Sistemele de taxare rutieră în România

Started by Ionut, April 13, 2012, 06:26:57 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

shift2rail

#930
@hefaistos: daca citesti printre randuri acest thread, vei observa cum cele doua principii UE (i) user pays & (ii) polluter pays sunt departe de a intruni majoritatea sufragiilor forumistilor (understatement daca ne referim la poluatorul plateste)

E totusi un inceput bun de conversatie substantiala, dezbatere care lipseste cu desavarsire din spatiul public rom acaparat de futilitati.

Iar tavalugul UE va veni peste noi: de ex Parlamentul European insista ptr un mecanism ETS2 (sistem de permise comercializabile de a emite gaze cu efect de sera) ptr emisiile de CO2 din  transport (plus emisiile produse de incalzirea/racirea cladirilor, abia asta va fi cu adevarat explosiv politic!) incepand cu 2025, statele  membre temporizeaza ptr 2030, deci un 2027 pare o  probabila data de compromis.

@API ar face un enorm serviciu public daca ar reusi sa aduca aceste subiecte in agenda publica, chiar daca, aparent, depasesc capitolul "infrastructura".


oneLess

#931
Quote from: gruiarew on October 27, 2022, 11:01:53 AM...
Care cumpără de la benzinărie, asta e, și-o asumă...

Dar la cât stai acolo, pot să tasteze și un număr de telefon de contact și o adresă de mail, pe lângă VIN, număr de înmatriculare, bla bla...
Ca să nu mai spun că stai și când cumpără altul rovignetă în fața ta, tu cu benzina pusă, dar este dreptul lui, nu!
Proști ăia care au inventat QR-ul. Consumau tonerul aiurea pe acte! Ce bine prinde acum în criza energetică, inflaționistă și războinică!
Că dacă cartea de identitate a vehiculului ar avea chip ne-ar duce în alte zone satanice minim!

LE: DA, și-o asumă pentru că își asumă societatea în care trăiesc nu pe cea în care și-ar dori să trăiască ei și urmașii lor.

TibiV

Quote from: dumbravaandrei on October 27, 2022, 09:32:57 AM@florin74 nu exista perioada de gratie. Si nici nu se anuleaza amenda. Eu am avut o situatie in care am fost luat de camera de la Timisul de Jos la 08:02 si am cumparat prin sms la 08:04 si a trebuit sa platesc amenda.

Dar in ce an ai patit asta?...
Am primit si eu o amenda din asta, dar in urma cu aproximativ 6-7 ani. Am cumparat rovinieta cam la 2 ore dupa ce mi-am dat seama, dar in aceeasi zi (pe la ora 15, nu aproape de miezul noptii...) dar asta nu m-a scutit de sanctiune.
 
Se pare ca intre timp au schimbat, si acum este asa cum spune @florin74

Quote from: florin74 on October 27, 2022, 10:29:30 AM"Șoferii care sunt surprinși pe un astfel de drum fără rovinietă trebuie să știe că pot remedia problema doar dacă plătesc contravaloarea rovinietei în aceeași zi, până la miezul nopții. Sistemul mai face automat o verificare a tuturor numerelor înregistrate în ziua respectivă, iar cele care au avut rovinieta cumpărata pană la sfârșitul zilei sunt șterse din baza de date cu autovehicule fără rovinietă. Așadar, ai timp până la miezul nopții să plătești, în caz contrar, șoferii respectivi vor primi amenda pentru rovinietă direct acasă"

Intamplator, eu si consoarta nu putem avea concedii simultan decat in luna august.
Si am patit in doi ani consecutiv aceeasi chestie: am plecat din Bucuresti, si mi-am amintit de rovinieta abia pe Valea Oltului, cand am observat camerele. Timp in care sigur am fost surprins "in flagrant" de mai multe camere.
Evident, rovinieta era expirata de 2-3 zile (cumpar intotdeauna rovinieta pe 12 luni, chiar daca nu ies din oras decat de 4-5 ori pe an - tocmai ca sa nu fiu stresat "am sau nu am rovinieta valabila?").
In ambele situatii am cumparat una noua de la benzinarie (culmea, aceeasi benzinarie!...) si nu am primit nicio felicitare nici pana in ziua de azi.
Iar cele doua "ocazii" au fost in august 2020 si august 2021...
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

oneLess


yetiman

#934
@oneLess : ce vrei sa spui cu asta?

