Lucrari de reabilitare a infrastructurii feroviare

Started by TibiV, July 15, 2016, 09:33:00 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

cristi5

@rio tinto Craiova-Calafat are SF de modernizare la 160, cam un miliard de euro

Din pacate la pretul asta nu reusesc sa-l finanteze, a cazut la cateva apeluri de finantare EU (pe CEF parca). Au incercat cu Segarcea-Calafat, care cica e cel mai degradat tronson.

GAC

Cu mare parere de rau, nu vad oportun sa parcam 1 miliard de euro intr-o cale ferata de interes secundar, de nici 100 Km.
Aceasta obsesie cu 160 Km/h trebuie sa inceteze. vedem foarte clar ca pe unde s-a reabilitat la 160, viteza maxima tot 140 este.
Pe de alta parte, trebuie sa avem o conexiune feroviara decenta cu Bulgaria via Calafat, dar nu trebuie sa vedem din asta un scop existential abordat ca "totul sau nimic". o lucrare de tip quick-wins ca pe Buc-Craiova sau Buc-Pitesti este mai mult decat decent. Ar fi culmea, sa avem QW pe Buc-Craiova si reconstructie "coridoreala" pe o linie secundara.
Scopul acestei linii este sa ne scape de vreo 1000 de camioane pe zi: 20 de trenuri a 50 de containere. Daca se asigura o viteza de 70 la trenul de marfa este suficient. Un scop secundar este sa avem o ruta de transport blindate grele in caz ca se supara Putin pe noi.

oc7avian

Aici da, nu cred că merită miliardul ăla. N-am parcurs în detaliu SF-ul să văd dacă avem structuri degradate semnificativ, cât să îmi dau seama ce înseamnă costul unui renewal ca pe București - Pitești (acolo n-avem QW). Ca idee, vezi costul pentru redeschiderea traficului Buc - Giurgiu, având un pod de reconstruit. Și limitarea de tonaj pentru că n-am intervenit într-o altă zonă instabilă, care ar fi dus și ea la costuri semnificativ suplimentare.

Lucrurile nu sunt albe sau negre. Chiar și evitând 160km/h, tot putem avea surprize financiare. Să nu ne amăgim că viteza țintă e singurul parametru critic în ecuație. Dar revenind la Craiova - Calafat, da, cam stăm cu un SF în brațe de 160km/h din păcate...

Am scris toate astea nu pentru a susține conceptul, ci pentru a schimba abordarea de gândire.

Quotevedem foarte clar ca pe unde s-a reabilitat la 160, viteza maxima tot 140 este

Fals. Fals. Avem +150km/h pe Simeria - Sighișoara sau București - Constanța. O să avem 160km/h mai ușor odată ce implementăm ERTMS. Instrucția forțează vagoane de 200km/h pentru procentul de masă de frânare. Altfel am putea avea mai multe trenuri de 160km/h pe segmentele astea.




cristi5

#1038
@GAC @oc7avian nu cred ca pretul mare vine de la (maxim!) 160 ci de la refacere fundatie, suprastructura noua, electrificare, centralizari electronice, ERTMS, peroane, cladiri, etc. Adica gen Cluj-Alesd

Raportul cost/beneifciu e slab, dar nu cred ca de la 160 ci de la traficul scazut, transportul de marfa pe partea bulgara fiind f anevoios. Bulgarii au un proiect foarte ambitios la sud de Vidin cu multe tuneluri etc. Poate acel proiect va ajuta si Craiova-Calafat

Eu nu stiu ca CFR sa fi renuntat la vreun SF. Chiar daca au SF de modernizare, pot sa faca QW cum fac pe Buc-Craiova, nu-i opreste nimeni (dar si pt aia trebuie finantare). Dar eu as anticipa ca se vor multumi sa continue sa caute finantare pt SF actual si atat. Cand termina bulgarii (10-15 ani?) poate vor gasi.

rio tinto

#1039
Exact, adica bulgarii au proiect ambitios cu tuneluri pe partea lor, de ce? Sa ajunga la fundatura de Vidin? Nu are nici un sens. Ei taie muntii sa ajunga la granita (pentru continuitate) si noi le dam cu flit in fata si nu suntem in stare sa reabilitim 100 de km la campie si in linie dreapta? Mi se pare ridicol. Un singur sezon de munca din primavara pana in toamna ar fi suficient sa faca linia asta, daca se vrea.

