News:

Educația pentru riscuri în trafic, lecțiile suedeze!

Main Menu

Geopolitica, economia și transporturile

Started by tom_sawyer, February 20, 2025, 01:33:03 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

tom_sawyer

UE ia în calcul să direcționeze spre apărare 93 de miliarde de euro din fondurile necheltuite din PNRR sau din fondurile de coeziune – Financial Times

UE ia în considerare redirecționarea a 93 de miliarde de euro din fondurile neutilizate din PNRR către sectorul său de apărare, ca parte a eforturilor de creștere a investițiilor și a cheltuielilor militare după ce administrația Trump a avertizat că ar putea retrage sprijinul SUA pentru securitate de pe continent, transmite Financial Times.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a menționat opțiunea de finanțare în cadrul unei reuniuni a Partidului Popular European de centru-dreapta care a avut loc marți, potrivit a patru persoane la curent cu discuția.

UE ar putea, de asemenea, să reutilizeze fondurile de dezvoltare regională, a spus von der Leyen și a menționat ,,finanțarea europeană comună" ca fiind o altă opțiune explorată, potrivit uneia dintre persoanele familiarizate cu această chestiune.

În lipsa unui consens privind un nou împrumut comun, capitalele UE au făcut presiuni pentru ca Comisia să utilizeze toate fondurile necheltuite aflate sub controlul său.

O altă opțiune explorată de Comisie este reutilizarea așa-numitelor fonduri de coeziune care sunt alocate regiunilor UE cel mai puțin dezvoltate. "Pe baza noii abordări, pe lângă investițiile cu dublă utilizare, politica de coeziune poate sprijini acum sectorul apărării, tratându-l într-o mare măsură ca pe orice altă industrie", potrivit unei note a departamentului pentru fonduri regionale al Comisiei, consultată de Financial Times.

g4media.ro

shift2rail

Times are a-changing: la Paris s-a discutat despre o noua emisiune comuna de bonduri de ordinul a 500+ mld eur ptr investitii in industria europeana de aparare ( atentie, nu in achizitii de armament de peste ocean). Ca si in cazul PNRR Franta impinge puternic idea, iar frugalii ( DK, NL, DE), terorizati de ourangutan, nu se mai opun vehement.

Ionut

Din păcate, mă văd nevoit să pornesc acest nou thread. Trăim vremuri speciale și, oricât aș vrea să ignorăm (geo)politica, mai ales în momentele astea, e cam greu. Pentru că influențează direct și semnificativ banii și interesul pentru infrastructura de transport. Așa că mă aștept să fie din ce în ce mai aprinse și din ce în ce mai dese știrile/dezbaterile despre elementele din primul mesaj.

Probabil voi regrata decizia de a lăsa dezbaterile astea, dar nu prea am încotro. Așa că vă rog să mențineți discuțiile cât mai argumentate și fără politică (pură), simpatii și antipatii, împunsături și aberații. Obiectivul dezbaterilor este să ne facem cu toții o idee cât mai precisă despre influențele pe care elementele de geopolitică le au în dezvoltarea infrastructurii de transport.

Deja e foarte alarmant, după isprava administrației Trump, că Europa spune direct că ia din PNRR și din coeziune (PT, CFR se aude??!?) fondurile nefolosite (CFR, se aude, da?) și le bagă în armată. Suntem membri în comitetele de monitorizare atât ale PT, după cum bine știți, cât și în cel al politicii de coeziune post-2027. Vom vedea cum evoluează treburile. Veștile nu sunt prea bune.

dumbravaandrei

Una mai caldă... se ia în considerare ca sumele cheltuite pentru apărare să nu fie luate în calculul deficitului bugetar. Ceea ce ar însemna pentru noi ceva mai mulți bani de infrastructură.
Sau, ca să zic altfel... dacă nici acum nu facem infrastructură...
Mai scriu pe electromobilitate.com. Și pe blogul meu.

tom_sawyer

#4
Marcel Ciolacu se va întâlni vineri cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o discuție în care, printre altele, premierul va încerca să obțină o renegociere a PNRR, după cum le-a spus el joi jurnaliștilor prezenți la guvern.

