News:

Regulă nouă (#6)! Se primește ban pentru
fake news, minciuni și dezinformare.

Main Menu

Sistemele de taxare rutieră în România

Started by Ionut, April 13, 2012, 06:26:57 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ionut

Deviați foarte mult de la subiect.

medicul de garda

Foarte buna lista de propuneri publicata, felicitari API! Nu am obiectii majore la vreun subiect abordat, vreau doar sa adaug putin la discutia despre drumurile din zonele metropolitane. Desi in prima faza nu ar fi inca o problema stringenta, din moment ce se propune mentinerea vignetei actuale pentru toate drumurile nationale, e totusi un subiect important, mai ales vazand exemplele proaste din alte tari (gen Franta): ce ne facem cu centurile oraselor??

Ar fi corect sa cerem taxa de utilizare pentru un drum construit special pentru a decongestiona un oras de traficul care nu ii apartine? Chiar daca traficul respectiv se desfasoara uneori doar pe drumuri judetene? Problema va deveni mult mai evidenta in momentul in care se va propune taxarea separata a autostrazilor. In momentul acela exista riscul ca A0, A1-Sibiu si alte autostrazi cu portuni de centura sa devina mult mai goale in timp ce strazile din interiorul oraselor sau fostele centuri sa redevina blocate de trafic...
Trust me, I'm an east-european doctor!

StefanD

#917
Nu e nevoie să reinventăm apa caldă.

Cum au făcut și alte țări care taxează autostrăzile, putem face și noi: adică sectoarele care funcționează ca VO pt orașe cum ar fi și A0, A1-Sibiu să fie netaxate. Astfel de măsuri se pot observa consultând harta cu drumurile taxate din Ungaria, spre exemplu.

kitsune

Să mă bag și eu în seamă cu o idee: un sistem de notificare dacă expiră vigneta ar fi ok. Chiar și prin aplicația lor, dacă altfel nu se poate. Mie mi-a expirat pe 19 iunie, am fost nevoit să ajung la o urgență pe 20 iunie, chiar nu îmi stătea gândul la rovinietă. Normal că m-a luat camera și că merit amenda. Dar plicul mi-a venit acasă pe 24 octombrie, adică la 4 (patru) luni de la eveniment.
Eu as face un sistem de notificare prin SMS. Voluntar îmi dau numărul de telefon, doar să mă avertizeze:
- "Ai trecut podul la Fetești și nu ai plată validă, ai 24 de ore să plătești."
- "Ai trecut prin zona camerei X și s-a constatat că nu ai rovinietă, ai 24 de ore să plătești."

Așa, după 4 luni am doar opțiunea de a plăti jumătate din amendă în 15 zile, asta daca sunt acasă să pot ridica recomandata de la poștă.
Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence

dr4qul4

pt valabilitate esti si acum instiintat de catre site-urile de pe care o achizitionezi.
Daca insa vrei sa te anunte pentru amenda, este putin cam greu. Sistemele nu prelucreaza informatiile in timp real ci le stocheaza local sau intr-un server intermediar, si doar la sfarsitul zilei numerele de pe camere sunt comparate cu cele din baza de date unde sunt achizitiile.
Sigur ca se poate face si in timp real, orice este posibil, dar costurile cresc exponential. Pana si transferurile bancare traditionale se fac abia a 2-a zi si urgentele sunt contra cost.
Cocoase inutile care ne vor afecta zeci de ani:
1. Focsani 2. Boita 3. Balcauti
"multe multumiri" proiectantilor
2. Deschideri 2024: Intaia Cocoasa + L3, Lotul Coni , T1DX12, A0L3,

kitsune

Eu achiziționez prin aplicația lor direct. Nu notifică. Doar pot verifica dacă fac o interogare în aplicație. Măcar e bine că se pot salva mașinile, că trebuie și VIN pe lângă numărul de înmatriculare.
Oricum, ar trebui la rovinietă o perioadă de grație de 24 de ore, la fel ca la pod. Azi, dacă treci la 00:01 și rovinieta a expirat la 24:00 iei amendă.
Referitor la notificarea in timp real, suntem totuși în mileniul trei, ar trebui să mai progresăm. Eu plătesc cu telefonul la piață și primesc SMS în timp real. Nu cred că este o creștere exponențială de prețuri pentru bancă. Poate doar pentru calculatoarele cu PL500 cu care lucrează birocrații noștri.
Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence

Ionut

Am trecut în document perioada de grație. Am explicat de ce e importantă. Vom încerca cât putem să devină realitate. Scopul e conformarea, nu să f***m omul când uită, când are o urgență sau când dă sistemul chix.

