News:

.

Main Menu

Energie solara

Started by Ionut, November 03, 2016, 07:50:45 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

carutasul

ha, acum a apărut și la mine. Trebuia să fac un screenshot dar așa se vedea, cu zero. Cred că se stricase contorul la regenerabile :) că și consumul total era jos de tot, pe la 5000, acum e 7000 care e mult mai plauzibil...

dumbravaandrei

@rota cifrele mi se par dublate fata de ce exista finantat prin diverse scheme.
Dar da, multe instalatii stau in autoconsum din cauza legislatiei si a celebrei "K". Ele nu varsa nimic in retea.
Cu o mana s-a dat, cu alta s-a luat, pentru ca tu ca producator ai termene de settlement de aproape un an. Timp in care distribuitorul primeste subventii pe energie si tie nu-ti plateste nimic dobanda. E o schema din care numai producatorii de stat si distribuitorii ies cu adevarat castigati. Restul, castig marginal, eventual mancat de inflatie

IonutP

Ce vedem noi in rețea sunt doar producătorii. Prosumatorii nu apar in datele de producție de pe site ul ANRE sau Transelectrica. Din presa pare ca avem aproximativ 750 MW instalați de peosumatori, pw lângă cei 1430 MW ai producătorilor.

dumbravaandrei

Vezi doar producatorii care injecteaza in SEN. Nu ii vezi si pe cei cu autoconsum.
Prosumatorii sunt alta categorie.

RobertH

https://www.economica.net/s-au-semnat-contactele-de-finantare-pentru-parcurile-fotovoltaice-de-450-mw-ale-petrom-si-ce-oltenia-vor-produce-incepand-din-2025_682022.html

QuoteOMV Petrom, cea mai mare companie integrată de energie din Sud-Estul Europei, anunță semnarea contractelor de finanțare pentru dezvoltarea a patru parcuri fotovoltaice cu o capacitate cumulată de circa 450 MW, potrivit unui comunicat de presă.
Contractele de finanțare au fost semnate de către Ministerul Energiei, ca autoritate contractantă, și de către reprezentanții celor patru entități juridice care sunt beneficiarii acestei finanțări și, totodată, sunt responsabile pentru implementarea proiectelor.
În cadrul acestor entități, OMV Petrom și CE Oltenia sunt parteneri egali, fiecare deținând o participație de 50%.
Investițiile totale necesare pentru dezvoltarea celor patru parcuri fotovoltaice se ridică la peste 400 milioane de euro, 70% fiind finanțate prin Fondul de Modernizare.

În perioada următoare va fi lansată documentația necesară licitației pentru contractarea serviciilor de inginerie, construcție și punere în funcțiune a parcurilor fotovoltaice. Demararea lucrărilor va începe după ce va fi desemnat câștigătorul acestei licitații.

Conform estimărilor din prezent, parcurile fotovoltaice ar trebui să furnizeze energie electrică sistemului național în 2025.

Oneinthecrowd

Enel Green Power România a pus în funcțiune la Călugăreni, în județul Giurgiu, cel mai mare parc fotovoltaic al său/ Se întinde pe 88 de hectare și are o capacitate instalată de 63 MW

"Parcul Lumina se întinde pe o suprafață de 88 de hectare și are o lungime liniară de aproape 2 km. În acest perimetru au fost instalate și 8 posturi de transformare dotate cu stații meteo de monitorizare a parametrilor de mediu și a gradului de împrăfuire a panourilor, precum și o stație de transformare dedicată, cu o capacitate instalată de 60 MVA, ale cărei componente sunt produse în România. În cadrul parcului sunt instalate peste 1.200 de dispozitive pentru monitorizarea resursei solare, care ajută și la creșterea eficienței în ceea ce privește utilizarea energiei solare.
Centrala fotovoltaică este conectată la rețeaua de înaltă tensiune (110 kV) a operatorului de distribuție concesionar E-Distribuție Muntenia, iar producția de energie estimată va contribui la reducerea emisiilor de CO2 cu 112.387 de tone pe an."

