Piața asigurărilor auto în România

Started by Ionut, October 01, 2016, 11:22:54 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Ionut

Asigurătorul din Bermude Watford a intrat pe piaţa RCA cu tarife peste medie

Compania de asigurări Watford Insurance, deţinută in­direct de reasigurătorul cu acelaşi nume cu sediul în insule­le Bermude şi cel mai nou jucător din piaţa locală a asi­gurărilor RCA, are o politică de preţuri peste medie, do­uă simulări de oferte realizate de ZF indicând că Watford intră mai degrabă în categoria asigurătorilor consideraţi scumpi.

De exemplu, pentru un şofer în vârstă de 30 de ani şi un autoturism cu o capacitate cilindrică de 1.600 centimetri cubi Watford emite poliţa RCA pe un an la un tarif de 1.138 lei, a doua cea mai scumpă ofertă, după Allianz-Ţiriac. Totodată, tariful la care Watford emite poliţa în acest caz este cu circa 25% mai mare decât tarifele oferite de Omniasig sau Generali, arată simularea ZF. Faţă de oferta City Insurance, asigurătorul RCA cu cele mai mici preţuri, prima anuală cerută de Watford este de peste două ori mai mare.

,,Preţurile sunt corelate cu riscurile asumate, strategia fiind de a oferi preţul corect împreună cu servicii de calitate ireproşabilă clienţilor noştri. În general, strategia Watford în România este orientată către segmentul de retail", au declarat reprezentanţii Watford.

Preţurile la care Watford vinde poliţa RCA elimină astfel temerile celorlaţi jucători legate un potenţial duming, pe fondul dorinţei de a atrage rapid cât mai mulţi clienţi.

ZF

Ionut

Asirom, Euroins şi City, cei mai mari vânzători de RCA, au şi cele mai multe reclamaţii la ASF în S1/2018

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a primit 4.689 de plângeri de la clienţii nemulţumiţi ai asigurătorilor în prima jumătate a acestui an, în creştere cu peste 17% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Asirom, Euroins şi City Insurance au fost cele mai reclamate companii de asigurări, împreună cele trei având circa o treime din numărul total de plângeri. ,,Aspectul cel mai des reclamat de petenţi a fost neres­pectarea con­diţiilor con­tractuale/normelor RCA, aspecte care s-au regăsit în 2.010 cazuri, acestea reprezentând 54,4% din total. Printre alte aspecte sesizate s-au numărat şi neplata sau plata parţială a despăgubirilor de către asiguraţi/păgubiţi (21,7%), informaţii refe­ritoare la sistemul bonus-malus (8,7%), respectiv solicitări de recalculare a valorii despăgubirilor (5,6%)", a transmis ASF.

ZF

Ionut

Mihai Tecău, Omniasig: Piaţa non-RCA se dezvoltă, sunt produse pe care clienţii le cer. Casco este un exemplu

Piaţa asigurărilor facultative se dezvoltă treptat, iar acest lucru se vede în statisticile industriei după prima jumătate a anului, a declarat Mihai Tecău, preşedintele di­recto­ra­tului Omniasig, în cadrul conferinţei anuale organizată de Patronatul Brokerilor de Asi­gurări (PRBAR) la Con­stanţa. ,,Piaţa non-RCA se dezvoltă, sunt pro­du­se pe care clienţii le cer. Casco este un exem­plu. Vedem că nu doar RCA-ul con­tează", a spus Tecău. Asigurările Casco sunt a doua cea mai im­por­tantă sursă de venituri pentru brokeri, aces­tea generând aproximativ un sfert din tota­lul afacerilor.

ZF

Ionut

Poliţele RCA pe o lună au prins teren, deşi sunt de două ori mai scumpe decât cele anuale

Aproape una din patru poliţe auto obligatorii (RCA) vândute în prima jumătate a acestui an a fost încheiată pe o lună, deşi contractele încheiate pe pe­rioade reduse sunt mult mai costisitoare decât poliţele încheiate pe un an. Astfel, dacă un client persoană fizică încheie în fiecare lună poliţa RCA, ajunge să plătească în medie timp de un an circa 721 lei. Dacă însă clientul optează pentru încheierea poliţei o singură dată pe an, tariful mediu ajunge la 367 lei, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), care a luat în calcul datele aferente primului semestru al acestui an.

