News:

Educația pentru riscuri în trafic, lecțiile suedeze!

Main Menu

Geopolitica, economia și transporturile

Started by tom_sawyer, February 20, 2025, 01:33:03 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

qionescu1

Mare lucru daca se pot muta banii de la un proiect la altul in pnrr. Mai renuntam la unel imprumuturi asa.

tom_sawyer

#16
Astăzi bulgarii au făcut un pas decisiv pentru adoptarea euro în 2026: au cerut oficial un raport de convergență. Sunt deja de 4 ani în "anticamera euro".

Sper să fie un imbold și pentru noi, ca la finalul celor 7 ani pe care îi avem ca să reducem deficitul, să facem pași concreți pentru euro. Ar însemna dobânzi mult mai mici la împrumuturi. Dobânzile foarte mari la care ne împrumutăm acum ne limitează f. mult dezvoltarea.

tom_sawyer

#17
Președintele interimar Ilie Bolojan a explicat marți într-un mesaj video de ce a chemat partidele la consultări înainte de Consiliul European. El a anunțat că este posibil să fie luate "decizii cu efecte directe asupra politicii externe și a apărării europene și să se impună adoptarea unor măsuri și de către România".

Bolojan a arătat în mesajul său că "țările europene vor fi nevoite să își asume un rol mai important și să suporte o parte mai mare din costurile asigurării păcii în Europa".

El a vorbit și despre creșterea bugetelor pentru apărare, pe care a numit-o "o tendință care nu va putea fi evitată".

g4media.ro

qionescu1

Romgaz va cumpara/prelua Azomures. Altfel nu mai deschide nimeni combinatul. Liberty Galati asteapta interventia statului. Ambele implica interventia statului sub o forma directa sau indirecta dar statul roman nu va putea salva pe toata lumea.

Bun, acum al 202 mesaj, eu am curaj sa zic ca vreau gazul lui Putin dar solutiile minune unde sunt? Macar alea pentru inlocuirea energie electrice din carbune. Dar concret, nu raspunsuri de genul vom gasi solutii/punem functionarii la treaba...  Daca sunt solutii mai elaborate, pot sa am rabdare.

hefaistos

Ai putea începe prin a tăcea din gura, sa te obisnuiesti cu ideea. Pentru ca "gazul lui Putin" vine cu obligația de a tăcea și a muri pentru tatuca, dacă ți se cere.

Pariu 500 lei: Pana la 31 decembrie 2024, se va deschide A7 intre Buzau Nord si Focsani Nord. data de initiere a pariului 2 octombrie 2023
Pariu 200 euro, daca pana la 31 decembrie 2029 nu se deschide sectiunea cu tuneluri de pe A1 de la Holdea.

qionescu1

Inca unul care nu spune nimic. Gazul lui Putin a fost adus in discutie de altul care nu are nicio solutie la inlocuirea carbunelui si inchiderea termocentralelor dar e de acord cu asta si le cere inchise. Dar cum ii ceri solutii concrete, nu vorbe, cum trece la atac si la acuze pe principiul cine nu e cu noi e omul lui Putin.

Asta e contextul in care s-a invocat gazul lui Putin. Nu de la mine a pornit. Dar am acceptat si aberatiile si reductionismele, de altfel de foarte slaba calitate, in speranta, desarta de altfel, a unor minime argumente. Hai curaj, nu atacati gratuit, nu folositi propanganda ci doar raspundeti la intrebare. Cu ce veti inlocui termocentralele si carbunele? Acum, nu peste 20 de ani.

pista_bacsi

Cred ca un exemplu bun este Spania care datorită poziției geografice a trebuit să își asigure singură gazul. Spre Franța au o amărâtă de conductă care nu are capacitate. Spania importă din LNG și Magreb. În cazul României ne trebuie LNG și conducta spre Grecia prin Bulgaria.

Prețul la LNG comparativ cu gazul rusesc se reduce în Europa cu cat avem mai multe terminale de import. La un moment dat diferența va fi nesemnificativă. Îți ia câțiva ani să termini un terminal de import, dar poți face o improvizație cum au făcut Germania în 6 luni.

Asta e o opțiune, dar mai sunt îți trebuie o minimă imaginație.

qionescu1

#22
@hefaistos

O perioada a compensat gazul rusesc(platit in functie de randul in care stai in banca) dar a venit cu o gramada de probleme de dependenta plus santaj si ambitii imperiale Asta ziceam eu de gazul rusesc... deci unii ori nu citesc ori nu pot interpreta.

