Coridorul Feroviar Orient/Est-Mediteranean | Curtici-Craiova-Calafat

Started by NGC, January 20, 2016, 10:42:59 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

ioandorin

#r.c.m.
Au apărut săpături de genul celor vazute pe forum cum se fac pentru descărcările arheologice pe varianta noului racord dintre Arad și Glogovat (Vladimirescu),de la pasajul în lucru peste CF Arad-Bucuresti spre jumbo!

cristi5

@tom_sawyer s-a spus la o intalnire API-CFR in ianuarie ca Segarcea-Calafat, adica partea cea mai degradata a liniei Craiova-Calafat, va intra pe CEF2.


cristi5

@Xenos Bucuresti-Craiova este SF in curs, si se studiaza eliminarea tuturor TN pt 200 km/h. Dar eu nu am asteptari prea mari, pt ca le ies niste pasaje superioare de zeci de milioane de euro care vor cadea probabil la vreun AMC si revenim la 160 cu TN care dupa protestele soferilor se face max 120 in zona TN.

Cand va fi gata SF, nu stiu cum vor finanta.

Oricum pe existent exista prin 2021 un program coerent de ridicare restrictii. Peste aia vine QW, deci sunt sanse bune sa se circule decent pe CF actual daca nu cade vreun pod, vreun transformator de tractiune, etc.

shift2rail

^Buc-Craiova e prioritar la finantare in POT actual, SF-ul va decide daca se modernizeaza la 200 kmph sau (doar) la 160.

motorzbh

Decizia este simpla: Vrei 200 la ora, desfiintezi toate barierele cu drumurile si faci fie poduri unde este circulatia intensa fi pasaje subterane acolo unde sunt putine masini.
Raman bariere: 160...

dan tm

As putea devia discutia asta cu o intrebare:
 pe ce principii se faceau inainte de 1989 viaducte rutiere peste caile ferate sau invers caile ferate peste sosele in conditiile in care nici macar nu erau multe masini mai ales particulare?

cine gîndea atunci sau cine nu gîndește acuma?
tot atunci s-au facut racorduri feroviare sau chiar bucle care in prezent sînt daca nu desfiintate macar închise.
Atunci se cauta economia de combustibil si curent, acuma ar fi la moda reducerea carbonului, deci ar trebui legiferat ca acolo unde sînt racorduri sa  nu mai fie permisa intrarea in gara si rebrusarea.


cristi5

@shift2rail deja e o gluma clasica in API cate proiecte se finanteaza pe POT. Toate visele unora sau altora ajung pe POT.

Craiova-Caransebes si Brasov-Predeal includ cele mai grele traversari CF peste munti, deci eu as ghici ca pe astea le prioriteaza, ca sunt foarte importante pt marfa. Nu stiu daca mai ajung banii pt altceva. Fireste, pot incepe 4-5 mega-proiecte si sa nu le termine pe niciunul, atunci da, sunt bani pt toate :)

Pe Ploiesti-Suceava a vorbit deja ministrul de alte forme de finantare.

@motorzbh "daca sunt putine masini" te referi la o banda vs doua benzi pe sens, lungimea podului CF peste rutier? Ca la acelasi nr de benzi nu stiu sa existe vreo diferenta de capacitate la subtraversare rutiera Vs supratraversare.


shift2rail

^ aici nu vb de vise, in documentul oficial transport aprobat de Comisiei (dec '22) Buc-Craiova a fost impins in grupa proiecte prioritare ( nu stiu de catre cine, in iteratia n-1 figura in grupul 'proiecte rezerva') alaturi de cele doua mentionate de tine.

My hunch? Se incearca trecerea unuia din cele doua tuneluri- Predeal sau Balota-in CEF2 pentru a elibera spatiu in POT.

frunzaverde

Nu au ce sa treaca pe CEF2 cat timp nu au aplicat la runda competitiva. Au bagat gramada de mega-proiecte, chiar si unde eligibilitatea e slaba - gen tunelul Brasov - Predeal, pe principiul "poate pica". Probabil n-o sa pice dat fiind fondurile foarte slabe pe exercitiul asta.
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

shift2rail

^A devenit CEF2 integral competitiv?

In CEF1 aprox 50% din fonduri erau earmarked (rezervate) CEE 12- Europa de Est si Portugalia, restul pentru call-uri competitive de proiecte la nivel EU-27.

Chiar daca ar fi integral concurential (voi verifica asta), CFR trebuie sa participe la competitia de proiecte, nevoile de finantare sunt uriase.

le. Din bugetul CEF2-Transport ptr ex 21/27, de aprox 25 mld eur, aprox. 11 mld raman dedicate statelor coeziunii (CEE-12), deci nu s-a schimbat nimic substantial vis-a-vis CEF1.
Evident, nimeni nu interzice CFR sa aplice si pentru restul fondurilor competitive de aprox. 14 mld eur.