ZF

Ionut

Watford Insurance aruncă mănuşa pe piaţa asigurărilor RCA: Putem face profit şi cu tarife de referinţă

Asigurătorul a început să vândă poliţe RCA în luna iunie 2018, iar în prezent a ajuns la un portofoliu de circa 20.000-25.000 de contracte. Watford Insurance, cel mai nou jucător din piaţa asigurărilor auto obligatorii (RCA), are ca singur obiectiv obţinerea de profit în Româ­nia, reprezentanţii companiei afirmând cu fermitate că se poate face profit din vânzarea de RCA, chiar şi cu tarife de referinţă, acestea fiind de fapt benefice, având rolul unui ghid, a declarat pentru ZF Valandis Elpido­rou, reprezentantul legal al Watford Insurance Com­­pany - Sucursala Bucureşti.

ZF

Ionut

Comisia Europeană vrea modificarea legii RCA. Tarifele la asigurări, în pericol de creștere

Uniunea Națională a Transportatorilor susține că între Guvern și Comisia Europeană se poartă o corespondență secretă. Comisia ar fi cerut modificarea unor articole din actuala legislație privind asigurările auto, fapt care ar putea duce din nou la creșterea tarifelor. Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), unul dintre patronatele transportatorilor, a anunţat luni că solicită Guvernului desecretizarea scrisorii primite de la Comisia Europeană (CE) privind legislaţia care reglementează asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto RCA.

"UNTRR consideră că Legea 132/2017 a determinat reechilibrarea pieţei RCA şi chiar a demonstrat, în scurt timp de la adoptare, revenirea la condiţii comerciale caracteristice unei pieţe libere. În prezent, tarifele RCA practicate de asigurători se situează sub tariful de referinţă (în unele cazuri chiar la jumătate faţă de tariful de referinţă), nicio companie care vindea asigurări RCA înainte de plafonarea tarifelor RCA şi de adoptarea Legii 132/2017 nu s-a retras din piaţă şi chiar 2 noi asigurători au fost autorizaţi pe acest segment de servicii", se arată în comunicat.

"Prin modificarea legislaţiei actuale RCA vor putea fi afectaţi peste 6 milioane de consumatori, existând riscul revenirii la situaţia de criză din perioada 2014-2016 când tarifele RCA depăşeau 5.000 de euro/an pentru un autocamion la clasa de bază B0, chiar peste 10.000 - 20.000 euro pentru cele care înregistrau daune, indiferent de valoarea acestora", se arată în comunicat.

Digi24

tom_sawyer

Amenzi record pentru asigurătorii care vând RCA, după ancheta Consiliului Concurenţei: 53 de milioane de euro

Acum trei ani, Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie privind posibila încălcare a regulilor naţionale şi comunitare de concurenţă de către Media Xprimm şi UNSAR (Uniunea Asigurătorilor şi Reasigurătorilor din România).
În timp, ancheta a fost restrânsă la piaţa asigurătorilor de RCA membri UNSAR.

"Consiliul Concurenţei a sancţionat nouă companii de asigurare şi Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) cu amenzi totale în valoare de 246.739.195,6 lei (aprox. 53 milioane euro) pentru încălcarea reglementărilor naţionale şi europene din domeniul concurenţei prin coordonarea comportamentelor pe piaţă în vederea majorării tarifelor la asigurările obligatorii de răspundere civilă (RCA)", arată un comunicat al instituţiei.

În urma investigaţiei, autoritatea de concurenţă a constatat că Allianz - Ţiriac Asigurări SA, Asigurarea Românească - Asirom Vienna Insurance Group SA, Societatea Asigurare-Reasigurare Astra Asigurări SA, Carpatica Asig SA, Euroins România Asigurare-Reasigurare SA, Generali România Asigurare Reasigurare SA, Groupama Asigurări SA, Omniasig Vienna Insurance Group SA şi Uniqa Asigurări SA au participat la un schimb de informaţii sensibile din punct de vedere comercial referitoare la intenţiile acestor societăţi de a majora tarifele RCA. Această practică concertată, facilitată de UNSAR, a condus la restrângerea concurenţei pe piaţa serviciilor de asigurare RCA în perioada octombrie 2012 – noiembrie 2016, deoarece societăţile de asigurare nu şi-au mai stabilit în mod independent tarifele, ci au acţionat concertat pe piaţă, ţinând cont de discuţiile de a-şi majora tarifele purtare în cadrul asociaţiei.