Prim-ministrul a declarat presei acreditate la guvern că discuțiile cu Ursula von der Leyen vor viza, între altele, aspecte ce țin de renegocierea PNRR, astfel încât România să nu piardă banii, dar va încerca să obțină și o ,,reprofilare a investițiilor cu cofinanțare mai mică", scrie Agerpres.

Marcel Ciolacu și Ursula von der Leyen vor vorbi și despre situația de securitate la nivel internațional, conform aceleiași surse.

Premierul va merge vineri la Bruxelles cu ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, și ministrul Finanțelor, Tanczos Barna.

hotnews.ro


Quote from: Konter on February 07, 2025, 05:45:06 PM"Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, vrea să treacă la autostrăzi o finanțare PNRR pentru calea ferată. Nu este pentru prima oară când actualul liberal pune gând rău transportului feroviar.

"Am făcut această analiză. Am propus ca pentru unele proiecte de investiții, termenele să fie amânate pentru 31 august 2026. Cele mai complexe proiecte de investiții rămân cele de infrastructură, care dau cele mai mari bătăi de cap. Și în politica de coeziune avem exact aceeași problemă, pentru că ritmul mediu anual pentru a absorbi toate cele 44 de miliarde de euro trebuie să fie în jur de 8 miliarde de euro pe an până în 2029, ceea ce creează probleme în asigurarea de cofinanțări și în demersurile pe care le facem pentru ca proiectele să fie finalizate. De exemplu loturile 2, 3 și 4 din proiectul de infrastructură feroviară Arad-Timișoara-Caransebeș propunem să fie înlocuite cu loturile cuprinse între Focșani-Bacău-Pașcani din lotul de autostradă A7 (sublin. ns.), pentru că ritmul de implementare pe A7 este desul de bun. Ea e acum pe împrumut. Prin această mutare, avem ca obiectiv ca banii care sunt alocați ca grant pentru infrastructura feroviară, care înregistrează întârzieri, să fie absorbiți prin intermediul autostrăziii A7. E un exemplu", a spus ministrul într-un interviu acordat Profit.ro.
Proiectele care ar fi scoase din PNRR din cauza întârzierilor ar urma să fie mutate pe alte tipuri de fonduri europene, cum sunt cele de coeziune. "Proiectul de infrastructură feroviară merge înainte. Gândirea noastră este să facem diligențele pentru a-l trece pe politica de coeziune. Acesta este unul dintre subiectele pe care vrem să le discutăm în săptămâna 17-21 februarie la Bruxelles. În urma acestui switch, să putem trece în politica de coeziune proiecte care acum sunt finanțate prin PNRR", a mai spus Boloș.

Afirmațiile ministrului ridică mai multe semne de întrebare. De ce să fie scoase din PNRR loturile 2, 3 și 4 din tronsonul feroviar Caransebeș-Timișoara-Arad?
Potrivit ultimei monitorizări a Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA, la finele lunii decembrie 2024 Lotul 2 Lugoj-Timișoara Est (53,91 km), unde antreprenor este FCC Construccion, avea cel mai bun stadiu fizic de realizare, de 21,38%, cu un avans de 3,08 puncte procentuale față de luna precedentă, așa cum am scris recent. Pe Lotul 3 Timișoara Est-Ronaț Triaj Gr.D (13,86 km, constructor Asocierea Webuild SPA – Partecipazioni Italia SPA – Salcef SPA), stadiul fizic este de 3,25%, iar pe Lotul 4 Ronaț Triaj Gr. D-Arad (54,86 km), de 4,40%. De ce să rămână în PNRR Lotul 1 Caransebeș-Lugoj (39,56 km), la care stadiul fizic este 0%?

Un alt semn de întrebare este legat de trecerea acestor proiecte pe politica de coeziune, așa cum spune ministrul.
Or, Uniunea Europeană, deci și România, se află deja în cadrul programului financiar multianual 2021-2027. Iar oficialii de la Transporturi s-au bătut cu cărămida-n piept că acest fonduri sunt deja supracontractate, deci de unde să mai fie alți bani disponibile. O altă nedumerire este legată de faptul că Mecanismul European de Redresare și reziliență ar fi trebuie să aloce bani pentru proiecte "verzi", deci nu pe rutier.
Actualul (și fostul) ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene a fost autorul primei versiuni a Master Planului General de Transport al României, care prevedea închiderea a 4.000 km de cale ferată."
Sursa