Urlam ca suntem in Europa insa suntem in stare sa gandim reteaua feroviara peste granitele noastre, in afara de iesirile de la Curtici si Episcopia Bihor? Sa vedem ca un tot, un ansamblu de coridoare. Vedem oare asta?

dobrogean

#1040
In studiul de fezabilitate sunt incluse:
- construirea unui pod nou
- trasee noi cu curbe cu raze mai mari ca sa poate creste viteza
- electificare
- centralizare electronica a statiilor si bloc de linie automat BLAI
- ERTMS, adica ETCS de nivel 2 si GSM-R
De aici apare costul final destul de ridicat.

cristi5

@dobrogean nu avem SFul Craiova-Calafat la colectie dar avem un memoriu de prezentare (din faza de AM probabil). Daca ai SFul il putem urca acolo:

https://pum.project-online.se/doclic/Feroviar/craiova-calafat/

@rio tinto lucrarile la bulgari sunt mult mai grele decat in partea romana si din cate stiu palmaresul lor pe modernizari CF este foarte slab, mult mai incet decat cel romanesc (daca e posibil asa ceva)

Eu n-am nimic impotriva sa faca CFR QW sau (nu mai stiu cum ii zice) gen Bucureti-Pitesti dar
- singura finantare pt asa ceva a fost PNRR si deocamdata nu se intrevede un PNRR2
- din moment ce SFul prevede schimbari de traseu, vreau sa vad si eu ceferistul sau ministrul care va semna QW pe bucatile de traseu vechi

oc7avian

Quote from: tom_sawyer on April 03, 2018, 01:33:16 AMIn doc. de mai sus postat de Adrian, sunt niste suplimentari de sume pentru obiectivul Electrificare linie Tecuci-Barbosi (pag. 54-56); interesant, oare s-au apucat de instalarea echipamentelor la substatia de tractiune Hanu Conachi? Are cineva mai multe informatii? E posibil sa fie doar pentru lucrarile din gara Galati, incluse in acelasi proiect.

Licitația lansată în iulie 2024 a fost atribuită la începutul lunii decembrie 2024 către IMSAT. Termen de finalizare: 8 luni.
https://e-licitatie.ro/pub/procedure/statement/view/100232634

Dacă înțeleg bine, ăsta e ultimul pas pentru a finaliza electrificarea

tom_sawyer

Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA a anunțat joi după-amiază că a lansat licitația pentru modernizarea rețelei feroviare din Portul Constanța, Etapa III.

Este vorba de anunțul de licitație din SEAP cu titlul "Proiectare şi Execuție lucrări aferente obiectivului de investiţii Modernizarea infrastructurii feroviare din Portul Constanța – Etapa III".

Valoarea financiară estimată a contractului este de 619.509.527,76 lei (aproape 125 de milioane de euro), fără TVA, sursa de finanţare fiind asigurată prin Programul Transport (PT) 2021 – 2027, AXA 3 – Îmbunătățirea conectivității prin dezvoltarea rețelei TEN-T de transport pe calea ferată, precum și din Titlul de cheltuială 56 – Proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile (FEN) postaderare/56.48 – Programe finanţate din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) aferente cadrului financiar 2021 – 2027. Durata de implementare a contractului, de la data Ordinului de începere este de 37 de luni, din care șapte luni pentru proiectare și 30 de luni pentru execuția lucrărilor.

În Etapa III sunt cuprinse lucrări de modernizare la următoarele obiective:

Port Constanța Sud

Stația Agigea Sud (inclusiv linia de legătura între Agigea Ecluză și Agigea Sud)
Linia 813B – linia existentă de legătură între Agigea Ecluză și Port Constanța Ferry Boat
Port Constanța Ferry Boat

Zona de interes din afara portului

CMT Constanța

https://clubferoviar.ro/cfr-sa-modernizarea-retelei-feroviare-din-portul-constanta/

ri3

Despre trenurile/utilajele/masinile grele de cale se mai aude ceva? Parca existau cateva comenzi. E ridicol cat de putin se vorbeste despre o mecanizare ce ar putea reabilita sute de km pe an...

Konter

După ce 2023 a fost anul cu zero inaugurări, în 2024 au fost recepționați 77 km de cale ferată modernizată, potrivit datelor furnizate de administratorul infrastructurii la solicitarea Club Feroviar. Numărul de kilometri recepționați este mult mai mic față de cel estimat de CNCF CFR SA la începutul anului, de 298,55 km.