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:32021R1153&from=FR

frunzaverde

Finantarea CEF2 dedicata pentru statele coeziunii a fost gandita (ca si la CEF1) ca 100% competitiva, cu call-uri fixe, fara posibilitatea de fazari post-facto.
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

RobertH

[CN1055492] Proiectare şi execuție lucrări aferente obiectivului de investiţii: Reabilitarea liniei feroviare Craiova-Drobeta Turnu Severin-Caransebeș, parte a Coridorului Orient/Est-Mediteranean: LOT 4 CAPX DROBETA TURNU SEVERIN – CAP X BĂILE HERCULANE, KM 362+632 -KM 404+250 si LOT 5 CAPX BAILE HERCULANE - CAP X PO NOU POARTA, KM 404+250- KM 436+887

Data de deschidere a ofertelor: 03.07.2023 15:00

Valoare estimata fara TVA:
- Lot 4: 1.467.607.032,41  - 1.605.333.699,39  RON
- Lot 5: 1.458.989.782,23  - 1.595.909.686,57  RON


Buraddo

După cum bine știți, soluția actuală din zona Timișoarei nu e pe placul administrației locale, pe bună dreptate căci s-au ales soluții nepotrivite mediului urban (chiar API a venit cu un punct de vedere în noiembrie 2022 legat de aceasta: Poziție API)

Uite că lucrurile nu sunt chiar bătute în cuie, se pare că proiectantul este deschis la dialog și se lucrează real la ameliorarea problemelor tehnice. Acesta a venit săptămâna trecută în comisia de urbanism din primărie să dezbată punctual toată zona Timișoarei (comisia postează public live pe Facebook toate ședințele ce au loc în aceasta: CTATU 30.05.2023, dezbaterea începe aprox. la timpul 3:19:00)

Am făcut în continuare un rezumat a celor ce s-au discutat, proiectul se va mai dezbate și în alte ședințe ulterioare așa că vă voi ține la curent.

  • Primăria nu are o putere reală în cadrul autorizării proiectului, certificatul de urbanism se dă de către Consiliul Județean, iar autorizația de construire se dă de către Ministerul Transporturilor direct. Ce vedem noi acum e urmare a faptului că Consiliul Județean a cerut un punct de vedere de la primăriile de pe traseu, iar acest punct de vedere este singurul document care va fi emis de către acestea
  • Primăria Timișoara va emite punctul de vedere prin urmare a discuțiilor cu "Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism" (CTATU) și cu "Comisia de Circulație"
  • Condițiile puse de Primăria TImișoara:
    • Reanalizarea nodurilor: zona Ronaț, zona Baader (inestetic, supradimensionat, ostil pietoni și bicicliști), zona Gh. Adam
    • Luat în considerare mai multe puncte de traversare pietoni/velo
    • Repoziționarea stației Timișoara Centru (zona Oituz-Iulius Mall)
    • Configurarea zonei Gara de Nord prin funcționalizarea zonei din spatele gării (str. Dunărea) - amenajare spațiu public prin creerea unei piațete și a unei parcări
    • Analizare circulații și intersecții
     
  • Apare proiectantul și se prezintă planurile agreate la care există proiect detaliat, la restul se va reveni de îndată ce se definitivează soluția
    • La km 568+554 (Aleea Pădurea Verde) rămâne trecere la nivel
    • Se reabilitează clădirile anexe de la gările Nord, Est și Ronaț Triaj
    • Gara de Est: magazie mărfuri nouă
    • Gara de Nord: clădire nouă în spatele gării, pasarelă peste linii
    • La intersecția cu DN6 (Calea Torontalului) se va face pasaj denivelat în loc de trecerea la nivel:
      • Va avea 16 deschideri de 22,5m
      • Bretelele de întoarcere de sub pasaj se vor proiecta luând în considerare accesul pentru zona industrială și să permită în viitor o buclă de întoarcere a tramvaiului ce va veni pe Calea Torontalului
         
    • La intersecția cu DN59A (Strada Locotenent Ovidiu Balea - ieșirea către Săcălaz): pasaj existent, rămâne în configurația actuală, nu este influențat de către lucrările de modernizare
     
  • Discuții ulterioare
    • Ce soluții sunt pentru izolarea fonică de pe traseu?
    • În zonele urbane s-a proiectat gard cu dale elastice
    • În zonele cu interes natural se vor pune panouri fonoabsorbante transparente (spre exemple în dreptul Parcului Botanic)
    • S-a prezentat un tabel cu km între care s-au proiectat cele 3 soluții (nimic, gard solid, gard transparent), s-a cerut întocmirea unei hărți pentru a putea fi înțeleasă mai bine situația
    • Se face expertiză la pasajele existente care sunt destul de vechi?
    • Răspuns inconclusiv din partea proiectantului, pasajele Jiul și Popa Șapcă sunt relativ noi și nu va fi nevoie să se intervină

S-a luat decizia să se revină în zilele ce urmeză cu prezentarea celorlaltor noduri, nu știu ce se discută la nivel de comisia de circulație.