Libera circulatie a romanilor in Europa si in lume

Started by Ionut, September 16, 2011, 06:28:31 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

AdrianRO

Ce e drept popor mai autoflagelant decat romanii (si in general europa de sud-est / balcanii) nu prea gasesti.

Orice ne ar face oricine gasim cumva sa explicam prin noi. Cele doua extreme - cei care dau vina doar pe strainii rai care isi urmaresc interesele si cei care dau vina doar pe noi, ceilalti din vest emanand doar civilizatie si miros de apa de gura. Doamne fereste adevarul sa fie undeva la mijloc..


Liviu M

#616
@AdrianRO Ti se pare tie autoflagelarea? De la mine se vede altceva - cand ne face cineva o observatie nu incercam sa aflam despre ce e vorba si dupa ce aflam sa ne "indreptam", ci trecem la atac. Ai exemplu concludent cateva posturi mai sus, pe topicul asta. Aiurea, aveai, ca am senzatia ca a fost sters...

LE N-a fost sters, e pe alt fir de discutii.

shift2rail

@misiekwas : Olanda vrea "pattes blaches" pe crima organizata&anticoruptie in Bg, asa cum a cerut ani de-a randul, via MCV, ptr Ro. Desi tehnic eram pregatiti de Schengen ( rapoarte oficiale de evaluare, nu parerile forumistilor pum.ro) din 2011, am fost practic blocati pana in nov 2022, prin conexarea MCV la dosarul Schengen. Dar Olanda a jucat corect: ridicarea MCV+propria misiune de evaluare Schengen i-au modificat pozitia vis a vis Ro.

Bref, consider iresponsabila strategia statului roman de a ramane (si) la mana implementarii reformelor in justitie la sud de Dunare, proces pe care nu il controlam in niciun fel!

Trebuie decuplare asap de dosarul bulgar- admiterea in UE, Schengen, Eurozone, etc e bazata pe merit individual, niciodata la pachet-, securizata Dunarea intr-un an, si, in paralel crescuta presiunea in Consiliu JHA asupra veto-ului absurd austriac. Y compris, mutarea discutiei la nivelulul cel mai inalt, masa Consiliului European (cum inteleg ca se intentioneaza deja pentru Decembrie).

misiekwas

^ti s-a explicat de mai multe ori, de ce decuplarea este nefezabila si de ce nu se poate ocoli veto-ul Austriei. Si oricum, si decuplarea va insemna niste investitii majore in infrastructura, pentru ca evaluarea s-ar facea cu un nou mecanism, pe criterii pe care Romania nu indeplineste. Nu inteleg ce este asa de greu de inteles. E wishful thinking si in timp ce facem scandal, am fi puttu sa facem ceva de folos. Dar nah...

Leo-Ph

Schengen..ce e aia..sa ne fie rusine ca ne gandim acolo fara a avea aprobarea unor anumite persoane.

frunzaverde

#620
@AdrianRO - daca zici ca nu ai vazut popor mai "auto-flagelant" inseamna ca nu ai iesit vreodata din Romania, sau daca ai iesit ai iesit doar ca turist. In Romania e regula intotdeauna, la orice, e "altul" de vina. Ca il cheama Urs Meier si e arbitru de fotbal si "ne-a furat pinaltiul" (desi echipa de fotbal era in picaj de ani de zile, si a picat de la momentul ala pana la zero) sau ca il cheama Austria si ca e vorba de Schengen - noi n-am facut nimic gresit, e "strainatatea rea care ne impinge in jos". Iar romanii nu fac niciodata nimic rau (desi e o plangere contanta de starea de fapt).

Stai sa vezi in Scandinavia sau in Germania sau in Olanda sau chiar UK - este o critica constanta in ziare legata de activitatea institutiilor, chiar si a alora care merg la nivel de lider global. Iar cand se intampla un esec, se fac comisii de ancheta - ca de exemplu acum in UK cu Covid Inquiry - unde argumente de gen "e vina Austriei" sau "a mers mai rau in ..." (a incercat Hancock) sunt primite cu o reactie rece : "nu vorbim de ce a facut X, ci de ce trebuia sa faci tu". Asa ceva in Romania n-o sa vezi niciodata.

@shift2rail - intelege ca nu se poate separa Romania de Bulgaria. Daca se va face asta:

1. toata evaluarea tehnica va incepe de la zero - si Romania este corigenta la toate capitolele de infrastructura vamala si de frontiera. Daca RO se decupleaza de BG inseamna un nou dosar, complet de la zero.. Nu inteleg de ce insisti in prostia asta, numai evaluarea in cazul asta va lua vreo trei ani, si masurile corective pe recitalul curent 10+ ani. Totul, de la rezolutia initiala, la planurile de contingenta vor trebui rescrise de la zero.