LE:

(8.) Pentru lipsa rovinietei valabile, procesul-verbal de constatare a contravenţiei se comunică contravenientului
în termen de cel mult 2 luni de la data aplicării sancţiunii contravenţiei. În intervalul de la data săvârşirii
contravenţiei până la data comunicării procesului-verbal de constatare a contravenţiei nu se pot încheia alte
procese-verbale de constatare a contravenţiei pentru lipsa rovinietei valabile pentru acelaşi vehicul.
14/09/2018 - alineatul a fost modificat prin Lege 60/2018
.
(10) Aplicarea sancţiunii amenzii contravenţionale se prescrie în termen de 4 luni de la data săvârşirii faptei.
,,Pe hoţii mărunţi îi trimitem la închisoare, iar pe cei mari îi numim în funcţii publice." — Esop
,,Greşelile politicianului sunt crime, căci în urma lor suferă milioane de oameni nevinovaţi, se împiedică dezvoltarea unei ţări întregi şi se împiedică, pentru zeci de ani înainte, viitorul ei." — Mihai Eminescu

oneLess

Exact asta
Quote from: yetiman on October 27, 2022, 03:45:21 PM[... de la data aplicării sancţiunii contravenţiei ...
Aplicarea sancțiunii poate fi peste 1.013 ani de la data înfăptuirii contravenției ! Și este aplicată când vor mușchii lor.
Așa că nu e de stat cu ochii pe ceas 2 luni! Eu am din iunie gafă și nu mi-a venit până acum. Am uitat. Vă anunț când vine.

yetiman

Ai citit, cumva, si art. 10? Unde se face clar referire la data savarsirii faptei.
Au 4 luni sa aplice sanctiunea (altfel se prescrie) si inca 2 lui sa o comunice. DEci 6 luni in total.

Dupa parerea mea, TibiV poate sa doarma linistit. Tu NU. In octombrie vor face aplicarea sanctiunii (ca sa nu depaseasca cele 4 luni - vezi cazul lui Kitsune) si prin noiembrie uita-te cu atentie in cutia postala...  :D

PS: Si eu am patit-o odata, si tot la limita termenului de prescriere au emis amenda.
,,Pe hoţii mărunţi îi trimitem la închisoare, iar pe cei mari îi numim în funcţii publice." — Esop
,,Greşelile politicianului sunt crime, căci în urma lor suferă milioane de oameni nevinovaţi, se împiedică dezvoltarea unei ţări întregi şi se împiedică, pentru zeci de ani înainte, viitorul ei." — Mihai Eminescu

dumbravaandrei

@TibiV "prins" pe 28 decembrie, amenda venita la primarie in MAI. Facut contestatie, platit amenda :)

yetiman

^ Nu contrazice cu nimic ce am scris eu mai sus...  :D

28 dec. -> 28 aprilie -  termenul maxim in care se poate aplica sanctiunea
28 aprilie -> 28 iunie - termenul in care trebuie comunicata sanctiunea

Foarte simplu... In mai erai inca in interiorul termenului de comunicare, daca sanctiunea a fost aplicata in ultimele zile a intervalului de aplicabilitate.

Dar deja cred ca exageram cu matematica si ar trebui sa revenim la subiectul initial.
,,Pe hoţii mărunţi îi trimitem la închisoare, iar pe cei mari îi numim în funcţii publice." — Esop
,,Greşelile politicianului sunt crime, căci în urma lor suferă milioane de oameni nevinovaţi, se împiedică dezvoltarea unei ţări întregi şi se împiedică, pentru zeci de ani înainte, viitorul ei." — Mihai Eminescu

dr4qul4

Eu tot un sistem de taxare inspirat din telefonia mobila as alege.
Adica ori iti faci abonament, ori iti reincarci "cartela preplatita" !
La fiecare trecere prin fata unei camere ti se ia o suma fixa de pe "cartela" care iti permite sa circuli urmatoarele 3 ore (timp in care poti trece prin fata oricarei alte camere fara sa fii taxat). Suma e in functie de mtma si de norma de poluare
Poti afla "soldul" pe net sau prin sms, introducand numarul de inmatriculare si seria talonului.
Daca nu ai abonament si ai sold negativ, ai 15 zile sa platesti, altfel amenda!

