Piața asigurărilor auto în România

Started by Ionut, October 01, 2016, 11:22:54 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ionut

Cresc tarifele la RCA. Cât vor plăti şoferii de acum pentru o poliţă de asigurare. DOCUMENT

Noul tarif de referinţă pentru poliţele RCA pentru persoane fizice este de 756 lei, cu 9% mai mare faţă de nivelul anterior (de la 692 lei), iar pentru persoanele juridice este de 1.752 lei, în creştere cu 11% (de la 1.574 lei), a anunţat astăzi ASF. Şoferii care ajung la clasa maximă de bonus (B8) primesc o reducere de 50% a tarifului de primă, faţă de 32% cât era prevăzut  de reglementările anterioare.

Tarifele de referinţă au fost calculate, potrivit prevederilor legale, de o companie independentă -  Deloitte Audit SRL - în funcţie de: categoriile de vehicule (autoturisme, autovehicule transport marfă, autovehicule transport persoane etc.), de tipul asiguratului (persoană juridică/persoană fizică), de vârsta asiguraţilor în cazul persoanelor fizice, precum şi de caracteristicile tehnice ale vehiculelor (capacitatea cilindrică sau puterea, masa maximă autorizată, numărul de locuri).



ZF

Ionut

Jumătate din şoferii din România cumpără RCA la jumătate de preţ pentru că nu au daune

Şoferii care provoacă daune sunt penalizaţi şi pot plăti în plus cu până 80% din tariful standard. Peste 2 milioane din şoferi români achiziţionează poliţa auto obligatorie (RCA) la un preţ de două ori mai mic decât tariful standard, în condiţiile în care au un comportament exemplar în trafic şi nu înregistrează nicio daună.

ZF

Ionut

#77
Preşedintele ASF le dă asigurări şoferilor români: Tariful la RCA nu va creşte ca urmare a noilor referinţe

Tarifele au fost calculate de firma de consultanţă Deloitte şi sunt în medie cu 9% mai mari decât cele anterioare. Leonardo Badea, preşedintele Au­to­ri­tăţii de Supraveghere Financiară (ASF), a dat asigurări şoferilor români că tariful la care vor cumpăra poliţa auto obli­gatorie (RCA) nu va creşte ca ur­mare a noilor tarife de referinţă.

ZF si alte detalii tot in ZF

Ionut

ZF Live: Mădălin Roşu, Biroul Asigurătorilor Auto din România: BAAR lucrează la o aplicaţie, Telematics. Prima de asigurare - plăteşti cât conduci sau cum conduci­­

Biroul Asigurătorilor Auto din România (BAAR) lucrează la o nouă aplicaţie, Telematics, care să opereze o bază de date complexă şi să răspundă optim atât societă­ţiilor de asigurări, cât şi consumatorilor finali, a spus Mădălin Roşu, preşedintele aces­tei entităţi, în cadrul emisiunii de busi­ness ZF Live. BAAR este cunoscut drept Biroul Carte Verde pentru că se ocupă în special de daunele persoanelor din afara ţării, dar din 2017, în baza Legii nr. 32/2000 art. 25 alineat 3, a fuzionat cu Fondul de Protecţie a Victi­melor Străzii (FPVS) şi a devenit o sin­gură entitate, păstrând numele de BAAR.

ZF

Ionut

Cornel Coca Constantinescu, vicepreşedintele ASF: 100.000 de şoferi au cumpărat RCA cu decontare directă. Sper ca până la finalul anului decontarea să fie gratuită

În România circa 5 milioane de şoferi încheie poliţa RCA, ceea ce înseamnă că numărul şoferilor care au optat pentru clauza de decontare directă ajunge la circa 2% din totalul clienţilor. Aproximativ 100.000 de şoferi au achiziţionat clauza de decontare directă atunci când au încheiat poliţa de asigurare auto obligatorie (RCA) şi pot beneficia astfel de despăgubire de la propriul asigurător RCA în cazul în care sunt loviţi în trafic de alţi şoferi, a spus Cornel Coca Constantinescu, vicepreşedintele Autorităţii de Supra­ve­ghere Financiară (ASF), prezent ieri la conferinţa anuală a asociaţiei profesionale a brokerilor - UNSICAR.