economica.net

perfidus

^Pai in lista asta sunt aproape toti marii jucatori din piata - din acea periada.
Autostrada Pitesti - Craiova (A12) e ingropata. Se prefigureaza Drumul Expres CrPit (DEx12).; Contract semnat Tr.1 12.2018 - Tirrena Scavi ; Tr.2/L1&L2 finalizat - Spedition UMB ; Semnare contract Tr.3 si Tr.4 16.09.2020  - Spedition UMB ; Licitația pentru ,,Centura de ocolire Craiova Varianta Sud DN 56- DN 55- DN 6" - contract semnat 14.01.2022 - Rizzani de Eccher; "Constructia Variantei de Ocolire Targu Jiu – Finalizare Lucrari" - contract semnat 22.09.2020 - S.E.C.O.L. - stadiu lucrari 60%; "Reabilitare DN 6, Alexandria – Craiova, Lot 2: km 132+435 – km 185+230 – Relicitare" - contract semnat in 08.03.2022 - Ozaltin Inșaat

Ionut

Reacţia companiilor de asigurări după amenda uriaşă aplicată de Consiliul Concurenţei, pentru majorarea nejustificată a poliţelor RCA

Încă două companii au reacţionat la decizia Consiliului Concurenţei de a amenda cu 53 de milioane de euro nouă companii de asigurări pentru suspiciunea că au folosit practici anticoncurenţiale în vederea majorării tarifelor RCA. Groupama Asigurări spune că vor ataca în justiţie această amendă. Şi firma de asigurare Allianz-Ţiriac a anunţat că va apela la toate pârghiile legale pentru a-şi dovedi nevinovăţia.

Consiliul Concurenţei a anunţat, marţi, că a sancţionat nouă asigurători şi Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) cu 246,74 milioane de lei (53,05 milioane de euro) pentru coordonarea comportamentelor pe piaţă în vederea majorării tarifelor la asigurările obligatorii de răspundere civilă (RCA). Aceasta este a doua amendă ca mărime dată vreodată de instituţie. Autoritatea a amendat Allianz - Ţiriac Asigurări cu 43,44 milioane de lei, Asigurarea Românească - Asirom Vienna Insurance Group (36,97 milioane de lei), Societatea Asigurare-Reasigurare Astra Asigurări (22,04 milioane de lei), Carpatica Asig (26,86 milioane de lei), Euroins România Asigurare-Reasigurare (6,35 milioane de lei), Generali România Asigurare Reasigurare (21,45 milioane de lei), Groupama Asigurări (35,38 milioane de lei), Omniasig Vienna Insurance Group (40,53 milioane de lei), Uniqa Asigurări (13,57 milioane de lei) şi UNSAR (160.436 lei).

Adevarul

Ionut

Veniturile din RCA continuă să domine piaţa asigurărilor, care a ajuns la 7,47 miliarde de lei

În primele 9 luni ale anului 2018, societăţile de asigurare autorizate şi reglementate de ASF au subscris prime brute în valoare de 7,47 miliarde de lei, în creştere cu 2,1% faţă de valoarea înregistrată în aceeaşi perioadă a anului anterior. Piaţa asigurărilor din România rămâne orientată spre activitatea de asigurări generale, ce deţine o pondere de 79% din totalul primelor brute subscrise de societăţile de asigurare autorizate şi reglementate de ASF. Valoarea primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări generale a crescut cu 1,65% în primele 9 luni ale anului 2018 comparativ cu perioada similară a anului anterior, în timp ce valoarea subscrierilor pentru activitatea de asigurări de viaţă a înregistrat o creştere de 3,96%.

Adevarul

Ionut

Doi asigurători cu probleme controlează peste 57% din piaţa RCA

Cele două companii sunt City Insurance, cu 32,31% din piaţă, şi Euroins cu 25,22%. Pe locul al treilea se află Asirom cu 14,57%. În mod tradiţional piaţa RCA din România a fost dominată de 3-4 asigurători, în timp ce ponderile celorlalţi jucători au fost mult mai reduse sau chiar nesemnificative. Valoarea totală a primelor de asigurare subscrise pentru asigurările RCA în primele nouă luni ale anului a scăzut cu 6,3%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 2,69 miliarde lei.

