Libera circulatie a romanilor in Europa si in lume

Started by Ionut, September 16, 2011, 06:28:31 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

carutasul

nu știu, nici nu prea mai am chef de topicul ăsta pentru că am ajuns cu el în plopi. Din moment ce formal comisia a stabilit că "îndeplinim condițiile" eu înțeleg fie că prăjina e suficientă fie că există un scanner dar "e defect". Altfel ar fi dat neconformitate. Eu credeam că suntem în situația în care dotarea tehnică minimă necesară există dar nu există ( și nu zic că că fără motiv) încrederea că ea va fi folosită în mod corect. Cel puțin asta a reieșit din discuțiile de până acum, asta au declarat politicienii, presa etc. Evident că dacă o să ducem discuția la nivelul anecdoticului o să găsim mereu exemple, precum cel cu porcul (la care am intervenit doar ca să arăt că e un exemplu prost), dar dacă păstrăm discuția la nivelul problemelor reale, problema reală e lipsa de încredere. Lipsa de încredere are însă o oarecare doză de subiectivitate: nici nemții nu cred că aveau cu mult mai multă încredere decât austriecii și cu toate astea au considerat că nu putem strica "prea multe" și au votat pentru. Problema cu atitudinea Austriei e că nu a lăsat nici o alternativă. Dacă spațiul Schengen e fundamental greșit apăi să iasă și ei din el. Duc lucrurile la limita absurdului: dacă bulgarii ar fi cerut desfășurarea a trei batalioane nemțești (sau zi tu nația)  la granița cu Turcia (caz în care nu cred că se mai punea problema emigranților) austriecii ar fi acceptat? Dacă ar fi spus de-a dreptul: fraților, voi îndepliniți condițiile tehnice dar sunteți prea corupți ca să operati sistemele, ar fi fost un semnal bun pentru opinia publică din România, care s-ar fi îndreptat împotriva vinovaților. Așa, blocajul lor fără explicatii i-a demobilizat complet și pe cei care mai voiau să facă ceva. Iar rezultatul demobilizării (care, revin, e veche, proiectul ăsta e de dinainte de 2008) ăsta e: băgarea de picioare generalizată. Evident că e și vina noastră, nu vreau să fiu înțeles greșit, dar nu e doar atât... 

carutasul

Din punctul meu de vedere (de simplu privitor) admiterea cu intrările aeriene la anul plus niște cerințe concrete pentru intrarea cu frontiera terestră într-un termen oarecare ( un an, doi, până la îndeplinirea condițiilor) ar fi arătat că există deschiderea necesară și ar fi mobilizat autoritățile pentru remedierea problemelor. Pe canale diplomatice se puteau trimite și mesaje de genul "schimbați toți șefii de vămi" de pildă ... Așa văd eu varianta constructivă. Varianta negativă e asta: "închis pentru inventar"

nirolf

#602
Eu zic să nu le mai cauți scuze politicienilor de la noi, că nu de la moralul scăzut li se trage. Lor le convin granițele fix așa cum sunt, mizere și nesigure. Când ai 98% din scanere "stricate" de ani de zile nu e o întâmplare, e un mod de operare. Ați uitat de vameșii de la Nădlac, săltați de DNA acum câțiva ani? Și cum au crescut dup-aia încasările de 10-20 ori la unele categorii de venituri? Și unde se duceau banii, nu la partidul care acum se luptă cu străinii răi care nu ne vor în Schengen? Unde crezi că evaziunea aia mare, la chioșcurile din sate (să limităm cash-ul!!) sau în vămile unde intră zeci de tiruri pe zi cu fructe și legume fără acte și fără taxe? Crezi că radarul pazei de coastă se oprește gratis când vine barca cu droguri? Nicio captură de droguri în 2 ani în Portul Constanța ce îți zice? Mai există SRI sau își ia partea lui?

Multiplicați asta cu toate vămile și aveți o rețea care hrănește organizațiile partidelor. Dar aparent dacă începi fiecare a doua frază cu "românii" apăsat lumea chiar te crede că lupți pentru popor. O poză pe cal cu bustul gol ar mai lipsi. Sau poate de la vânătoare (prietenii știu de ce).