Sursa: https://economedia.ro/enel-green-power-romania-a-pus-in-functiune-la-calugareni-in-judetul-giurgiu-cel-mai-mare-parc-fotovoltaic-al-sau-se-intinde-pe-88-de-hectare-si-are-o-capacitate-instalata-de-63-mw.html

Ar fi bune ceva proiecte de stocare aditionale, ce avem acum e slabut; aici ar trebui sa ajute guvernantii.

mirceaeliade

QuoteA fost pus în funcțiune noul parc fotovoltaic Doicești – Șotânga cu o putere instalată de 80 MW, parte a complexului energetic de la Doicești, care va include și prima centrală cu reactoare modulare mici (SMR) din Europa, a doua după SUA, se arată într-un comunicat de presă al grupului E-Infra, companie românească privată împlicată, alături de Nuclearelectrica, în proiectul SMR.
https://www.economica.net/a-fost-pus-in-functiune-parcul-fotovoltaic-doicesti-sotanga-de-80-mw-va-face-parte-din-complexul-care-include-si-centrala-nucleara-cu-smr_685707.html

shift2rail

Hidroelectrica, proiect gigantesc de 1,500 MW (cat un reactor nuclear de ultima generatie EPR), pe nisipurile din zona Dabuleni-Sadova. Pricetag: 1.2 mld eur.

https://www.economica.net/hidroelectrica-prc-fotovoltaic-dabuleni_692492.html

carutasul

Am mai văzut anunțuri pe tema asta. E cea mai însorită regiune și solul nu e foarte bun (decât pentru pepeni și alte legume/fructe timpurii) deci alegerea locului e corectă. Dacă e un proiect real și nu vreo spălare de bani - că vorba ceea, trăim în Balcani - ar putea fi o reușită: având lacurile de acumulare Hidroelectrica poate jongla cu producția și acumularea foarte elegant... 

carutasul

citind acum că a concesionat terenul de la Domeniile Statului mă gândesc că o fi pe la Piscu Sadovei unde culegeam piersici cu școala :) Acolo era o plantație care cred că a ținut de domeniile Coroanei, din păcate au reușit să o distrugă de mulți ani - acum mai mulți ani am trecut pe lângă ruinele construcțiilor unde ne cazau, era totul distrus. Așa că e o readucere în circuit binevenită... Terenurile private au fost curățate, s-a reluat agricultura, dar acolo...

shift2rail

Zona nu e in curs de desertificare masiva?

Daca e un hoax balcanic sau nu, se va vedea cand si daca vor scoate proiectul la finantare prin Fondul de Modernizare (avem  aproape 15 mld eur ptr proiecte in energie, se vb f putin in Ro despre acest fond), unde va trebui sa treaca doua teste dure: BEI si ulterior Comisia.

reed

Fenomenul fotovoltaicelor a scăpat de sub control. ANRE propune limitarea capacității pe care o poate instala un prosumator
LINK
QuoteAjungem în situația în care al zecelea vecin de pe stradă nu se mai poate racorda și, dacă se racordează, vom avea probleme cu distribuția de joasă tensiune. De aceea, cred eu, trebuie impus un prag pentru aceste capacități, un procent din necesarul pe care îl consumi. Nu vrem să descurajăm acest proces, însă vrem să fie o măsură de eficiență energetică, nu de monetizare a unei situații", a subliniat președintele ANRE.


al bundy

Pai nu erau limitati la puterea din  ATR ?

tom_sawyer

#88
31-10-2023
Cel mai mare parc fotovoltaic din sud-estul Europei funcționează, de marți, în Argeș

Se întinde pe 170 de hectare, pe un teren în Rătești – Argeș, și este vizibil de pe autostrada A1, pe dreapta - când mergi spre Pitești.

În parcul fotovoltaic - care are o suprafață comparabilă cu cea a 238 de stadioane de fotbal puse unul lângă celălalt - sunt 135.000 de panouri care produc energie. Puterea lor adunată este de 155 de megawați. Adică 20% din cea a unui reactor nuclear de la centrala de la Cernavodă, dar suficientă să asigure necesarul de consum a o sută de mii de case - cam câte sunt într-un oraș mic.

stirileprotv.ro


Quote from: shift2rail on September 08, 2023, 09:42:27 PMHidroelectrica, proiect gigantesc de 1,500 MW (cat un reactor nuclear de ultima generatie EPR), pe nisipurile din zona Dabuleni-Sadova. Pricetag: 1.2 mld eur.

https://www.economica.net/hidroelectrica-prc-fotovoltaic-dabuleni_692492.html

[CN1059344] ELABORARE DOCUMENTAȚII TEHNICO-ECONOMICE STUDIU DE FEZABILITATE (INCLUSIV STUDII SUPORT), DOCUMENTAȚII NECESARE AUTORIZĂRII EXECUȚIEI ȘI DOCUMENTAȚIE DE ATRIBUIRE PENTRU CONTRACTAREA LA CHEIE A PROIECTULUI ,,VALORIFICAREA POTENȚIALULUI ENERGETIC SOLAR DIN ZONA SADOVA-DĂBULENI, DOLJ – UAT SADOVA"