Se pot amplasa oriunde camere de rovigneta si chiar activa unele dupa un anumit program, astfel incat sa poti influenta fluxurile de trafic.
Pentru cei care incearca sa evite plata, se vor folosi camere fixe sau chiar politisti (cand iti cer actele te taxeaza si cu o trecere de rovigneta DACA masina este inmatriculata in alt judet). Pentru asta va trebui sa dotam polististii cu tablete prin care sa verifice automat actele masinii si ale soferului.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

TibiV

Mama proștilor este mereu gravidă... :)

Hercule

@Ionut: exista vre-un termen pana la care trebuie trimisa adresa PUM? Va mai ganditi sa o ajustati in urma comentariilor din acest thread?
Deșteaptă-te române!

horatiu.cosma

Mersi yetiman pentru textele de lege și pentru răbdare, de apreciat că nu arunci prosopul în a tot scoate piatra din lac  :D .

Deci problema nu e la amendarea repetată pentru lipsa rovinietei (care nu se întâmplă), nici la trimiterea amenzii peste X ani (e maxim 6 luni de la faptă până la trimiterea amenzii), ci la faptul că unii cetățeni în alea maxim 6 luni își aduc aminte că nu au rovinietă și își cumpără (și poate a doua zi vine amenda), iar alții știu că nu pot fi amendați repetitiv și nu cumpără vinietă până le vine acasă amenda, beneficiind de o vinietă mascată in tot acest timp.

Soluția ar fi cea enunțată anterior, cu un warning la momentul săvârșirii contravenției prin SMS/email, sau gen a doua zi, ca sa nu încurajăm mersul fara vinietă și cumpăratul doar când mă anunță statul că m-a prins.

dr4qul4

eu am scapat de amenda acum vreo 10 ani. Am cumparat rovinieta din OMV km48. Ori camera de la intrere pe A1 e stricata, ori au pierdut PV pe undeva ori...nu toate camerele se sincronizeaza la sfarsitul zilei.
Poate camerele trimit la 24 ore datele, dar cate o camera pe rand. In felul acesta nu ai nevoie de un server puternic.
Sau toate camerele trimit in fiecare ora (sau la 30 de minute), iar eu (si altii) am apucat sa cumpar rovignieta inainte de sincronizare, iar altii, mai putin norocosi, au achizitionat-o dupa.

Iar timestamp-ul nu este cel al trecerii, ci cel al sincronizarii.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

JohannDB

................... Interesante discuții, legate de pățaniile cu camerele de vignetă/vinietă.... Daa, acum câțiva ani era o reglementare care spunea "tare și clar" că vinieta este valabilă din "momentul achiziționării ei" până la sfârșitul zilei în care a fost emisă, respectiv, ora 23:59:59.... Dacă treceai "prin cameră" (că prin hol sau cămară nu era loc... :D  :D  :D  :D ) și cumpărai vinieta la prima "ocazie", erai "bun de plată" !! E bine că s-a renunțat la acestă specificație "rigidă", deoarece văd că  - nahhh, asta-i viața și de multe ori se adună belelele pe capul omului - mulți au scăpat de grija primordială a vinietei... E bine că poți "s-o iei" până la sfârșitul zilei, NUMAI CĂ - ATENȚIE: înainte de miezul nopții, cu cca 15 minute, sistemul de emitere intră în "stai până mâine", adică nu mai  poți achiziționa nicio vinietă și ceea ce-i mai prost (am pățit-o de "n" ori) nici nu poți alimenta , deoarece sistemul electronic intră pe închidere de zi/stop joc - raport fiscal final de zi și ești nevoit să  faci "zâmbre" până-n ziua următoare, adică ceva după ora 00:10/15 după miezul nopții (nu miezul din..dodoașcă)....

