Sistemele de taxare rutieră în România

Started by Ionut, April 13, 2012, 06:26:57 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

tom_sawyer

Achitarea peajului la Fetești – Cernavodă se suspendă provizoriu începând cu 01.06.2023

Marți, 30.05.2023, a fost publicat în Monitorul Oficial al României nr. 476/2023 Ordinul nr. 1.178/2023 privind stabilirea unor derogări de la prevederile Ordinului ministrului transporturilor nr. 1.836/2018 pentru aprobarea unor tarife aplicate de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere - S.A.

Astfel, pentru fluidizarea traficului în perioada sezonului estival s-a decis suspendarea aplicării tarifului de trecere pentru utilizarea podurilor peste Dunăre între Fetești și Cernavodă începând cu data de 01 iunie 2023 până la finalizarea lucrărilor de reabilitare a Podului peste braţul Borcea, dar nu mai târziu de 31 august 2023.

Totodată, CNAIR informează utilizatorii rețelei de drumuri naționale și autostrăzi că peajul achitat prin intermediul SIEGMCR în perioada de suspendare va putea fi utilizat în decurs de 12 luni de la data achitării, conform prevederilor legale în vigoare.

De asemenea, facem precizarea că în stația de taxare Fetești nu se vor realiza verificări cu privire la achitarea peajului, sens în care, pe perioada suspendării tarifului, trecerile efectuate nu vor diminua numărul trecerilor achitate anterior datei de 01.06.2023 și neutilizate.

Reamintim faptul că pentru realizarea lucrărilor de reabilitare a Podului peste brațul Borcea s-au instituit restricții de circulație pe A2 între Fetești și Cernavodă, fiind închis sensul de circulație Constanța – București, circulația vehiculelor desfășurându-se pe podul alăturat pe o singură bandă pe sens, între km 147+015 și km 144+235.

CNAIR

panda_no 5

Multumesc, ieri la ei pesite nu aparea nimic.

alin_simeriaveche



Am primit la parinti acasa aceasta amenda. Am o nelamurire si va rog sa ma ajutati, probabil mi-a scapat mie ceva. Am fost la mare in vara si pt ca stiam ca nu este nevoie de taxa de trecere, nu mi-am luat de statiile peco. Astazi constat ca sunt amendat. Am intrat pe forum si mi se confirma ca ceea ce stiam, asa este dar ce mi-a scapt si ce pot face? Mersi!!

dumbravaandrei

Numa în instanță le poți contesta. Ceea ce o mare măgărie
Am peste 10 treceri vara asta, sper să nu mă trezesc cu potopul acasă...

horatiu.cosma

Din 14.07 s-a reluat plata peajului.

alin_simeriaveche

 :headbash:  :oops:

Multumesc Horatiu! Va trebui sa o platesc!
Cum spune cantecul: Aia e...

dr4qul4

Da, era sa mi-o iau si eu (am trecut pe 14 dimineata si pe 16 seara).
La televizor au anuntat cu surle si trambite ca se suspenda de la 1.06 la 31.08, dar cand au reintrodus-o inainte de minivacanta de Sf Marie nu a mai fost "stirea zilei".
Eu am avut noroc ca am oprit la OMV sa alimentez si l-am vazut pe unul din fata mea ca isi cumpara o trecere.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

kitsune

Recomand aplicația CNAIR, e-tarif. De obicei cumpăr 2-4 treceri in avans, sunt valabile un an de zile. Dar eu trec destul de des. În aplicație pot monitoriza soldul și dacă am treceri neplătite.





Powered by API/PUM imgur uploader
Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence

BIGRED1984

Da, e simpla si la obiect, platesti rovigneta si trecerile de la Fetesti (probabil pe viitor se va baga si Braila), pentru mai multe masini chiar.
Daca ar sti sa trimita si email-uri cand expira, ar fi perfecta.

Redox

Pentru vignetă se trimite notificare pe email. O folosesc din 2018 și mereu sunt anunțat cu câteva zile înainte de expirare.

alin_simeriaveche

Exista vreo aplicatie de la CNAIR ce se poate plati amenzile on-line? Sa platesc mai ieftin, nu de alta :D , mai am vreo 10 zile la dispozitie

danutzu_1069


tom_sawyer

[CN1064436] SERVICII DE DEZVOLTARE ŞI IMPLEMENTARE A SOLUŢIEI INFORMATICE, INCLUSIV FURNIZAREA DE ECHIPAMENTE ŞI SOFTWARE DE BAZĂ în cadrul proiectului "SISTEM ELECTRONIC DE TARIFARE RUTIERA" - Lot 1 – Sistem informatic centralizat

Data publicare: 22.01.2024
Valoarea totala estimata:
Intervalul intre : 224.686.000,00  si 258.388.900,00  Moneda: RON