Dacă chiar mureau de grija Schengen politicienii ar fi făcut ceva concret în atâția ani, chiar dacă europenii nu pot să-ți dea oficial în scris ce nu e bine, pe canale diplomatice sigur ar fi aflat (presupunând că nu știu, dar nu e cazul), în schimb ei îl trimiteau pe semianalfabetul de Bode să "negocieze". Iar scandalul făcut acum e doar pentru imagine în țară, o doză pentru euroscepticismul ce se induce încet încet. Să ne mai lase dracului europenii cu regulile lor. Ai noștri ar aplica la CSI mai degrabă, mai ales că Moldova a eliberat un loc recent, dar acolo e cam lipsă de bani. La UE mai sunt bani de supt încă, ciocu' mic (pe extern) și-i facem la portofele pe fraieri. Când s-or termina, mai vedem.

carutasul

cred că înțelegi greșit că le caut scuze. Dimpotrivă, "stop joc" le dă apă la moară pentru că "oricum nu ne primesc". Dacă ne primeau cu aeroporturile, ceea ce zic eu că era perfect ok pentru că acolo oricum te controlează aeroporturile era fix invers, presiunea opiniei publice era imensă să facă ceva și se vedea și bunăvoința lor ... Atitudinea lui Nehamer face fix jocul rusofililor și corupților pentru că mută accentul de la noi la ei. Ceea ce nu are de ce să mă mire dealtfel...

AdrianRO

Austria e rusia. Nu va asteptati la actiuni de "solidarizare" a europei, ci actiuni de dezbinare. Mai ales pe tarile ce reprezinta frontul de est.

frunzaverde

#605
@carutasul :

1. Nu inteleg argumentul cu "Austria face jocurile Rusiei", pot sa-l explici? Eu vad fix opusul - Austria face fix jocul anti-Rusia in privinta asta:

  - apetitul majoritatii vestului UE pentru Romania si Bulgaria e inexistent. Impresia generala, in intregul spectrul politic, si in principiu la marea majoritate a populatiei UE, in UE este ca aderarea RO+BG a fost o greseala. Opinia generala a majoritatii populatiei este negativa asupra atat a RO cat si a BG, din Ungaria pana in Portugalia.

  - scopul Rusiei este destabilizarea Europei de Vest (mai ales a motoarelor) prin sustinerea extremei drepte. Extrema dreapta are ca tema predilecta imigratia, si una din subtemele principale este imigratia legala dar nedorita (dumping pe piata de forta de munca si criminalitate) din Romania si Bulgaria. O integrare a RO+BG in Schengen ar fi fost EXACT tema perfecta pentru propaganda rusa, mesajul fiind : "in ciuda dorintelor poporului [XXXX], elitele voastre tocmai si-au bagat piciorul in ce vreti voi, si a deschis complet robinetul la imigratia din Romania si Bulgaria". Tema asta ar fi fost perfecta pentru RT si Sputnik, si deja testasera apele in noiembrie-decembrie 2022.

    - scopul Rusiei este destabilizarea UE prin folosirea migratiei ca arma de destabilizare. Impreuna cu guvernul pro-rus de la Belgrad, ar fi putut foarte usor folosi o ipotetica Romanie nepregatita in Schengen pentru a destabiliza intregul UE.

    - Romania si Bulgaria sunt complet neesentiale constructiei numite UE - un ipotetic Roexit sau Bulxit ar fi, de altfel, chiar aplaudat in multe cercuri UE, chiar si moderate (adica vorbim de parti mar din EPP si din S&D, nu extremisti). Faptul ca se supara cetatenii din BG si RO pe UE nu are ce consecinte negative sa aiba : ambele s-au dovedit mai mult decat ambivalente sustinerii Ucrainei, ambele depind de UE si beneficiaza de avantaje din partea UE infinit mai multe decat dau inapoi.

Iar faza cu "Austria e Rusia" - pana una-alta, Austria a fost unul din principalele motoare pentru extinderea UE spre est, si unul din principalii sustinatori ai Romaniei. Nu de alta, dar stablitatea si prosperitatea in regiune e esentiala pentru ei.

2. Faza cu aeroporturile pare a fi "bashina de presa romaneasca" (cred ca asta e termenul "oficial" in bransa), care nu a fost niciodata discutata la nivel inalt. Pentru ca nu are ce sa fie discutat : este imposibil. E o chestiune tehnica banala : regulamentele, sistemele informatice si de vize Schengen au fost dezvoltate cu o asumptie simpla : poti fi ori inauntru, ori afara, poti fi ori cetatean Schengen, ori cetatean al unei tari terte.

