Sistemele de taxare rutieră în România

Started by Ionut, April 13, 2012, 06:26:57 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

tom_sawyer

A fost depusă astăzi o ofertă pentru noul sistem electronic de tarifare a autovehiculelor care circulă pe rețeaua rutieră națională.

Contractul prevede atât servicii de dezvoltare și implementare a soluției informatice cât și furnizarea de echipamente software de bază.

VODAFONE ROMANIA SA a depus singura ofertă pentru acest contract cu o valoare de maximum  224,68 milioane de lei (fără TVA), finanțat prin PNRR.

Durata contractului este de 84 luni din care 24 de luni pentru serviciile de dezvoltare şi implementare a soluţiei informatice și pentru  furnizarea echipamentelor și a programelor.

Prin această investiție dorim să construim un nou sistem informatic integrat destinat gestionării tarifului de utilizare a infrastructurii rutiere, în conformitate cu prevederile UniuniEuropene.

Noul sistem de tarifare va îngloba atât un mod de tarifare  bazat pe perioada de utilizare a infrastructurii rutiere (time based) pentru autoturisme, autobuze, autocare si autovehiculele de transport marfă cu masa totala maxima autorizata (MTMA) ≤ 3,5 tone cât și un mod de tarifare în funcție de distanta parcursă (distance based) pentru autovehiculele de transport marfa cu MTMA> 3,5 tone.

facebook.com/CristianOvCPistol

voicul

Totusi, macar prin absurd, s-ar putea face ceva?

Bine am vazut ca a mai fost inchisa o parted in A, dar taxarea asta pune 30 min pana la 1h in plus la drum.

Skynick

Nu taxarea, limitarea de viteza creeaza ambuteiajul. Ar trebui desfiintate statiile de taxare si iesit de pe autostrada daca vrei sa platesti la casa.

danutzu_1069

Pun pariu ca mare parte din coloana de pe B1 era pentru plata cu numerar... ca in secolul trecut..
Totusi, cred ca a mai fost si alteva, ca nu este pentru prima data cand se sta la taxare sau se circula cu viteza redusa...

Si, ceea ce nu înțeleg, de ce la roviniete se poate "citii" nr la 130 km/h si peste, iar aici trebuie redusa viteza la 20 - 30 km/h ?
Daca se poate "citii" nu de inmatriculare la viteze mai mari, atunci sa demoleze constructiile si sa ramana cate o ghereta pe margine, ptr plata cu numerar.

Haideti, totusi, sa evoluam!

kitsune

Erau 5 mașini de toate la taxare (la coadă la bilete). Strangularea traficului era dată de restricția de viteză. Pur și simplu nu face față drumul unei astfel de densități de trafic prin 2 porți, chiar și cu 50 km/h. Coada era la km 172, faceți și voi socoteala cât este până la taxare. După Fetești se mergea cu 130 până după Sărulești, unde iar a fost coadă la incendiul de după Fundulea.
Am făcut 4:53 pentru un drum de 213 km. De obicei fac 2 ore și un pic.
Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence

alecu26

Rovigneta e ridicol de mica. Poate la final de 2025 ar trebuii renuntat la rovigneta generala si pusa doar pe autostrazi, mult mai mare. Dublu...triplu fata de nivelul curent. (Ma refer la masinile mici).
Drumurile noastre POATE....
(100 Euro ca tronsonul Holdea Margina din A1 nu se va deschide complet la trafic in acest deceniu).

Sorinus

De acord ca e mica, dar și dublat de la an la an nu e ok. 10-20% pe an abia se simte.

alecu26

Da...
E clar ca de la un anumit nr de km de auotstrada si DX uri (odata cu Dx Craioav Pitesti A7 si A8 relativ distribuiti in tara) nu ai de ce sa mai taxezi DN urile.
Dar autostrazile au nevoie de bani clari si constanti pentru intretinere. Mai ales ca vin si primele tuneluri.
Drumurile noastre POATE....
(100 Euro ca tronsonul Holdea Margina din A1 nu se va deschide complet la trafic in acest deceniu).

Bachus01

Nu cred ca este o soluție bună taxarea  mai mare pe autostrada . In loc sa scoatem traficul de pe DN uri, il băgăm inapoi . La noi este problema de mentalitate . Încă avem "afaceriști/soferi/ soferi profesionisti de carton" care ii vezi cum umbla prin Italia , Franța pe DN uri (unde este posibil) strict pt a nu plati . Și nu este tocmai fair play dupa 20 ani cand o sa avenm in moldova si oltenia 400-500 km de autostrada si o taxam .

Eu as merge mai mult pe  creșterea  rovinietei (triplu) , si adăugarea unei taxe in pretul carburantului care sa mearga strict pt întreținere.  Calculul este destul de simplu . Costul întreținerii anual , nr de litri de carburant vanduti in Romania si ai rezolvat problema .  Cu cât mergi mai mult si folosesti mai mult infrastructura,  plătești.  Cred ca este cel mai rezonabil pentru toată lumea. 

Și mai avem o problemă .  Plină tara de epave.  Nu este obligatoriu sa avem toti masini, sau masini premium . 30% din masini nu ai ce cauta pe strada.  E simplu sa te uiti într-o parcare la cauciucuri si sa vezi cate masini au cauciucurile ca in palma . Una este sa ai bani de o mașină,  si una este sa ai bani sa o întretii.  Aici e putin mai complicat . Implica mai multe autorități . Noi urcam cred ca avem printre cele mai mici taxe din europă

Varianta simpla si justă cred ca este adăugarea unei taxe pe litrul de carburant .

csongorosz

@Bachus01 era vorba din start de creșterea Rovinetei. Că o să avem anumite secțiuni de autostrăzi cu taxe (de fiecare dată când folosești plătești) e o altă treabă.

JohnDoe

^ ce facem cu electricele? Vrem, nu vrem, vin peste noi.
In plus hibridele de tip lug-in nu consuma asa de mult ca si cele ICE.
15% in plus la vigneta nu o sa scoata traficul de pe A si sa-l trimita pe DN, va scoate rablele de pe A-uri.
In plus, de ce camioanele nu sunt taxate la kilometru, ca in Belgia, ne permitem sa fim darnici ?
Daca nu stiati, pentru autovehiculele peste 3,5 tone, in Germania trebuie sa ai derogare ca sa nu platesti vigneta.

A6 - Craiova -Severin -  Lugoj si extinderea Severin catre Calafat

TVlad

Vad ca de la strangularea traficului la statia de taxare a podului de pe A2 s-a sarit la alt subiect, al taxelor in general. Mai fratilor, voi nu sinteti satui de cresterile de preturi? Sau lucrati la stat, cumva? :)

satanistu

Ahahahha voi cereti taxe mai mari si va plangeti ca e rovinieta prea mica? Spuneti ca vreti taxe mai mari si sa fie pe autostrazi?

Cumva sunteti din partea guvernarii? din partea puterii?

Probabil furati si nu munciti banii pe care ii aveti in conturi/portofele.

Va reamintesc ca avem cea mai mare taxare pe munca din EU, 42% din salariu se duce la ei, apoi 19% din orice cumperi se duce la ei, apoi ai impozite, taxa pe parcare, taxa pe tigari, pe alcool, pe benzina, RCA-uri, CASCO-uri si multe altele.

Cred ca faceti misto sau repet, furati banii, nu ii munciti.

Sorinus

bZ1-

exista deja licitatie (s-a inscris doar Vodafone) pt viitoarele sisteme de taxare si se mentioneaza ambele modalitati time based/distance based.

https://forum.peundemerg.ro/index.php?topic=79.1155

puteti sa duceti discutia acolo.