  TREC ACUM LA O CHESTIE SERIOASĂ....... !! La noi (sunt codrii verzi, de brad - nahh că iar e pamflet), DE CE la frontieră, la PUNCTELE ACI ("cântar", pe-nțelesul celor ce nu-nțeleg aceste abrevieri, că n-au de unde), NU SE POATE PLĂTI nenorocita de vinietă și cu CARD DKV sau ROUTEX ??
   Am "N" situații, în care șoferii străini, traversează toată "Ioropa=Europa" și-și achită  obligațiile prin cardurile Routex sau DKV...... Ei, când ajung la noi, dau de "mici inconveniente": trebuie să plătească "cash" sau cu "Visa" sau "Maestro", care, acestea ultimele două, uzual sunt carduri personale și omului nu-i prea convine să implice contul/cardul/banul personal în treburile firmei, pentru că și în țările cu apă caldă, patronii nu sunt sfinți (cum nu sunt nici la noi) și nici uși de biserică, eventual uși de biserică la.... popa-n beci...!!!  :cool:
   Oamenii ăștia sunt de bună credință și-s foarte  prevăzători, pentru că ăsta-i "rostul " lor și-s "alergători de cursă lungă", dar sunt stupefiați de faptul că la noi nu-i ca la ceilalți... Ce merge în "tările cu apă caldă", nu merge la noi..... Firmele de pe dincolo folosesc la geru carduri DKV sau ROUTEX pentru multiple plăți, conexe transportului, numai la noi le trebuie "măsuri suplimentare" (cam multe ghilimele, nu-i așa ??) !! Dar asta-i o fațetă a realității, prin care arătăm că nu suntem  "ca afară" !!
  V-ați supărat pe mine când am spus, că primordial ar fi ca la modalitățile de taxare să "vorbească" cei ce au ca activitate transporturile... De ce ?? SIMPLU !! Ei știu cel mai bine cum se digeră problema și cât costă și pe ce și cum se dau banii (că sunt sfinți că sunt borfași)... Pe când turizmenarii (conservarii cum îi numesc "motoriștii"), n-au astfel de dureri de cap! Hai să facem o separație și să gândim mai mult!!
  Că și, referitor la planul expus de cnair, un transportator, ar putea avea multe "amendamente" la ceea ce se practică, se face și se vrea a se face la noi (conflictul ăsta între transportatori și "autoritate" există și nu v-a dispărea curând - ca exemplu, numai umplerea DN-urilor de "N.J." unde, mai ales nu trebuie, a devenit o "insurmontabilă povară").
  Orice mânărie sau proastă aplicare, se va vedea în buzunarele noastre și în pâinea de pe masă - veți zice că sunt patetic !!  Ceea ce s-a "discutat" în ultimele postări, văd că au fost "offf"-uri ale celor cu turismele și vinieta necesară..... Nici unu(l), cu cel puțin transport de 3,5 tone (sau 5 tone detarate) sau mai mari..... Dacă e să fiu pamfletar, hai să-i întrebăm pe bicicliști sau trotinetiși.....
 Ionuț, te poți supăra pe mine cât vrei... Dar dacă ai sta cu mine o săptămână pe drum, ai vedea (altfel) realitatea.... Mai ales realitatea de azi, când ai impresia că lumea a "căzut în cap" (la câte vezi pe drum) !!
  NOTA BENE... Ce am spus referitor la plata vinietei... Dacă punctele ACI din frontiere ar accepta plata și cu aceste carduri "dedicate", ÎNCASĂRILE DIRECTE ar sări în aer...!! Omul (ăla prăpădit, doborât de oboseală) și - mai ales de statul la cozile interminabile pe intrare (nu vorbim de ieșire din țară, deși e același marasm), n-ar mai trebui să se chinuie cu "ce merge sau nu merge" în România... Când mă întreabă, mi-e rușine să răspund !!
  Voi, aici pe forum, nu dați față-n față cu omul din exterior, care este curios și vă/ne studiază, ca să vadă, ce oameni suntem și cum să se comporte, că reprezentăm, unii din noi, sistemul/țara.. Și e de "necuantificat", pentru că aberațiile noastre, contrare normalului altora, dau notă proastă pentru....noi !