Si e foarte simplu, daca te gandesti, de ce nu se poate:

- Fulan al-Fulani, cetatean al UAE, vine din Franta in Romania pe calea aerului, si apoi iese pe la Albita/Leuseni. Aeroportul Iasi este Schengen, vama Albita nu, asa ca respectivul cetatean emirat nu poate fi stampilat ca iesit din Schengen, nu poate fi verificat si confirmat in SIS si nici in viitor inregistrat in Entry/Exit System (EES) (incepand cu 2024/5, cand sistemul va fi complet operational), asa ca va fi in continuare in Schengen, si ii va curge viza pana la zero, va fi inregistrat ca ilegal, cand el de fapt a plecat din Schengen. Peste 6 luni, cand se intoarce in Franta va fi asteptat cu o surpriza foarte placuta.

- John Doe, cetatean american, cu interdictie la a intra in Spatiul Schengen, aterizeaza cu zborul Air Serbia la Belgrad, apoi intra in Romania prin vama Jimbolia. Primeste o stampila romaneasca pentru 90 de zile (RO neavand nici un motiv sa-l opreasca la granita terestra, neavand interdictie romaneasca, si granita terestra neavand acces Schengen), apoi, se duce la Timisoara, unde, fara alta verficare suplimentara, se suie in cursa LH de Muenchen (din nou, ipotetic, aerian RO ar fi in Schengen, nu se face verificare de persoane).

- Ashok Kumar, cetatean nepalez, cu viza de lucru romaneasca, vrea sa vina in Romania sa munceasca la Popescu SRL pe post de inginer de conducte si balast. Doar ca nu are viza Schengen, ci doar viza romaneasca ("doar aeroporturile sunt in Schengen") asa ca nu poate folosi zborul KTM-IST-OTP, pentru ca nu poate fi ghiseele de pasapoarte Schengen. Nu de alta, dar in momentul in care va fi trecut de "PTF Otopeni", atunci va fi steril si in Schengen, dar fara a avea viza Schengen, si s-ar putea imbarca legal dar simultan ilegal pe un zbor spre o alta tara Schengen. Consulul Romaniei la Kathmandu, E.S. Ion Popescu se scarpina in cap si se intreaba ce dracu sa faca.

Schengen a fost gandit ca "totul sau nimic" si Romaniei i s-a spus intotdeauna asta.

Iar "pentru că acolo oricum te controlează aeroporturile" - absolut deloc - tocmai asta e ideea cu Schengen, ca nu te controleaza nimeni pe aeroporturi Schengen de identitate si vize. Unele linii aeriene fac asta, pentru a evita raspunderea transportatorului, dar cel mai adesea, o calatorie aeriana intra-Schengen nu necesita nici un fel de interactiune personala cu cineva, de vreun fel, si cu exceptia celor cateva tari (gen Spania) care cer date APIS pentru motive anti-tero, nici nu-ti cere nimeni vreun numar de act de identitate. In principiu, o calatorie intra-Schengen aeriana e complet automatizata cu exceptia razelor X, unde nimanui nu-i pasa cine esti (pasaportul de obicei merge pe tava de control oricum).
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

AdrianRO

#606
Austria a fost un motor de extindere ca a avut interese economice si politice aici, pe care Romania le-a negociat si cedat in vederea accederii la UE (si bine am facut, oricum nu le puteam gestiona la acel moment).

Fiti sigur ca nu a fost o mana intinsa Romaniei ca "prieten".

Si la acest moment e vorba despre acelasi lucru in lumina crizei gazelor. Romania ori isi va juca cartea, va ceda gazele si vom fi "prieteni", fie pozitiile austriei vor continua.

Lumea tinde sa uite ca in politica foarte rar exista "prietenii" intre state.

Asta cu nu avem, nu facem, nu e bine la noi dpmdv e partial incorect. Daca ar fi atat de rau pe cat prezinta unii, atunci decizia de a nu ne primi ar fi unanima, iar CE ar fi de asemenea impotriva. Tind sa cred totusi ca nu or fi austriecii singurii care au ochi si restul ne ar favoriza pe ochi frumosi.

Logica dicteaza prin raportare la numere ca de principiu Romania a facut tehnic ce tine de ea, la un nivel minim necesar. Altfel, repet, am fi refuzati de o larga majoritate, nu acceptati de toti mai putin de Austria.

