News:

Video dronă 12.04 A3 Nădășelu-Zimbor-Poarta.

Main Menu

Energie solara

Started by Ionut, November 03, 2016, 07:50:45 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

nicolaem

"suspendat" nu imi pare rezolvata problema.

lasa ca daca fotovoltaicele nu au aviz de mediu importam in continuare de la Bulgari electricitate facuta din carbune.

la acest moment importam de la absolut toti vecinii nostri.
si suntem singurii care importam si de la saracii ucrainieni.

vedeti sagetile si fluzul energetic mai jos:

TVlad

Pe Valea Muresului din acea regiune e deseori ceață. Nu stiu daca altitudinea acelui deal e suficienta pentru a se ridica deasupra dar presupun ca si-au facut ei socotelile. Daca functioneaza, e binevenita o capacitate de productie suplimentara in Transilvania.

paulmare

^solarul chiar daca e teren degradat - mie mi se pare pacat sa strici teren chiar degradat, mai bine il impaduresti
Merita oriunde e ceva constructie, si mai ales unde poti sa il consumi local si controlat - gen incarci masina cand e soare, sau irigi, incalzesti un boiler de apa, AC etc, stochezi local cativa kwh sa ai seara etc prin aplicatii gen Home Assistant etc 
"Injectatul" in retea cand e soare - mai mult incurca cred eu

nicolaem

Tot apare asta cu "mai bine împăturești".
Realist nu se pot împăduriri niciodată milioanele de hectare de teren prost pt agricultura din Ro.
Nu e o concurenta pentru acele terenuri. Cel puțin în podișurile adiacente Mureșului o fi ceata dar e plin de dealuri nisipoase goale.

Separat de asta și eu zic că e mai ok sa produci foto acolo unde îl consumi. Dar dacă ne gândim si la mentenanță pe termen lung e mai simplu sa ai câteva parcuri mari într-un județ sa le gestionezi cu aceași angajați.

dargauda

Autorităţile locale din Arad au finalizat autorizarea construirii celui mai mare parc fotovoltaic din Europa. Va costa 800 de milioane de euro și este o investiție privată

Primăriile comunelor arădene Pilu şi Grăniceri au finalizat toate procedurile şi au emis toate autorizaţiile necesare pentru construirea celui mai mare parc fotovoltaic din Europa, o investiţie privată estimată la 800 de milioane de euro ce se va face pe o suprafaţă totală de peste 1.000 de hectare, transmite Agerpres.

Primarul comunei Grăniceri, Petru Claudiu Bătrînuţ, a declarat joi, pentru Agerpres, că ultimele documente au fost emise în luna decembrie, împreună cu Primăria Pilu.

,,Din punctul nostru de vedere, toţi paşii au fost făcuţi, toate procedurile au fost încheiate. Conform investitorilor, lucrările de construire vor începe în primăvară-vară. În ultima perioadă, investitorii au adus modificări proiectului, având în vedere evoluţia tehnologică. Vor fi instalate mai puţine panouri fotovoltaice, dar cu o putere mai mare, fără a fi afectată capacitatea de producţie de energie electrică anunţată iniţial", a afirmat edilul.

Primarul a adăugat că proiectul va atrage şi alţi investitori în zonă.

,,Se prefigurează mai multe investiţii legate de acest parc fotovoltaic, între care o mare fermă de servere de date, care ar consuma astfel o parte din producţia de energie electrică", a afirmat primarul comunei Grăniceri.

În toamna anului 2022, investitorii şi autorităţile locale au prezentat proiectul celui mai mare parc fotovoltaic din Europa, care va avea capacitatea de 1.044 de MW şi va fi dezvoltat pe 1.064 de hectare, în urma unei investiţii de 800 de milioane de euro.

,,Iată că planurile noastre devin realitate. Am ales acest judeţ şi locaţia proiectului ţinând cont şi de infrastructura pusă la punct şi de posibilităţile de logistică. Este cel mai mare parc fotovoltaic din Europa", declara, la vremea respectivă, Sebastian Enache, reprezentant al dezvoltatorului Monsson.

El adăugase că proiectul include unul dintre cele mai mari centre de pregătire profesională din zonă, iar minimum 1.000 de oameni vor lucra zilnic la construirea parcului. Ulterior, la finalizarea lucrărilor, vor fi angajaţi până la 200 de oameni pentru operare şi mentenanţă.

