Termenii tehnici din construcții pe înțelesul tuturor

Started by Ionut, May 05, 2016, 10:11:58 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

vasile.silion

În ce etapă a procesului de construire a unei autostrăzi (de la idee până la inaugurare) are loc descărcarea arheologică a traseului?
,,România are un sens întrucât o începem. Trebuie s-o creăm lăuntric, pentru a putea renaște în ea. Plăsmuirea acestei țări să ne fie singura obsesie." Emil Cioran

perfidus

Descărcarea arheologica este o activitate prinsa in contractul de execuție (sau de proiectare+execuție), deci nu se poate face mai înainte de semnarea contractului.
Autostrada Pitesti - Craiova (A12) e ingropata. Se prefigureaza Drumul Expres CrPit (DEx12).; Contract semnat Tr.1 12.2018 - Tirrena Scavi ; Tr.2/L1&L2 finalizat - Spedition UMB ; Semnare contract Tr.3 si Tr.4 16.09.2020  - Spedition UMB ; Licitația pentru ,,Centura de ocolire Craiova Varianta Sud DN 56- DN 55- DN 6" - contract semnat 14.01.2022 - Rizzani de Eccher; "Constructia Variantei de Ocolire Targu Jiu – Finalizare Lucrari" - contract semnat 22.09.2020 - S.E.C.O.L. - stadiu lucrari 60%; "Reabilitare DN 6, Alexandria – Craiova, Lot 2: km 132+435 – km 185+230 – Relicitare" - contract semnat in 08.03.2022 - Ozaltin Inșaat

paulmare

#182
Quote from: Liviu M on January 03, 2019, 11:54:11 AM
Ce e ala prism?  ???

scuze de offtopic
deci "prisma" este un corp geometric format prin extrudarea unei suprafete "baza" care poate fi triunghi ca la prisma optica din scoala generala, sau orice altceva. Toate sectiunile transversale paralele cu baza sunt egale. Toate fetele laterale sunt paralelograme.
Ca exemplu ipotetic, daca vrei sa construiesti la modul simplist o cale ferata, sectiunile transversale sunt trapeze isoscele, fundatia de piatra sparta este o "prisma"

In exemplul cu "prismul" - este undeva mai sus o captura dintr-un video facuta de TibiV pe care a desenat ochiometric cu rosu o "covata" facuta in interiorul faliei cu excavatoarele de catre UMB
Ei ar putea face acolo o structura din piatra bruta si geotextil - dar acolo in "covata" fetele laterale nu vor fi paralelograme, si daca socotesti "baza" de exemplu partea de la suprafata care va completa terasa si va acoperi falia, sectiunile transversale nu vor fi egale cu ea ci vor fi din ce in ce mai mici pentru ca au sapat o "covata"
Nici nu e trunchi de piramida deoarece piramida nu e retezata paralel cu baza (trebuie sa reazeme prismul pe alt prism)
Si pentru ca la lotul acesta ceea ce se executa a depasit cu mult proiectul initial, si pentru ca inginerul din santier trebuie sa dea o solutie sau sa aprobe ceea ce incearca sa faca oamenii UMB ca sa "tina" materialul in falie sa nu vina la vale, si pentru ca si forma asta de corp geometric neregulat are aplicabilitate pentru ca nici falia nu are margini paralele, si pentru ca astea trebuie descrise in documentele de constructie si anexate la cartea tehnica, si pentru ca asa ca in poezia lui Marin Sorescu, trebuiau sa poarte un nume, ii zice "prism", care e mai scurt decat "poliedru neregulat care nu e prisma nici prisma trunchiata nici piramida nici trunchi de piramida si trebuie sa umple covata pe care am sapat-o in fisura" 


TibiV

Mama proștilor este mereu gravidă... :)

carutasul


danutzu_1069

Ideea este ca...
"Cuvântul Prism nu este în dicționar. Iată câteva sugestii:

hrism  ism  reism  ris  rismă  risum
"


paulmare

http://www.dexonline.news20.ro/cuvant/prism.html

Chestiile astea facute din amestecuri de piatra - sunt exact ca si pildele alea cu filozoful pietrele si pietricelele si nisipul de exe asta de aici mi-a dat-o google prima  :)
https://www.uh.edu/~dsocs3/wisdom/wisdom/lessonsoflife.pdf

