News:

.

Main Menu

Forțele Navale Române

Started by Harry, January 19, 2014, 09:19:48 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

tom_sawyer

Publicația franceză La Tribune acuză guvernul României că încearcă "cu disperare" să scoată compania olandeză Damen câștigătoare la licitația lansată la începutul anului pentru livrarea a patru corvete militare. La Tribune scrie că, în ciuda faptului că firma franceză Naval Group a prezentat o ofertă financiară mai bună, guvernul român și Liviu Dragnea "sunt de multă vreme pentru Damen", potrivit Rador.

Ziarul francez anunță că Naval Group, care ar urma să construiască la Constanța cele patru corvete, a anunțat la licitație prețul de 1,2 miliarde de euro, mai ieftin decât cele 1,25 miliarde cerute de Damen și cele 1,34 miliarde euro cerute de constructorul italian Fincantieri, cel de-al treilea participant la licitație.

g4media.ro

https://www.latribune.fr/entreprises-finance/industrie/aeronautique-defense/comment-la-roumanie-veut-faire-perdre-a-tout-prix-naval-group-au-profit-de-damen-801703.html

subway

Azi ramaseram si fara corvete...
:(

Ionut

Solicitarea de anulare a licitaţiei pentru corvete, formulată de Asocierea dintre Naval Group Franţa şi Şantierul Naval Constanţa, are termen în instanţă în 16 ianuarie

Solicitarea de anulare a licitaţiei pentru corvete, formulată de Asocierea dintre Naval Group Franţa şi Şantierul Naval Constanţa, are termen la Curtea de Apel Constanţa în 16 ianuarie. Procedura de achiziţie a corvetelor multifuncţionale a fost suspendată de Ministerul Apărării Naţionale (MApN), care a sesizat Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, ,,în temeiul unor suspiciuni rezonabile privind derularea în deplină legalitate a procedurii". MApN a precizat că, la acest moment, există şi un litigiu pe rolul Curţii de Apel Constanţa, prin care Şantierul Naval Constanţa, ca parte la ,,Asocierea dintre Naval Group Franţa şi Şantierul Naval Constanţa S.A.", solicită ,,anularea în tot a HG nr. 48 / 2018", act normativ care fundamentează derularea licitaţiei.

News.ro




Damen: Susţinem autorităţile române în desfăşurarea investigaţiei privind informaţiile confidenţiale legate de licitaţia pentru corvete care au apărut în spaţiul public

Compania Damen precizează că nu a fost înştiinţată oficial despre suspendarea licitaţiei pentru corvetele multifuncţionale, dar că susţine autorităţile române în desfăşurarea investigaţiei privind informaţiile confidenţiale legate de licitaţie care au apărut în spaţiul public. ,,Până la acest moment, nu au fost primite informaţii oficiale de la autorităţile române privind suspendarea licitaţiei. Acest lucru va întârzia şi mai mult întregul program de reînnoire a flotei navale române. Aşteptăm comunicarea ulterioară din partea autorităţilor române privind licitaţia şi despre această suspendare. Suntem disponibili pentru clarificări suplimentare, iar Damen va coopera pe deplin şi în mod transparent cu autorităţile române în această chestiune, dacă ni se va cere. Susţinem pe deplin autorităţile române în desfăşurarea investigaţiei privind informaţiile prezentate în mod repetat de o parte a presei româneşti şi care ar putea fi considerate confidenţiale", precizează Damen într-un comunicat.

Detalii pe News.ro

Ionut

Scandalul licitaţiei pentru corvete, în presa franceză: Liderul social-democrat al Camerei Deputaţilor Liviu Dragnea a încercat prin toate mijloacele să descalifice Naval Group

Scandalul suspendării licitaţiei pentru corvete este comentat în publicaţia La Tribune, care afirmă că aceasta ar fi putut fi câştigată de Naval Group ceea ce l-a deranjat pe liderul social-democrat al Camerei Deputaţilor Liviu Dragnea, care a încercat prin toate mijloace să descalifice compania sau să anuleze licitaţia. La rândul său, partea franceză ia în calcul o acţiune în justiţie dacă se va impune, conform autorului articolului.

