Forum PeUndeMerg.ro

România => Domenii strategice => Energie => Topic started by: Ionut on November 03, 2016, 07:50:45 AM

Title: Energie solara
Post by: Ionut on November 03, 2016, 07:50:45 AM
Şeful Tesla pariază 2,6 miliarde de dolari pe energia solară şi vrea să cumpere SolarCity

Elon Musk, fondatorul Tesla Motors, se aşteaptă ca acţionarii companiei producătoare de maşini să aprobe un acord în valoare de 2,6 miliarde de dolari pentru a cumpăra compania de panouri solare SolarCity, potrivit BBC. ,,Sunt destul de încrezător asupra direcţiei în care se îndreaptă voturile", a declarat Musk. El estimează că SolarCity ar putea adăuga un miliard de dolari la câştigurile afacerii Tesla, în 2017.  Împreună, cele două firme ar putea accelera tranziţia mondială către energia sustenabilă, prin producerea şi acumularea de energie regenerabilă şi asigurarea mijloacelor de transport care să o folosească.

Tesla a încercat să liniştească îngrijorările în ceea ce priveşte situaţia financiară a SolarCity, dezvăluind faptul că prin instalarea de panouril solare a strâns fonduri în valoare de un miliard de dolari, în ultimele patru luni. Musk a susţinut că există câteva persoane care se împotrivesc extinderii Tesla în afacerea energetică, inclusiv fondul lui (offshore) de investiţii, dar el a pus la îndoială capacitatea acţionarilor de a prezice rezultatele avute de Tesla în anii anteriori. Investitorii vor vota pe 17 noiembrie.

ZF (http://www.zf.ro/business-international/seful-tesla-pariaza-2-6-miliarde-de-dolari-pe-energia-solara-si-vrea-sa-cumpere-solarcity-15898642)
Title: Re: Energie solara
Post by: Ionut on January 01, 2017, 08:20:29 AM
2016, anul în care panourile solare au fost mai ieftine decât combustibilul fosil:
,,Energia regenerabilă a ajuns într-un punct critic"


Energia solară şi cea eoliană au acelaşi preţ sau sunt chiar mai ieftine decât cea obţinută din combustibilul fosil în peste 30 de ţări, potrivit datelor publicate în decembrie de Forumul Economic Mondial, citate de publicaţia Quartz.  În contextul în care preţurile energiei eoliene şi ale celei solare continuă să scadă, două treimi din state vor ajunge în situaţia unei parităţi a preţurilor de referinţă în câţiva ani, chiar şi fără subvenţii. Paritatea preţurilor de referinţă în cadrul unei reţele reprezintă situaţia în care orice formă de energie regenerabilă, precum cea solară sau eoliană, costă la fel sau mai puţin decât o sursă tradiţională de energie din reţea, precum cărbunele, ţiţeiul sau gazul natural.

,,Energia regenerabilă a ajuns într-un punct critic", a spus Michael Drexler, reprezentantul Forumului Economic Mondial. În 2016, utilităţile au adăugat 9,5 gigawaţi la consumul din surse fotovoltaice al reţelei din Statele Unite. Astfel, energia solară va deveni sursa de combustibil de top pentru prima dată într-un an calendaristic, potrivit estimărilor US Energy Information Administration. Statele Unite şi-au majorat producţia cu 125 de panouri solare pe minut în 2016, un ritm de două ori mai alert decât în 2015, potrivit Solar Energy Industry Association.

Investiţia globală în energia regenerabilă este încă departe de nivelul necesar pentru a evita încălzirea globală, potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite. Investiţia globală în energia regenerabilă a ajuns, în 2015, la 286 de miliarde de dolari, ceea ce reprezintă 25% din ţinta stabilită de Acordul de la Paris. Energia solară este aşteptată să scadă la jumătate din preţul electricităţii provenite din cărbune sau gaz natural în următorii 10-20 de ani. Acest punct a fost deja atins în unele regiuni. În august, compania energetică Solarpack a încheiat un contract pentru vânzarea energiei solare în Chile la preţul de 29,1 dolari/MWh, cu 58% mai puţin decât preţul de la o uzină pe gaze naturale.

Mediafax (http://www.mediafax.ro/economic/2016-anul-in-care-panourile-solare-au-fost-mai-ieftine-decat-combustibilul-fosil-energia-regenerabila-a-ajuns-intr-un-punct-critic-16040709)
Title: Re: Energie solara
Post by: Ionut on January 04, 2017, 07:57:21 AM
Energia fotovoltaică ar putea devansa cărbunele
devenind cea mai ieftină sursă de energie din lume


În unele părți ale lumii, energia fotovoltaică este mai ieftină decât cărbunele și în mai puțin de un deceniu este posibil să devină cea mai ieftină sursă de energie din lume, transmite Bloomberg. În 2016, o serie de țări precum Chile sau Emiratele Arabe Unite au stabilit noi recorduri după ce au încheiat acorduri pentru producția de energie fotovoltaică la un preț mai mic de 3 cenți pentru un kilowatt-oră, jumătate din costul mediu global pentru energia produsă în termocentralele pe bază de cărbune. În prezent, Arabia Saudită, Iordania și Mexic intenționează să organizeze în acest an licitații la care prețurile să scadă și mai mult, iar o serie de companii europene precum Enel caută noi piețe peste hotare după ce acasă subvențiile au fost eliminate.

Începând din 2009 și până în prezent, prețurile la energia fotovoltaică au scăzut cu 62%, fiecare parte a lanțului de aprovizionare reducând costurile. Această diminuare a costurilor a condus la reducerea primelor de risc la împrumuturile bancare, ceea ce a dus capacitățile de producție la niveluri-record. Potrivit analiștilor de la Bloomberg New Energy Finance, până în 2025 energia fotovoltaică ar putea deveni mai ieftină decât utilizarea cărbunelui la nivel mondial. "De fiecare dată când se dublează capacitatea, prețul se reduce cu 20%", a apreciat Adnan Amin, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Regenerabilă (IREA). Această agenție se așteaptă ca prețul energiei fotovoltaice să scadă cu alte 43% până la 65% până în 2025, ceea ce ar însemna un declin cumulat de 84%, începând din 2009.

Agerpres (http://www.agerpres.ro/economie/2017/01/03/energia-fotovoltaica-ar-putea-devansa-carbunele-devenind-cea-mai-ieftina-sursa-de-energie-din-lume-14-27-10)
Title: Re: Energie solara
Post by: Harry on March 02, 2017, 03:40:17 PM
Adminsitratia portuara interntioneaza sa ridice la Poarta 6, pe un teren aflat in incinta portului Constanta, un parc de panouri fotovoltaice. In acest sens Primaria Constanta a eliberat certificatul de urbanism pentru studiul de fezabilitate.
Title: Re: Energie solara
Post by: Europiu on January 27, 2018, 09:53:58 PM
Vesti din Australia, dar nu legate de Australian Open:

Quote
One issue with solar power plants has been how to store the energy generated during the day for release at night. Most power plants use electricity as it is generated, because efficient storage of electricity is very difficult. The Aurora Plant solves this problem by using molten salt to store energy.
https://www.springwise.com/new-solar-plant-uses-molten-salt-store-energy/ (https://www.springwise.com/new-solar-plant-uses-molten-salt-store-energy/)
Title: Re: Energie solara
Post by: Balto on April 11, 2018, 09:05:53 AM
Producţia de energie fotovoltaică a depăşit puterea unui reactor nuclear de la Cernavodă, marţi la prânz