florin74

#922
In prezent din cate stiu e o perioada de gratie. Adica daca in ziua respectiva nu ai rovigneta, ai timp pana la sfarsitul zilei sa o cumperi. Am inteles ca sistemul actual mai face o verificare la sfarsitul zilei, si doar la cei fara rovigneta la ora 23.59 le emite amenda. Am patit-o eu anul asta, si am intrebat in benzinarie, mi-au confirmat.
Problema cu sistemul de avertizare ar fi  datele personale, si de faptul ca multi proprietari nu au actualizate datele pe talon. Ar trebui sa iti declari datele personale la angajatii din benzinarii, etc. Foarte complicat, cat cea mai mare parte cumpara rovignete din benzinarii.

neobluenet

Din cate stiu mecanismul verificarii vignetei este urmatorul: de la ora 0 la 24 se inregistreaza masinile care trec prin dreptul camerelor (probabil inregistrarile sunt unice dupa numar de inmatriculare si data), iar in ziua urmatoare se verifica daca in data respectiva este o rovinieta valabila. Verificarea si emiterea de amenzi ar trebui sa fie un eveniment asincron si unic pe zi - de exemplu daca parchezi fara sa platesti, primesti cel mult o amenda pe zi, nu poti fi amendat in acelasi loc de mai multe ori.

E posibil sa gresesc, dar parca mai demult au dat foarte multe amenzi in aceiasi zi unei masini care nu avea rovinieta si a trecut prin dreptul unei camere. Apoi a fost problema cu emiterea notificarilor, o alta persoana a primit multe amenzi pentru fiecare zi cat a mers fara rovigneta, iar amenzile le-a primit dupa cateva luni. A contestat in instanta si s-a schimbat mecanismul, astfel poti primi o amenda doar dupa ce prima a fost comunicata.

dumbravaandrei

@florin74 nu exista perioada de gratie. Si nici nu se anuleaza amenda. Eu am avut o situatie in care am fost luat de camera de la Timisul de Jos la 08:02 si am cumparat prin sms la 08:04 si a trebuit sa platesc amenda.
24h gratie este doar pentru Fetesti-Cernavoda.

oneLess

Ar mai fi o problemă de atins! E generală, nu ține doar de rovigniete.
De ce ei pot da o amendă după 1.013 ani de la constatarea contravenției, dar tu trebuie să plătești fix în n-șpe zile din acel moment. Pentru șpăgile lor există prescripție și au grijă să depășească termenele.

florin74

^^ Sigur?
"Șoferii care sunt surprinși pe un astfel de drum fără rovinietă trebuie să știe că pot remedia problema doar dacă plătesc contravaloarea rovinietei în aceeași zi, până la miezul nopții. Sistemul mai face automat o verificare a tuturor numerelor înregistrate în ziua respectivă, iar cele care au avut rovinieta cumpărata pană la sfârșitul zilei sunt șterse din baza de date cu autovehicule fără rovinietă. Așadar, ai timp până la miezul nopții să plătești, în caz contrar, șoferii respectivi vor primi amenda pentru rovinietă direct acasă"

Sunt curios sa vad, mie pe la inceputul lui mai mi s-a intamplat, si inca nu am primit nimic. Mi-am dat seama inainte de camera de la Valcele, si am luat in 10 min de la Turda. Tipa de la benzinarie mi-a spus ca e in regula daca se cumpara in aceeasi zi.

gruiarew

Eu iau de pe e-rovinieta.ro și scrie mare să nu pleci la drum până nu se emite și până nu-ți vine confirmarea pe mail.

Pentru mine cel mai deranjant e faptul că nu poți vedea niciunde dacă ai comis-o. La mine unde stăteam nu ajungea nicium poșta. Acum îs curios dacă am flotant trimit la noua adresă. M-aș mira.

În portalul de unde cumperi ar trebui să te și anunțe când expiră (ăștia de la e-rovinieta dau mailuri). Și ar putea să facă și o chestie să te notifice dacă te-a "taxat" suplimentar. Au deja datele tale, ai dat cu bifa că ești de acord bla, bla.

Care cumpără de la benzinărie, asta e, și-o asumă, sau măcar să poți verifica pe portalul cnair dacă pe un anumit nr e amendă, cum poți verifica valabilitatea vinietei.
'You can't cheat an honest man. Find somebody who wants something for nothing, then give him nothing for something.'' -- A Hater's Synthesis

hefaistos

Dincolo de nemulțumirile fiecăruia, discuția ar trebui sa fie pe principiile de taxare nu pe implementare.
Pariu 500 lei: Pana la 31 decembrie 2024, se va deschide A7 intre Buzau Nord si Focsani Nord. data de initiere a pariului 2 octombrie 2023
Pariu 200 euro, daca pana la 31 decembrie 2029 nu se deschide sectiunea cu tuneluri de pe A1 de la Holdea.

Ionut

Discuțiile pot fi și pe implementare. Inclusiv detalii de genul ăsta care sunt cel mai ușor de rezolvat acum, nu când avem noul sistem implementat.