România nu voia ca Naval Group să câştige licitaţia pentru construirea a patru corvete, pe care grupul naval francez ar fi câştigat-o pentru că a prezentat cea mai bună ofertă financiară, 1,2 miliarde de euro, faţă 1,25 miliarde de euro cât era oferta olandezilor de la Damen şi 1,34 miliarde, cea a Fincantieri, parteneri ai Naval Group,  susţine publicaţia, continuând prin a spune că aceasta a nemulţumit autorităţile de la Bucureşti, în special pe  preşedintele social-democrat al Camerei Deputaţilor, care a încercat prin toate mijloacele să descalifice grupul francez sau să anuleze licitaţia.

News.ro




Licitaţia corvetelor: Miniştrii Apărării şi de Externe, Preşedinţia şi mai multe ambasade ale României, avertizate de întârzieri ale asocierii DCNS (Grupul Naval Francez) - Lockheed Martin în Australia - Profit.ro

Ministrul român al Apărării şi cel de Externe, consilierul prezidenţial pentru politică externă, ca şi ambasadele României din Beijing, Berlin, Haga, Paris, Roma şi Tokyo au fost avertizate în toamna anului trecut, printr-un mesaj al ambasadei României din Canberra, asupra unor întârzieri ale asocierii dintre concernul francez DCNS (Grupul Naval) şi compania Lockheed Martin în contractarea şi începerea construcţiei unor submarine pentru forţele navale ale Australiei, conform Profit.ro.

News.ro

Ionut

Amânare la primul termen al procesului în care Şantierul Naval Constanţa a solicitat anularea actului normativ în baza căruia a fost organizată licitaţia pentru corvete

Procesul prin care Şantierul Naval Constanţa a solicitat anularea actului normativ în baza căruia a fost organizată licitaţia pentru corvete a fost amânat miercuri pentru 20 februarie, deoarece Şantierul Naval nu a angajat avocat. De asemenea, compania Damen a făcut o cerere de intervenţie în dosar.

News.ro

TibiV

Achiziția corvetelor: Șantierul Naval Constanța, parte din asocierea cu francezii de la Naval Group, renunță la procesul cu MApN / Va urma o decizie privind câștigătorul competiției?

Șantierul Naval Constanța, parte a asocierii cu firma franceză Naval Group, renunță la procesul intentat Guvernului României prin care solicita anularea Hotărârii de Guvern care stabilea procedura de achiziție a corvetelor pentru Forțele Navale, au confirmat pentru HotNews.ro reprezentanții companiei. Procedura de achiziție a corvetelor este în prezent suspendată, dar ministrul Apărării Gabriel Leș declara în urmă cu o săptămână că ministerul ar putea lua o decizie sau chiar anunța un câștigător odată ce chestiunea procesului va fi tranșată.

,,Am decis să renunțăm la acest proces cu Ministerul Apărării pentru că peste tot este invocat ca principala cauză pentru care procedura este suspendată. Așa că renunțăm la proces ca procedura să fie deblocată", au declarat pentru HotNews.ro reprezentanții Șantierului Naval Constanța.

Informația a fost publicată luni și de către Adevărul.

Potrivit informațiilor de pe portalul instanțelor de judecată, Șantierul Naval Constanța a depus pe 19 octombrie o contesție la Curtea de Apel Constanța prin care cerea anularea HG-ului care stabilea procedura de achiziție a corvetelor. Ofertele în cadrul acestei proceduri au fost depuse pe 2 octombrie 2018.

MApN a decis pe 11 ianuarie să suspende procedura de achiziție a corvetelor ca urmare a formulării către Parchetul Militar a unei plângeri penale pe motiv de nereguli, dar și din cauză că procedura a fost contestată în instanță de către unul dintre concurenți: Șantierul Naval Constanța.

