Petrol si gaze naturale

Started by stangabriel, January 14, 2015, 02:17:12 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

rota

Black Sea Oil & Gas completes the installation of the Ana gas production platform in the Black Sea

Platforma Ana face parte din Proiectul MGD,  primul proiect de dezvoltare a gazelor naturale din platoul continental românesc al Mării Negre construit în ultimii 30 de ani şi o capacitate de a acoperi 10% din cererea de gaze naturale a României.

Platforma Ana este o platformă de producţie gaze naturale de 3000 de tone, formată dintr-o structură de susţinere (jacket) care se află parţial în apă, și un ansamblu de 3 punţi aflat deasupra apei. Gazele provenite din zăcămintele Ana și Doina sunt colectate și măsurate pe platformă, apoi trimise la ţărm la staţia de tratare a gazelor de la Vadu printr-o conductă de 16 ţoli, pe o distanţă de 126 km din care 121 km de conductă submarină și 4.5 km de conductă terestră. Nivelul de echipare al platformei este minim și va fi complet automatizată



Mesterul Manole e invidios acuma  :lol:
Bucovina sustine autostrada A7
Pariu 500 lei: UMB termina tot Buzău - Focșani, 4 loturi, 82 km pana in 5 iulie 2025!

RaduG

#346
FB Andrei Spînu (Ministrul Infrastructurii Moldova, N.R.) https://www.facebook.com/SpinuAndreiMD/posts/6944114628947560

Quote🇲🇩🇷🇴 Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău este pe deplin funcțional, despre acest lucru am fost informat, astăzi, în cadrul unei întâlniri cu directorul general Transgaz România, Ion Sterian, și cu administratorul Eurotransgaz, Nicolae Faranga Dan.
🖲🇪🇺 După mulți ani de muncă, birocrație, procese, conducta Iași-Chișinău ne oferă acces la piața energetică europeană, dealtfel, am și discutat cu oficialii români despre oportunitatea de a livra gaze naturale prin această conductă în perioada următoare.





Powered by API/PUM imgur uploader

paulmare

se pare ca au picat la intelegere exxon cu romgaz pentru marea neagra, si cocoseii politici de la romgaz au acceptat in sfarsit ca petrom sa fie operatorul proiectului in locul exxon (cred ca si convinsi de ce sunt in stare "animalele politice" dupa prostia de la Iernut "ii dam drumul", "intram in probe" etc - si mai au inca 30% din lucrari de finalizat) - si magaoaja aia se vede intre Ludus si Iernut de pe dn nu e la 1000 de metri sub apa si inca 2000 de metri de la fundul marii

https://bvb.ro/FinancialInstruments/SelectedData/NewsItem/SNG-Incheiere-negociere-Exxon/2BB71

sa vedem cand apare convocatorul aga, acolo o sa fie exact ce si cu cat cumpara
si clauzele alea suspensive, nu o sa le stim din pacate
banii cash o mare parte ii are deja tinuti in titluri de stat, eximbank etc restul clar ca nu e nici o problema sa ii imprumute

ar fi o treaba buna sa vedem ca ii dau drumul 

nicolaem

vazand ce se intampla in Moldova, ma intreb la nevoie avem de unde sa le dam gaz?
noi putem importa din sud gaz azer (TANAP)?
vad ca si Polonia se ofera sa le vanda. la ei functioneaza terminalele de LNG?

rota

#349
^ avem, avem di tăti, doar ca asteptam dupa guvern sa putem implementa asa ceva:

"europarlamentarul român Siegfried Mureşan a dat asigurări că România va ajuta Republica Moldova în această situaţie prin intermediul gazoductului Iaşi-Chişinău"

"Energocom a semnat un contract pentru o achiziţie de probă de un milion de metri cubi de gaze naturale cu compania poloneză PGNiG.
Sursa

LE harta
Bucovina sustine autostrada A7
Pariu 500 lei: UMB termina tot Buzău - Focșani, 4 loturi, 82 km pana in 5 iulie 2025!

nicolaem

ok, deci in teorie pot primii prin nord de la Polonia, via ukraina
si de la noi parca pot primii 1.7 milioane/zi

intre timp : După gazul din Polonia, Republica Moldova va primi un milion de metri cubi și de la olandezi.