Vremea însorită din aceste zile a determinat o creştere semnificativă a producţiei de energie fotovoltaică, aceasta depăşind marţi, la orele prânzului, puterea unui reactor nuclear de la Cernavodă, potrivit datelor privind starea sistemului energetic naţional, postate pe site-ul Transelectrica.
Astfel, marţi, la ora 13:20, producţia de energie electrică din panourile fotovoltaice era pe locul al treilea, cu 800 de MW, reprezentând 12% din total. Spre comparaţie, un reactor precum cele de la Cernavodă are o putere de 700 de MW. Producţia naţională de energie la ora menţionată era următoarea: 42,98% hidro – 2.848 MW, 21,31% nuclear – 1.412 MW, 12,07% foto – 800 MW, 12,06% cărbune – 799 MW, 8,99% hidrocarburi – 596 MW, 2,23% eolian – 148 MW, 0,35% biomasă – 23 MW. Producţia totală era de 6.598 de MW, iar consumul naţional, de 6.565 de MW, diferenţa fiind exportată.
Panourile fotovoltaice au generat şi luni, între orele 11:00 şi 15:00, o producţie de peste 700 de MW.

e-nergia.ro (http://e-nergia.ro/productia-de-energie-fotovoltaica-a-depasit-puterea-unui-reactor-nuclear-de-la-cernavoda-marti-la-pranz/)
Title: Re: Energie solara
Post by: rota on May 14, 2020, 10:17:18 PM
not bad OMV:

OMV Petrom a instalat panouri fotovoltaice în 40 de stații de carburanți din România

OMV Petrom a instalat panouri fotovoltaice în 33 de stații de carburanți din rețeaua OMV și în 7 stații din rețeaua Petrom pentru a le alimenta cu energie verde și pentru a reduce consumul de energie convențională. Prin instalarea de panouri fotovoltaice, peste 10% din necesarul de electricitate a stațiilor este generat din energie solară. Investiția în acest proiect se ridică la 1,3 milioane de euro.
Sursa (http://www.energynomics.ro/ro/omv-petrom-a-instalat-panouri-fotovoltaice-in-40-de-statii-de-carburanti-din-romania/)
Title: Re: Energie solara
Post by: Harry on July 13, 2020, 06:40:13 PM
    APM CONSTANTA, anunţă publicul interesat asupra depunerii solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul: EXTINDERE PARC FOTOVOLTAIC GALBIORI,  propus a fi amplasat în Com. Crucea, sat Galbiori,  intravilan, str. Socului nr. 12, lot 2 si str. Tineretului nr. 8 – lot 2+10,  județul Constanța,    MONSSON TRADING SRL, cu sediul  in Mun. Constanta, b-dul. Mamaia nr. 158, jud. Constanta.
Title: Re: Energie solara
Post by: Harry on August 28, 2020, 11:05:29 AM
PUZ parcul fotovoltaic Galbiori 2

(https://i.imgur.com/cQuBFyt.png)
Title: Re: Energie solara
Post by: Harry on August 31, 2020, 01:44:55 PM
Agentia pentru Protectia Mediului  Constanta, anunţă publicul interesat asupra depunerii solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul: CONSTRUIRE  PARC  FOTOVOLTAIC  CEF1  2,9 Mwp, LOCALITATEA NEGRU VODA, JUDETUL CONSTANTA, propus a fi amplasat in oras Negru Voda, intravilan, parcela A57/44+ A57/45+, A57/46+, A57/47+, A57/48+, A57/49+, A57/50+, A57/51+, A57/52 - lot 1, judetul Constanta.

Agentia pentru Protectia Mediului  Constanta, anunţă publicul interesat asupra depunerii solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul: CONSTRUIRE  PARC  FOTOVOLTAIC  CEF2   2,9 Mwp, LOCALITATEA NEGRU VODA, JUDETUL CONSTANTA, propus a fi amplasat in oras Negru Voda, intravilan, parcela A315/7/1+ A315/7/2+A315/7/3, judetul Constanta.

In ambele cazuri investitor e Sun Energy Europe
Title: Re: Energie solara
Post by: Balto on February 24, 2021, 03:53:45 PM
Cunoscutul Emanuel Muntmark începe un parc fotovoltaic gigantic în Arad, de 700 MW și 700 mil. euro. Ar fi cel mai mare din România

Investitorul care este implicat în construcția parcului eolian gigantic de la Arad, de 700 MW și 700 de millioane de euro, este cunoscutul om de afaceri Emanuel Muntmark, de care se leagă mare parte din investițiile pe care le are România în regenerabile acum.

e-nergia.ro (https://e-nergia.ro/cunoscutul-emanuel-muntmark-incepe-un-parc-fotovoltaic-gigantic-din-arad-de-700-mw-si-700-mil-euro-ar-fi-cel-mai-mare-din-romania/)
Title: Re: Energie solara
Post by: carutasul on November 19, 2021, 07:20:36 AM
mă gândeam alaltăieri, uitându-mă la o filmare, dacă pe o autostradă care merge est-vest gen A2 sau A1 nu s-ar putea pune sute de panouri către sud care să facă CNAIR unul din marii producători de electricitate?
Title: Re: Energie solara
Post by: etravel on December 09, 2021, 05:51:13 AM
Cum anume pe autostrada?
Title: Re: Energie solara
Post by: carutasul on December 09, 2021, 07:38:26 AM
pe marginea rambleului spre sud ( A2 merge est-vest, deci are o latură spre sud și una spre nord) .
Title: Re: Energie solara
Post by: etravel on December 09, 2021, 03:39:46 PM
Quote from: carutasul on December 09, 2021, 07:38:26 AM
pe marginea rambleului spre sud
Excelenta idee. Iarna pot servi si de parazapezi, tot bate vantul acolo ca pe Ceahlau.
Title: Re: Energie solara
Post by: paulmare on December 09, 2021, 04:24:20 PM
^ La noi au furat de la autostrazi orice (furat "fizic", nu in acte), incepand de la balastul de la fundatie pana la cablurile de cupru de la iluminatul A3 din Pipera pe care cred ca le-au tras cel putin cu un troliu sau un tractor sa le scoata din tuburile gofrate, dale prefabricate din rigole si trotuare, mustatile de "fer" de la structurile lui Bechtel la Gilau, gardurile metalice (pe A2 au si renuntat sa le inlocuiasca de cativa ani), capace de canalizare din spatiile de servicii
Sa pui panouri si o gramada de cabluri de cupru plus "fer" la tablouri, impamantari - cred ca a doua zi o sa gasesti panourile pe OLX cu 25% din pretul de la romstal, o sa apara si magnetii de panouri
Au incercat si altii demult, au avut si ei magnetii lor de panou solar http://archive.boston.com/news/local/massachusetts/articles/2012/09/09/carver_highway_solar_project_loses_panels_to_thieves/ 
Title: Re: Energie solara
Post by: carutasul on December 09, 2021, 04:37:12 PM
și vor fi unii foarte interesați să curățe zăpada în acest caz :)
Title: Re: Energie solara
Post by: etravel on December 14, 2021, 07:36:38 PM
Quote from: paulmare on December 09, 2021, 04:24:20 PM