Asta nu inseamna ca e totul perfect la noi sau ca nu ar fi probleme, unele grave chiar, dar una este standardul de top, si alta este un standard rezonabil necesar.

tom_sawyer

N-ai aflat că Olanda își menține vetoul pentru Bulgaria?

frunzaverde

@AdrianRO -

1. Nu exista niciodata prietenii intre state, ca nu sunt organisme - exista doar interese. Doar ca interesele astea pot fi de foarte lunga durata -- adesea chiar permanente.

Austria este o tara mica, fost mare imperiu, fara acces la vreun port propriu, si care prin multiple serii de tratate internationale este practic dezarmata complet - fiind atat neutra dpdv a aliantelor si simultan lipsita capacitate militara sa se apere singura mai mult de cateva ore (16000 de militari si 15 avioane de lupta, o tara ca Romania ar putea captura Viena in cateva ore). E intr-o situatie unica in lume - slaba si singura - cea mai asemanatoare tara la prima vedere - Elvetia - isi poate mobiliza, in nevoie, practic intreaga populatie in cateva ore - asigurand asta inclusiv prin faptul ca practic fiecare familie elvetiana are in dotare, acasa, una bucata pistol mitraliera SG 550, dat de stat. Austria este insa complet dezarmata, si din 1955 pana in 1989, la granita cu un inamic ideologic care i-a invadat si ocupat pentru mai bine de 10 ani si de care au scapat cu mare greutate si foarte mult noroc.

Asta le determina modul de a fi, gandi, si actiona. Pentru ei este esential sa construiasca punti cat mai complexe de interdependenta economica cu regiunile inconjuratoare - e singura lor sansa la a supravietui si prospera. Altfel, chiar si o Ungarie in pozitie de inamic le poate fi fatala. Si, din 1955 pana astazi, exact asa au actionat - au construit retele economice si diplomatice care sa ii faca pe restul sa aiba nevoie de Austria, si sa nu poata (avand nevoie de Austria) distruge tara. De la sediu de organizatii internationale mari (inclusiv a celei care reguleaza bomba atomica) pana la cel mai mare centru de stocaj si tranzit gaze, totul e parte a strategiei de supravietuire a celei mai slab aparate tari din Europa.

Parte din asta a fost bagatul tarilor din Estul Europei in UE, ca metoda cea mai rapida de a le asigura stabilitatea pe termen lung. Parte din asta a fost stabilizarea economica (pe bani multi!) a tarilor din Balcanii de Est. Primii investitori in Estul Europei au fost practic peste tot austriecii (exact cum in Baltici au fost suedezii din motive similare). S-a intamplat sa fie incredibil de profitabila afacerea pentru toata lumea - in principiu a fost "win-win" din 1989 pana acum.

Si nu, nu sunt Rusia. Le e frica de Rusia mai mult ca oricui altcuiva, dar nu au ce face. Nu sunt sub umbrela NATO, nu au o alianta militara de facto (cum exista intre NO-SE-FI-DK cu sprijin US-UK), nu au o armata puternica. Asa ca nu pot sa-si arate mai mult neplacerea fata de Rusia decat o fac deja (si o fac deja la un nivel mult peste ce asteptari avea oricine de la ei inainte de razboi).

Faptul ca in conditiile astea AT spune "nu, nu putem sa va bagam in Schengen" arata ca sunt probleme imense in sine cu candidatura RO+BG la Schengen. Interesul strategic al AT este Romania in Schengen - dar daca si numai daca RO+BG ar putea sa protejeze UE de problemele care vin dinspre est si sud cel putin la nivelul la care se poate acum. Si e clar ca nu e cazul.

2. Veto-ul nu functioneaza asta - din motive diplomatice. Un veto nu e o adunare generala, unde "puterea e in numere". Pentru ca 1 x veto este egal cu 100 x veto, si folosirea unui drept de veto este o demonstratie de putere si brutalitate, care are consecinte diplomatice. A se vedea reactia viscerala a romanilor in legatura cu Austria.

O adunare cu veto este ca un joc de pocher - nu-ti arati cartile decat daca chiar esti nevoit, chit ca ai chinta royala. Pentru ca nu castigi nimic din a fi "al doilea veto", sau al treilea, sau al patrulea. Doar pierzi. Si de ce ai pierde degeaba?