Fondurile de coeziune sunt deja supracontractate. Ce se scoate din PNRR e pierdut. Așa s-au scos din PNRR electrificările Constanța-Mangalia și Videle-Giurgiu și trecute pe Fondul pentru Modernizare, numai că de acolo au obtinut doar 62 milioane euro, o sumă infimă (12%) față de necesar.

shift2rail

^ guvernul a aruncat prosopul in privinta imprumuturilor din PNRR, se incearca salvarea integrala a componentei de granturi prin transferul fondurilor de la proiecte pe grant dar fara sanse de implementare pana in august '25 (feroviar, din pacate) catre proiecte pe imprumut dar cu sanse reale de succes (rutier).

Ultimul cuvânt apartine DG Recover, madame Céline Gauer va ciocni din nou capete guvernamentale mâine, in cladirea Berlaymont...

pista_bacsi

#6
@shift2rail

O centralizare a emisiunilor UE este solutia la atatea probleme. Păcat că va mai dura până va fi un consens european in acest sens. E cum SUA nu ar avea emisiuni federale ?! Vom ajunge și acolo

dr4qul4

am o intrebare pentru cei care insista ca A8 va atrage trafic din Ucraina:
In conditiile actuale, vrem o autostrada pe care Rusia sa ajunga in cateva ore la Iasi?
Poate nu ar strica sa incetinim si proiectele alea de poduri peste Prut. Sau sa le construim cu dinamita incorporata
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist.
Pariu cu Andreita. 100 lei (la API). Donez eu daca se circula pe DX4 inainte de 4 Mai. Altfel doneaza el.

carutasul

cu mustața țarului nu mai funcționează dar le putem pune o taxă de pod să-i usture :)
Acum ce să zic, orice drum e valoros în timp de pace și periculos în vreme de război însă nici nu știi unde e linia frontului dinainte. Evident că în caz de ceva ... nu e nevoie să aibă dinamita inclusă, știu băieții ce să facă și nu le trebuie sf nici aprobări de mediu. Însă chestiunea cu traficul din Ucraina e pe termen lung și depinde cum se va termina povestea. Deocamdată integrarea Moldovei încă e posibilă și probabilă; dincolo de Nistru... cine știe ce și când...

dr4qul4

Daca va cadea Ucraina, va cadea si Moldova. Populatia ramasa in tara e pro-rusa, nici nu trebuie sa se complice prea mult sa puna un guvern marioneta.
De fapt ma astept la o retrasare a granitelor, ruperea ucrainei in bucati si granita rua de-facto pe Prut.
Acum sa vedem ce fac si americanii. Chiar au de gand sa renunte la a mai fi vioara intai in lume?
Pentru ca un nou abandon (dupa Afghanistan) va da un semnal de alarma tuturor "prietenilor" lor.
Fara baze militare in alte state, nu poti sa te mentii pe primul loc. China sta la panda si vor alege momentul oportun pentru a le contesta surprematia
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist.
Pariu cu Andreita. 100 lei (la API). Donez eu daca se circula pe DX4 inainte de 4 Mai. Altfel doneaza el.

pista_bacsi

Eu va recomand sa asteptati un pic pana se aseaza apele cu privire la exact ce se va intampla. O tactica veche a administratiei actuale americane e "flood the zone" astfel incat sa fie greu de inteles care e tinta lor finala si sa creeze cat mai multa confuzie.

carutasul

ce voiam eu să zic (cam în aceeași idee) e că lucrurile se vor lămuri oricum înainte ca A8 să ajungă la Prut deci nu e un impediment în nici un fel :)


Ionut

Traducere și ce înseamnă asta pentru politica economică/ infrastructură/ finanțarea programelor de coeziune.

pista_bacsi

CDU/CSU propunea inainte de alegeri scoaterea din deficit a cheltuielilor militare. Au in plan și reducerea prețurilor la energie prin repornirea centralelor nucleare și alte măsuri. Vor să se elimine propunerea de eliminare a mașinilor cu motor termic.

Sursa: https://www.reuters.com/world/europe/policies-german-election-favourites-cdu-conservatives-2025-02-18/