ZF

Ionut

Vicepreşedintele ASF: Un asigurator de talie mare din SUA va intra pe piaţa locală a asigurărilor RCA

O companie de asigurari de talie mare din SUA va intra pe piata asigurarilor auto obligatori (RCA) in a doua parte a acestui an, a declarat Cornel Coca Constantinescu, vicepresedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF). El a precizat pentru ZF ca nu este vorba de compania Watford care a anuntat anul trecut intentia de a vinde RCA in Romania. "Sunt jucatori externi intresati de piata din Romania. O companie de talie mare din SUA este interesata de piata RCA din Romania. Inca nu au licenta", a spus Cornel Coca Constantinescu.

Pe de alta parte, compania de asigurări Watford Insurance, deţinută de reasigurătorul cu acelaşi nume cu sediul în Insulele Bermude, intenţionează să intre pe piaţa locală a asigurărilor auto obligatorii (RCA). Asigurătorul va colabora cu compania lo­cală de servicii Intaro Insurance Services care va furniza toate serviciile de mana­ge­ment (vânzare, daune, clienţi) pentru ope­ra­ţiunile din România. Compania INTARO a fost înfiinţată în luna februarie a acestui an şi are sediul în Târgu-Mureş.

La conducerea INTARO este Filip Sta­vrositu, un executiv cu peste 18 ani expe­rien­ţă pe segmentul asigurărilor de aviaţie la com­­­pania falimentară Astra Asigurări. Este po­­­sibil ca Watford să fie un contact al lui Sta­vrositu de pe vremea când lucra la Astra, a­­vând în vedere că pe zona de aviaţie pri­me­le brute subscrise sunt cedate aproape in­te­gral în reasigurare către firme internaţionale. Potri­­vit lui Filip Stavrositu, stabilirea cola­bo­rării Intaro cu Watford este rezultatul unui proces de lungă durată în care com­pania a prezentat oportunităţile pietei româneşti mai multor gupuri internaţionale de asigurări, fiind asistaţi în acest proces şi de un consultant internaţional.

ZF

Cristi N

Nu cred ca a mai fost postata informatia pana acum desi din ce inteleg norma respectiva este valabila de anul trecut.

QuoteDacă sunteți partea păgubită într-un accident auto, puteți primi gratuit mașină de înlocuire, costul fiind suportat de asigurarea RCA a celui vinovat. Mașina oferită temporar va fi similară cu cea indisponibilizată în service.
Acordarea mașinii de înlocuire se face prin Norma 20/2017, articolul 25.

blog:nwradu

voicul

S-a dat LEGE: Mașini GRATIS pentru sute de mii de șoferi

Noua lege RCA, intrată în vigoare încă de anul trecut, prevede ca firma de asigurare să plătească șoferilor păgubiți în accidenete rutiere mașină la schimb pe perioada în care automobilul propriu se află în service.

Sub 1% dintre şoferii păgubiţi în accidente rutiere au solicitat, în ultimul an, maşină la schimb, deşi acest serviciu este gratuit prin lege.  Firmele de asigurare sunt obligate să deconteze acest serviciu încă din  2017, când a intrat în vigoare noua lege RCA.

Pentru a beneficia de automobil la schimb, păgubitul nu trebuie decât să se adreseze unei firme specializate în domeniu. Cel mai mare jucător de pe piaţa de profil este Autonom, care susţine că are o cotă de 50%.

"Pentru a facilita procesul prin care şoferii îşi pot exercita acest drept, AUTONOM le oferă o maşină similară cu cea avariată, fără restricţii în ceea ce priveşte numărul de kilometri pe teritoriul României, fără taxe şi costuri de depozit. Valoarea închirierii va fi decontată direct de la asiguratorul şoferului vinovat de producerea accidentului. Astfel, aceştia pot beneficia acum mai uşor de maşina de înlocuire: trebuie doar să facă dovada deţinerii actelor necesare (Nota de Constatare şi Devizul de Reparaţie), urmând ca maşina avariată să intre în service pentru reparaţii.", explică reprezentanţii firmei.

Anual, în România se deschid între 250.000 şi 300.000 de dosare de daună pe RCA. În mod normal, toate persoanele implicate în aceste dosare din postura de păgubit pot beneficia de maşină la schimb.