Daca te uiti la adunarile cu veto, fie ele la UE, la ONU, vei vedea ca aproape intotdeauna exista unul singur. Pe mine ma surprinde ca au fost doua - dar stim de ce - Austria a vrut sa-si arate explicit neplacerea la adresa Cehiei (care a incalcat uzantele central-europene de a discuta inainte de baga sub nas documente) si la adresa Romaniei si Bulgariei; iar Olanda a vrut sa fie sigura ca indica ca "nici pe flancul vestic" nu e bine.

Poti vedea foarte usor ca realitatea nu e ca "doar Austria e contra" din ce s-a intamplat in ultimul an:

1. Suedia a refuzat sa redeschida dosarul zicand ca nu este in interesul UE si al presedintiei suedeze
2. Spania a refuzat sa redeschida dosarul zicand ca nu este in interesul UE si a prioritatilor Spaniei.

Traducerea e simpla - veto suedez si veto spaniol la o faza inca si mai incipienta. De altfel, v-am aratat pozitia parlamentului suedez - veto cu "bluff diplomatic". Si pozitia e mai dura acum decat acum un an.

Cat despre una este standardul de top, si alta este un standard rezonabil necesar", nici macar autoritatile romane nu cred bullshitul asta. Daca credeau asta, nu aduceau cand venea vizita voluntara - organizata de autoritatile romane pentru Olanda, show-ul potemkian - tone si tone de echipamente, inclusiv echipamente radio inchiriate de la privati, la vama vizitata. Daca credeau asta, nu-i duceau pe "oaspeti" la singura sectie ultra-moderna de politie din Romania, sectia 2 Bucuresti. Daca credeau asta, nu-i duceau la singurul terminal din toata Romania construit special Schengen - terminalul cu un singur flux de la Timisoara. Ci ii duceau la un PTF aleatoriu functionand in mod normal. Ii duceau la o sectie oarecare. Ii duceau la Otopeni. Dar nu - au facut show, pentru ca nici chiar autoritatile romane nu credeau ca sunt pregatite, macar minimal.

Pana mea, nu au scanner la Albita, se folosesc de ala de la Leuseni. Nu au scannere in port la Constanta. Nu merge SCOD si SCOMAR. Vine racheta peste Romania si chiar si cu filmul PROTV si cu cel trimis de ucrainieni, autoritatile n-o gasesc... Se pierd 6 ucrainieni in munti pe fasie, incercand sa scape de catanie, e nevoie de FRONTEX sa-i gaseasca, ca toata politia de frontiera romana nu are capacitate... Ce vrei mai multe dovezi ca nu e ok nici macar la standardele vecinilor?
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

carutasul

^^
Austria face jocul Rusiei și rusofililor la noi pentru că demonstrează teza că suntem cetățeni de rangul doi și dacă nu vor nu ne primesc. De asemenea e un semnal pentru țările din Balcani referitor la ce va urma dacă merg pe aceeași cale. Că apetitul celorlalte țări pentru primire e zero e o alegație a ta. La consiliul respectiv au fost pentru, iar a presupune că s-au vorbit toți doar pentru că știau că austriacul se opune e cumva o afirmație vecină cu conspiraționismul.
De asemenea mai sunt în argumentația ta presupuneri pe care eu le consider fără acoperire: că nu am face față unei provocări la frontiera sârbească. De unde știi? Avem jandarmi căliți în lupta pentru apărarea Vioricăi, mie mi s-au părut destul de eficienți... Criza migranților s-a desfășurat acum câțiva ani fără "contribuția" noastră; criza migranților din Africa e în plină desfășurare fără "contribuția" noastră. Faptul că noi nu am intrat nu scutește nicidecum Europa de migranți iar faptul că dacă am intra ar avea ca rezultat o coloană nesfârșită de migranți din Turcia iar e o presupunere ( sunt aceiași migranți, dacă vrea Erdogan vin, dacă nu nu vin) deci lucrurile țin mai degrabă de condiționări exterioare. Oricum mă îndoiesc că ar veni pe uscat, unde e o fâșie relativ îngustă și poți desfășura niște militari, dacă ar fi să vină tot pe mare ar veni...
Ce vreau să spun e că discuția e mai mult pe păreri decât pe fapte, din cauza asta eu mă opresc, mai ales că, așa cum ziceam, momentul e evident ratat și nu mai are sens.