Să vedem ce "tăieri de panglici" au avut loc în acest an. În 2024, la nivelul activității Sectorului Proiecte cu Finanțare Externă (SPFE) al CNCF CFR SA, lucrările sunt finalizate pe 77 km de cale ferată, astfel:

–           12,86 km: București – Giurgiu, lot 1: Pod Giurgiu;

–           23,287 km: Lucrări de tip ,,Quick Wins" la nivelul SRCF Craiova, Galați și Timișoara pe 16 loturi;

–           13,7 km pe tronsonul Km 614 – Simeria (finalizați 13,75 km CF pe Subtronsonul 2a, km 614 – Cap Y Bârzava);

–           în cursul lunii decembrie a acestui an au mai fost făcute recepții parțiale pe 28,16 km de cale ferată, de pe același subtronson 2a.

Dincolo de cei 77 km de cale ferată modernizată prin proiectele cu finanțare externă, pe parcursul anului 2024 s-au mai derulat și lucrări din fonduri proprii ale CFR SA. Anul acesta au fost reparați 339,369 km de cale ferată, prin eliminarea a 381 de restricții de viteză, din care 296 de restricții de viteză, în lungime de 204 km, au fost eliminate prin intermediul fondurilor proprii ale CNCF CFR SA.

Konter

"În 2025 estimăm finalizarea a aproximativ 85 km pe tronsonul Bârzava-Simeria (cu darea în exploatare). De asemenea, avem în execuție lucrări de reparații tip QW (Quick Wins – n.red.) și reînnoiri pe 174 km de cale ferată care au înregistrate, la acest moment, stadii fizice ale lucrărilor cuprinse între 75% – 99%", ne-a răspuns Compania Națională de Căi Ferate CFR SA.

Deci un total de 259 km ar urma să fie recepționat în acest an. Situația din ultimii ani se prezintă în felul următor:

2019                            166,86 km       Detalii AICI

2020                            71,88 km         Detalii AICI

2021                            33,02 km         Detalii AICI

2022                            13,39 km         Detalii AICI.

2023                            0 km                Detalii AICI.

2024                            77 km             Detalii AICI.


Lucrări începute în 2017, recepționate în 2025
În ceea ce privește modernizările propriu-zise (fără proiectele de tip Quick Wins), între Bârzava și Simeria sunt 99,26 km, deci dacă se va tăia panglica la 85 km înseamnă că nu va fi gata lucrarea pe întreaga distanță. Aceasta este împărțită în trei tronsoane, iar situația se prezintă în felul următor:

Bârzava-Ilteu: 36,04 km, lucrări începute pe 27 iulie 2017, lucrează Asocierea Webuild SpA – FCC Construccion SA – Salcef Construzioni Edili e Ferroviarie SpA – Thales Systems Romania SRL, stadiu fizic la nivelul lunii noiembrie 2024 de 93,40%;
Ilteu-Gurasada: 22,34 km, șantier început pe 4 decembrie 2017, lucrează Asocierea Aktor SA, Alstom Transport SA și Arcada Company SA denumită "Asocierea RailWorks", stadiu fizic 74,34%;
Gurasada-Simeria: 40,88 km, șantier început pe 3 octombrie 2017, lucrează Asocierea FCC Construccion SA, Webuild SpA și Contratas y Ventas SA, stadiu fizic 87,37%.
Deci tronsoanele respective vor fi gata după opt ani de lucrări, asta dacă estimarea CNCF CFR SA se va și adeveri. Căci și la finele anului 2023 administratorul infrastructurii promitea că în anul 2024 se vor inaugura aproape 300 km de cale ferată modernizată și când s-a tras linie cifra a "intrat la apă", fiind vorba de doar 77 km.
sursa

Harry

BAWI au inceput lucrările la triajul Palas-Valul lui Traian

Konter

"Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, vrea să treacă la autostrăzi o finanțare PNRR pentru calea ferată. Nu este pentru prima oară când actualul liberal pune gând rău transportului feroviar.