Leș, în urmă cu o săptămână: ,,Se poate decide un câştigător în funcţie de ce va spune în acea decizie [n.r. a instanței]"

În urmă cu o săptămână, la audierile pe buget din Parlament, ministrul Apărării, Gabriel Leș, declara că procedura achiziției ar putea fi deblocată atunci când situația procesului pe rol va fi tranșată.

"În acest moment, este suspendată (procedura) pe aspecte care ţin de legalitate, atacarea acelei Hotărâri de Guvern care reglementează procedura - Hotărârea 48 din 2018. Vom vedea care va fi hotărârea instanţei şi vom vedea ce decizie vom lua. Pentru că dacă, de exemplu, o instanţă de judecată va anula acea Hotărâre de Guvern, vă daţi seama că toată procedura va fi afectată pentru că HG reglementează tocmai acest aspect - procedura de licitaţie. (...) Se poate decide un câştigător în funcţie de ce va spune în acea decizie", a adăugat Gabriel Leş.

Care sunt ofertanții care s-au calificat și ce soluții au propus:

- Naval Group - nava Gowind 2500 cu propulsie hibridă diesel-electircă CODLAD și soluții de înarmare europene cu rachete MBDA: rachete anti-aer VL Mica și rachete anti-navă Exocet. Preț ofertat (pe surse): 1,2 miliarde de euro

- Damen - corveta Sigma 10514 cu propulsie hibridă diesel-electrică CODOE cu soluții de înarmare americane: rachete anti-navă Harpoon de la Boeing, rachete de apărare anti-aeriană de la Raytheon, sonar de la General Dynamics și sistem tactic Thales. Preț ofertat (pe surse): 1,25 miliarde de euro.

- Fincantieri - o corvetă bazată pe clasa Abu Dhabi - denumită Abu Dhabi Enhanced - cu propulsie diesel-diesel CODAD și soluții de apărare europene cu rachete MBDA: rachete anti-aer VL Mica și rachete anti-navă Exocet. Preț ofertat (pe surse): 1,34 miliarde euro.

Detaliile tehnice ale procedurii de achiziție a corvetelor:
- Valoare estimată (maximă): 1,6 miliarde de euro cu tot cu TVA.
- Procedura de achiziție are ca factor de departajare prețul cel mai mic, atâta timp cât cerințele tehnice solicitate de statul român sunt îndeplinite de ofertanți.
- Navele vor trebui construite în România în decurs de șapte ani, iar prima trebuie livrată după doar trei ani de la contractare.
- Componenta de offset: modernizarea și înarmarea celor două fregate Type 22 - Regele Ferdinand și Regina Maria.
- Condiții tehnice de bază: să poate să lupte în cel puțin două medii diferite (anti-aer/anti-submarin/anti-navă) și să poată să opereze într-un hangar un elicopter mediu de 10 tone, dar și drone.

Achiziția corvetelor a mai fost anulată de PSD în 2017, după ce în 2016 guvernul Cioloș acorda contractul către Damen

Procesul de achiziție a corvetelor pentru Forțele Navale a fost deja anulat o dată în urmă cu aproape doi ani...

În 2016, în timpul Guvernului Cioloș - când actualul ministru al Apărării, Gabriel Leș, era chiar secretarul de stat ce se ocupa de armamente - Armata acorda direct, prin Hotărâre de Guvern, contractul de 1,6 miliarde de euro cu TVA către Damen pentru realizarea celor patru corvete multifuncționale în România, la pachet cu modernizarea celor două fregate Type 22.

MApN argumenta că a realizat un studiu de fundamentare și singura navă care satisfăcea pe deplin nevoile tehnice ale Forțelor Navale, dar și cele logistice pentru construirea în țară, era corveta Sigma 10514 a celor de la Damen.