Sebastian Enache a dezvăluit că Monsson are în proiect circa 2.000 de MW în judeţul Arad, urmând să fie construite alte două parcuri fotovoltaice, la Chişineu-Criş şi Macea, care vor avea împreună aproximativ 800 de MW. În aceste două parcuri ar urma să fie investiţi aproximativ 600 de milioane de euro.

Cele trei proiecte din judeţul Arad dezvoltate de Monsson ar însemna investiţii totale de 1,4 miliarde de euro, la care se adaugă 200 de milioane de euro investiţi într-o staţie de stocare a energiei cu capacitatea de aproximativ 500 de MW, la Grăniceri.

https://www.g4media.ro/autoritatile-locale-din-arad-au-finalizat-autorizarea-construirii-celui-mai-mare-parc-fotovoltaic-din-europa-va-costa-800-de-milioane-de-euro-si-este-o-investitie-privata.html

paulmare

^ servere de date langa parc fotovoltaic - o sa le opreasca cand nu e soare in zona ? astea sunt niste chesti de ametzit lumea - astea consuma in mod constant - cred ca sunt unul dintre consumatorii cei mai liniari, cel mai constant consum, ca si cei cu electroliza gen alro sau soda caustica de la chimcomplex borzesti

^^ aia cu impaduritul, daca va uitati la transelectrica este constant cam 45-50mw "biomasa". https://cursdeguvernare.ro/producatori-energie-regenerabila-romania-eoliana-solara-hidro.html din 145 de mw instalati zice aici
Fata de soare, ii ai cand ai nevoie de ei
Austria care are cam acelasi consum ca si noi, si cred ca are deja vreo 7-8000mw in centrale cu pompaj si are unde sa isi stocheze productia de la solare si eoliene, are foarte multe pe biomasa

La noi mi se pare mie ca a murdarit unul din candidati care pe de o parte voia sa fie apa potabila gratuita si energia gratuita, dar in weekend sa te duci sa aduni deseuri de orice fel si vreascuri din padure sa le arzi in sobe pirolitice pe care le descoperise ceva prieten de-al lui (nu sa le iei din hornbach sau dedeman), in loc sa bagi resoul in priza ca era curentul gratis in "planul de tara", ideea asta cu biomasa

Daca terenul e degradat, erau tablitele de la ocolurile silvice, "Padurea vindeca toate ranile pamantului", mie mi se pare ca au dreptate
Arata mult mai bine impadurit, decat chel cu panouri solare
Sustine un ecosistem local, retine apa de ploaie, nu ai eroziunea solului, praf etc - intr-o ferma de panouri solare e poate cainele paznicului, si atat
Si il exploatezi rational nu la modul salbatic cum s-a facut la noi, apres moi le deluge, e sustenabil pe termen lung 
Si fiind termo, e dispecerabil, mai poti regla la el, il ai si iarna si noaptea si cand nu e vant, nu ca la solare si eoliene

shift2rail

No easy fix, fotovoltaicele plutitoare pot creste emisiile ghg ( blocand partial ciclul natural al carbonului, absorbtia CO2 in apa, n.m):

https://www.economica.net/centralele-fotovoltaice-plutitoare-pot-creste-emisiile-de-gaze-cu-efect-de-sera-ce-suprafata-de-apa-trabuie-pastrata-libera_808873.html

paulmare

^ Pai scrie la gazeta 70% maxim - pe Olt de exemplu sunt 30 si ceva de lacuri, Slatina are 570 de hectare de luciu de apa, au unde pune
In regini gen Oltul inferior panourile reduc si evaporarea, nu e un lucru rau zic eu, la hidro macar in perioadele cu soare o sa conserve din apa

shift2rail

^^suprafata construita (cladiri) e arhisuficienta pentru a impânzi tara cu fotovoltaice "distribuite", cu impact minimal asupra mediului.

sunt studii asupra potentialului energetic al cladirilor care afirma ca suprafata acoperisurilor din UE poate genera integral necesarul anual de electricitate al blocului (2.7 PWh in 2024).

paulmare

^ corect aia, de aia ziceam ca nu as da voie sa le puna pe teren agricol sau care poate fi impadurit, cata vreme sunt destul locuri gen parcari de kaufland si hale si acoperisuri de bloc unde le poti monta
si consumi direct, ceea ce e bine pentru un supermarket care plateste mai putin la curentul de la frigidere
Dar nu o face fericita pe electrica distributie de exemplu

TVlad

Astazi am avut un nou record al productiei foto: 1579MW.

A fost senin pe tot teritoriul tarii. Trebuie sa fi intrat in exploatare comerciala niste parcuri solare noi pentru ca vara trecuta nici in cele mai bune zile nu am avut aceasta productie.