanse mari sa clacheze: cutia in care e nu-l protejeaza perfect de caldura, frig, umezeala, praf, fluctuatii de tensiune, hotii de fier vechi.

Pot sa bag mana in foc ca pozele sunt transmise zilnic si stocate pe serverul central/intermediar (poate exista un sv si in CIC)
Tu ai încercat să citești ce-am scris eu? Ajung să mă citez singur...
Quote from: igorashu on July 01, 2015, 04:17:50 PM
În cazul în care serverul are un red flag, cere clientului și poza cu timestamp-ul respectiv.
"serverul" == serverul central ; "client" == camera + mini-pc-ul aferent.
Care ar fi logica să pastrezi niște poze cu mașini cu rovigneta plătită? Păstrezi doar ce ai din ultimele 48 ore, între timp serverul central care verifică validitatea vignetei pentru fiecare număr îți cere poza-dovadă pentru numerele care nu au vignetă valabilă. Acea poză se stochează în datacenter. Restul ștergi local (de pe cameră), doar nu e Facebook să păstrezi amintiri.

În plus, în caietul de sarcini sunt trecute clar condițiile de operare ale echipamentului (pag. 42):
"temperatura de operare să fie cuprinsă în intervalul (-20; +50 C)"
"să permită salvarea imaginilor în format JPEG"
"să dispună de memorie Flash minim 4GB"
"să permită comunicații Ethernet printr-un port de tip RJ45, adresabil minim prin IP propriu (v4)"

Quote from: horatiu.cosma on July 01, 2015, 04:54:51 PM
Daca transmiterea datelor de la camera nu e prin fibra optica sau orice alta varianta wire, atunci pot apara bruiaje care sa distorsioneze semnalul.
De-aia e semnal digital. Să ai checksum și corecția erorilor.

iuli

@igorashu, varianta cu ID a fost mai mult un exemplu mai clar pentru a intelege si cei care nu sunt IT-isti. Evident ca poti cauta dupa data ca sa elimini o coloana din baza de date. Oricum, ceea ce am descris eu a fost la prima mana si o supozitie bazata pe date putine si mai ales fara sa intru prea mult in termeni tehnici.

In plus, am zis clar, pozele s-ar pastra pe client maxim 30 de zile in caz in care vrei o reanaliza completa a intregului trafic, iar cele care sunt neclare sau cu erori in sistem si mai ales amenzile se trimit catre server unde se stocheaza conform legii.

Sa trimiti TOATE pozele de la client catre server e o ocupare a traficului de retea aiurea si fara sens sau noima. igorashu a explicat mai tehnic ca totul se face din camera, eu am sarit peste faza ca acea camera face direct analiza pentru ca nu am cunostintele necesare si era mai simplu de explicat ca un mini server local face analiza.
-------------------

Watch my roadtrips
MyBlog

icristian

Voi ati vazut cat s-a incasat din aceasta taxa in 2 luni.
Aproximativ 8 mil RON din plata electronica si inca cel putin 5 mil (13lei/trecere) din taxa la bariera.
Plus mai sunt vreo 100 mii care au trecut fraudulos: 13 mil RON

Sa speram ca o sa intoarca banii in infrastructura.

TibiV

igorashu, multumesc pentru ca ce ai explicat (si este clar ca stii ce vorbesti... ) idovedeste ca mi-am imaginat corect procesul de la bun inceput...:)

In cealalta privinta insa...
Quote from: igorashu on July 01, 2015, 04:17:50 PM
Quote from: TibiV on July 01, 2015, 01:03:09 PM
Revin insa cu problema pe care o consider esentiala, dar s-a pierdut in discutii tehnice.

De ce pana pe 28 aprilie cine cumpara roivinieta in aceeasi zi NU era amendat chair daca a fost fotografiat mai devreme in ziua respectiva (adica se considera ca rovinieta este valabila de la ora zero a zilei in care ai cumparat-o, asa cum este normal), iar prin OUG 8/2015 s-a stabilit ca rovnieta este valabila doar din momentul cumpararii ?
Am scris și eu și icristian: legea stipula că o vignetă e valabilă doar de la momentul achitării de când s-au montat primele camere (octombrie 2010). Cel mai probabil sistemul e "relaxat" ca să nu sancționeze pe cei de bună credință și să nu apară probleme de genul: am cumpărat vigneta de la o benzinărie cu 100m înainte de prima cameră, dar până să se proceseze tranzacția în serverul CNADNR, mi-am luat amendă.