Ulterior, după alegerile parlamentare, PSD a venit la putere și după primele trei luni a anulat HG-ul și acordarea contractului către Damen.

https://www.hotnews.ro/stiri-esential-22982476-achizitia-corvetelor-santierul-naval-constanta-parte-din-asocierea-francezii-naval-group-renunta-procesul-mapn-urma-decizie-privind-castigatorul-competitiei.htm
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

Ionut

Şantierul Naval Constanţa, asociat cu Grupul Naval Francez, a cerut din Turcia muncitori care să lucreze în România la nave militare - presă

Şantierul Naval Constanţa, asociat cu Grupul Naval Francez (DCNS), s-a adresat unui şantier naval din Turcia pentru a cere muncitori care să lucreze în România la nave cu destinaţie militară, relatează Ziuanews. Solicitarea este adresată în contextul în care grupul francez concurează pentru livrarea a patru corvete multifuncţionale destinate Marinei Militare Române, contract de peste 1 miliard de euro, grup indicat recent de ministrul Apărării, Gabriel Leş, drept câştigător al licitaţiei, cu interpretarea că ministrul s-a antepronunţat astfel. Publicaţia mai apreciază că solicitarea relevă că Şantierul Naval Constanţa nu ar putea face faţă la producţia acestor nave şi sugerează, prezentând şi un document în acest sens, că Turcia, aflată într-o bună relaţie cu Rusia, ar intra astfel în posesia proiectelor şi detaliilor acestor produse strategice. Contactaţi de Profit.ro pentru un punct de vedere legat de aceste informaţii, reprezentanţii Şantierului Naval Constanţa nu au răspuns până la acest moment.

News.ro

kitsune

Bosînceanu afirmă că a câștigat contractul, dar nu știu să se fi finalizat procedura de alegere. Iar antepronunțare?


Quote,,Şantierul Naval Constanţa în asociere cu Naval Group Franţa participă împreună la dialogul competitiv organizat de Ministerul Apărării pentru modernizarea flotei militare, competiţie cu alte două grupuri navale. Aşa cum reiese din informaţiile din presă, avem cea mai bună ofertă financiară. Deci, am câştigat licitaţia. Aşteptăm ca în următoarele săptămâni să fim invitaţi la stabilirea termenilor de realizare a programului de modernizare a flotei militare. Realizarea acestui program în SNC este o soluţie naturală, având în vedere vecinătatea cu Baza Logistică Navală şi Comandamentul Marinei", a declarat Gheorghe Bosînceanu.

Ziua de Constanța
Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence

TibiV

Quote
Realizarea acestui program în SNC este o soluţie naturală, având în vedere vecinătatea cu Baza Logistică Navală şi Comandamentul Marinei
Dar de cand se aplica in contractele navale logica "cablu TV"?!...
Adica  "cablul lui X este cel mai aproape de casa, fac contractul cu X"...

Dar poate Mangalia/Tulcea/Galati/Braila sunt in alta tara, pe alt continent, mult prea departe de Comandamentul Marinei?...
:unsure:
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

tom_sawyer

Achiziția corvetelor - o decizie ar putea veni ,,în două-trei săptămâni". Ministrul Apărării spune că ar putea fi și anulată procedura

În momentul de față Ministerul Apărării nu a luat încă o decizie privind achiziția celor patru corvete multifuncționale, procedură suspendată din ianuarie după ce ministerul a formulat o plângere penală. În ,,maxim două-trei săptămâni" ar putea veni o decizie, a declarat joi ministrul Apărării, Gabriel Leș, recunoscând că decizia ar putea fi atât de anunțare a unui câștigător, cât și de anulare a procedurii.

hotnews.ro

kitsune

​Armele României (III) - Forțele Navale: Cu ce nave și echipamente se apără România la Marea Neagră

HotNews.ro face un inventar la zi cu dotarea Armatei Române - ce fel de echipamente și câte mai avem în uz în momentul de față, cu ce lucrează militarii români în țară, dar și peste hotare acolo unde reprezintă România și ce poate pune pe masă țara noastră în cazul unui conflict armat.

http://m.hotnews.ro/stire/23116214
Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence

TibiV

Quote from: yk17fox on May 01, 2019, 01:13:56 PM
... ce poate pune pe masă țara noastră în cazul unui conflict armat.