Si la infrastructura fizica, RO sta muuult in urma BG. Apropo, in Bulgaria, exista aceiasi discutie (semi-penibila) acuzand ca RO trage in urma BG, si ca Nehammer e dispus sa "aiba dialog constructiv" dar doar cu BG. Sunt doar palavre.

2. Rapoartele din 2011 sunt rahat pe batz. Ti s-a dat scris negru pe alb CJEU ca opinia comisiei e consultativa - nu, tu insisti - nu e pozitia PUM, este decizia Curtii. Inteleg ca nu stii mare lucru despre cum functioneaza UE (si ai avut tupeul sa zici ca Tribunalul nu e CJUE), dar macar cauta si citeste documente primare inainte sa debitezi absurditati (demonstrate false).

3. Rapoartele din 2011 nu reflecta starea curenta a Schengen, si acquis-ul curent Schegnen. Multiple tari au zis (inclusiv Austria si Olanda, dar nu numai, si Suedia, Finlanda etc.) ca rapoartele respective nu mai au in principiu nici o valoare. Mai mult, rapoartele alea din 2011 au fost considerate rahat pe bat chiar si in 2011 - nu au fost acceptate de Consiliu nici in 2011, pe motivatie explicita ca auto-evaluarea facuta de RO+BG nu a fost credibila, bagandu-se MCV-ul si coruptia in fata ca argument. La 10 ani dupa nu vor deveni credibile deodata, ca tot de autoritati corupte si mincinoase au fost facute in 2011.

Daca vetoul este ridicat de Austria, exista mandat de veto din partea Finlandei. Daca vetoul e ridicat si de Finlanda, va exista mandat din Suedia. Daca Suedia ridica vetoul, va exista mandat din Olanda. Simple as that. Urmaresc ocazional dezbaterea nordica -- ce ziceti voi ca cred austriecii cu "vai-vai" e de vreo 10 ori mai intens in Nord. Doar ca nu e nevoie de actiune, pentru ca Austria a vrut explicit sa fie marcatorul. V-am dat inclusiv dezbaterea din parlamentul suedez - unde, era clar si explicit spus - nu ne punem veto-ul doar pentru ca stim exact ca decizia e deja luata. Atunci cand in Romania era isterie pro-Schengen...
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

Liviu M

@Leo-Ph exact din cauza mea, a lui @frunzaverde si @misiekwas nu intram in Schengen, :lol: nu din cauza ca nu-si fac autoritatile romane treaba.

Leo-Ph

nu asta am spus..daca asta ai inteles...e grav..chiar nu trebuie sa fim acolo

carutasul

@frunzaverde: https://www.consilium.europa.eu/ro/policies/schengen-area/timeline-schengen-area/
După cum vezi în 2008 au fost eliminate controalele la frontierele aeriene cu nouă țări noi și controalele la frontierele terestre cu Elveția iar în martie 2009 s-au eliminat și controalele aeriene cu Elveția. Deci se poate decalat, nu vorbesc prostii. Despre asta a vorbit și Băsescu încă de la început, înainte de criză, când aderarea chiar părea fezabilă. Atunci s-au cumpărat și serverele (posibil să fie tot alea) și părea treabă serioasă, am avut și aviz Ornis din cauza lor...
@misiekwas : dacă s-a înțeles că eu propun că noi nu trebuie să facem nimic înseamnă că m-am exprimat greșit și îmi cer scuze. Dimpotrivă, problema e că în lipsa unei "foi de parcurs" (că acum chiar nu avem nici o foaie de parcurs) chiar nu se va mai face nimic. Dacă am fi primit o listă cu "cumpărați 20 de scannere, schimbați șefii vămilor și spălați budele și mai vorbim după" ar fi fost o încurajare pentru noi ca societate civilă să punem presiune pe politicieni să facă ce scrie acolo. Așa, societatea civilă e anesteziată pentru că i s-a spus clar că nu intrăm până la reforma Schengen, adică poate prin 2030... De asta și zic și am tot zis că trebuie să căutăm un plan B. Și cu asta gata,nu-mi mai adresați observații că nu mai răspund pe topicul ăsta :)

frunzaverde

#624
@carutasul - Ce vezi tu acolo nu e aderare decalata, ci data de eliminare de facto a controalelor dupa aderare, ceea ce e cu totul altceva. Si motivul este banal si tehnic - e vorba de intrarea in vigoare a orarelor IATA de primavara. Diferenta este intotdeauna de trei luni, de la 1 ianuarie, cand intra aquis-ul in vigoare dupa o decizie pozitiva, si ultima saptamana din martie, cand intra orarul de vara al liniilor aeriene. Aderarea era completa la 1/1/23, Croatia complet "in", toate regulile Schengen aplicate la toate vamile, doar ca pentru o foarte scurta perioada, aeroportul nu avea zona "exclusiv Schengen" din motiv de convenienta pentru liniile aeriene.