Nu, nu este asa...
Si Dan74 mi-a verificat afirmatia ...
Quote from: Dan74 on June 30, 2015, 05:14:14 PM
@TibiV m-ai facut curios, uite ce scrie in lege:
8. Perioada de valabilitate a rovinietei ncepe de la ora 0,00 a zilei solicitate de utilizator şi expiră la ora 24,00 a ultimei zile a duratei pentru care a fost achitat tariful de utilizare.
(la  data  28-apr-2015  Art.  1,  alin.  8  modificat  de   Art.  III,  punctul  10.  din Ordonanta  urgenta 8/2015)
8.1 Dacă ziua de început a perioadei de valabilitate a rovinietei este ziua în curs, valabilitatea acesteia începe la ora înregistrării informaţiilor privind achitarea tarifului de utilizare în baza de date a SIEGMCR şi expiră la ora 24,00 a ultimei zile a duratei pentru care acesta a fost achitat.
(la  data  28-apr-2015  Art.  1,  alin.  8  completat  de Art.  III,  punctul  11.  din Ordonanta urgenta 8/2015).

Cu alte cuvinte aceasta limitare "de la ora cumpararii" a fost introdusa cu doar o luna in urma.
Discutia a plecat de la colegii care in trecut au plecat la drum fara rovinieta, si-au adus aminte pe drum si au cumparat-o de undeva, si au pastrat dovezile asteptand amenda. Care nu a mai venit. Si nu a venit pentru ca in forma initiala, cand s-a introdus rovinieta electoronica, spune doar ca ea este valabila o zi, 7 zile etc.
Deci daca este valabila o zi, nu conteaza la ce ora o cumpar, imi "äcopera" toate drumurile facute in ziua aceea, chiar si inainte de a o cumpara. Acesta este motivul pentru care nu s-au primit amenzi pentru roviniete cumparate ulterior.

Abia OUG 8/2015, publicata in M.Of. din 28 aprilie 2015, introduce poveste cu valabiltatea "începe la ora înregistrării informaţiilor privind achitarea tarifului de utilizare".

Daca nu ma crezi, poti vedea precedenta forma a legii (OG 15/2002) privind tariful de utilizare aici http://cotar.ro/media/files/OG%2015%20-%20ROVINIETA.pdf sau aici http://www.isctr-mt.ro/Files/legislatie/Nationala/Ordonanta/Og15_2002.pdf

Textul spune doar ca:
Quote(7) Tariful de utilizare este structurat în funcţie de durata de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România, astfel: o zi, 7 zile, 30 de zile, 90 de zile*), 12 luni. Durata de utilizare cuprinde durata de parcurs, precum şi durata de staţionare.
(7^1) Prin excepţie de la prevederile alin. (7), pentru autoturisme şi pentru vehiculele de transport marfă cu masa totală maximă autorizată mai mică sau egală cu 3,5 tone, durata minimă pentru care se poate achita tariful de utilizare este de 7 zile.
8 ) Tariful de utilizare se aplica in mod nediscriminatoriu pentru utilizatorii romani si straini ai retelei de drumuri nationale din Romania, aflata in administrarea Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania - S.A.
(9) Tariful de utilizare se aplică în mod nediscriminatoriu pentru utilizatorii români şi utilizatorii străini ai reţelei de drumuri naţionale din România, concesionate Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România - S.A.
(10) În cazul schimbării utilizatorului vehiculului, rovinieta îşi menţine valabilitatea."

In forma noua introdusa de OUG 8/2015 rovinieta pe o zi cumparata la ora 23 este valabila doar 1 ora, si nu acopera drumul facut la ora 22 pentru care esti pasibil de amenda.
Asa ceva nu se putea intampla pana acum pentru ca vechea forma nu vorbea despre ora platii,si era clar ca o rovinieta cumparata pentru ziua X, chair daca la ora 22, acopera intreaga zi X, deci si drumurile facute anterior cumpararii...
Daca de acum se ia in calcul ora cumpararii, cinstit ar fi fost ca rovinieta cumparata la ora 23 sa fie valabila pana maine la ora 23...
Un avocat destept (poate avocatul poprului) cred ca ar putea sa faca o treaba buna aici.