Sa pui panouri si o gramada de cabluri de cupru plus "fer" la tablouri, impamantari - cred ca a doua zi o sa gasesti panourile pe OLX cu 25% din pretul de la romstal, o sa apara si magnetii de panouri
Au incercat si altii demult, au avut si ei magnetii lor de panou solar
Depinde cum asiguri paza.
Exista in Romania parcuri solare private (https://www.google.ro/maps/@45.0096054,25.8842377,3a,36y,293.64h,82.56t/data=!3m6!1e1!3m4!1s9V_vUtIap5PeqygEZjJkbQ!2e0!7i13312!8i6656) la care nu s-a furat nimic niciodata, pentru ca sunt asigurate, pazite si iluminate corespunzator noaptea. Mai greu sa pleci cu componente peste gard. Acum, ca vorbim de CNAIR, sau cine administreaza autostrazile alea, sigur ca daca trateaza spatiul respectiv (http://archive.boston.com/news/local/massachusetts/articles/2012/09/09/carver_highway_solar_project_loses_panels_to_thieves/) ca pe al nimanui, viata lunga nu or sa aiba panourile alea, exact ca in articolul la care ai dat link.
Probabil insa ca, foarte curand, energia electrica o sa devina asa de scumpa ca orice investitie de produs curent va deveni automat rentabila. Mai ales pe fondul inchiderii peste noapte, aleatorii si la bunul plac al UiE de capacitati mai mult sau mai putin poluante, fara deschiderea de altele noi, fie ele si "verzi". Sau vinete.
Title: Re: Energie solara
Post by: perfidus on December 21, 2021, 09:38:04 AM
Complexul Energetic Oltenia face primii pasi pentru a trece pe regenerabile

QuoteAu fost demarate procedurile privind organizarea licitației în vederea achiziției serviciilor de consultanță pentru implementarea de parcuri fotovoltaice pe depozitele de zgură și cenușă aferente sucursalelor energetice și pe haldele din cadrul sucursalei miniere. Data limită pentru depunerea ofertelor este 21 ianuarie. Potrivit caietului de sarcini, compania care va furniza serviciile de consultanță se va ocupa de înființarea societăților mixte care vor construi parcurile fotovoltaice și grupurile pe gaze naturale și se va ocupa de obținerea tuturor avizelor necesare pentru tot procesul legat de demararea noilor investiții pe care le-a anunțat CompLexul Energetic Oltenia, în Planul de restructurare și decarbonare 2021 – 2026.
...
Pentru parcurile fotovoltaice se asigură finanţare din bugetul Fondului pentru Modernizare. Proiectele sunt evaluate la 670,8 milioane euro, costurile eligibile fiind de 469,562 milioane euro(fără TVA). Parcurile fotovoltaice vor fi construite pe haldele de steril de la UMC Jilț, Pinoasa, Rovinari Est, Roșia, Tismana, respectiv pe depozitele de cenușă și zgură închise de la termocentralele Rovinari, Turceni și Ișalnița.

Sursa GdS (https://www.gds.ro/Local/Gorj/2021-12-21/ceo-plateste-15-milioane-de-euro-pentru-servicii-de-consultanta/)
Title: Re: Energie solara
Post by: hvm on March 06, 2022, 12:32:12 PM
Daca nu mai avem energie de la centralele nucleare din Ucraina o sa devina utile orice fel de surse. si eu cred ca daca se implementeaza o paza cum trebuie, nu o sa fie probleme cu "magnetii". Toata treaba e ca cineva sa plateasca in cazul in care dispar. Daca nimeni nu plateste daca dispar ar putea sa nicii nu ii mai instaleze, sa le lase in cutie ca e mai sigur ca alea o sa produca energie solara pe viitor pe undeva, doar ca nu pentru CNAIR.....
Title: Re: Energie solara
Post by: carutasul on March 06, 2022, 12:55:35 PM
probabil cea mai bună cale e un parteneriat cu un întreprinzător din domeniu sau cesionarea spațiului ar fi mai sănătoasă, că un proprietar adevărat nu cred că se lasă furat :)
Title: Re: Energie solara
Post by: mirceaeliade on July 07, 2022, 07:23:50 AM
QuoteElectrica își informează acționarii și investitorii BVB că, pe data de 6 iulie 2022, a semnat, în calitate de cumpărător, cu Vlad-Mihai Ungureanu și Tudor-Nicolae Ungureanu, în calitate de vânzători, un contract de vânzare-cumpărare de părți sociale într-o companie de proiect care are ca obiect principal de activitate producția de energie din surse fotovoltaice. Green Energy Consultancy & Investments S.R.L. dezvoltă proiectul fotovoltaic ,,Vulturu" cu o capacitate instalată de 12 MWp DC (putere peak la nivelul panourilor) și 9,75 MW AC (putere evacuabilă în rețea), situat în zona comunei Vulturu, județul Vrancea.
https://www.economica.net/electrica-preia-in-totalitate-proiectul-parcului-fotovoltaic-vulturu-din-vrancea_596929.html

QuoteProiectele energetice noi pe gaze și regenerabil ale Complexului Energetic (CE) Oltenia fac un pas înainte: în august este convocată Adunarea Generală a Acționarilor pentru a-și da acordul de înființare a firmelor care vor face parcurile fotovoltaice și centrala pe gaze de la Turceni.Astfel, după cum se știe deja, în asociere cu Petrom, CEO va dezvolta patru parcuri fotovoltaice pe haldele și depozitele de zgură și cenușă ale CEO – în total 455 MW putere instalată la Ișalnița și Rovinari. Ce fiecare proiect se va ocupa o companie în care CEO și Petrom vor fi acționari în cote egale, 50% fiecare. Capitalul social al fiecărei companii va fi de 90.000 de lei, potrivit datelor din convocatorul AGA.

În asociere cu Tinmar Energy, una dintre cele mai mari afaceri antreprenoriale din energie din România, condusă de Augustin Oancea, CEO ar urma să dezvolte patru parcuri fotovoltaice – în total 280 MW, în zonele Rovinari și Turceni, și o centrală pe gaze în ciclu combinat de 475 MW la Turceni. La fel, de fiecare proiect se va ocupa o companie nouă, dar la care CEO are 45% din acțiuni, iar Tinmar 55%. Capitalul social al fiecărei companii este, la fel de 90.000 de lei.
https://www.economica.net/ce-oltenia-actionarii-aproba-luna-viitoare-constituirea-firmelor-care-vor-face-parcurile-fotovoltaice-si-centrala-pe-gaze-de-la-turceni-in-asociere-cu-petrom-si-tinmar_596689.html

QuoteTransavia investește 35 de milioane de euro în energie regenerabilă până la finele lui 2023. Pentru acest an, compania are în plan instalarea a peste 22.000 de panouri fotovoltaice, o investiție de 10 milioane de euro. Prin această capacitate instalată, de 10 MW, se va acoperi aproximativ 30% din consumul anual de electricitate al facilităților producătorului de carne de pui."Avem însă încredere că, împreună cu companiile cu care colaborăm în implementarea proiectului, vom găsi soluții astfel încât să reușim până la finalul anului viitor să producem 80%-100% din energia de care avem nevoie", declară dr. ing. Ioan Popa, Președinte și Fondator Transavia.
https://www.economica.net/596490_596490.html
Title: Re: Energie solara
Post by: mirceaeliade on August 17, 2022, 01:18:26 AM
QuoteCompania Photon Energy anunță că a îmceput construcția [lângă orașul Teiuș din județul Alba] celei de-a șasea centrale electrice fotovoltaice din România, care va avea o capacitate de producție de 4,8 MWp. Modulele solare cu două fațete și eficiență ridicată montate pe trackere cu o singură axă vor introduce anual în rețeaua Distribuție Energie Electrică Romania aproximativ 7,1 GWh de energie din surse regenerabile, care va fi vândută pe piața de energie, adică, fără susținerea unui contract bilateral pe termen lung, liber negociat, cu un cumpărător. Noua centrală electrică va începe să funcționeze în trimestrul IV din 2022.