Până în 2017, şoferii implicaţi în accidente puteau beneficia de maşină de înlocuire prin intermediul unităţilor de reparaţii auto, prin serviciul replacement car din contractele de leasing operaţional, prin firmele de asistenţă rutieră sau direct de la firmele de închirieri auto. De anul trecut, în urma modificărilor aduse la legislaţia RCA, acest beneficiu este oferit gratuit tuturor şoferilor păgubiţi în accidentele auto, în condiţiile prevăzute de lege.

https://www.money.ro/s-a-dat-lege-masini-gratis-pentru-sute-de-mii-de-soferi/

Ionut

ASF: Durata medie de soluţionare a dosarelor de daună pe piaţa RCA era la finele anului trecut de 39 de zile

Durata medie de soluţionare a dosarelor de daună pe piaţa RCA era la finele anului trecut de 39 de zile, un număr de 42.525 dosare plătite (95,27%) fiind soluţionate într-un termen mai mic sau egal cu 3 luni, în timp ce cea mai lungă perioadă de soluţionare a fost înregistrată la Asirom VIG, de 127 de zile, potrivit datelor ASF. În acelaşi timp, durata medie de plată a dosarelor de daună pentru pagube materiale pe piaţa RCA era la finele anului trecut de 11 zile, cu un maxim de 21 zile/dosar în cazul City Insurance, în timp ce cea mai mică durată medie a fost înregistrată la Uniqa Asigurări, de 2,18 zile. În total, 44.634 dosare de daună au îndeplinit condiţiile pentru acordarea de despăgubiri în trimestrul IV 2017.

ZF

Ionut

Peste 40% din dosarele de daună deschise la Asirom şi City Insurance nu sunt plătite în termenul legal

Asirom şi City Insurance sunt com­paniile de asigurări cu cele mai multe dosare de daună care nu sunt plătite în termenul legal, în 40% din cazuri plata despăgubirilor efectuându-se în afara termenului de 10 zile impus de lege, arată o analiză efectuată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). City Insurance este com­pania de asigurări cu cea mai mare durată medie de plată a dosarelor de daună, respectiv 21,37 zile, în timp ce Asirom este lider în ceea ce priveşte numărul maxim de zile necesare solu­ţionării dosarelor de daună cu 127 de zile, faţă de 30 de zile cât prevede legislaţia în vigoare.

ZF

Ionut

Companiile de asigurări care te dezpăgubesc cel mai repede şi cel mai bine

Durata medie de soluţionare a dosarelor de daună pe piaţa RCA era la finele anului trecut de 39 de zile, un număr de 42.525 dosare plătite (95,27%) fiind soluţionate într-un termen mai mic sau egal cu 3 luni, în timp ce cea mai lungă perioadă de soluţionare a fost înregistrată la Asirom VIG, de 127 de zile, potrivit datelor ASF. În acelaşi timp, durata medie de plată a dosarelor de daună pentru pagube materiale pe piaţa RCA era la finele anului trecut de 11 zile, cu un maxim de 21 zile/dosar în cazul City Insurance, în timp ce cea mai mică durată medie a fost înregistrată la Uniqa Asigurări, de 2,18 zile.

În total, 44.634 dosare de daună au îndeplinit condiţiile pentru acordarea de despăgubiri în trimestrul IV 2017.

Potrivit ASF, 76,24% dosare au fost plătite în termenul legal de către asigurători, cele mai mari procente de dosare plătite în termenul legal fiind la societăţile Uniqa Asigurări S.A. (100%), urmată de Omniasig VIG S.A. (99,12%), Generali România S.A. (97,99%), Allianz – Ţiriac S.A. (96,51%) şi Groupama S.A. (93,98%). Cele mai mici procente de dosare plătite în termenul legal au înregistrat societăţile Asirom VIG S.A. şi City Insurance S.A., cu procente de 57,39%, respectiv 57,93%.

Datele ASF arată că în trimestrul IV au fost avizate 77.684 dosare de daună la asigurătorii autorizaţi să practice asigurarea obligatorie auto RCA, cu 6,83% mai multe decât cele avizate în trimestrul III 2017. Cele mai multe dosare de daună au fost avizate la societatea City Insurance S.A., respectiv 23.925 dosare, care reprezintă 30,80% din total piaţă, societatea City Insurance S.A. menţinându-se, ca şi în trimestrele II şi III 2017, pe primul loc din punct de vedere al numărului dosarelor de daună avizate.

ZF

voicul

O firmă din America vine să vândă RCA ieftin în România. Când începe, ce mașini, ce șoferi și ce orașe țintește

Watford Insurance, o companie de asigurări înregistrată în Gibraltar și controlată, indirect, de gigantul american Arch, cu o capitalizare bursieră de 13 miliarde de dolari, este în faza finală pentru a intra pe piața RCA din România. Capital a aflat ce tip de clienți vizează și care sunt țintele asigurătorului, care va începe vânzarea cel mai târziu în vara acestui an.

Watford Insurance a notificat deja Autoritatea de Supraveghere Financiară privind intenţiile sale şi a depus şi cerere pentru a intra în Biroul Asigurătorilor Auto din România(BAAR).

