Energie solara

Started by Ionut, November 03, 2016, 07:50:45 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

nicolaem

Construirea celui mai mare parc fotovoltaic din Europa, o investiţie de 800 de milioane de euro, va începe în această vară, în zona Pilu – Grăniceri, iar proiectul va fi însoţit de o a doua investiţie, de aproximativ 200 de milioane de euro, într-o unitate de stocare a energiei, tot cea mai mare de pe continent.

Primarul comunei Grăniceri, Petru Claudiu Bătrînuţ, a declarat, pentru AGERPRES, că vineri dimineaţă a înregistrat cererea investitorilor de emitere a certificatului de urbanism în vederea construirii unei staţii de stocare cu o capacitate de aproximativ 500 de MW.

https://www.g4media.ro/primarul-unei-comune-din-arad-anunta-construirea-celui-mai-mare-parc-fotovoltaic-din-europa-statia-de-stocare-va-fi-ridicata-pe-20-de-hectare-si-va-costa-800-000-000-de-euro-minimum-1-000-de-oameni.html

rota

aha, deci cei de la Transelectrica au fost proactivi si au introdus in  graficul lor "Instalatii de stocare" pentru acest proiect, nice nice  :)
Bucovina sustine autostrada A7
Pariu 500 lei: UMB termina tot Buzău - Focșani, 4 loturi, 82 km pana in 5 iulie 2025!

istvan78

Mi se pare relevant si urmatorul pasaj: "Reprezentantul investitorului, Marian Pavel, precizase în toamnă că investiţiile sunt exclusiv private şi nu beneficiază de niciun fel de facilităţi fiscale din partea statului."

...in contextul discutiilor inflacarate despre costurile energiilor regenerabile. ;)

nicolaem

si daca reprezentantul investitorul a zis asta, tu ai si crezut?
reprezentantul statului ce a zis?

mirceaeliade

QuoteGuvernul anunță că nemții de la AE SOLAR vor produce panouri solare în România, printr-o investiție de un miliard de euro într-o fabrică / Executivul caută bani să sprijine proiectul

Reprezentanții companiei au confirmat că vor operaționaliza prima fază în acest an, arată Executivul.

Guvernul mai transmite că vor fi analizate resursele care pot fi asigurate prin finanțări europene sau de la bugetul de stat, pentru a sprijini realizarea proiectului.

,,În privința modalităților de a susține dezvoltarea aplicabilității investiției de amploare, vor fi implicați specialiști din cadrul Rețelei Universităților de la Marea Neagră, care vor putea coopera prin intermediul unui parc științific complementar facilităților de producție", mai arată comunicatul
https://economedia.ro/breaking-nemtii-de-la-ae-solar-vor-produce-panouri-solare-in-romania-printr-o-investitie-de-un-miliard-de-euro-intr-o-fabrica-anunta-executivul-guvernul-cauta-bani-sa-sprijine-proiectul.html


rota

Fotovoltaicele produc mai multă energie în România decât centralele pe cărbune sau pe gaze

Astăzi, într-o zi însorită de week-end cu consum redus, asistăm la un moment foarte rar: parcurile fotovoltaice produc la miezul zilei mai multă energie decât centralele pe gaze sau cele pe cărbune, potrivit datelor în timp real de la Transelectrica.

Azi, la jumătatea zilei, producția instantanee a parcurilor fotovolaice din România depășește 800 MW, conform datelor Transelectrica. Este mai mult decât producția centralelor pe cărbune, care a scăzut ușor față de zilele trecute, și chiar mai mult decât a centralelor pe gaze, în condițiile în care cea mai mare unitate de acest fel, cea a Petrom de la Brazi, este în revizie programată. Iată graficul:

Cu acest aport de peste 800 MW, parcurile fotovoltaice sunt, temporar, a treia sură de generare de energie electrică a țării, după centralele hidro și după cele două unități nucleare de la Cernavodă. O situație rară, dacă nu o premieră, dar care ar putea deveni ceva obișnuit în zilele de vară, pe fondul proiectelor de mii de MW anunțați în solar.
sursa
Bucovina sustine autostrada A7
Pariu 500 lei: UMB termina tot Buzău - Focșani, 4 loturi, 82 km pana in 5 iulie 2025!

mirceaeliade

#51
^notabil ca desi avem cred ca peste 2 GW de eolian instalat, productia reala e infima:

rota

si din cate stiu nu se contorizeaza si productia prosumatorilor
Bucovina sustine autostrada A7
Pariu 500 lei: UMB termina tot Buzău - Focșani, 4 loturi, 82 km pana in 5 iulie 2025!

nicolaem

aia is neglijabili. fie ei contorizati sau nu.
Eolian avem 3GW instalati

rota

momentan sunt 40k dar pana la sfarsitul anlui se preconizeaza 100k, deci nu chiar neglijabili  :p
Bucovina sustine autostrada A7
Pariu 500 lei: UMB termina tot Buzău - Focșani, 4 loturi, 82 km pana in 5 iulie 2025!

Sionut

Quote from: mirceaeliade on March 21, 2023, 11:14:38 AM^notabil ca desi avem cred ca peste 2 GW de eolian instalat, productia reala e infima:



 Uita-te cand bate vantul . Productia ajunge la 35% din consumul total.

TVlad

#56
Eu mai mult de ~2700MW productie eoliana nu am vazut. Virful a fost in februarie si dupa cum arata graficul mai mult de atit nu prea avem cum sa urcam fara alte investitii:





Powered by API/PUM imgur uploader

mirceaeliade

Comentariul meu se referea mai mult la cat de variabila e sursa.  Si solarul sufera de asta, ca daca avem nori peste tot in tzara, nu prea ies electronii din siliciul umbrit.  Si foto si eoliana produc mult, dar amandoua au nevoie de rezerve de productie, fie pe gaz, fie hidro.  Cresterea amandurora trebuie gandita cu potential de rezerva de varf, ori importuri de urgenta.

pest1969

Au nevoie de surse de backup, dar au nevoie si de interconectari cu alte zone cu regenerabile.
Ideea celor de la UE e sa poti trimite electricitate din eoliene in Grecia cand bate vantul in Dobrogea si sa aduci tot de acolo cand nu bate vantul in Dobrogea, dar bate acolo.
Daca nu bate nici in Grecia, nici in Dobrogea, poti incerca sa aduci din Germania-Austria.
In viitor, poti gandi un astfel de sistem si pentru energia solara. Ca poate ai soare in Grecia cand ploua in RO.
Sursele alternative de backup ar trebui sa fie ultima optiune.
Nicio tara nu ar trebui sa gandeasca la nivel national. Trebuie gandit macar in context regional.
Din acest motiv, dezvoltarea retelei de transport si a interconectorilor dintre diversele tari e vitala pentru acest sistem.
Daca o tara nu-si face treaba, blocheaza o zona intreaga.


shift2rail

^^ acele 15+15=30 pp din carbune&hidrocarburi, baseload power, vor fi foarte dificil de decarbonat.