https://www.economica.net/photon-energy-construieste-o-noua-centrala-fotovoltaica-langa-orasul-teius-din-judetul-alba_605945.html
Title: Re: Energie solara
Post by: carutasul on August 17, 2022, 02:30:54 PM
Nu prea știu cum e cu birocrația specifică dar ceea ce mi se pare mie ciudat e că deși văd și aud zilnic de noi capacități (de la persoane private cu câțiva kW până la parcuri solare) producția totală pe harta SEN rămâne tot pe la 700MW deci cred că momentan s-ar putea ca problema să fie legată de dorința operatorului național de a-i primi în sistem...
Title: Re: Energie solara
Post by: pest1969 on August 17, 2022, 03:06:18 PM
Da, puterea instalata e de ceva vreme tot la 1,39 GW...

https://www.anre.ro/ro/energie-electrica/rapoarte/puterea-instalata-in-capacitatiile-de-productie-energie-electrica
Title: Re: Energie solara
Post by: dumbravaandrei on August 17, 2022, 03:58:20 PM
da, puterea a ramas aceeasi pentru ca majoritatea prefera sa ramana in off-grid sau near-delivery din cauza unei legislatii tembele privind injectarea in retea. Iar pentru prosumatori pare ca se compenseaza la cantitatea de bani, nu la cantitatea de energie.
Title: Re: Energie solara
Post by: tom_sawyer on October 14, 2022, 06:01:42 PM
Constituirea a patru societăți pe acțiuni având acționari CE Oltenia și OMV Petrom

CE Oltenia va construi, în parteneriat cu OMV Petrom, patru parcuri fotovoltaice cu o putere totală de ~450 MW. Investițiile totale se ridică la peste 400 milioane de euro, iar prin punerea în funcțiune a celor patru parcuri, puterea instalată de energie solară a României crește cu ~30%. Parcurile fotovoltaice vor fi construite la Ișalnița, Tismana, Roșia și Rovinari, pe amplasamente ale unor foste exploatări miniere operate de CE Oltenia (depozite închise de zgură și cenușă, respectiv halde interioare).

Proiectul va fi dezvoltat prin intermediul a patru entități juridice separate, într-o structură de participație de 50% – 50%. Intenția este ca energia electrică produsă să fie vândută de aceste entități către cei doi parteneri, în proporție egală. Pe lângă aportul celor doi parteneri, parcurile fotovoltaice vor beneficia de finanțare din Fondul pentru Modernizare în proporție de 70% din valoarea investițiilor, precum și din alte surse. Conform estimărilor curente, parcurile vor furniza energie electrică sistemului energetic național începând cu 2024.

Proiectele se află în stadiu avansat de autorizare, iar echipele de proiect împreună cu compania Ramboll, în calitate de Owner's Engineer, pregătesc licitația pentru selectarea contractorului general (EPC).

ceoltenia.ro (https://www.ceoltenia.ro/planul-de-restructurare-a-ce-oltenia-informare-privind-stadiul-implementarii-proiectelor-pentru-construirea-de-parcuri-fotovoltaice-si-centrale-pe/?parent_page=142)
Title: Re: Energie solara
Post by: stangabriel on November 02, 2022, 04:35:47 PM
https://www.zf.ro/companii/energie/romania-arad-incepe-constructia-celui-mare-parc-solar-europa-peste-1-21286753

Monsson, cel mai mare dezvoltator de proiecte de energie verde din România, controlat de omul de afaceri Emanuel Muntmark, a semnat un acord cu Rezolv Energy, companie deşinută de fondul britanic de investiţii Actis, pentru finalizarea unui parc solar de 1.044 MW la Arad, cel mai mare ca dimensiune din Europa.

Producţia anuală de energie a acestui parc fotovoltaic va acoperi necesarul de energie pentru peste 1 milion de gospodării şi va genera peste 500 de noi locuri de muncă în următorii trei ani.

"Energia verde este mai ieftină şi mai curată şi nu creează dependenţă faţă de alţii. Noi ne bazăm pur şi simplu pe soare şi pe vânt", a afirmat Sebastian Enache, Head of M&A, Monsson. La rândul său, Jim Campion, chief executive, Rezolv, a spus: "Ne îndreptăm către o epocă nouă pentru energia regenerabilă din Europa. Asemenea proiecte ne vor permite să furnizăm energie curată, foarte competitivă, fără subvenţii şi la un preţ stabil pentru consumatorii industriali şi comerciali. De asemenea, proiecte de genul acesta vor avea o contribuţie importantă şi în atingerea celor două obiective pe care România şi le-a asumat: creşterea independenţei energetice şi reducerea emisiilor nete la zero."
Title: Re: Energie solara
Post by: TVlad on November 02, 2022, 08:51:51 PM
Bravo, inca putin si putem inchide chiar Portile de Fier cu ai sai 1200MW...
Cine stie cite subventii si ce spalatura de bani o fi si proiectul asta. Net zero in Romania? Nu am auzit de asa ceva si sigur eu nu am dat vreun mandat politicienilor sa asume chestia asta in numele meu.
Title: Re: Energie solara
Post by: ghrt on November 02, 2022, 09:15:25 PM
Parlamentul European (https://www.europarl.europa.eu/news/ro/headlines/priorities/schimbarile-climatice/20210621IPR06627/eurodeputatii-confirma-acordul-privind-neutralitatea-climatica-pana-in-2050)

QuoteParlamentul a aprobat Legea climei, convenită în mod informal cu statele membre în aprilie, cu 442 voturi pentru, 203 împotrivă și 51 abțineri. Acest vot transformă angajamentul politic al Pactului verde european față de neutralitatea climatică a UE până în 2050 într-o obligație, oferind cetățenilor și întreprinderilor europene securitatea juridică și previzibilitatea de care au nevoie pentru a planifica această tranziție. După 2050, UE va urmări obținerea unor emisii negative.

Ce să-i faci, lume rea, în general nu mai poţi arunca gunoiul chiar unde vrei...
Title: Re: Energie solara
Post by: mirceaeliade on November 09, 2022, 03:11:10 PM
sunt curios daca acest nou organism UE va incerca sa cuantifice si CO2ul produs in Asia de est cand se fabrica siliciul pentru fotovoltaice.  sau ajungem sa aplaudam tampenii cu externalizarea productiei de CO2 pe spatele contribuabilului european in Asia, asa cum facem acum cu aplaudacii Germaniei care arde metan "verde"
Title: Re: Energie solara
Post by: rota on February 08, 2023, 10:22:22 AM
Cea mai mare investiţie a unei companii de stat: Hidroelectrica ar putea investi 1,2 mld. euro în realizarea celui mai mare parc solar din Europa, de 1.500 MW, la Dăbuleni

Hidroelectrica ar putea realiza cel mai mare parc solar din Europa, de 1.500 MW, la Dăbuleni. Proiectul a fost deja declarat de importanţă naţională de CSAT. Investiţia ar fi de 1,2 mld. euro. Dacă se va realiza, acesta va fi cel mai mare proiect de energie solară din Europa sursa (https://www.zfcorporate.ro/energie/hidroelectrica-ar-putea-realiza-cel-mare-parc-solar-europa-1-500-mw-21582848)
Title: Re: Energie solara
Post by: carutasul on February 08, 2023, 07:49:41 PM
și lubenițele unde le mai pun? :)
Title: Re: Energie solara
Post by: rota on February 08, 2023, 09:02:18 PM
nu am vrut sa critic investitia, dar elvetienii monteaza panouri solare pe barajul hidrotehnic, acuma bine ca fac ceva  :lol:
(https://i.imgur.com/pKJilcT.jpg)
sursa1 (https://www.swissinfo.ch/eng/multimedia/a-dam-that-produces-solar-energy/45962764) sursa2 (https://houseofswitzerland.org/swissstories/environment/worlds-first-high-altitude-floating-solar-farm-swiss-alps)
Title: Re: Energie solara
Post by: carutasul on February 09, 2023, 08:29:01 AM
zona Dăbuleniului e probabil printre cele mai însorite din țară ( iar solul nisipos merge pentru lubenițe - sunt cele mai timpurii din țară, ceea ce nu mai e atât de important în zilele noastre când aducem din Grecia sau Turcia și mai timpurii-  dar nu prea e bun pentru cereale) deci cred că locația e bine aleasă. La Porțile de Fier e mai multă umbră :)
Title: Re: Energie solara
Post by: istvan78 on February 16, 2023, 12:16:02 PM
Quote from: mirceaeliade on November 09, 2022, 03:11:10 PMsunt curios daca acest nou organism UE va incerca sa cuantifice si CO2ul produs in Asia de est cand se fabrica siliciul pentru fotovoltaice.  sau ajungem sa aplaudam tampenii cu externalizarea productiei de CO2 pe spatele contribuabilului european in Asia, asa cum facem acum cu aplaudacii Germaniei care arde metan "verde"

Daca chiar ai fi curios ai cauta, ca informatia se gaseste usor (2 minute pe google mi-a luat mie). Un exemplu: https://www.nrel.gov/docs/fy13osti/56487.pdf

Dar, evident, nu esti curios, ci crezi cu tarie ca tu ai dat gaura la macaroana, si toti cei care isi investesc miliardele sunt prosti si nici nu le-a trecut prin cap ce stii tu. Asa-i? ;)
Title: Re: Energie solara
Post by: mirceaeliade on February 16, 2023, 12:46:57 PM
Unde vezi in linkul tau ca UE face calcule cat CO2 produce Asia la schimb?  UE nu isi produce nici 10% din necesarul de siliciu si tu imi dai link despre ce calculeaza americanii intr-un non-peer reviewed paper?  Sau tu crezi ca tot ce scire pe o hartie se aplica in lumea reala batand din palme, si tu doar trebuie sa iei la misto pe aia care au o parere diferita decat a ta?

Sunt sigur ca nu ii crezi prosti pe aia care mulg subventiile UE din banii contribuabililor UE care iau aceste subventii si le arunca in Asia sa produca CO2 "acolo, nu la noi", in timp ce noi taxam europeanul obisnuit oricum sa fie taxat cu 50% din venit.
Title: Re: Energie solara
Post by: istvan78 on February 16, 2023, 01:23:39 PM
Tu ai intrebat daca la calculul emisiilor de CO2 se iau in calcul emissile cauzate de productia materialelor in Asia.

Materialul (extrem de concis) indicat de mine evidentiaza ca metoda standard, folosita de toate calculele de "lifecycle greenhouse gas emissions" (in toate ramurile industriale, BTW) ia in calcul emisiile de la extractia in mine a materialelor pana la dezasamblarea si distrugerea echipamentelor la sfarsitul vietii (metoda "cradle to grave"), indiferent unde pe lume au loc acele emisii - figura de pe prima pagina. Asta raspunde exact la intrebarea ta.

A doua pagina arata si ca exista o variabilitate in calculele facute de diferite organisme (autorii au colectat rezultate a 400 de studii publicate global -  asa pretind ei) si rezultatele variaza de la cca. 25g/kwh pana la 200g/kwh,  75% dintre rezultate incadrandu-se sub 75g/kwh.

Poftim, am facut rezumat la rezumat.

Mai departe, tu poti pretinde ca cifrele din cele 400 de studii sunt false, si eu nu te voi contrazice, pentru ca nu e domeniul meu de activitate... de asta eu nu am "pareri" deloc pe tema asta, si cand sunt curios, caut. Acum, pe scurt am gasit acest raport al "obscurului" Laborator pentru Energii Regenerabile al DoE (Ministerul Energiei al SUA). Dar se poate ca astia nu stiu ce vorbesc, evident... :zen:

Dar m-ai facut si tu "curios": ai facut vreodata un calcul de lifecycle CO2 emissions in orice domeniu industrial? Sau ai vazut macar cum se face? Trebuie sa recunosc ca sunt tentat sa cad in acelasi pacat al prejudecatii... si sa cred ca raspunsul este n-ai facut, si n-ai vazut. Sa ma ierti daca ma insel  ;)

Mai departe, daca "curiozitatea" ta te-a dus si la ceva rezultat, te rog sa impartasesti si cu noi ce ai aflat. Mai cuseama daca metodele de clacul ale UE sunt in contradictie cu uzantele internationale!
Title: Re: Energie solara
Post by: mirceaeliade on February 16, 2023, 04:41:51 PM
@istvan78    https://en.wikipedia.org/wiki/Peer_review

Chiar daca studiu tau e 100% precis, el nu discuta absolut deloc chestii din lumea reala gen bani.  Nu stiu de ce intotdeauna environmentalistii se prefac ca nu exista bani.  ABSOLUT TOATE metodele "green" promovate de organizatii si guverne au nevoie de subventii masive pentru a fi relevante economic.  Crezi ca preturile la energie au explodat degeaba in ultimii ani?  Crezi ca daca economia de piata era intr-adevar libera si neregularizata "prin butoane", acum nu aveam energie electrica ieftina din termocentrale fara nici o subventie in producere/cumparare/generare?  Pana si CO2 credits e forma de penalizare.  Multi environmentalistii  chiar sunt convinsi daca nu se produce CO2 la noi in tara pentru ca penalizam orice producere (si la schimb platim cu totii mai mult la incalzire), acel CO2 nu se produce pe celalalt coltz al globului.  Iar CO2ul ala va sta linistit in celalalt coltz si nu vine si la tine.

Ma rog, e o discutie mai larga care niciodata nu duce nicaieri pe forumuri, pentru ca nimeni nu e cu adevarat interesat de schimb de idei cand vine vorba de pseudo-politica (cum e environmentalism), altfel nu ar incepe o discutie cu mistouri subtile.  Comentariul meu original era mai multretoric.  Pentru ca nicionada cei din guverne (inclusiv Bruxelles) nu fac un "studiu de fezabilitate" chiar serios sa estimeze costurile reale.  Nu ca ar fi simplu, dar la cat de usor imping de butoane, chiar ai vrea sa crezi ca exista un 'due diligence' serios inainte sa decida "net-zero CO2 pana in anul X".  Sau ca inainte sa semneze acorduri de auto-flagelare economica, la care pana la urma non-milionarii resimt cel mai mult evectele,  sa se asigure ca toate tzarile se autoflageleaza, inclusiv cei mai libertini producatori de CO2 de pe cealalalta parte a Globului.  De ce sa ne mai miram ca 'total pe neasteptate' explodeaza o conducta si solutia 'normala' e ca guverne de pretutindeni sa cumpere voturi ieftine de la cei mai saraci si sa ne prefacem ca totul e ok, ca recesiunea e naturala, etc.
Title: Re: Energie solara
Post by: Sionut on February 16, 2023, 05:59:34 PM
Ai dreptate cu banii, dar am o intrebare : poti cumpara oxigen cu bani ?
Title: Re: Energie solara
Post by: oneLess on February 16, 2023, 06:27:05 PM
^

(https://i.imgur.com/Zbj3hVk.jpg)

Hidrogenul îl pui în rezervorul mașinii ! :lol:
Title: Re: Energie solara
Post by: TVlad on February 16, 2023, 06:27:23 PM
Carbonu' ca carbonu' dar ce ne facem cu dependenta de China? Daca nu producem local panourile solare, nu am facut nimic. Ii imbogatim pe comunistii chinezi si ne punem la cheremul lor cum am facut si cu gazele tovarasului Putin.
Title: Re: Energie solara
Post by: nirolf on February 17, 2023, 01:00:55 AM
[mention]mirceaeliade [/mention] Zici că nu se poate purta o discuție serioasă, că studiul de la Ministerul Energiei al SUA nu e peer reviewed și ne dai chiar și link la ce înseamnă asta. Bun.