Ca si ordin de marime am gasit ca anual Moldova arde 1 miliard mc.

ado87

#351
^ Pot primi nu doar din Polonia. Practic prin Ukraina pot primi de oriunde, doar ca costă adăugător transportul și la ei nu a fost problema in lipsa de gaz ci în prețul acestuia.
Din România pot primi pe 2 direcții, doar că Românii au alte probleme ei acuma și nu au ei când vinde, reiterez Vinde (cu profit) celor din Republica, că vezi tu vine iarna.
Gazele din TANAP nu pot ajunge în Romania pentru că interconectorul de gaze GR=>BG (IGB) nu este incă funcțional.
=> Faptul că atât polenezii cât și olandezii sunt aia care vând în RM arată cât de lipsiți de maduvă neagră suntem în țara asta. Trebuia să fie o companie românească care să vandă primele gaze în Moldova, era un moment istoric și foarte, foarte bun de a combate rusofilii de acolo. Costul unui tender zilnic pe care îl face Energocom de acolo: 1mmc=10600MWh x 88EUR/MWh=933K EUR. Deci pentru un 1000-3000 EUR!!! pret mai mic orice compania din Romania putea ea să fie prima care furnizează în RM și să capitalizeze tot acel mesaj pozitiv mediatic de peste Prut și acasă, dar n-ai cu cine. Noi ducem țeava pana la Chișinău (Transgaz), dar când ajungem să vindem ceva prin țeavă, atunci nu ne mai duce capu. Păcat și foarte trist. Moldovenii chiar au nevoie de ajutorul nostru acum și o fac pe banii lor, nu pe banii noștri.

LE: Astăzi a fost lansat al 3-lea tender de achiziție pentru 1,5mmc. Sursa:http://www.energocom.md/tender Hai Romgaz mai cu talent!

paulmare

Mie mi se pare ca nu prea e gaz
https://www.depogazploiesti.ro/application/files/1016/3531/3815/Valori_PCS_26102021.pdf
acuma ar trebui sa injecteze in perioada asta sa le umple, nu sa extraga

paulmare

Orlen Considering Offer to Buy OMV's Stake in Petrom: Kurier
2021-10-28 06:44:31.764 GMT


By Marton Eder
(Bloomberg) -- Polish state-controlled refiner PKN Orlen
may be considering offer to buy OMV's stake in Romanian oil
company Petrom, Kurier says without citing anyone.
* NOTE: OMV CEO Discussed Possible Deals with Mubadala, Kurier
Reports


To contact the reporter on this story:
Marton Eder in Vienna at meder4@bloomberg.net
To contact the editors responsible for this story:
Chad Thomas at cthomas16@bloomberg.net
Piotr Bujnicki


To view this story in Bloomberg click here:
https://blinks.bloomberg.com/news/stories/R1OCZFT1UM0W


Adevarul e ca nu au prea fost grozavi, OMV - ma refer in primul rand ca au pus pe butuci tot ce nu au considerat ei ca e activitate "core", Doljchim, petrochimia - ungurii de la Mol au crescut foarte tare exact pe segmentul asta, zacamintele care nu au considerat rentabil sa le mai exploateze (costul unui baril extras de petrom e 11 dolari in medie), centrala de la Brazi au tinut-o aproape 2 ani inchisa ca nu le-a convenit cum era reglementat "cosul de gaze", si au facut-o tot ca nu le-a placut cum era reglementarea de pe piata gazelor nu ca ar fi avut ei cine stie ce "viziune"
   

nicolaem

#354
un interviu bun cu CEO Petrom:

https://www.g4media.ro/exclusiv-christina-verchere-ceo-petrom-anunta-o-noua-strategie-pe-9-ani-remodelam-compania-ca-parte-a-tranzitiei-energetice-gazul-natural-e-cheie-vom-lua-in-considerare-investitii-cu-emisii-redu.html

partea importanta in opinia mea, pe care a inssitat de mai mult ori si Verchere:

Christina Verchere: Voi spune câteva lucruri cu privire la Marea Neagră. Cred cu tărie că acum este fundamental ca securitatea energetică a României să fie susținută de dezvoltarea Mării Negre. Și de ce spunem că este atât de important să avem Legea offshore anul acesta? Autoritățile și-au asumat angajamentul și au spus că vor aduce modificări Legii offshore.

Separat de acest interviu, sunt noutati cu BSOG?
Ei ziceai ca incep exploatarea pe final de 2021 sau cel tarziu inceput de 2022. Dar nu prea am vazut nici estimari de cantitati livrate.

rota

^din ce stiu eu, au finalizat instalarea platformei Ana dar au intarzieri mari la statia de tra­tare a gazelor de langă Vadu
Bucovina sustine autostrada A7
Pariu 500 lei: UMB termina tot Buzău - Focșani, 4 loturi, 82 km pana in 5 iulie 2025!

tom_sawyer

IVECO va livra către Amazon 1.064 de camioane alimentate cu gaze naturale comprimate, pentru flota sa auto din Europa

Amazon a recepționat deja primul lot de 216 unități IVECO S-WAY CNG (gaze naturale comprimate) care vor fi operate de către partenerii săi din Europa. Alte 848 de unități, care au fost comandate, vor fi livrate începând cu a doua jumătate a anului 2022 (în total au fost comandate 1.064 de camioane).

Aceste 1.064 de camioane sunt propulsate de motoare FPT Industrial Cursor 13 Natural Gas, și dispun de rezervoare de CNG cu o capacitate de 1.052 de litri, cele mai mari disponibile, cu obiectivul de a oferi o autonomie de 620 de km (aproximativ 385 de mile) între realimentări.

economica.net


Avem gazele din Marea Neagră. Poate ar fi o idee și pentru flotele de camioane de la noi.

nicolaem

#357
cautand date despre consum/importuri de gaz in UE am dat peste un grafic care arata importurile in 2021 comparate cu maximele si minimele absolute saptamanale din ultimii 5 ani:






sursa
/



ce vreau sa zic e ca Putin ne da gaz sub minimul ultimilor 5 ani...
nu ca nu am fi banuit, dar niste cifre nu strica.

paulmare

https://www.bvb.ro/FinancialInstruments/SelectedData/NewsItem/SNP-Strategia-2030-Transformare-pentru-un-viitor-cu-emisii-reduse-de-carbon/02555

ce e relevant mi se pare mie

Dezvoltarea Neptun Deep este cel mai important proiect strategic al companiei. Sub rezerva deciziei finale de investitie in 2022/2023, prima productie de gaze e asteptata aproximativ patru ani mai tarziu.
Estimarea actuala a companiei in ceea ce priveste resursele recuperabile este de aproximativ 50 miliarde metri cubi, iar valoarea investitiilor este de asteptat sa fie mai mica de 2 miliarde euro. Productia la platou este estimata la aproximativ 70 mii barili echivalent titei pe zi net pentru OMV Petrom.
===
deci inca 70 mii echivalent si pentru romgaz, si acelasi volum de investitii sub 2 mld euro

si 2026 daca le dau astia legea aia cu offshore etc redevente reduse pentru gazele de adancime etc

nicolaem

a trecut 1 an de la alegeri si 2 majoritati diferite.
in contextul Putin/Ukraina + cresteri preturi gaz in lume chiar nu inteleg de ce nu se schimba rapid legea aia.
Mai ales ca e vb de Romgaz si Petrom deci a picat si "argumentul" nu ne vindem tara.