Din pacate, politica forumului interzice anumite expresii si cuvinte....

Romania pune pe masa alea 4 corvete nou-noute, atat de noi ca nici macar nu au fost desenate!
A, si sa nu uit.... Un super-submarin clasa Kilo. Pentru exercitiile de atac asupra unei sitting-duclk...
:(

Din pacate, dotarea flotei militare ii permite sa "moara cu mandrie, pentru a putea sa renasca in viitor"
(Nu mai stiu cine a spus asta, dar se potriveste... Voi vedeti ce "aglomeratie ruseasca" este in Crimeea?... "Vizitele" Flotei a VI-a sunt singurul lucru care fac Marina Militara sa nu para "pierduta in larg"...)
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

kitsune

Quote from: TibiV on May 01, 2019, 04:17:13 PM

Din pacate, politica forumului interzice anumite expresii si cuvinte....


Spui asta @TibiV și doar citești știrile în ziare. Eu m-am urcat cam pe toate rablele alea din articol, mai puțin cele la second hand englezești. Și nici pe delfin. Dar în rest am cam fost pe toate. De la dragoarele de mine de la Midia și până la NPR-urile de la Mangalia.
Mi-e jenă să spun că nu fac față nici măcar unei bărci pneumatice cu motor chinezesc. Ar trebui să fim sinceri și să nu ne mai lăudăm cu nave pe care doar vopseaua le mai ține laolaltă. Nu contest profesionalismul marinarilor, unii mi-au fost colegi, alții îmi sunt vecini, dar vorba românească: nu poți face din rahat bici.
De fiecare 15 august scoatem navele să fumege in fața Comandamentului, să ne dăm mari că avem Marină și să se bulucească lumea să vadă "comédia". Avem exact cum e Cazinoul, o ruină vopsită și răsvopsită, coaptă de șubredă ce este, gata să cadă. Și cârmuitori care nu văd mai departe de interesele lor.
Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence

TibiV

Nu pot decat sa ma inclin in fata profesionistilor....
Cei care stiu pe propria piele.

Nici nu stiu ce emoticon sa pun...
:cheers: pentru postare?...

Sau  :madwife: pentru continutul postarii?....

Din aceasta dilema nu pot iesi!...  ;)
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

kitsune

Și ca să punem cireașa pe tort (sau mai degrabă pe colivă):



Dosarul corvetelor, o licitație de peste 1 miliard euro în care ministrul Apărării s-a antepronunțat, ajunge la DNA

Parchetul militar a trimis plângerea MApN privind licitația pentru corvete la DNA. Procurorii militari suspectează existența elementelor unor infracțiuni care atrage competența Direcției Anticorupție. Informația a fost confirmată pentru  G4Media.ro  de procurorul șef al Parchetului Curții Militare de Apel, Adrian Nicolau.

Recent, ministrul Apărării, Gabriel Leș, a fost prezentat  ca indicând Grupul Naval Francez (DCNS) drept câștigător al licitației pentru achiziția celor patru corvete multifuncționale destinate Marinei Militare Române, contract de peste 1 miliard de euro, cu precizarea că acesta nu s-a pronunțat direct cu privire la câștigătorul licitației pentru corvete, dar a spus că ,,ordinea se cunoaște", fiind cea apărută deja în presă.

continuarea pe profit.ro

Of, când va avea parte țara noastră de politicieni aleși pe merit ci nu agramați și anagramați pe găleți sau pomeni electorale?
Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence