News:

.

Main Menu

Energie solara

Started by Ionut, November 03, 2016, 07:50:45 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.


nicolaem

pacat. cred ca vor rata momentul.... ca orice investitie de stat merge mult prea incet si pana se dezmeticesc nu mai e nevoie sau nu mai au banii pe care ii au acum din profituri mari sau din pnrr.

deocamdata cel mai mare pus in functiune
Cel mai mare parc fotovoltaic din România, construit la Rătești, județul Argeș, și-a început activitatea comercială. Deținut în proporții egale de companiile israeliene Econergy și Nofar Energy, parcul de la Rătești are o capacitate totală de 155 MW, fiind cel mai mare parc fotovoltatic construit până în prezent în România și în regiunea Europei Centrale și de Est.

https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/energie/cel-mai-mare-parc-fotovoltaic-din-romania-a-fost-pus-in-functiune-21400992

Konter

dezvoltatorul imobiliar Asset Management Corporation (AmCorp) are in lucru o serie de proiecte pe segmentul energiei regenerabile, ce urmeaza a fi livrate in 2024, incepand cu primul trimestru al anului – este vorba despre 7 parcuri fotovoltaice, ce vor avea, la finalizare, o capacitate cumulata de peste 200 de megawati. Acestea se afla amplasate in zona Munteniei, la o distanta de maximum 80 de kilometri fata de Capitala, terenurile aferente ajungand la o suprafata totala de aproximativ 250 de hectare si la o valoare estimata de circa 20 de milioane de euro. Toate proiectele vor fi disponibile spre vanzare si vor fi livrate in stadiul ready-to-build, adica avand toate documentele necesare pentru demararea dezvoltarii: studiul de fezabilitate, studiul de impact asupra mediului, autorizatia de construire, avizul tehnic de racordare, autorizatia pentru conectarea la retea etc. Investitorii interesati pot achizitiona proiectele ca atare sau pot intra intr-un parteneriat cu reprezentantii AmCorp, solicitandu-le acestora sa se ocupe de intregul proces de dezvoltare, pana la livrare.

https://www.agendaconstructiilor.ro/files/antreprenori-dezvoltatori/amcorp-dezvolta-7-parcuri-fotovoltaice-cu-o-capacitate-totala-de-peste-200-mw.html

Konter

#93
" Fotovoltaicele sunt proiecte fantasmagorice! O spun directorul Termocentralei Rovinari, Laurențiu Ciurel. A subliniat, în același timp, faptul că nici când vor fi puse în funcțiune fotovoltaicele nu se vor putea închide de tot grupurile pe cărbune.
Laurențiu Ciurel a și explicat de ce: "Înlocuim cărbunele cu fotovoltaice? N-are nicio legătură! Parcurile fotovoltaice merg șase ore pe zi. Nouă ne trebuie energie seara, la vârf, când costă aproape o mie de euro megawattul și se importă două mii. Nu avem genul ăsta de energie. Ce ne furăm căciula?".
Mai mult decât atât, Ciurel a comentat și stadiul în care se află proiectele care ar trebui să fie o alternativă la cărbune: centralele pe gaz și parcurile fotovoltaice. Niciun proiect nu se știe când va fi gata pentru că termenele au fost amânate cu cel puțin doi ani.
,,Treaba asta cu parcurile fotovoltaice. Cineva ar trebui să se uite mai atent pe proiectele astea. Eu cred că nu s-au făcut până acum niciuna care să lucreze așa de scump. Au ajuns prețurile la 500 de mii de euro pentru un megawatt fotovoltaic, chiar mai jos. Unii vorbesc de 2-300 de mii. Aici, când ai atât teren la dispoziție, adică evacuarea de putere de sistem, în proiectele noastre, un megawatt e un milion. Or fi ei bani de la UE, dar sunt proiecte fantasmagorice. Să nu mai vorbesc că gazul la Ișalnița, licitația e prin octombrie, poate să dureze un an, intră proiectare, execuție, vă dați seama câți ani, dar noi închidem și termenele de punere în funcțiune pentru ceva realist e 2028-2029 poate", a mai spus Ciurel la Radio Infinit."
Sursa

nicolaem

#94
omul are dreptate chiar daca nu e la moda ce spune.

ma uitam zilele astea la germania. si la ei nu prea e vant. dimineata si seara se bazeaza strict pe carbune.

si chiar au pastrate active vreo 40GW in carbune. daca ar fi sa pastram proportia noi ar trebui sa avem vreo 5GW.

evident ca pe medii anuale Germania arata bine, dar sa tii in semifunctiune toata capacitatea aia din carbune aduce costuri imense care nu is contorizate de cei care spun ca energia solara e ieftina.

chiar is curios cum le subventioneaza legal, ca noi avem vesnic probleme cu ajutoarele de stat la CEO

si stocarea e deocamdata un alt cuvat la moda la multi ani distanta de realitate

paulmare

Are dreptate, in Europa se fac investitii mari in centrale cu gaz, si gridul plateste rezerva de capacitate, adica au un tarif cand e soare, vant etc si ei nu functioneaza dar trebuie amortizare, oamenii platiti etc sa fie acolo sa porneasca instalatiile cand le da dispecerul ordin, si un tarif cand functioneaza si consuma gaz

shift2rail


nicolaem

#97
Corect doar că dacă o zice un politician aia înseamnă că timpul se va dubla.
Deci putem spune că în 6-10 ani vom ajunge la nivelul Germaniei de astăzi și să avem dubla capacitate verde fata de consum. Doar că după cum vedem la nemți asta nu e nici pe departe de a fi destul.
Care sunt peste 8 ani cei 6GW de energie în bandă necesară? Asta nu ne mai zice.
Nuclear în 8 ani suplimentar nu vom avea.
Asta înseamnă că suntem obligați să modernizăm rapid tot ce se poate pe hidro. Să păstrăm acest 1GW pe cărbune. Și să ne rugăm de irakieni sa termine Mintia

Konter

"Prevederile legate care îi obligau pe prosumatori să instaleze capacități de stocare până la 31 decembrie 2027, nu au fost promulgate de președintelui Klaus Iohannis, ci au fost retrimise Parlamentului spre reexaminare.
Măsura îi viza pe prosumatorii ce dețin centrale cu puteri instalate între 3 kW sau, după caz, 10.8 kW – în funcție de tipul de racord, dacă este sau nu trifazat – și 400 kW și cu evacuare de putere în rețeaua electrică de interes public.
În cazul în care prosumatorii nu își instalau capacități de stocare, operatorul de rețea ar fi urmat să modifice certificatele de racordare, în sensul stabilirii la 3 kW a valorii puterii aprobate pentru a fi evacuate în rețea, indiferent de puterea instalată a capacității de producere a energiei electrice a prosumatorului.
În prezent, puterea electrică instalată a prosumatorilor generează în orele de vârf de producție o energie de peste 30% din producția internă a țării.
Majoritatea prosumatorilor înregistrați este formată din persoane fizice pentru care ar fi urmat să se aplice limita de 3 kW, de la care să fie obligați să dețină capacități de stocare.
De altfel, 3 kW este puterea minimă instalată pentru a primi finanțare prin Programul Casa Verde Fotovoltaice al Administrației Fondului pentru Mediu (AFM).

Astfel, instituirea unei obligații de a instala capacități de stocare, care presupune și modificarea instalației deja existente, va avea un impact financiar direct și semnificativ asupra micilor prosumatori casnici.
În absența oricăror măsuri de sprijin a prosumatorilor care să asigure acestora capacitatea logistică sau financiară de a completa sistemele on-grid/hibride astfel încât capacitatea de producție să fie egală cu cea de stocare, efectul implicit va fi cel al diminuării ritmului de creștere a ponderii energiei din surse regenerabile aprobată a fi evacuată în rețea în totalul producției naționale.

Astfel, în funcție de specificațiile tehnice individuale, instalarea unei capacități de stocare poate implica, pe lângă costurile cu achiziția unității de stocare propriu-zisă, și costuri cu achiziția și instalarea de echipamente suplimentare, cum ar fi invertor, controler, regulator de încărcare și efectuarea de modificări la sistemul instalat, ce implică verificări sau ajustări efectuate de personal autorizat.
Noua soluție legislativă ar fi urmat să se aplice nu doar viitorilor prosumatori, ci și celor existenți, schimbând semnificativ coordonatele în funcție de care prosumatorii actuali și statul au luat deja deciziile de a investi în achiziția și instalarea de capacități de producție de energie electrică din surse regenerabile."
sursa

Konter

Amenajarea unui parc fotovoltaic în Galați va fi finanțată cu fonduri europene, după ce a fost semnat contractul de finanțare de peste 25 de milioane de lei.
Parcul va fi amenajat în zona Tirighina și va avea o capacitate de producție de energie preconizată de 5.630 MWh/an, asigurând astfel mai bine de jumătate din necesarul de energie pentru iluminatul public.
Parcul va fi amenajat pe locul fostei gropi de gunoi, a explicat Ionuț Pucheanu, primarul municipiului Galați.
Astfel, viitorul parc fotovoltaic va avea în componență următoarele echipamente principale:
8.000 de module fotovoltaice 550Wp; 40 de invertoare de putere unidirecționale trifazate, putere nominală tensiune alternativă 100 kVA; ansamblu structură de montaj din oțel zincat şi aluminiu pentru montajul modulelor fotovoltaice pe teren; post de transformare în anvelopă din beton; tablouri electrice, rețele electrice de cablu instalație de utilizare, instalație de legare la pământ, instalație electrică curenți slabi, dispozitive modulare protecție împotriva supratensiunilor, dotările NPM și PSI.
Suprafața ocupată a parcului va fi de 6,2 ha, iar suprafața construită va fi de 2,5 ha.
Energia electrică anuală produsă de parcul fotovoltaic va fi folosită integral ca autoconsum și va putea acoperi 60% din consumul de energie pentru iluminatul public.
Ținta este de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu un echivalent de 3.445 de tone CO2/an.
Contractul, cu o durată de 5 ani, a fost semnat cu Ministerul Energiei, în cadrul Programului ,,Fondul pentru Modernizare", Apelul – ,,Sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsum pentru entități publice". Întreaga sumă este nerambursabilă.

dargauda

CIS Group construiește un parc fotovoltaic de 23 MW la Copșa Mică. Investiția este de 100 de milioane de lei, iar proiectul este finanțat prin PNRR

CIS Group anunță semnarea contractului de execuție lucrări pentru construirea unui parc fotovoltaic, la Copșa Mică. Investiția totală a proiectului se ridică la aproape 100 milioane lei și acesta va fi pus în funcțiune la începutul anului viitor. Proiectul este finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, Componenta C6 – Energie, care vizează sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie eoliană și solară.

Proiectul de la Copșa Mică are o capacitate de producție de 23 MW și o capacitate de stocare de 4 MW.

"Noul parc fotovoltaic va produce anual o cantitate importantă de energie verde, contribuind astfel la reducerea amprentei de carbon și la diversificarea surselor de energie disponibile pe piață. Totodată, capacitatea de stocare de 4 MW va permite parcului să gestioneze eficient fluctuațiile de energie și să asigure o alimentare stabilă a rețelei în momentele în care producția de energie regenerabilă este intermitentă", transmite compania.

Alte două proiecte vor fi demarate până la finalul acestui an

Compania anunță că va demara, până la sfârșitul anului 2024, un proiect pentru construirea unei instalații de stocare a energiei electrice (BESS – Battery Energy Storage System) cu o capacitate de 50 MW. "Aceasta va fi amplasată lângă Târgu Mureș și va juca un rol important în echilibrarea fluctuațiilor din rețea și în asigurarea continuității alimentării în perioadele în care sursele regenerabile funcționează intermitent. Instalația va permite stocarea energiei în perioadele cu cerere redusă și eliberarea acesteia în momente de vârf, contribuind astfel la stabilitatea și eficiența rețelei naționale de energie electrică", transmite CIS.

De asemenea, până la sfârșitul anului 2024, CIS Group va începe construirea unui nou parc fotovoltaic în apropierea orașului Reghin, cu o capacitate de producție de aproximativ 5 MW și o capacitate de stocare de 1 MW.

CIS Group este un holding care deține mai multe companii, care oferă echipamente, soluții și servicii pentru sectorul energetic – servicii de inginerie și constucții conducte de transport petrol și gaze, la dezvoltare proiecte de energie verde și trading regional de energie și gaz.

CIS Gaz este cea mai mare companie a grupului CIS, cu activitate în ingineria și construcția conductelor de transport petrol și gaze, a instalațiilor tehnologice de suprafață, conductelor de colectare a petrolului și gazelor, precum și a stațiilor de comprimare sau pompare aferente acestora.

https://economedia.ro/cis-group-construieste-un-parc-fotovoltaic-de-23-mw-la-copsa-mica-investitia-este-de-100-de-milioane-de-lei-iar-proiectul-este-finantat-prin-pnrr.html

shift2rail

^insuficient...Ro rateaza tinta UE de regenerabile, 41% din consumul final brut in 2030:

https://cursdeguvernare.ro/plan-energie-schimbari-climatice-pniesc-capacitate-instalata.html

nicolaem

#102
nu mi se pare ca scopul final al dezvoltarii e sa atingem niste tinte politice puse in cifre rotunjite gen 2030, 2050 etc.
la si cifra de putere instalata de 32GW instalati e din start nerealista si nenecesara in urmatorii 10 ani.

trebuie facute investitii fara dubiu. in foto si eolian pare ca le face privatul si suntem pe drumul cel bun.
problema mare ramane ca statul nu face mare lucru pe hidro pentru cresterea capacitatii instalate si construirea unor statii mari de pompaj. sunt deja cativa ani de cand e PNRR si razboiul dar suntem doar la stadiu de hartii si discutii de mediu.

rusinea rusinii e ca hidroconstructia e in insolventa, ba mai si vinde active....

dargauda

Austriecii de la Enery au inaugurat parcul fotovoltaic Sărmăşag, cel mai mare finalizat cu finanţare din PNRR / Are stocare în baterii

Comcris Energy, subsidiara românească a dezvoltatorului austriac de proiecte de producție de energie regenerabilă Enery, a inaugurat, marți, parcul fotovoltaic Sărmăşag, cu o putere instalată de 51,4 MW şi stocare în baterii, cel mai mare parc finalizat cu finanţare din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Parcul fotovoltaic Sărmăşag, din judeţul Sălaj, are o putere instalată de 51,4 MW şi include un sistem substanţial de stocare în baterii cu capacitate de 22 MWh. Această integrare a tehnologiei bateriilor oferă mai multe beneficii semnificative şi sporeşte impactul general al instalaţiei de energie regenerabilă din România.

Proiectul a fost dezvoltat de Comcris Energy SRL, în localitatea Sărmăşag, judeţul Sălaj. Contractul a fost semnat în data de 30 decembrie 2023 şi are valoarea totală de aproape 216,228 milioane lei (52,455 milioane euro). Contribuţia nerambursabilă acordată din PNRR este de 68,126 milioane lei (13,68 milioane euro).

Energia electrică produsă a fost cumpărată în avans, printr-un acord corporate de cumpărare a energiei pe termen lung (cPPA), de Ursus Breweries (parte a Asahi Group), cel mai mare producator de bere din țară.

UniCredit Bank a finanțat centrala fotovoltaică, banca fiind asistată de CMS România, în calitate de consilier juridic.

Ministrul Energiei Sebastian Burduja a declarat că prin jalonul din PNRR au fost semnate aproape 300 de contracte de finanţare pentru 1.800 MW noi în sistemul energetic, energie verde. Proiectele care au inclus capacităţi de stocare au beneficiat de un bonus în grila de evaluare, fiind prioritare. ,,Vorbim din nou despre un proiect care răspunde provocărilor actuale din sectorul energetic – nu doar producţie, ci şi stocare în baterii. Creşterea capacităţilor de stocare a energiei produse din surse regenerabile are un rol foarte clar: mai puţină presiune şi instabilitate în sistem, mai mult interes pentru investiţii în proiecte de energie verde", a declarat ministrul.

Enery este un furnizor de energie electrică verde și dezvoltator de proiecte de producție de energie regenerabilă din Austria.

https://economedia.ro/austriecii-de-la-enery-au-inaugurat-parcul-fotovoltaic-sarmasag-cel-mai-mare-finalizat-cu-finantare-din-pnrr-are-stocare-in-baterii.html

RobertH

Ca tot eram curios ce s-a intamplat cu parcul de 1000MW de langa Arad ce trebuia finalizat anul asta.

QuoteSoluţia pe scurt a instanţei arată că procesul a fost ,,suspendat în temeiul art. 411 pct.1 Cod proc. civ".

Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Arad, care alături de investitor are calitate de pârât în acest dosar, a transmis, la solicitarea AGERPRES, că aşteaptă încheierea şedinţei de judecată pentru a afla motivele suspendării procesului.

,,Nu cunoaştem motivele pentru care instanţa a dispus suspendarea litigiului, aşteptăm să ni se comunice încheierea de şedinţă. Noi am depus actele procesuale, ne menţinem considerentele în privinţa faptului că avizul de mediu a fost emis cu respectarea prevederilor legale", a declarat directorul APM Arad, Nicoleta Potrea.

Reprezentanţii asociaţiei din Satu Mare care solicitaseră anularea avizului de mediu pentru parcul fotovoltaic spun că în ultimele săptămâni au ajuns la un acord cu investitorul, iar instanţa ar fi ţinut cont de acest lucru.

,,Probabil instanţa a decis suspendarea procesului în urma acordului pe care l-am încheiat recent cu investitorul, care a contractat o firmă de consultanţă din Marea Britanie în domeniul conservării naturii pentru a se găsi soluţii astfel încât proiectul să fie compatibil cu solicitările noastre. Dacă investitorul îşi respectă angajamentele, nu mai avem obiect pentru acest proces", a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, preşedintele filialei Satu Mare a Asociaţiei ,,Societatea Carpatină Ardeleană", Márk Nagy János.

În 21 octombrie, primarul comunei Grăniceri, Petru Claudiu Bătrînuţ, declarase pentru AGERPRES că deşi construirea parcului fotovoltaic pe suprafaţa de 1.064 de hectare urma să înceapă anul trecut, proiectul a fost blocat de Asociaţia ,,Societatea Carpatină Ardeleană" din Satu Mare, care a atacat în instanţă avizul de mediu.

,,Au depus o contestaţie pe ceea ce înseamnă acordul de mediu, emis de autoritatea competentă, Protecţia Mediului Arad. Au pierdut până acum câteva procese, iar în 13 noiembrie este un nou termen", spunea primarul, care subliniase că investitorii plătesc în continuare toate taxele locale aferente terenurilor pe care ar urma să se dezvolte proiectul energetic.

Contactat de AGERPRES, preşedintele filialei Asociaţiei ,,Societatea Carpatină Ardeleană", Márk Nagy János, declarase că terenul pe care este prevăzută realizarea parcului fotovoltaic este arie protejată, iar proiectul ar afecta specii de păsări.

,,Terenul pe care este propus să se realizeze acea investiţie, parcul fotovoltaic, este într-o arie naturală protejată, practic are dublu statut, este sit Natura 2000 şi pentru protecţia păsărilor şi pentru protecţia habitatelor. Ar avea, din punctul nostru de vedere, un impact foarte mare, mai ales asupra păsărilor care folosesc acel teren, habitat de hrănire, habitat de cuibărire, habitat de migraţie. Acesta este motivul pentru care am atacat în instanţă avizele de mediu", afirmase Márk Nagy János.

El declarase că asociaţia a pierdut două procese pe fond la Tribunalul Satu Mare, dar la Curtea de Apel Oradea a obţinut retrimiterea cazului pentru rejudecare la Tribunal.