Powered by API/PUM imgur uploader

shift2rail

complet ilizibil acest proiect de fiscalitate routiera:

ce externalitate se doreste a se corecta prin taxa:

(i) poluarea, aka noxele?
(ii) emisiile CO2?
(iii) congestia drumurilor?
(iv) uzura&reconstructia?

teoria economica e cristal: fiecare externalitate trebuie adresata cu un (singur) instrument dedicat.

tom_sawyer

#1139
INFORMAŢIE DE PRESĂ privind actele normative adoptate în cadrul ședinței Guvernului României din 25 ianuarie 2024

8. ORDONANȚĂ pentru modificarea si completarea Ordonanţei nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România

Prin acest act normativ se modifică unele prevederi referitoare la aplicarea tarifului de utilizare a rețelei de drumuri naţionale (rovinieta), pentru perioada cuprinsă până la 1 ianuarie 2026, transpunând în legislația națională  prevederile Directivei (UE) 2022/362 a Parlamentului European și a Consiliului din 24 februarie 2022.
De asemenea, sunt corelate unele prevederi din O.G. nr. 15/2002 cu prevederile similare din Legea nr. 226/2023, astfel încât să se creeze un cadru legislativ unitar și complex în ceea ce privește exceptarea unor anumite categorii de vehicule de la obligația de plată a tarifului de utilizare și în ceea ce privește controlul valabilității rovinietei și a peajului în cazul utilizatorilor străini din statele membre UE, precum și în cazul vehiculelor înmatriculate în state non UE.

Astfel, pentru autoturismele mici si cele cu masa mai mică de 3,5 tone, va dispărea rovinieta cu valabilitate de 7 zile și cea de 90 de zile și va fi introdusă rovinieta cu valabilitate de o zi, cea cu valabilitate de 10 zile, respectiv cea cu valabilitate de 60 de zile .

De exemplu, pentru un autoturism, taxa de rovinietă va fi de 2,5 euro pentru o zi,  5,3 euro pentru 30 de zile, respectiv 28 euro pentru un an, iar pentru un vehicul de transport marfa cu masa mai mica de 3,5 tone, taxa va fi de 8,6 euro pentru o zi, de 18,2 euro pentru 30 de zile, respectiv 96 euro, pentru un an.

Pentru vehiculele de transport marfă cu masa cuprinsă între 3,5 tone și 7,5 tone, taxa de rovinieta va fi de 4 euro pentru o zi, de 32 de euro, pentru 30 de zile, respectiv 320 euro pentru 12 luni.

Pentru vehiculele de transport marfa cu masa între 7,5 tone și 12 tone, taxa va fi de 7 euro pentru o zi,  de 56 euro pentru 30 de zile,  respectiv de 560 euro pentru un an.

Pentru vehiculele de transport persoane cu peste 9 locuri dar maximum 23 de locuri, taxa va fi de 4 euro pentru o zi, de 32 euro, pentru 30 de zile, respectiv 320 euro, pentru un an, iar pentru vehiculele transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune, taxa va fi de 7 euro pentru o zi, de 56 de euro, pentru 30 de zile, respectiv de 560 euro pentru 12 luni.

Vor fi exceptate de la obligația de plată a tarifului de utilizare vehiculele tip ambulanță deținute de autorităţi/ entităţi publice (nu și pentru cele private), vehiculele folosite în transportul public local de persoane prin servicii regulate, în cazul acestora fiind eliminata condiția de desfășurare a transportului numai pe raza teritorial- administrativă a unei localități şi pentru cele autorizate pentru efectuarea transportului şcolar.

În ceea ce privește modalitatea de efectuare a controalelor de către personalul de specialitate C.N.A.I.R. – S.A, actul normativ reglementează că acesta se va face distinct pentru utilizatorii străini și pentru cei români, corelat cu faptul că responsabilitatea deținerii rovinietei valabile aparține după cum urmează:
- în cazul utilizatorilor străini, conducătorului auto.
- în cazul utilizatorilor români, responsabilitatea aparține deținătorului vehiculului, pentru stabilirea modalității de utilizare a camerelor video din punctele de trecere a frontierei sau din proximitatea acestora, respectiv pentru monitorizarea traficului rutier, dar și pentru reglementarea timpilor de așteptare pentru trecerea frontierei.

Controalele vor fi efectuate:
- în punctele de trecere a frontierei de stat, prin intermediul terminalelor de interogare, pentru utilizatorii străini;
- pe reţeaua de drumuri naţionale din România, pentru utilizatorii români, prin intermediul sistemelor de camere video, cu excepția camerelor video din punctele de trecere a frontierei și din proximitatea acestora.
Informații puse la dispoziție de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii: https://bitly.ws/3aNUM

gov.ro