Ok, să zicem. Tu, vrând să porți o discuție serioasă pe tema asta, ne poți furniza, te rog, un studiu d-ăsta peer reviwed (sau și ne, fie), care să susțină punctul tău de vedere? Că la răspândit teorii ale conspirației si persiflat oamenii care și-au pierdut timpul să te lumineze văd că te pricepi.
Title: Re: Energie solara
Post by: mirceaeliade on February 17, 2023, 07:59:02 AM
peer review la ce? ca se externalizeaza productia de orice inclusiv siliciu in China si se muta baza de productie a CO2 acolo in loc sa se produca in US? daca UE ar fi decis sa se autoflageleze DUPA ce si-ar fi desfacut baza de productie de siliciu pentru voltaice ar fi fost cu totul alta discutie

cat despre O2, el se produce destul cu si fara CO2.  defapt se produce mai mult cu mai mult CO2, pt ca hrana la plante e CO2 si poop-ul lor e O2.  nu calitatea aeurului e problema, ci cat de mult sunt dispusi oamenii sa  creasca temperaturile medii, dar absolut nimeni nu vrea sa discute cat sunt dispusi sa plateasca mai mult la schimb, si cu sume cat de cat exacte.

explozia la preturile din energie din ultimii 2 ani e doar inceputul. si in viitoru apropriat, accesul la un vehicul personal s-ar putea sa inceapa sa devina un lux
Title: Re: Energie solara
Post by: istvan78 on February 17, 2023, 09:53:25 AM
Quote from: mirceaeliade on February 16, 2023, 04:41:51 PMChiar daca studiu tau e 100% precis, el nu discuta absolut deloc chestii din lumea reala gen bani. 

Intrebarea ta nu era despre bani, ci despre metoda de calcul a emisiilor de CO2. Te citez: "sunt curios daca acest nou organism UE va incerca sa cuantifice si CO2ul produs in Asia de est cand se fabrica siliciul pentru fotovoltaice" Nu e nimic despre bani in trebarea asta.

Eu ti-am raspuns la intrebarea ta, punctual. N-am vorbit despre bani, e o discutie mult mai complicata, si ai dreptate ca acea discutie are si multe implicatii politice. De asta nici n-am abordat subiectul.

Daca nu esti multumit cu materialul propus de mine, te rog sa prezinti materiale tehnice alternative, unele mai pe gustul tau, sa vad si eu pe ce te bazezi tu.
BTW, nu vad ce "peer-review" vrei tu la un raport al unei agentii guvernamentale, care nu face nimic mai mult decat sa sumarizeze rezultatele a 400 de studii publicate in toata lumea, atat de industrie cat si in mediul academic... ???

Title: Re: Energie solara
Post by: nicolaem on February 17, 2023, 02:53:57 PM
Construirea celui mai mare parc fotovoltaic din Europa, o investiţie de 800 de milioane de euro, va începe în această vară, în zona Pilu – Grăniceri, iar proiectul va fi însoţit de o a doua investiţie, de aproximativ 200 de milioane de euro, într-o unitate de stocare a energiei, tot cea mai mare de pe continent.

Primarul comunei Grăniceri, Petru Claudiu Bătrînuţ, a declarat, pentru AGERPRES, că vineri dimineaţă a înregistrat cererea investitorilor de emitere a certificatului de urbanism în vederea construirii unei staţii de stocare cu o capacitate de aproximativ 500 de MW.

https://www.g4media.ro/primarul-unei-comune-din-arad-anunta-construirea-celui-mai-mare-parc-fotovoltaic-din-europa-statia-de-stocare-va-fi-ridicata-pe-20-de-hectare-si-va-costa-800-000-000-de-euro-minimum-1-000-de-oameni.html
Title: Re: Energie solara
Post by: rota on February 17, 2023, 05:13:09 PM
aha, deci cei de la Transelectrica au fost proactivi si au introdus in  graficul lor (https://www.transelectrica.ro/web/tel/sistemul-energetic-national) "Instalatii de stocare" pentru acest proiect, nice nice  :)
Title: Re: Energie solara
Post by: istvan78 on February 18, 2023, 09:19:57 AM
Mi se pare relevant si urmatorul pasaj: "Reprezentantul investitorului, Marian Pavel, precizase în toamnă că investiţiile sunt exclusiv private şi nu beneficiază de niciun fel de facilităţi fiscale din partea statului."

...in contextul discutiilor inflacarate despre costurile energiilor regenerabile. ;)
Title: Re: Energie solara
Post by: nicolaem on February 18, 2023, 01:56:46 PM
si daca reprezentantul investitorul a zis asta, tu ai si crezut?
reprezentantul statului ce a zis?
Title: Re: Energie solara
Post by: mirceaeliade on March 08, 2023, 03:21:53 PM
QuoteGuvernul anunță că nemții de la AE SOLAR vor produce panouri solare în România, printr-o investiție de un miliard de euro într-o fabrică / Executivul caută bani să sprijine proiectul

Reprezentanții companiei au confirmat că vor operaționaliza prima fază în acest an, arată Executivul.

Guvernul mai transmite că vor fi analizate resursele care pot fi asigurate prin finanțări europene sau de la bugetul de stat, pentru a sprijini realizarea proiectului.

,,În privința modalităților de a susține dezvoltarea aplicabilității investiției de amploare, vor fi implicați specialiști din cadrul Rețelei Universităților de la Marea Neagră, care vor putea coopera prin intermediul unui parc științific complementar facilităților de producție", mai arată comunicatul
https://economedia.ro/breaking-nemtii-de-la-ae-solar-vor-produce-panouri-solare-in-romania-printr-o-investitie-de-un-miliard-de-euro-intr-o-fabrica-anunta-executivul-guvernul-cauta-bani-sa-sprijine-proiectul.html

Title: Re: Energie solara
Post by: rota on March 19, 2023, 10:16:01 PM
Fotovoltaicele produc mai multă energie în România decât centralele pe cărbune sau pe gaze

Astăzi, într-o zi însorită de week-end cu consum redus, asistăm la un moment foarte rar: parcurile fotovoltaice produc la miezul zilei mai multă energie decât centralele pe gaze sau cele pe cărbune, potrivit datelor în timp real de la Transelectrica.

Azi, la jumătatea zilei, producția instantanee a parcurilor fotovolaice din România depășește 800 MW, conform datelor Transelectrica. Este mai mult decât producția centralelor pe cărbune, care a scăzut ușor față de zilele trecute, și chiar mai mult decât a centralelor pe gaze, în condițiile în care cea mai mare unitate de acest fel, cea a Petrom de la Brazi, este în revizie programată. Iată graficul:

Cu acest aport de peste 800 MW, parcurile fotovoltaice sunt, temporar, a treia sură de generare de energie electrică a țării, după centralele hidro și după cele două unități nucleare de la Cernavodă. O situație rară, dacă nu o premieră, dar care ar putea deveni ceva obișnuit în zilele de vară, pe fondul proiectelor de mii de MW anunțați în solar.
sursa (https://e-nergia.ro/moment-rarisim-fotovoltaicele-produc-mai-multa-energie-in-romania-decit-centralele-pe-carbune-sau-pe-gaze/?fbclid=IwAR0MIFFXFNJ3wOa8-Ndjl9SNoZI2X67ULoog9Mddq82R4FmediVOa4HKl2c)
Title: Re: Energie solara
Post by: mirceaeliade on March 21, 2023, 11:14:38 AM
^notabil ca desi avem cred ca peste 2 GW de eolian instalat, productia reala e infima:
(https://e-nergia.ro/wp-content/uploads/2023/03/sen-19-martie-pranz.jpg)
Title: Re: Energie solara
Post by: rota on March 21, 2023, 11:22:21 AM
si din cate stiu nu se contorizeaza si productia prosumatorilor
Title: Re: Energie solara
Post by: nicolaem on March 21, 2023, 11:49:01 AM
aia is neglijabili. fie ei contorizati sau nu.
Eolian avem 3GW instalati
Title: Re: Energie solara
Post by: rota on March 21, 2023, 11:59:18 AM
momentan sunt 40k dar pana la sfarsitul anlui se preconizeaza 100k, deci nu chiar neglijabili  :p
Title: Re: Energie solara
Post by: Sionut on March 21, 2023, 12:14:25 PM
Quote from: mirceaeliade on March 21, 2023, 11:14:38 AM^notabil ca desi avem cred ca peste 2 GW de eolian instalat, productia reala e infima:
(https://e-nergia.ro/wp-content/uploads/2023/03/sen-19-martie-pranz.jpg)