"Am făcut această analiză. Am propus ca pentru unele proiecte de investiții, termenele să fie amânate pentru 31 august 2026. Cele mai complexe proiecte de investiții rămân cele de infrastructură, care dau cele mai mari bătăi de cap. Și în politica de coeziune avem exact aceeași problemă, pentru că ritmul mediu anual pentru a absorbi toate cele 44 de miliarde de euro trebuie să fie în jur de 8 miliarde de euro pe an până în 2029, ceea ce creează probleme în asigurarea de cofinanțări și în demersurile pe care le facem pentru ca proiectele să fie finalizate. De exemplu loturile 2, 3 și 4 din proiectul de infrastructură feroviară Arad-Timișoara-Caransebeș propunem să fie înlocuite cu loturile cuprinse între Focșani-Bacău-Pașcani din lotul de autostradă A7 (sublin. ns.), pentru că ritmul de implementare pe A7 este desul de bun. Ea e acum pe împrumut. Prin această mutare, avem ca obiectiv ca banii care sunt alocați ca grant pentru infrastructura feroviară, care înregistrează întârzieri, să fie absorbiți prin intermediul autostrăziii A7. E un exemplu", a spus ministrul într-un interviu acordat Profit.ro.
Proiectele care ar fi scoase din PNRR din cauza întârzierilor ar urma să fie mutate pe alte tipuri de fonduri europene, cum sunt cele de coeziune. "Proiectul de infrastructură feroviară merge înainte. Gândirea noastră este să facem diligențele pentru a-l trece pe politica de coeziune. Acesta este unul dintre subiectele pe care vrem să le discutăm în săptămâna 17-21 februarie la Bruxelles. În urma acestui switch, să putem trece în politica de coeziune proiecte care acum sunt finanțate prin PNRR", a mai spus Boloș.

Afirmațiile ministrului ridică mai multe semne de întrebare. De ce să fie scoase din PNRR loturile 2, 3 și 4 din tronsonul feroviar Caransebeș-Timișoara-Arad?
Potrivit ultimei monitorizări a Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA, la finele lunii decembrie 2024 Lotul 2 Lugoj-Timișoara Est (53,91 km), unde antreprenor este FCC Construccion, avea cel mai bun stadiu fizic de realizare, de 21,38%, cu un avans de 3,08 puncte procentuale față de luna precedentă, așa cum am scris recent. Pe Lotul 3 Timișoara Est-Ronaț Triaj Gr.D (13,86 km, constructor Asocierea Webuild SPA – Partecipazioni Italia SPA – Salcef SPA), stadiul fizic este de 3,25%, iar pe Lotul 4 Ronaț Triaj Gr. D-Arad (54,86 km), de 4,40%. De ce să rămână în PNRR Lotul 1 Caransebeș-Lugoj (39,56 km), la care stadiul fizic este 0%?

Un alt semn de întrebare este legat de trecerea acestor proiecte pe politica de coeziune, așa cum spune ministrul.
Or, Uniunea Europeană, deci și România, se află deja în cadrul programului financiar multianual 2021-2027. Iar oficialii de la Transporturi s-au bătut cu cărămida-n piept că acest fonduri sunt deja supracontractate, deci de unde să mai fie alți bani disponibile. O altă nedumerire este legată de faptul că Mecanismul European de Redresare și reziliență ar fi trebuie să aloce bani pentru proiecte "verzi", deci nu pe rutier.
Actualul (și fostul) ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene a fost autorul primei versiuni a Master Planului General de Transport al României, care prevedea închiderea a 4.000 km de cale ferată."
Sursa

Konter

Oare n-ar fi mai simplu, rapid si, in timp, mai ieftin sa ai cate utilaj de burat si un DESEC la fiecare regionala ca sa nu mai stea cu (zecile) de ani restrictii in locuri unde dureaza cel mult cateva saptamani reparatiile? Ok, reconstructii nu se pot pot face de la buget, dar sa ridici viteza de la 30 la 140 in cateva zile in puncte tot e ceva.

📍Unde? Stația CF Brazi.
Echipa specializată a secției L5 Câmpina efectuează lucrări esențiale pentru îmbunătățirea infrastructurii feroviare: înlocuirea schimbătorului de cale nr. 11 și buraj mecanizat.

🎯 Obiectiv:
✅ Creșterea vitezei de la 30 km/h la 140 km/h pentru trenurile de călători
✅ Asigurarea unui grad ridicat de siguranța circulației
✅ Îmbunătățirea condițiilor de circulație

🔧 Etapele lucrării:
🔹 Înlocuirea schimbătorului de cale, care permite intrarea și ieșirea trenurilor pe 5 linii în stația Brazi, cap X
🔹 Buraj mecanizat pentru stabilizarea căii ferate
🔹 3 zile consecutive de sudură aluminotermică

⚠️ Important: Lucrările necesită închiderea circulației trenurilor de călători și marfă pentru 3 zile.

👷�♂️ Cine intervine?
🚜 Secția L5 Câmpina cu sprijinul utilajelor de intervenție:
🔸 PLASSER – utilaje grele de cale (SRCF București)
🔸 DESEC – echipamente specializate (SRCF Galați)

https://www.facebook.com/share/18ryxuKUkt/?mibextid=wwXIfr







Powered by API/PUM imgur uploader