De altfel, asta si spune Consiliul in mod oficial: https://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2022/12/08/schengen-area-council-decides-to-lift-border-controls-with-croatia/. Poti vedea si documentul de aderare, si daca-l citesti, poti vedea cum arata procesul de "startup" - este pur tehnic, nu mai ramane nimic politic. Motivul decalajului tehnic e banal : ca sa nu dai peste cap zeci de linii aeriene, care trebuie sa gaseasca spatii de poarta "short notice" pe zeci de aeroporturi (pentru ca din Zagreb se zboara pe 20+ aeroporturi Schengen, daca ar intra "pe loc" in vigoare eliminarea controalelor, ar iesi haos incercand sa gaseasca spatii de porti in n-spe locuri).

Si tehnicalitatile sunt etapizate - de la ridicarea barierelor pana la indepartarea cladirilor fizice de pe autostrazi (care sunt parte explicita din aquis) exista o procedura fizica. Nu mai e vorba de foi de parcurs, nu e vorba nici de decalare, ci doar de scurtul proces de implementare practica, care desigur nu e instant, ca nu vrei sa dai societatea complet peste cap.

Ca Basescu s-a agatat de asta pe mine ma socheaza - e populism ieftin sa incerci sa folosesti niste tehnicalitati simple ca sa dai sperante legate de ceva complet nelegat... Dar omul era un populist complet...

In plus, este legala operarea de zboruri in regim non-Schengen intre doua aeroporturi Schengen (vezi codul Schengen, e o sectiune legata de asta), pentru ca aeronavele pot fi operate in regim de frontiera Schengen sau in regim de zbor international normal. E perfect posibil sa zbori, de exemplu, Stockholm - Oslo (ambele Schengen) si sa fii nevoit sa treci de doua ori prin control de frontiera. Ethiopian face asta zilnic, si vinde si bilete ARN-OSL. Iar cetatenii non-Schengen care nu au viza cu intrare multipla nu pot folosi acest zbor - pentru ca esti stampilat ca iesit si reintrat. La vami terestre, asta nu e posibil.

Chestia e ca era doar o perioada scurta de tranzitie legata exclusiv de practicalitatile regimului de operare a zborurilor. In rest, totul, in Croatia, indiferent pe unde intrai, erai inregistrat SIS inca din ziua de 1 ianuarie 2023, si tot acquis-ul i se aplica din ziua zero, si decizia politica e gata.

Ori, in cazul Romaniei, ce vreti voi, este ca acquis-ul sa nu se aplice la 1 ianuarie XXXX, ci doar o parte din el, doar la unele granite, si nu la altele. Ori asa ceva e imposibil.

PS : Fix lista aia de parcurs e ce te tine in afara Schengen! Principala necesitate a spatiului Schengen este increderea ca poti vedea problemele si raspunde la ele de unul singur la fel ca si ceilalti parteneri. Ca poti sa faci proiectul de la sine masura, nu ca poti sa urmezi un sablon "coloreaza dupa numere".
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

horatiu.cosma

Quote from: AdrianRO on November 05, 2023, 12:33:53 PMCe e drept popor mai autoflagelant decat romanii (si in general europa de sud-est / balcanii) nu prea gasesti.

Orice ne ar face oricine gasim cumva sa explicam prin noi. Cele doua extreme - cei care dau vina doar pe strainii rai care isi urmaresc interesele si cei care dau vina doar pe noi, ceilalti din vest emanand doar civilizatie si miros de apa de gura. Doamne fereste adevarul sa fie undeva la mijloc..
De departe cel mai bun mesaj din ultimele jde pagini.

frunzaverde

#626
Wow, nu ma asteptam ca tu @horatiu.cosma sa fi ajuns nationalist-populist... Erai pe vremuri unul din aia care vedeau cat-de-cat limpede cat de rau sta statul roman la administratii, chiar si de baza... Cum se schimba timpurile... Cred ca e cel mai trist post pe care l-am citit in multa vreme.
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

horatiu.cosma

Sugerez să citești puțin mai atent (în special ultima parte a mesajului) pe care l-am atașat. În niciun caz nu face trimitere la vreo extremă, ba dimpotrivă. Știu în continuare foarte bine cum stă statul, cel puțin pe domeniile pe care le urmăresc. Nu vreau să intru mai adânc în subiectul de aici.

pasadia

@horatiu.cosma ce a scris Adrian nu e nici de apreciat, nici echilibrat. Nu sunt românii "cel mai autoflagent popor" (nici măcar nu știu cum am putea defini sau masura aceasta calitate).

Dar mai ales, nu exista doar 2 tabere. Și în nici un caz niciuna dintre ele nu a spus vreodată că vesticii "emană doar miros de gură de apă". Pur și simplu eu (alaturi de alții) insistăm să ne uităm la probleme din administrația română, nu la cele din Bulgaria sau Austria sau Italia. Și din cauza asta nu voi face afirmații cu privire la alții dar voi avea pretenții la adresa.statului român și a reprezentanților săi.

Ionut