Apropo, cei mari se pregatesc sa reia afacerile cu gaz.

tom_sawyer

#23
Declarații ale președintelui interimar Ilie Bolojan:

    În ceea ce privește subiectul apărării europene, a fost adoptată o decizie susținută de toți cei 27 de membri, deci în unanimitate, în care ideea principală este că Europa își va asuma un rol mult mai mare în propria apărare. Acest lucru ar urma să se facă în primul rând prin alocarea de fonduri pentru securitate și apărare. Aici sunt câteva elemente importante: s-a creat posibilitatea pentru toate statele ca să existe posibilitatea clauzei de salvgardare, în sensul în care cheltuielile de apărare suplimentare să nu fie cuprinse în deficitele bugetare, în așa fel încât balanțele statelor să nu fie afectate de aceste cheltuieli suplimentare.
    Un al doilea element important este cel legat de acordarea unei sume de 150 de miliarde de euro, sub forma unui împrumut susținut din bugetul Uniunii Europene, care să fie pus la dispoziția statelor în așa fel încât să fie folosit pentru partea de cheltuieli de apărare.
    Un alt element important este posibilitatea ca, din fondurile europene care nu vor fi cheltuite și care au fost alocate statelor, să se poată direcționa către cheltuielile de apărare fonduri, în așa fel încât acestea să nu fie pierdute.

https://hotnews.ro/live-ilie-bolojan-dupa-reuniunea-consiliului-european-europa-isi-va-asuma-un-rol-mult-mai-important-in-propria-aparare-video-1918461

pista_bacsi

In Germania există un plan militar de un trilion din care 500 miliarde de euro sunt pentru înarmare și 500 pentru infrastructură

dumbravaandrei

Quote from: pista_bacsi on March 15, 2025, 03:35:32 PM500 pentru infrastructură
Adica pentru infrastructura militara (poligoane noi, campusuri noi, baze militare noi si doar energia, drumurile si caile ferate de conexiune ale acestora la infrastructura mare)
Mai scriu pe electromobilitate.com. Și pe blogul meu.

Deutschländer

Complet gresit.
Tot ce este sub apararea nationala (ce include si alte servicii, nu doar armata) va fi exclus de "frana de datorii".
Cele 500Mrd sunt efectiv pentru infrastructura civila (incl scoli si gradinite), iar 100 din cele sunt pentru mediu (si tot ce este legat de mediu).

Dar eu nu cred ca are prea multe treaba cu subiectul aici, pentru ca in Germania s-a investit in ultimii 10 ani semnificativ mai putin decat in Romania (in cifre relative).

shift2rail

Dealul politic cdu/spd/verzi, votat astazi in Bundestag, e urmatorul:

Se elimina asa-zisa frana a datoriei (deficit public anual de max 0.35 pp din pib, n.m) ptr a permite un imprumut federal de 1 trillion eur = 500 mld (rearmement) + 400 mld infra civila ( clin d'oeil SPD)  + 100 mld in climat ( clin d'oeil Die Grünen).

Eliminarea franei constitutionale va avea consecinte la nivel UE: de facto, Germania lui Merz paraseste campul frugalilor nord-europeni. Mutare greu de subestimat.

qionescu1

Cand ii mai auziti pe astia ce vor sa salveze Romania cum lupta ei cu gazul rusesc, ia priviti ce se intampla in EU. Nici macar semnalele de colaps din industria mare nu le spun mare lucru. Ei sunt optimisti vor gasi solutii ii vor pune pe responsabili la treaba :)) Lipsa realismului si incapacitatea de a gandi independent sau de a iesi din propaganda nu-i face decat sa se umple de ridicol.


https://www.theguardian.com/world/2025/feb/24/eu-spends-more-russian-oil-gas-than-financial-aid-ukraine-report

https://kyivindependent.com/germany-buying-russian-lng/

horatiu.cosma

#29
Deși e obositor, de dragul celorlalți forumiști, o să încerc să contracarez fiecare încercare de propagandă pro Putin de pe forum.

Da, încă se cumpără în UE gaz din Rusia. Însă realitatea omisă mai sus e că nivelul achizițiilor de energie din Rusia e la minimul ultimilor 30 de ani, iar trendul e absolut devastator pentru veniturile Rusiei, pe care le utilizează să bombardeze nevinovați în Ucraina. Uitați-vă doar la pierderile record pentru Gazprom pe anul trecut, perla coroanei rusești.

Și ce mă bucură și mai tare e că pe acest trend descendend, în maxim 2 ani nu o să mai cumpărăm aproape deloc în UE energie de la un criminal urmărit de Curtea Penală Internațională.

Și da, a fost complicat. Și probabil o să mai fie o vreme, cu prețuri mai mari decât cele cu care ne-a momit Putin în ultimii ani. Însă e de 1000 de ori mai preferabil să faci o operație complicată și dureroasă, decât să lași un cancer să se extindă. Nici nu vreau să mă gândesc cât de grav ar fi fost dacă ajungeam să fim și mai dependenți de gazul rusesc, cu capacități nucleare/pe gaz și mai multe închise, vrăjiți de mirajul gazului ieftin, fără posibilități locale de a-l compensa în caz că dispare subit prin șantaj.

Așa, am reușit să rămânem pe linia de plutire, în principal cu GNL-ul american. Strict local, pe termen scurt și mediu o să devină operaționale Iernut, Mintia, încep să iasă gazele din Marea Neagră, solar crește frumos, se vor dezvolta și capacitățile de înmagazinare a surplusului de aici, se schimbă percepția și despre nuclear, chiar dacă introducerea de noi capacități aici va fi mai de durată. Și asta se întâmplă deja accelerat în toată Europa, astfel încât să ajungem încet încet la un sistem echilibrat, prețuri decente din nou și, cel mai important, să nu mai fim niciodată dependenți de un criminal țăcănit care ar fi în stare să ne scoată din priză și să stingă lumina dacă nu dansăm după cum cântă.