pasadia

#610
E penibil - tot ameninti ca te opresti de vreo 10 mesaje deja. Iar parerile ai o multime, multe dintre ele usor dovedibile ca fiind gresite. Tu afirmi ca noi nu suntem problema desi zilnic trec zeci (poate sute) de migranti dinspre Serbia spre Ungaria traversand Banatul. Si ai dovezi in sensul asta mentionate chiar aici pe forum. Nu caut acum linkurile caci e duminica si nu am chef de detalii, dar imi vin in minte 3 amanunte imediat:

- crima intre refugiati neinregistrati in aproapiere de Gara Timisoara petrecuta in plina zi (in perioada pandemiei)
- acident rutier cu victime printre refugiati transportati ilegal pe DJ-uri din Timis (DJ593, intr-o dimineata de decembrie 2021 dac aimi amintesc bine - intamplarea face ca treceam prin zona chiar la cateva ore dupa si era impresionanta desfasurarea de politie + politie de frontiera)
- ancheta derulata de DIGI in care gaseau si contactau oameni din retelele de trafic emigranti pentru a le servi ca soferi (e linkul cu cateva mesaje mai sus)

Asta daca nu crezi rapoartele politiei austriece care vorbeste despre SIM-urile romanesti gasite la refugiatii ajunsi acolo.

LE - sambata trecuta am parcurs, in scop turistic, tot drumul de la Drobeta pana la Timisoara prin Moldova Noua si Moravita (cu un ocol spre Ochiul Beiului). In tot drumul (peste 5 ore) am vazut o singura masina de la politia de frontiera, parcata la umbra. Si drumuri prin banat am mai avut destule in ultimii 6 ani, cred ca o singura data (2018-2019) am fost oprit de ei pentru legitimare). Desi repet am ajuns pana in Jimbolia, Teremia Mica, Cenad sau Curtici, nu am fost doar in Timisoara sau Arad. Poate asta le e protocolul lor, dar mie imi par in conditiile astea la fel de inutili precum cei de la "paza autostrazii".

misiekwas

#611
Sunt oarecum nedumerit de discuție și de modul în care aceasta derapează în "interesele marii la mijloc", "nu ne-au fost prietenii" etc. De asemenea, Olanda a fost de facto împotriva intrării Bulgariei (și a României) în Schengen - sunt și ei pro-ruși? În același timp, chiar și cei de aici, care dau vina pe Austria, recunosc că există probleme serioase în ceea ce privește frontiera (contraband, echipamente nefuncționale, corupție, infrastructură demnă de secolul al XIX-lea). Și dacă facem o criza de nervi, sigur ne vor lasa, ca il da Tomac in judecata. În cele din urmă, aș spune că intrarea în Schengen este o chestiune secundară. Nu pentru că nu este important (dimpotrivă!), ci pentru că dificultățile noastre în această chestiune sunt o consecință directă a deficienței României în ceea ce privește propriile instituții.
Până la urmă, simplul adevăr este că, în forma lor actuală, acele instituții însărcinate cu protecția frontierelor nu funcționează așa cum ar trebui și nu își îndeplinesc obiectivele pe care ar trebui să le îndeplinească. Fiecare scanner nefuncțional, fiecare măsurătoare cu prajina, incapacitatea de a introduce cărțile de identitate, fiecare buda inexistentă la PTF este un semn că undeva componenta sistemului a eșuat și trebuie corectată. Dar noi insistăm că, atunci când cineva ne spune să corectăm asta, suntem sabotați. Ne sabotam noi.
În cele din urmă, dacă punem în context, poziția Austriei nu este cu nimic diferită de ceea ce spunem noi ca locuitori ai României: că instituțiile statului în forma lor actuală nu sunt eficiente, nu sunt suficient de performante și că sunt necesare îmbunătățiri majore. Și it's not a bug, it's a feature. Și ar trebui să ne forțeze să reconsiderăm modul în care abordăm problema și măsurile specific de îmbunătățire a performanței. La fel se întâmplă și în ceea ce privește colectarea impozitelor (VAT gap este 36%, cel mai mare din UE, media europeana e 5,3%); chiar dacă aici nu plangem de autosuficiență la CNAIR, care dă peste cap 2+1, la fel ca și CFR care continuă să eșueze la proiecte majore de infrastructură. Astfel, problematica frontierelor nu este un caz izolat, ci mai degrabă o parte a unui tipar mai larg; diferența este că în acest caz este supusă unei evaluări externe care are un impact direct asupra vieții românilor.
În același timp, deși chestiunea Schengen este moartă în acest moment, este, de asemenea, un moment bun pentru a discuta despre ea și pentru a ne pregăti pentru următoarea rundă. Nu există o presiune a timpului și nu trebuie să ne prefacem că România este pregătită, așa că există timp pentru o evaluare critică, un audit al greșelilor anterioare, investiții și reforme care sunt în mod clar necesare. O mișcare evidentă ar fi un audit general independent care să rezulte într-un raport publicat și cuprinzător asupra greșelilor și deficiențelor infrastructurii și instituțiilor existente, precum și să propună îmbunătățiri specifice care să fie adoptate și care să facă România eligibilă pentru a intra într-un nou considerent data viitoare când apare această posibilitate. Si sa nu faci nimic este fix ceea ce practic asigura esecul viitor.
@carutasul "Avem jandarmi căliți în lupta pentru apărarea Vioricăi, mie mi s-au părut destul de eficienți..."  - nicio șansă. Este relativ ușor să liniștești o demonstrație singulară în centrul Bucureștiului, care oricum nu a fost foarte violentă, dar este cu totul altceva să staționezi mii de polițiști și soldați la graniță timp de luni de zile pentru a împiedica mii de migranți să treacă granița. Începând de la problemele logistice de a le găsi un loc unde să stea și cum să-i hrănească, cât timp sunt acolo.