The defence rests... :)
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

ciprebbe

QuoteCu alte cuvinte aceasta limitare "de la ora cumpararii" a fost introdusa cu doar o luna in urma.

Rolitia rutiera(politia autostrazi si birourile pt DN-uri) a primit echipamente electronice de la CNADNR pt verificarea rovinietei.
Daca te verifica si nu apari cu ea platita te amendeaza pe loc. Teoretic trebuie sa se intre in actiune deja insa se pare ca mai au de muncit la instructaj. Se va rezolva probabil in cateva saptamani si pe viitor asa se va actiona. Citez" Sistemul functioneaza la secunda".
Mai bine sa ratacesti in padure decat fara padure!
E-republik

A3-UMB-5 alunecari>20m - 1000ron Ciprebbe

TibiV

Perfect.

Dar dacă fac asta să facă si valabilitatea corespunzatoare: de la ora cumpărării la aceaşi oră.
Am luat pe 7 zile astăzi, miercuri 1 iulie, la 20:53, să expire miercurea viitoare la 20.53. Altfel este FURT.

Iar dacă spui că si Poliţia e înarmată până în dinţi, atunci e clar:  NU are ca scop colectarea tarifului de utilizare, ci colectarea amenzii.
Si se bate cap în cap cu situația de la Feteşti, unde ai aproape 48 de ore DUPĂ ca să plătești (conform exact aceeaşi OUG 8/2015 !). De ce discriminarea asta?
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

danutzu_1069

Quote from: hixus on July 01, 2015, 05:13:55 PM
Intrebare legata de cumpararea ro-vignetei online pt o masina inmatriculata in strainatate:
Are cineva experiente cu siturile www.roviniete.ro sau www.e-rovinieta.ro ?

In fiecare an cumparam de la benzinarii dupa intarea la Nadlac, ultima data insa la a 7-a incercare... in Arad... 3 benzinarii nu aveau (desi pareau a fi parteneri CNDAR: Mol si Rompetrol), la alta le cazuse netul, la alta faceau schimb de tura...
Dupa experienta asta am decis sa cumpar online inainte, insa pe ambele sit-uri se cere pe linga numarul de inmatriculare, si sasiul masinii sau numarul de identificare.
Pina acum insa nu am dat niciodata decat numarul de inmatriculare.

Mersi de raspunsuri.

Poti folosi cu incredere site-urile.
Am achizitionat roviniete pentru o flota de 20 masina.
Seria sasiului este necesara in ideea (nu este cazul tau) ca daca se schimba nr de inmatriculare, rovinieta sa fie valabila fara vreo alta operatiune.
Foarte mare atentie la transmiterea seriei de sasiu. orice inadvertenta face ca rovinieta sa nu fie valabila in cazul schimbarii nr de inmatriculare.

danutzu_1069

@TibiV
Hai sa facem o diferenta intre rovinieta, care este o taxa de utilizare a drumului public (a oricarui drum public) si peiaj-ul de la Fetest care este o taxa de trecere.
Pe DN-uri poti sa mergi sa mergi, o data de doua ori sau de cate ori vrei, in cadrul pretului platit.
La Fetesti vorbim despre o taxa de trecere pe care o folosesti doar la o trecere, nu treci de mai multe ori pe aceiasi bani.

TibiV

#327
Trec podul o dată, si plătesc oricând până mâine la 24. Taxa ( peiajul) este pentru 1 trecere.

Mi se îmbolnăvește mătușa de la Alexandria. Fug să o aduc la spital. Pe drumul de întoarcere îmi amintesc de rovinietă si cumpăr una de o zi. Rovinieta îmi dă dreptul să utilizez DN-urile 1 zi.

Care este diferența?

Eu nu cer să plătesc mâine rovinieta pentru astăzi, ci doar ca dacă tot am plătit pentru 1 zi, ziua să aibă 24 de ore.
Adică sau e valabilă pe 1 iulie, de la ora 0 la ora 24, indiferent când am cumpărat-o, fie 24 de ore din momentul cumpărării.

Altfel este o struţo-cămilă..

