News:

.

Main Menu

Petrol si gaze naturale

Started by stangabriel, January 14, 2015, 02:17:12 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

etravel

Quote from: nicolaem on December 08, 2021, 09:32:10 PMnu inteleg de ce nu se schimba rapid legea aia.
Pentru ca actualul sistem e in favoarea unora care isi trag banuti frumosi din importul de gaze si probabil si vanzarea la pret de specula catre clientii finali romani.

TibiV

https://economie.hotnews.ro/stiri-energie-25244099-uniunea-europeana-nu-vrea-finanteze-conducte-petrol-gaze-naturale.htm

UE nu vrea să mai finanțeze construirea de noi conducte de gaze naturale și petrol

​Uniunea Europeană intenţionează ca în viitor să înceteze să mai finanţeze noi conducte de petrol şi gaze, pe măsură ce se reorientează spre promovarea surselor de energie care sunt mai puţin dăunătoare pentru mediu, transmite agenția dpa, citată de Agerpres.

Negociatorii statelor membre UE şi cei ai Parlamentului European au ajuns miercuri dimineaţa la un acord cu privire la o revizuire a Regulamentului pentru reţelele transeuropene de energie (Regulamentul TEN-E), care vizează decarbonarea şi interconectarea infrastructurilor.

Regulamentul revizuit stabileşte noi priorităţi în producţia de energie pentru a atinge obiectivele climatice ale UE, în ideea promovării reţelelor electrice, liniilor spre parcurile eoliene off-shore precum şi a gazelor prietenoase cu mediul cum este hidrogenul.

Noile proiecte care vor utiliza în exclusivitate petrolul sau gazele naturale ar putea să nu mai primească sprijin de la UE în viitor. Finanţarea urmează să fie furnizată prin intemediul aşa-numitelor Proiecte importante de interes european comun (PIIEC), care pot fi aprobate mai rapid şi susţinut cu bani de la UE.

În luna noiembrie, Comisia Europeană a prezentat o nouă listă de a Proiectelor de Interes Comun în domeniul infrastructurii energetice trans-europene, listă pe care se află şi mai multe proiecte din România.

Cu toate acestea, lista include şi proiecte din domeniul gazelor naturale, cum este cea de a doua fază a proiectului BRUA, ceea ce a generat critici din partea ONG-urilor de mediu deoarece aceste proiecte pot fi finanţate cu fonduri de la UE, chiar dacă gazele naturale sunt un combustibil fosil care emite gaze cu efect de seră.

Acordul la care au ajuns negociatorii statelor membre UE şi cei ai Parlamentului European trebuie să fie confirmat de Consiliul European şi Parlamentul European, însă acest pas este considerat o simplă formalitate.

UE şi-a propus o reducere cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030, comparativ cu nivelul din 1990, pentru a ajunge la neutralitate climatică până în 2050.
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

etravel

Quote from: TibiV on December 15, 2021, 02:12:33 PM
UE nu vrea să mai finanțeze construirea de noi conducte de gaze naturale și petrol
Acesta e cel mai bun semn ca UiE a pierdut orice legatura cu realitatea, cel putin in domeniul gazier-petrolier.

nicolaem

pai UE si-a asumat o strategie ideologica. ca asta implica energie scumpa, dependenta tot mai mare de Putin pt inca multi ani, e o discutie separata.

Nu cred ca e cel mai credibil om dar sa mentionam intentia:
Mihai Tudose: Proiectul Legii Offshore a fost transmis la grupurile politice din Parlament, se încearcă o negociere rapidă.

Harry

Agenția pentru Protecţia Mediului Constanta anunţă publicul interesat asupra depunerii raportului privind impactul asupra mediului pentru proiectul : ,, TERMINAL DE PRODUSE PETROLIERE " , amplasat in municipiul Constanta, incinta Port Constanta Nord, zona Fluvio - Maritima, dana 97, județul Constanța, titular : CN APMC PENTRU ASTRA OIL PROD SRL.

hvm

Am asa o impresie vaga ca aceasta investitie va merge pe repede inainte de acum...
Pariuri: A3-UMB-5 alunecari>20m - 1000ron Ciprebbe - aici

rota

Exploatarea gazelor din Marea Neagră a început, de către cei de la Black Sea Oil&Gas. România va avea gaze şi din alte surse iarna viitoare, inclusiv din Marea Neagră

Se fac deja teste pentru a introduce prima moleculă de gaz în sistemul naţional de transport. Începând de anul acesta vom avea un miliard de metri cubi de gaze în plus. Cei de la Romgaz vor finaliza în cel mai scurt timp preluarea perimetrului Neptun Deep, de la cei de la Exxon. Prin această tranzacţie, cei de la Romgaz preiau şi tehnologia şi contractele aferente pentru începerea lucrărilor, ca în 2026 să avem deja gaze naturale, pentru a fi folosite cât mai mult în România". sursa

nicolaem

#367
din acelasi interviu, de retinut ar fi si o stire pozitiva din 2021: coridorul reversibil Transbalcanic.

stirea din 2021 era asta:

În condițiile expirării contractelor ce reglează regimul conductelor ce asigură tranzitul gazului rusesc, pe teritoriul României, către Bulgaria, Turcia și țări din Balcani (conductele T1, T2, T3), capacitățile oferite de acest sistem de conducte pot crea o legătură suplimentară de aprovizionare cu gaz natural între piața europeană și Ucraina /Republica Moldova.

paulmare

https://www.hotnews.ro/stiri-politic-25495947-legea-offshore-depune-parlament-impozitul-venit-suplimentar-pentru-companii-este- eliminat.htm este si proiectul legii pe siteul camerei deputatilor, mie mi se pare foarte ok, inclusiv pentru zacamintele onshore adanci cum este Caragele Buzau unde "partea adanca" a estimat-o Romgaz la 32 de mld m3, pacat de anii pierduti cu ordonantele lui Dragnea, pacat de expertiza lui Exxon plecata din Marea Neagra, oricum sa vedem - daca iese legea asa - termenul de 2026 e foarte optimist pentru Marea Neagra, pentru Caragele lui Romgaz si zacamintele adanci onshore ale Petrom, s-ar putea

rota

Romgaz a pus în funcţiune staţia de uscare Coşereni, cu 3 noi sonde / Aport suplimentar de gaze de 230.000 metri cubi/zi

Începând de astăzi gazele naturale sunt livrate în SNT prin panoul Coşereni. De asemenea, până în trimestrul I al anului viitor, Romgaz va mai introduce în producţie, în zona Snagov, cel puţin 6 sonde, care vor aduce un aport suplimentar de gaze naturale de aproximativ 600.000 metri cubi sursa

etravel

Un client final persoana fizica poate cumpara gaze direct de la Romgaz?

mirceaeliade

QuoteBlack Sea Oil & Gas anunță că azi au intrat în sistemul național de transport primele gaze extrase din perimetrele offshore de mică adâncime Ana și Doina. În acest an cele două zăcăminte vor produce jumătate de miliard de metri cubi de gaze

Proiectul MGD este primul proiect nou de dezvoltare a gazelor naturale din platoul continental românesc al Mării Negre din ultimii 30 de ani și singurul proiect ȋn dezvoltare aflat în derulare astăzi. Acesta constă în cinci sonde de producţie (o sondă submarină la zăcământul Doina şi patru sonde de producţie la zăcământul Ana), o platformă de producţie monitorizată şi operată de la ţărm, amplasată pe zăcământul Ana şi o conductă submarină de 126 km care asigură transportul gazelor până la noua staţie de tratare a gazelor (,,STG") din comuna Corbu, judeţul Constanţa. Gazele tratate sunt livrate în SNT la staţia de măsurare a gazelor aflată în incinta STG


https://www.economica.net/primele-gaze-noi-din-marea-neagra-au-intrat-azi-in-tara-bsog-a-inceput-productia-in-perimetrele-ana-si-doina_591250.html

nicolaem

in conditiile in care in ultimii ani am importat intre 20 si 30% din consum din rusia, acesti 10% sunt foarte importanti.
La nivel de entuziasm eu o pun la egalitate cu deschideres unui sector de autostrada. chiar mai important dar mai putin vizibil.

ado87

O zi mare pentru România și nu doar pentru că e un proiect unic realizat în ultimii 30 de ani în țară, dar în contextul geopolitic actual e un mare "middle finger" către ursul bețiv.

În plus, timing-ul e extraordinar. În situația actuală cu Gazprom reducând volumele de gaze exportate spre Europa, ce duce la creștere bruscă și susținută a prețurilor la gazele naturale, acest proiect cu un CAPEX de 400m EUR (cifră neoficială) are ocazia să fie complet rambursat în 12-18 luni iar bugetul să încaseze cam vreo 500m EUR în doar următoarele 12 luni. Deci investițiile aduc bunăstare!

La prețurile actuale din România (BRM), acest proiect are un ROI extraordinar cu toate suprataxele incluse. Chapeau!

TVlad

Eu stiam ca ne putem asigura 90% din necesarul de gaze din productia interna. Cu acest proiect ar trebui sa devenim independenti.