 Uita-te cand bate vantul . Productia ajunge la 35% din consumul total.
Title: Re: Energie solara
Post by: TVlad on March 21, 2023, 03:38:55 PM
Eu mai mult de ~2700MW productie eoliana nu am vazut. Virful a fost in februarie si dupa cum arata graficul mai mult de atit nu prea avem cum sa urcam fara alte investitii:


(https://i.imgur.com/8Ift7Yr.png)


Powered by API/PUM imgur uploader (https://proinfrastructura.ro/poze.html)
Title: Re: Energie solara
Post by: mirceaeliade on March 21, 2023, 04:13:08 PM
Comentariul meu se referea mai mult la cat de variabila e sursa.  Si solarul sufera de asta, ca daca avem nori peste tot in tzara, nu prea ies electronii din siliciul umbrit.  Si foto si eoliana produc mult, dar amandoua au nevoie de rezerve de productie, fie pe gaz, fie hidro.  Cresterea amandurora trebuie gandita cu potential de rezerva de varf, ori importuri de urgenta.
Title: Re: Energie solara
Post by: pest1969 on March 21, 2023, 04:52:53 PM
Au nevoie de surse de backup, dar au nevoie si de interconectari cu alte zone cu regenerabile.
Ideea celor de la UE e sa poti trimite electricitate din eoliene in Grecia cand bate vantul in Dobrogea si sa aduci tot de acolo cand nu bate vantul in Dobrogea, dar bate acolo.
Daca nu bate nici in Grecia, nici in Dobrogea, poti incerca sa aduci din Germania-Austria.
In viitor, poti gandi un astfel de sistem si pentru energia solara. Ca poate ai soare in Grecia cand ploua in RO.
Sursele alternative de backup ar trebui sa fie ultima optiune.
Nicio tara nu ar trebui sa gandeasca la nivel national. Trebuie gandit macar in context regional.
Din acest motiv, dezvoltarea retelei de transport si a interconectorilor dintre diversele tari e vitala pentru acest sistem.
Daca o tara nu-si face treaba, blocheaza o zona intreaga.

Title: Re: Energie solara
Post by: shift2rail on March 21, 2023, 05:03:56 PM
^^ acele 15+15=30 pp din carbune&hidrocarburi, baseload power, vor fi foarte dificil de decarbonat.
Title: Re: Energie solara
Post by: pest1969 on March 21, 2023, 05:10:42 PM
Doar cu storage (baterii&hidrogen). Dar probabil nu cu generatia actuala de baterii.
Chiar daca ai eoliene in Dobrogea, Sicilia si Grecia care sa-ti acopere consumul simultan pentru toate regiunile, tot vei da de momente cand nu bate vantul in niciuna dintre zonele astea.
Title: Re: Energie solara
Post by: shift2rail on March 21, 2023, 05:45:10 PM
Randamentul de conversie power-to- H2 e mizerabil, mai degraba CCS, ar trebui sa pregatim un portofoliu de depozite geologice potentiale ptr a stoca masiv CO2-iul din generare si industriile greu de decarbonat.
Danezii se misca f bine cu stocajul in M Nordului.

Alternativ, 3 reactoare EPR de 1.6Gw bucata si ai rezolvat tot mixul energetic.
Title: Re: Energie solara
Post by: nirolf on June 22, 2023, 10:41:16 AM
QuoteNumărul prosumatorilor este în continuă creștere, la finele lunii aprilie 2023 fiind înregistrați 63.162 prosumatori, care dețineau o capacitate de producție de energie din surse regenerabile de 753 MW putere instalată, a declarat președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, George Niculescu.
[...]

"Având în vedere evoluția numărului de prosumatori în anul 2022 și primul trimestru al anului 2023, se constată o creștere cu aproximativ 47.000 a numărului de prosumatori în ultimele 12 luni (aprilie 2022 - aprilie 2023), respectiv o creștere a puterii instalate de către prosumatori cu peste 600 MW în ultimele 12 luni. Conform analizelor ANRE, 88% din prosumatori sunt persoane fizice și totalizează o putere instalată de 364 MW, iar 12% din numărul de prosumatori sunt persoane juridice și totalizează o putere instalată de 388 MW", precizează ANRE.


Sursa (https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/energie/infografice-numarul-prosumatorilor-din-romania-depaseste-63-000-21234280?source=biziday)
Title: Re: Energie solara
Post by: TibiV on June 22, 2023, 01:53:46 PM
Cool... Prosumatorii fac cat o unitate/reactor de la CNE Cernavoda...
Title: Re: Energie solara
Post by: TVlad on June 22, 2023, 02:10:39 PM
Cind e soare :)
Title: Re: Energie solara
Post by: dr4qul4 on June 22, 2023, 04:08:31 PM
adica sunt sanse bune ca la vara sa nu mai sara siguranta cand pornim AC-ul?
Title: Energie solara
Post by: nirolf on June 22, 2023, 11:15:21 PM
Da, dar bănuiesc că doar dacă ai prosumatori în cartier. În cartierele de blocuri mai greu. Există un ONG care a montat experimental panouri pe câteva blocuri din București și înțeleg că vor să se extindă.

QuoteCum își pot pune panouri fotovoltaice pe blocuri asociațiile de proprietari din București. ONG-ul ÎntreVecini asigură suport de câte 15.000 de euro pentru fiecare proiect

Proiectul-pilot s-a desfășurat cu succes în sectorul 6 al Capitalei, iar în prezent Asociațiile de proprietari din sectoarele 1, 2, 3, 4 și 5 se pot înscrie în proiect pe platforma intrevecini.ro, unde vor regăsi și un ghid explicativ despre cum pot deveni prosumatori la bloc. Ulterior, proiectul va fi extins și în alte orașe din România, din dorința de a crea cel puțin o comunitate ÎntreVecini în fiecare județ din țară.

Până pe 10 iulie 2023, asociațiile de proprietari din București (din sectoarele 1, 2, 3, 4 și 5) se pot înscrie gratuit în proiectul ÎntreVecini, pe platforma intrevecini.ro, pentru a beneficia de susținerea financiară care acoperă montarea panourilor fotovoltaice pe bloc și suport în organizarea unor activități sustenabile în comunitate.




Sursa (https://greencommunity.ro/panouri-fotovoltaice-blocuri-asociatii-de-proprietari-intrevecini/)
Title: Re: Energie solara
Post by: GIV on June 22, 2023, 11:30:26 PM
oare de unde provin banii ong ului ? nu par putini deloc,,,
Title: Re: Energie solara
Post by: nirolf on June 23, 2023, 12:48:45 AM
De la Soroș, normal.

