News:

.

Main Menu

Petrol si gaze naturale

Started by stangabriel, January 14, 2015, 02:17:12 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

stangabriel

http://www.zf.ro/business-international/prabusirea-pretului-petrolului-va-da-o-gura-de-oxigen-economiilor-europene-anemice-si-va-provoca-durere-tarilor-producatoare-care-si-au-investit-banii-in-consum-13763694

Dupa mine,concluzia momentului:

Petrol la 40 de dolari barilul

Proiectele de exploatare a şistului simt vizibil şocul. Prinţul saudit Alwaleed a declarat că ,,unul din efectele pozitive" ale crizei petroliere este că va permite Arabiei Saudite să vadă ,,câte companii producătoare de petrol de şist se retrag din afaceri", notează CNN.

Companiile americane de energie şi-au ajustat deja planurile de cheltuieli, au redus dividendele şi au efectuat disponibilizări. Unii analişti cred că unele din aceste afaceri nu vor rezista scăderii preţurilor. În industria americană a şistului au apărut deja semne că unele companii reduc explorările.

O analiză a companiei de consultanţă Wood Mackenzie arată că dacă Brentul se tranzacţionează cu 50 de dolari pe baril, doar 0,2% din oferta globală de petrol este neprofitabilă, potrivit CNBC. În acest caz, pe pierdere vor începe să funcţioneze mai ales forajele din Marea Nordului. La o cotaţie de 45 de dolari barilul, 0,4% din oferta globală este neprofitabilă. La acest preţ ar începe să devină neprofitabilă producţia convenţională continentală a SUA. Dacă preţurile petrolului scad la 40 de dolari barilul, impactul asupra producţiei mondiale va fi, de asemenea, foarte mic, doar 1,6% din ofertă fiind neprofitabilă. În această situaţie pierderi vor începe să înregistreze şi proiectele de exploatare a nisipurilor petrolifere din Canada.

stangabriel

Cateva stiri pozitive,in contextul conflictului cu Rusia,urmeaza si confirmarile:

http://www.focus-energetic.ro/petrom-afla-in-doi-ani-volumul-de-gaze-din-zacamantul-gasit-in-marea-neagra-23079.html

Potrivit OMV, Sonda Domino-1 a întâlnit o acumulare de gaze naturale de 70,7 metri, estimările preliminare evaluând acumularea la 42 până la 84 de miliarde de metri cubi.

http://www.romanialibera.ro/economie/companii/%E2%80%9Epusculita-romaniei%E2%80%9C--petrolul-din-marea-neagra--363392

In toamna anului trecut fostul ambasador al SUA la București, Nicholas Taubman, făcea o declarație șocantă: "Moştenirea României pentru următorii 100 de ani se află sub picioarele voastre. Spre exemplu, câmpurile gazeifere din Ploieşti, despre care se credea că au fost epuizate din cauza exploatării lor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, au încă mai mult ţiţei şi gaze decât volumul total pe care l-aţi extras în ultima sută de ani. Apoi, un alt exemplu bun este că sub platforma continentală a României din Marea Neagră se găsesc ­aproximativ - şi este o estimare precaută - 25.000 de miliarde de picioare cubice de gaze". Anterior, companiile OMV Petrom și Exxon Mobil au anunțat descoperirea unui zăcământ important de hidrocarburi în Marea Neagră. Câteva luni mai târziu, Petrom a anunțat că a găsit un zăcământ important de petrol și gaze în județul Buzău, compania declarând că este vorba despre "cea mai mare descoperire din ultimii 30 de ani în zona Munteniei".

Va rog sa intelegeti un aspect,chiar daca se adeveresc cifrele de zacamant,doar o parte se poate exploata ieftin,sub presiune.


Ionut

In interes personal: stie cineva unde mai exact au descoperit baietii de la OMV petrol in Buzau? Tot zona Berca sau alta? Poate daca este un zacamant important o sa se indure sa faca drumul pana la bunica. :D (Adica sa-l asfalteze.)

stangabriel

#3
articol

"OMV Petrom, cel mai mare producător de ţiţei şi gaze din sud-estul Europei, în parteneriat cu Hunt Oil Company of Romania (Hunt Oil), anunţă descoperirea unui nou zăcământ de ţiţei şi gaze, în sudul judeţului Buzău.

Zăcământul a fost descoperit în perimetrul VIII Urziceni Est, prin săparea sondei de explorare Padina Nord 1, la o adâncime de peste 2.500 de metri. Descoperirea se afla la cca. 7 – 12 km distanta de zăcăminte mature, exploatate de mai bine de 50 de ani."