Alte detalii pe Adevarul.ro

Ionut

Retrospectiva anului 2018. Asigurări. Top 10 evenimente pe o piaţă de 2 mld. euro

♦ Anul 2018 a fost pentru piaţa locală a asigurărilor un an plin de provocări, cele mai notabile fiind schimbările legislative - GDPR, IDD (directiva europeană pentru distribuţia de poliţe) -, iniţierea unor noi discuţii pentru modificarea după numai un an a legii RCA, dar şi amenda record primită de jucătorii RCA pentru stabilirea anticoncurenţială a tarifelor.

1. Amendă record de 53 mil. euro de la Consiliul Concurenţei
2. Schimbarea vicepreşedintelui ASF pe asigurări
3. Intrarea unui nou jucător pe segmentul RCA - Watford Insurance
4. Ergo pierde parteneriatul de bancassurance cu UniCredit şi ia în calcul un exit regional, inclusiv în România
5. Noi reguli pentru vânzarea de poliţe prin directiva europeană de distribuţie (IDD)
6. Scrisoarea RCA şi demararea procesului de modificare a legii RCA
7. Nou şef la Asirom, un asigurător de top cinci
8. Poliţele de sănătate, cel mai efervescent segment din asigurările locale, cu o creştere de 37%
9. Brokerii pierd teren, dar continuă să fie principalul canal de distribuţie al asigurătorilor
10. Piaţa asigurărilor de viaţă nu reuşeşte să-şi conserve creşterea de două cifre

ZF

Ionut

Cât costă să-ţi repari maşina pe propriul RCA

Aproximativ 235.000 de români au cumpărat clauza de decontare directă pe RCA în intervalul ianuarie-septembrie al anului trecut, plătind în medie 77 de lei pe an pentru acest serviciu, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Decontarea directă este permisă din iulie 2017, fiind prevăzută în noua lege RCA. Achiziţia unei poliţe cu decontare directă le permite şoferilor păgubiţi să solicite plata despăgubirii propriului asigurător RCA şi nu asigurătorului şoferului care a provocat dauna. Asigurătorul care a plătit dauna îşi recuperează apoi prejudiciul de la asigurătorul RCA al şoferului vinovat.

În baza acestor clauze companiile de asigurări au plătit despăgubiri de circa 8,2 mil. lei pentru circa 1.500 de dosare de daune, ceea ce înseamnă că dauna medie s-a situat la circa 5.481 de lei. Pe lângă daunele deja plătite, asigurătorii au mai pus deoparte 4,4 milioane de lei în contul unui număr de 756 de dosare de daună avizate.

În prezent nu mai sunt probleme cu recuperarea regreselor, despăgubirile ce trebuie recuperate de asigurătorii care au emis clauza de decontare directă pe RCA sau poliţa Casco de la asigurătorii şoferilor vinovaţi. La finalul lunii septembrie 2018, erau în vigoare 4,4 milioane de poliţe RCA, iar circa 5% dintre acestea aveau inclusă clauza de decontare directă.

ZF

Ionut

Vânzările în creştere de maşini au dus numărul poliţelor Casco la peste un milion în septembrie 2018, plus 25%

Piaţa asigurărilor auto facultative (Casco) s-a dezgheţat anul trecut pe fondul vânzărilor în creştere de autoturisme, iar numărul poliţelor a crescut cu 25% în primele nouă luni din 2018, până la 1,03 milioane, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). În intervalul ianuarie-sep­tembrie din 2018 au fost vândute aproape 135.000 de autoturisme, cu peste 20% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Specialiştii din piaţa asigurărilor spun că de regulă clienţii închie o asigurare Casco în cazul autoturismelor noi, dar şi în cazul celor second-hand cu o vechime cuprinsă între 3 şi 5 ani.

ZF

Ionut

Lev Ins, cel mai mare asigurător non-life din Bulgaria, vrea să vândă poliţe RCA şi facultative în România din mai 2019

Compania şi-a propus o cotă de piaţă de 1% pentru primul an de operare la nivel local, ceea ce ar însemna subscrieri de circa 100 de milioane de lei. Lev Ins, cea mai mare companie de asigurări generale din Bulgaria, preconizează că va demara vânzarea de poliţe la nivel local în luna mai a acestui an.

ZF