Aceasta înseamnă că peste o lună, cel târziu în luna iunie, ar trebui  să  înceapă să vândă pe piaţa locală. 

Intaro, compania carea va administra operaţiunile Watford în România, a demarat deja procedurile pentru stabilirea tarifelor, a ţintelor de vânzări, dar şi pentru dezvoltarea canalelor de vânzare. Din informaţiile Capital, Watford a trimis deja drafturi de contract către cei mai mari brokeri locali din domeniul asigurărilor.

Firma se va concentra exclusiv pe segmentul persoanelor fizice şi vrea o cotă de piaţă de 2% în primul an de activitate.

Ținta predilectă vor fi şoferii din oraşe mici şi medii, pentru care Watford intenţionează să facă cele mai bune oferte. Motivul pentru care firma se va concentra în astfel de zone este că numărul şi gravitatea accidentelor este mai mică în localităţile mai puţin aglomerate.

De partea de instrumentare a dosarelor de daună se va ocupa Păvălaşcu Risk Consultants, una dintre cele mai mari firme locale din domeniul regularizării daunelor.

Watford Insurance are ca acţionar principal pe  Watford Re, companie de reasigurare înregistrată în Bermude, cu un capital de 1,2 miliarde de euro, mai mult decât toată piaţa locală de RCA. Watford Re este, la rândul său, controlată de compania americană Arch, corporaţie cu o capitalizare bursieră de peste 13 miliarde de dolari.

Cei de la Intaro, care vor administra operaţiunile din România,  precizează  că sunt "o companie de servicii în domeniul asigurărilor înfiinţată de un grup de profesionişti din România cu experienţă vastă pe piaţa internă şi internaţională".

Principalul investitor este Ellaal Goldberg S, societate cu acţionariat majoritar nord american care are ca obiect înfiinţarea şi dezvoltarea afacerilor pe teritoriul României. CEO al Intaro este Filip Stavrositu, fost director în cadrul Astra Asigurări şi unul dintre puţinii specialişti în domeniul reasigurărilor şi al asigurărilor de aviaţiei.

http://www.capital.ro/exclusiv-o-firma-din-america-vine-sa-vanda-rca-ieftin-in-romania.html

Ionut

Golovatic, ASF: Peste 67.000 de şoferi au cumpărat clauza de decontare directă pentru care au plătit în medie 96 de lei în 2017

În România circa 5 milioane de şoferi încheie poliţa RCA, ceea ce înseamnă că numărul şoferilor care au optat pentru clauza de decontare directă ajunge la 1%. Aproximativ 67.000 de şoferi au achiziţionat anul trecut clauza de decontare directă atunci când au încheiat poliţa de asigurare auto obligatorie (RCA), plătind în medie 96 de lei pe an, potrivit unei prezentări susţinute de Florin Golovatic, director al Direcţiei de supraveghere şi control din cadrul ASF, în cadrul Forumului Internaţional de Asigurări şi Reasigurări (FIAR).

ZF

Ionut

Asigurătorii au vândut 93.478 de poliţe RCA cu decontare directă în primele trei luni din 2018, cu 39% mai mult decât în 2017

Companiile locale de asigurări au emis în intervalul ianuarie-martie al acestui an 93.478 de poliţe auto obligatorii (RCA) cu clauză de decontare directă, cu 39% mai multe decât în al doilea semestru al anului trecut. Decon­tarea directă este permisă din iulie 2017, fiind prevăzută în noua lege RCA. Achiziţia unei poliţe cu decontare directă le permite şoferilor păgubiţi să solicite plata despăgubirii pro­priului asigurător RCA şi nu asigură­to­rului şoferului care a provocat dauna. Asigu­ră­torul care a plătit dauna îşi recu­perează apoi prejudiciul de la asigurătorul RCA al şoferului vinovat.

ZF

adiarc

Sunt unul dintre ei.....am beneficiat cu brio.....atentie...daca sunt mai mult de 2 masini implicate sau una din ele nu este inmatriculata in Romania,sau este,dar nu are RCA nu se aplica

E practic o solutie excelenta cand esti lovit din vina celuilalt si constati ca are asigurare la o companie care face tot posibilul sa nu deconteze,sa nu deconteze la timp sau integral reparatia cu piese originale
"Eficienta" cnair...claimuri de sute de milioane de lei,puse pe tava constructorilor pentru proiecte inexistente ( LD2 sect E ; LD 3 ; A10 )

DESFIINTATI compania Antiinfrastructura