Deci la campie....



stangabriel

http://www.economica.net/importurile-de-gaze-rusesti-au-atins-minimul-istoric-500-de-milioane-de-euro-factura-romaniei-din-2014_94906.html#ixzz3PWmxnAE7


Doar un miliard de metri cubi de gaze au mai importat companiile româneşti din Rusia, anul trecut, de unde, înainte de criză, 6 miliarde de metri cubi intrau anual în România. Şi factura României a scăzut, de la 2,5-3 miliarde de dolari. în 2006 şi 2007, la jumătate de miliard de dolari, anul trecut.

stangabriel

Articol amplu:
http://www.contributors.ro/reactie-rapida/defla%C8%9Bia-petrolului-cauze-%C8%99i-consecin%C8%9Be/

Deflația petrolului. Cauze și consecințe

http://economie.hotnews.ro/stiri-burse-19181143-pretul-petrolului-atins-cel-mai-mic-nivel-ultimilor-sase-ani-45-59-dolari-pentru-baril.htm

Pretul petrolului a atins, dupa sesiunea de vineri, cel mai mic nivel al ultimilor sase ani, informeaza AFP. Aceasta noua scadere a fost influentata de dolar, care se afla in plina apreciere, si de eliminarea temerilor cu privire la tranzitia politica din Arabia Saudita, dupa ce printul mostenitor Salman bin Abdulaziz  a preluat fraiele tarii.

Un baril de "light sweet crude" (WTI), cu livrare in luna martie, a pierdut 72 de centi fiind cotat la 45,59 de dolari pe bursa din New York (Nymex), incheind astfel la cel mai mic nivel din 11 martie 2009. Precedentul minim era de 42,33 dolari.

stangabriel

http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-19204818-pretul-petrolului-scade-continuare-motivele-situatia-din-grecia-aprecierea-dolarului-mentinerea-politicilor-arabia-saudita-dupa-decesul-suveranului.htm

Pretul barilului de petrol a scazut luni atat ca urmare a incertitudinii provocate de situatia din Grecia (unde reamintim ca extrema stanga a castigat alegerile), dar si ca efect al aprecierii dolarului si a supra-ofertei mondiale. In jurul orei 13,45 ora Romaniei, barilul de titei Brent extras din Marea Nordului (petrolul Brent este de fapt un amestec de diferite feluri de titei extrase din 19 zacaminte din Marea Nordului, cu continut de 0,37% sulfuri) cu livrarea in martie se tranzactiona la 48.10 dolari pe bursa din Londra, in scadere cu circa 69 de centi fata de vineri. Pe New York Mercantile Exchange (Nymex), un baril de "light sweet crude" (WTI) cu aceeasi scadenta a pierdut 52 de centi, ajungand la 45.07 dolari.

stangabriel

http://www.zf.ro/business-international/goldman-sachs-estimeaza-un-pret-al-petrolului-de-30-dolari-baril-13788752

Preţul petrolului WTI a crescut luni cu până la 2,7% în urma comentariilor lui El-Badri, însă a revenit pe scădere la scurt timp şi a încheiat şedinţa la 45,15 dolari/baril, cel mai redus nivel din martie 2009.

În jurul orei 15:30 (ora României) marţi, petrolul WTI se tranzacţiona pe bursa electronică de la New York la 45,28 dolari/baril. Pe piaţa din Londra, petrolul Brent se tranzacţiona la 48,46 dolari/baril, în urcare cu 0,6% faţă de închiderea de luni.



stangabriel

http://www.zf.ro/zf-24/fara-surse-proprii-de-gaze-statele-est-europene-pregatesc-conducte-pe-hartie-si-cer-romaniei-sa-pregateasca-exportul-de-gaze-din-marea-neagra-13797924

Fără surse proprii de gaze, statele est-europene pregătesc conducte pe hârtie şi cer României să pregătească exportul de gaze din Marea Neagră



doryan93

Guvernul a aprobat marti, printr-o Hotarare, vanzarea a 26,69% din actiunile pe care statul roman, prin Ministerul Energiei, le detine la Rompetrol Rafinare. Astfel, dupa un an si jumatate de cand Guvernul a aprobat prin Hotarare memorandumul semnat in februarie 2013 cu actionarul majoritar al Rompetrol- KazMunayGaz din Kazahstan, a fost adoptata si strategia de privatizare. Aceasta prevede vanzarea prin licitatie cu strigare a pachetului de 26,69% (11.775.349.451 actiuni) pentru suma minima de 200 de milioane de dolari. Important de mentionat este ca Executivul nu precizeaza si cand va demara procedura de licitatie.
Sursa