Exact ca si fundatia din piatra sparta in "amestec optimal" de la drumuri (la noi cred ca pe A3 au folosit asa ceva) -
Unde folosesti piatra - de exemplu au bolovani de 1 metru sa zic care pot avea 3 tone, intre care aseaza bolovani mai mici, intre care aseaza bolovani si mai mici - ca sa obtina o structura care sa se autosustina si care sa fie suficienta sa preia solicitarile pentru care o construiesti - poate fi un baraj din anrocamente care trebuie sa reziste la forta de impingere a apei din spatele lui, sau o aparare de mal sau altceva, in cazul de fata pot incerca sa faca o structura geotehnica care sa "tina"materialul din falie sa nu vina la vale, adica un "prism" 


subway

Eu as zice ca va contrati degeaba, fiecare meserie are <jargonul> ei de specialitate, limba e vie si se actualizeaza permanent.
Dex si majoritatea dictionarelor <generaliste> se refera la limba literara sau ceea ce in mod generic se numeste <limba standard> si sunt facute pe baza textelor literare, autorii sunt lingvisti si perfect habarnisti in alte domenii, tehnica, medicina, IT, astrofizica, etc.
N-ai sa gasesti prin acest fel de dictionare vre-un citat din Anghel Saligny, Elie Radu, Radu Voinea, Caracostea, Prager ori alt inginer, chiar daca doi dintre cei mentionati au fost presedinti ai Academiei Romane...
Singurele documente oficiale pentru aceste domenii sunt standardele de terminologie, in caz ca exista sau manualele de specialitate, restul e gargara, sau ca sa rezum sunt doua dialecte perfect incomprehensibile unul cu celalalt, cel al specialistilor in domeniu si cel al habarnistologilor!
:) :) :)

carutasul

Operația se numește tehnic "despuiere de texte" și când se face serios e destul de profesionistă, doar că acum tehnologia a cam luat-o înainte și mai e și tendința de a uniformiza termenii tehnici în toate limbile - în general prin preluarea din engleză, dar nu obligatoriu- plus că în general acum le cam citim în engleză, traducerile sunt scumpe și nu poți vinde prea multe, deci nu se fac,  așa că trebuie să îi înțelegi și pe lingviști, că nu prea au ce "despuia" :)  Habar n-am câți mai lucrează acum la institutul de lingvistică al Academiei, că e cam singurul loc unde s-ar putea întâmpla asta. Eu am comentat mai mult pentru că sună distractiv "prism" - dar e natural, când vrei să diferențiezi două omonime schimbarea de gen e una din opțiuni. Altfel, sunt convins că de-a lungul timpului s-au "despuiat" și texte din Saligny sau Prager, doar că la noi nu doar autostrăzile se fac cu viteza melcului, ci și dicționarele :) 

Liviu M

Mie mi se pare putin hilar sa denumesti prism ceva ce nu e prisma, da' na, eu sunt inginer, nu prea le am cu subtilitatile lingvistice. Pentru mine poliedru neregulat era suficient, chiar daca as fi inclus, in mod eronat, si vreo prisma acolo.

subway

1. cei doi presediti ai Academiei sunt Saligny si R. Voinea ;)
2. Hai sa vedem ce avem acolo <simplificat>, un trapez translatat de-a lungul unui traseu compus din portiuni rectilinii si portiuni curbe, in spatiu, deci in esenta un corp geometric prismatic din punctul de vedere al geometriei analitice, mare filosofie ce sa spun!
:)
In niciun caz nu poliedru...
:(

Ionut

Ce haiosi sunteți. A fi sau a nu fi prism(ă), asta e întrebarea! :lol:

subway

Fara resentimente, din contra, tu esti economist si ai intrat pe teritoriu <minat>!
Se numeste prisma doar atunci cand translatezi un poligon pe un traseu rectiliniu, aici e vorba de un corp prismatic.
Daca translatezi o suprafata transversala curba inchisa se numeste cilindru!
Desi e cam acelasi lucru in esenta!
Astea sunt mai degraba ca discutiile teologice privind sexul ingerilor!!!...asa ca PAZEA!...sa nu se iste cine stie ce schisma milenara!
:) :) :)
In fond are dreptate nenea Caragiale, prism se scrie, prism se citeste!
Un corp prismatic—>un prism (asa mai pe scurt).
In <sinodul> asta n-au drept de vot decat <patriarhii> cu nota de trecere la examenul de geometrie analitica 3D!
P.S.
Dragi si iubiti ce va pretindeti ingineri, va mai amintiti cum se calculeaza volumul unui asemenea corp de translatie? Sau trebuie sa va dau un hint ceva mai greu?
SSSdxdyds ???...sau e prea complicat cu integrala tripla?

carutasul

atunci n-ar fi mers mai bine "prismoid"? Mă rog, acum jocul e făcut, înțeleg că a intrat în uz, deci prism să-i rămână numele :)