Si dacă cineva îmi dă exemplul ţarilor din vest, vreau să vă spun că nu e valabil dintr-un motiv simplu. Ţările alea au viniete de 4-5 decenii, când sistemele IT despre care vorbim de 4 pagini ( camere, identificarea automată, transmitere poze la sute de km) era pur si simplu SF. Pe vremea aia nu exista alternativă decât să ai la tine dovada fizică să o prezinţi polițistului. Nu o ai - amendă. Că doar nu puteai să-i promiţi pe cuvant de pionier că o plătești la prima benzinărie...
La ei este deja o cutumă de decenii, si ca orice cutumă e greu de schimbat.

Dar tocmai sistemele IT&C de astăzi permit  flexibilitate, si tocmai ele permit ca la Feteşti să plătești mâine.

Plus că această tehnologie permite să nu mai incarci Poliţia si cu verificarea rovinietelor, când ar trebui să facă alte lucruri mult mai importante pentru siguranța circulației, dar pe care din păcate oricum nu le fac.
Dar rovinietele sunt o altă ocazie să te oprească si să te ţină de vorbă până " te simți"...

Quote from: danutzu_1069 on July 01, 2015, 09:12:55 PM
Pe DN-uri poti sa mergi sa mergi, o data de doua ori sau de cate ori vrei, in cadrul pretului platit.
Exact, a preţului plătit, iar UM pentru marfă este "ziua"  de utilizare, nu "trecerea" adică o singură utilizare.
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

danutzu_1069

Daca te duci cu camionul, sau ma rog cu orice altceva decat autoturismul, iei rovinieta pentru o zi
Altfel, pentru turisme, cea mai mica rovinieta este pentru 7 zile.

Dupa parerea mea, la nivel macro, cei care isi iau rovinieta in ziua in care au nevoie este destul de mic. Majoritatea isi cumpara rovinieta inainte de a fi folosita.

Si inca ceva, daca esti cu turism, in tranzit prin Romanaia, trebuie sa cumperi din aia de 7 zile. deci esti in tranzit, adica folosesti DN-urile si A doar pentru, hai sa zicem 2 zile. De restul 5 zile ce zici?
Zici ca te jefuieste statul.
Astea nu sunt inventate de noi, sunt si pe la altii, Bulgaria de exemplu.

yetiman

#329
Toate tarile au sisteme similare.
Ce sa spunem atunci de Elvetia? Vigneta e doar pentru un an (nu exista varianta mai scurta) si, indiferent cand o iei are valabilitate pana la 31 ianuarie. Deci, daca o iei pe 01 februarie o folosesti 365 zile, daca o iei in 31 ianuarie o folosesti o zi. (la acelasi pret, parca 40 sau 42 CHF, nu mai stiu exact).
O mica corectie (multumiri lui rudi pentru clarificare). Valabilitatea e de 14 luni. Exista o perioaada de suprapunere (decembrie si ianuarie), deci valabilitatea minima e de 2 luni (daca o iei la 30.11 e valabila pana in 31.01 anul urmator. daca o iei la 01.12 iei deja vigneta pentru anul urmator si expira in 31.01 peste 2 ani = 14 luni)
Da, e adevarat ca nu e electronica, doar o eticheta pentru parbriz, ca si in Austria de altfel, si fara legatura cu numarul de inmatriculare sau datele masinii.

Ungaria si Austria au si ele vigneta de minim 7 sau 10 zile, desi pentru strainii care doar traverseaza ar avea nevoie de o zi, maxim 2. (In Ungaria, dar doar in perioada de vara, era si o vigneta pentru 4 zile).
Si asa se intampla. Daca mergi in vest pentru 2 saptamani, atat la unguri cat si la austrieci, trebuie sa cumperi cate 2 vignete desi tu traversezi in 2 zile.
Nu e la noi mai altfel decat in alte parti.

Problema noastra e alta: banii stransi din aceste taxe se folosesc sau nu se folosesc la intretinerea drumurilor?  La urma urmei asta e rolul lor. Si eu n-as avea nimic impotriva detaliilor de aplicare, daca banii s-ar vedea in calitatea drumurilor, a marcajelor, a semnelor si a sistemelor de informare.
,,Pe hoţii mărunţi îi trimitem la închisoare, iar pe cei mari îi numim în funcţii publice." — Esop
,,Greşelile politicianului sunt crime, căci în urma lor suferă milioane de oameni nevinovaţi, se împiedică dezvoltarea unei ţări întregi şi se împiedică, pentru zeci de ani înainte, viitorul ei." — Mihai Eminescu