Data publicare: 08.09.2023
Autoritate contractanta: SPEEH HIDROELECTRICA SA

Valoarea totala estimata: 2.994.452 lei

Depunere oferta
Data limita: 11.12.2023

RobertH

Desi e deja veche, am vazut ca nu a fost pusa stirea. Parcul fotovoltaic de la Pilu-Graniceri a primit autorizatia de construire .

https://specialarad.ro/doua-primarii-din-arad-mult-mai-bogate-s-a-eliberat-autorizatia-de-construire-pentru-cel-mai-mare-parc-fotovoltaic-din-europa/

QuoteLa începutul lunii iunie, două primării din Arad au devenit mult mai bogate decât au fost probabil vreodată. Primăria Grăniceri și Primăria Pilu, pe teritoriul administrativ-teritorial al cărora se va ridica, începând din toamna acestui an, cel mai mare parc fotovoltaic din Europa au emis autorizațiile de construire și au încasat banii pentru acestea. Și nu este vorba de orice sume, ci de sume pe care nu le-au văzut, probabil, niciodată primăriile de aici: 1% din valoarea autorizată a lucrărilor de construcţie de pe teritoriul lor.

Cheltuielile necesare realizării obiectivelor de investiţie la faza DTAC sunt, potrivit celor trecute în acte, de 146.924.594,79 euro. Valoarea totală a investiţiei a fost estimată la 800 de milioane euro și aparține unui producător independent de energie verde din Europa Centrală și de Sud-Est.

Autorizaţiile de construire au fost obţinute în data de 08.06.2023 iar începerea lucrărilor este preconizată pentru toamna acestui an.

Documentația tehnică a viitorului parc, care a stat la baza obținerii autorizației de construire, a fost elaborată de S.C. Pro Arhitectura SRL Arad, firmă deţinută de europarlamentarul Gheorghe Falcă și soția acestuia, Ela Falcă. Autorizaţia de acum vorbeşte, potrivit comunicatului remis de firmă, de realizarea unui parc fotovoltaic în extravilanul localităţilor Grănceri şi Pilu, pe o suprafaţă de 1.064 de hectare, dintre care 928 de hectare se află pe raza unităţii administrativ-teritoriale a primăriei Grăniceri, iar alte 136 de hectare se află pe UAT Pilu.

Puterea parcului va fi de 1057,5 MW, ceea ce îl va face cel mai mare parc din Europa, detronând astfel parcul solar Escatrón-Chiprana-Samper din Aragon, Spania, care are o putere de 850 MW.

1.706.302 de panouri fotovoltaice
În extravilanul celor două localități vor fi 1.706.302 de panouri fotovoltaice de tip monocristalin-bifacial, 310 posturi transformare / conversie, 9 stații de transformare de 33/110 kV, o staţie principală de transformare de 33/110/400 kV și o staţie de conexiune de 400 kV care va secționa LEA 400 kV Nădab – Bekescsaba circuitul 1.

Titularul proiectului de realizare a parcului este firma Proiect West Power Investments, proiectantul de specialitate în arhitectură şi consultanţă Pro Arhitectura S.R.L, iar proiectant general – Monsson Alma S.R.L., firma care gestionează întreaga etapă de realizare a investiţiei.

Mai mare decât un reactor de la Cernavodă
Parcul fotovoltaic care urmează a fi construit aici, în județul Arad, va genera, se spune, o putere mai mare decât a unui reactor de la Cernavodă.

Potrivit unei declarații recente a lui Sebastian Enache, de la Monsson, firma de investiții din România care gestionează etapa de realizare a parcului, oferită celor de la ProTv, ,,peste 300.000 de gospodării din România, ca să vă dați seama de magnitudine, pot fi conectate".

Proiectul de construire a celui mai mare parc fotovoltaic din Europa va fi urmat de un alt proiect, care marchează o a doua investiție aici, de aproximativ 200 de milioane de euro: o unitate de stocare a energiei, tot cea mai mare de pe continent.

,,Până în decembrie 2024 vrem să livrăm prima cantitate de energie în reţea", a declarat, la începutul anului, Sebastian Enache.