Potrivit propriului site, ,,Societatea Carpatină Ardeleană" este o asociaţie nonprofit, nonguvernamentală, fondată în 1891 la Cluj, care a avut ,,o pauză silită de 50 de ani" în funcţionare, fiind reînfiinţată în 1991 pentru ,,protecţia mediului natural şi antropic, practicarea şi popularizarea drumeţiei şi a ecoturismului în general, cunoaşterea, popularizarea şi protecţia valorilor culturale şi etnografice".

Conducerea Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Arad declarase, pentru AGERPRES, că în ariile protejate, precum situl Natura 2000, se poate construi în anumite condiţii, iar în cazul proiectului din zona Pilu – Grăniceri s-au parcurs toate etapele legale.

,,Pentru că a fost vorba de o suprafaţă atât de mare din sit Natura 2000, nu am tratat superficial problema, ci am mers la faza de aviz de mediu pe procedură completă, atât cu raport de mediu, cât şi cu studiu de evaluare adecvată pentru speciile pentru care este desemnat situl, studiu realizat de experţi atestaţi în baza Ordinului 19/2010", spunea directorul APM Arad, Nicoleta Potrea.

Ea a explicat că toată procedura a fost mediatizată în termenele legale, prin anunţuri repetate în presă.

,,Pe parcursul procedurii emiterii avizului de mediu nu am avut nicio contestaţie, observaţie din partea publicului, fie ONG-uri, fie persoane fizice sau juridice. La dosar există şi avizul Agenţiei Naţionale pentru Arii Protejate", a subliniat Potrea.

La finalul lunii noiembrie 2022, investitorii şi autorităţile judeţene au prezentat proiectul celui mai mare parc fotovoltaic din Europa, care va avea capacitatea de 1.044 de MW şi urma să devină operaţional în decembrie 2024.

,,Iată că planurile noastre devin realitate. Am ales acest judeţ şi locaţia proiectului ţinând cont şi de infrastructura pusă la punct şi de posibilităţile de logistică. Este cel mai mare parc fotovoltaic din Europa. Până în decembrie 2024 vrem să livrăm prima cantitate de energie în reţea", declara, la vremea respectivă, Sebastian Enache, reprezentant al dezvoltatorului Monsson.

El adăugase că proiectul include unul dintre cele mai mari centre de pregătire profesională din zonă, iar minimum 1.000 de oameni vor lucra zilnic la construirea parcului. Ulterior, la finalizarea lucrărilor, vor fi angajaţi până la 200 de oameni pentru operare şi mentenanţă.

Sebastian Enache a dezvăluit că Monsson are în proiect circa 2.000 de MW pentru judeţul Arad, urmând să fie construite alte două parcuri fotovoltaice, în zona localităţilor Chişineu-Criş şi Macea, care vor avea împreună aproximativ 800 de MW. Aceste două parcuri ar urma să fie finalizate în 2026, investiţiile fiind de circa 600 milioane de euro.

Cele trei proiecte din judeţul Arad dezvoltate de Monsson ar însemna investiţii totale de 1,4 miliarde de euro, la care se adaugă 200 de milioane de euro investiţi într-o staţie de stocare a energiei cu capacitatea de aproximativ 500 de MW, la Grăniceri.

Reprezentantul investitorului, Marian Pavel, precizase că investiţiile sunt exclusiv private şi nu beneficiază de niciun fel de facilităţi fiscale din partea statului. O parte din banii necesari finanţării proiectelor sunt obţinuţi din credite.

Primăria comunei arădene Grăniceri a încasat 6,5 milioane de lei pentru emiterea autorizaţiei de construire a parcului fotovoltaic, suma fiind echivalentă cu veniturile comunei pe 10 ani. Atât Primăria Grăniceri, cât şi Primăria Pilu încasează în continuare taxe pentru terenul pe care se va dezvolta proiectul.

Sursa: https://www.economica.net/procesul-care-bloca-investitia-in-cel-mai-mare-parc-fotovoltaic-din-europa-cel-din-arad-de-800-mil-euro-a-fost-suspendat_787619.html