shift2rail

^ Olanda si-a retras veto-ul asupra Ro in urma misiunii proprii de evaluare din Oct 2022, vezi declaratiile explicite ale ministrului van der Burg, de ex in format video pe siteul Consiliului UE;
mai mult, e pe punctul de a face acelasi lucru cu Bg, pending 2 rapoarte pozitive ale Comisiei+ o misiune proprie (pe modelul vizitei in Ro). Sesizati diferenta de metoda si stil fata de AT.

Asta demonteaza argumentarul partidei "autoflagelarii in public", extrem de vocala pe acest forum.

carutasul

atitudinea Olandei a fost constructivă și bazată pe argumente, eu nu am nimic împotriva olandezilor. Ei s-au comportat așa cum trebuie să se comporte.
@pasadia Normal că am răspuns la observațiile care mi-au fost adresate direct.
Acum problema e că avem un refuz ferm și fără argumente explicite, cum va afecta asta traficul de frontieră? Nu cumva îi va încuraja pe cei de la vamă să nu facă nimic? Pentru că răspunsul oficial ăsta este: Schengen nu funcționează deci nu puteți face nimic ca să intrați.  Asta e teza mea. Restul sunt adăugiri și interpretări pe care eu nu le-am zis. Nu împărtășesc unele din observațiile împotriva austriecilor formulate de alți colegi de forum. Ce am avut EU de zis am zis deja, nu e cazul să judecăm la grămadă.

misiekwas

#614
@shift2rail de Burg a spus clar ca nu se va intampla in curand, pentru ca conditii privind BG nu-i numai raportarea, dar si adoptarea si implementarea legii anti-coruptie. Deci, colorizezi. Doua saptamanii in urma chiar asta a spus - deocamdata veto ramane.
https://www.schengenvisainfo.com/news/netherlands-will-not-remove-its-veto-on-bulgarias-accession-to-schengen-minister-says/
Cu cat Bulgaria ramane pe dinafara, sanse Romaniei sunt si ele minime.
Si scuza-ma, dar critica neajunsurilor si deficientelor nu-i "autoflagelare in public" si personal o consider preferabil fata de autosuficienta.

@carutasul nu spun ca retorica austriaca este productiva, insa este clar ca si orice compromis privind Schengen si ridicarea de veto o sa aiba conditii mai stricte decat cele formale. Deci, ar fi bine sa anticipam aceasta, iar daca nu facem nimic nu va face nimic decat va confirma faptul ca singura tinta de masuri luate este intrarea la Schengen si o data ajunsi acolo, vom baga picioare si granita tot va ramane poroasa si guvernului roman nu va mai pasa de siguranta zonei Schengen. Asta-i optica. Deci, solutie este pur si simplu sa facem noi treaba, nu sa asteptam ca sa ne arate cu degetul UE sau austrieci, pentru ca vom beneficia de aceste masuri indifirent daca intram in curand in Schengen sau nu.