Scrie în articol, din acest an sponsorul principal al ONG-ului este BRD.
Title: Re: Energie solara
Post by: rota on July 01, 2023, 01:50:03 PM
cred ca e prima data cand depasim 800MW din solar, daca o tinem asa cu investitiile, cred ca depasim anul acesta bariera de 1gw

(https://i.imgur.com/ifT3kNR.png)
Powered by API/PUM imgur uploader (https://proinfrastructura.ro/poze.html)
Title: Re: Energie solara
Post by: dumbravaandrei on July 02, 2023, 02:53:13 PM
anul asta cam greu de trecut, dar la anul ar trebui sa fie obisnuinta...
Title: Re: Energie solara
Post by: rota on July 03, 2023, 07:44:27 AM
cred ca nu ma uit eu unde trebuie  :lol:

"În acest moment, România are 3 GW de energie eoliană, capacitate neschimbată de peste 10 ani, şi 1,5 GW de proiecte solare. Potrivit PNIESC, eolienele ar putea ajunge la 5,3 GW în 2030, iar solarele la 5,1 GW. Într-un scenariu realist de dezvoltare, eolienele pot ajunge la 6 GW, iar solare la 7,4 GW, iar în cel mai optimist scenariu capacitatea eolienelor ar putea fi de 10,2 GW, iar cea a solarelor de 16,5 GW în 2030. Mai toţi specialiştii din piaţă cu care a interacţionat ZF până acum dau ca cel mai probabil scenariul în care România va termina anul 2030 cu 10 GW noi de energie eoliană şi solară."
sursa (https://www.zfcorporate.ro/energie/romania-creditata-cu-al-doilea-cel-mai-bun-potential-verde-din-21982496)
Title: Re: Energie solara
Post by: nicolaem on July 03, 2023, 10:16:06 AM
am avut 900 zilele trecute deci e posibil sa depasim si 1GW.
Nu imi fac deloc griji ca nu se vor instala cativa GW de eoliene si fotov, proiectele sunt in stadii avansate.
mai important si mai complicat va fi cu nuclearul de la Doicesti si termocentrala de la Mintia pe gaz, f necesare ambele pt echilibrare si asigurare energie cand restul nu bate vantul si nu e soare.
Title: Re: Energie solara
Post by: carutasul on July 05, 2023, 03:46:39 PM
Azi și pe solar și pe eolian e zero. S-or fi stricat contoarele sau chiar nu mai e cerere? Că ar fi ciudat, e mereu aceeași structură a consumului, doar de la vecini mai poate veni.
Title: Re: Energie solara
Post by: GIV on July 05, 2023, 04:00:38 PM
@carutasul acum eolian 317 foto 530 :lol:  cred ca e un bug pe undeva poate.. :lol:
Title: Re: Energie solara
Post by: carutasul on July 05, 2023, 04:09:46 PM
ha, acum a apărut și la mine. Trebuia să fac un screenshot dar așa se vedea, cu zero. Cred că se stricase contorul la regenerabile :) că și consumul total era jos de tot, pe la 5000, acum e 7000 care e mult mai plauzibil...
Title: Re: Energie solara
Post by: dumbravaandrei on July 06, 2023, 08:03:31 PM
@rota cifrele mi se par dublate fata de ce exista finantat prin diverse scheme.
Dar da, multe instalatii stau in autoconsum din cauza legislatiei si a celebrei "K". Ele nu varsa nimic in retea.
Cu o mana s-a dat, cu alta s-a luat, pentru ca tu ca producator ai termene de settlement de aproape un an. Timp in care distribuitorul primeste subventii pe energie si tie nu-ti plateste nimic dobanda. E o schema din care numai producatorii de stat si distribuitorii ies cu adevarat castigati. Restul, castig marginal, eventual mancat de inflatie
Title: Re: Energie solara
Post by: IonutP on July 06, 2023, 11:42:43 PM
Ce vedem noi in rețea sunt doar producătorii. Prosumatorii nu apar in datele de producție de pe site ul ANRE sau Transelectrica. Din presa pare ca avem aproximativ 750 MW instalați de peosumatori, pw lângă cei 1430 MW ai producătorilor.
Title: Re: Energie solara
Post by: dumbravaandrei on July 07, 2023, 06:53:26 PM
Vezi doar producatorii care injecteaza in SEN. Nu ii vezi si pe cei cu autoconsum.
Prosumatorii sunt alta categorie.
Title: Re: Energie solara
Post by: RobertH on July 17, 2023, 04:10:52 PM
https://www.economica.net/s-au-semnat-contactele-de-finantare-pentru-parcurile-fotovoltaice-de-450-mw-ale-petrom-si-ce-oltenia-vor-produce-incepand-din-2025_682022.html

QuoteOMV Petrom, cea mai mare companie integrată de energie din Sud-Estul Europei, anunță semnarea contractelor de finanțare pentru dezvoltarea a patru parcuri fotovoltaice cu o capacitate cumulată de circa 450 MW, potrivit unui comunicat de presă.
Contractele de finanțare au fost semnate de către Ministerul Energiei, ca autoritate contractantă, și de către reprezentanții celor patru entități juridice care sunt beneficiarii acestei finanțări și, totodată, sunt responsabile pentru implementarea proiectelor.
În cadrul acestor entități, OMV Petrom și CE Oltenia sunt parteneri egali, fiecare deținând o participație de 50%.
Investițiile totale necesare pentru dezvoltarea celor patru parcuri fotovoltaice se ridică la peste 400 milioane de euro, 70% fiind finanțate prin Fondul de Modernizare.

În perioada următoare va fi lansată documentația necesară licitației pentru contractarea serviciilor de inginerie, construcție și punere în funcțiune a parcurilor fotovoltaice. Demararea lucrărilor va începe după ce va fi desemnat câștigătorul acestei licitații.

Conform estimărilor din prezent, parcurile fotovoltaice ar trebui să furnizeze energie electrică sistemului național în 2025.
Title: Re: Energie solara
Post by: Oneinthecrowd on July 31, 2023, 05:00:37 PM
Enel Green Power România a pus în funcțiune la Călugăreni, în județul Giurgiu, cel mai mare parc fotovoltaic al său/ Se întinde pe 88 de hectare și are o capacitate instalată de 63 MW

"Parcul Lumina se întinde pe o suprafață de 88 de hectare și are o lungime liniară de aproape 2 km. În acest perimetru au fost instalate și 8 posturi de transformare dotate cu stații meteo de monitorizare a parametrilor de mediu și a gradului de împrăfuire a panourilor, precum și o stație de transformare dedicată, cu o capacitate instalată de 60 MVA, ale cărei componente sunt produse în România. În cadrul parcului sunt instalate peste 1.200 de dispozitive pentru monitorizarea resursei solare, care ajută și la creșterea eficienței în ceea ce privește utilizarea energiei solare.
Centrala fotovoltaică este conectată la rețeaua de înaltă tensiune (110 kV) a operatorului de distribuție concesionar E-Distribuție Muntenia, iar producția de energie estimată va contribui la reducerea emisiilor de CO2 cu 112.387 de tone pe an."

Sursa: https://economedia.ro/enel-green-power-romania-a-pus-in-functiune-la-calugareni-in-judetul-giurgiu-cel-mai-mare-parc-fotovoltaic-al-sau-se-intinde-pe-88-de-hectare-si-are-o-capacitate-instalata-de-63-mw.html

Ar fi bune ceva proiecte de stocare aditionale, ce avem acum e slabut; aici ar trebui sa ajute guvernantii.
Title: Re: Energie solara
Post by: mirceaeliade on August 04, 2023, 11:35:17 AM
QuoteA fost pus în funcțiune noul parc fotovoltaic Doicești – Șotânga cu o putere instalată de 80 MW, parte a complexului energetic de la Doicești, care va include și prima centrală cu reactoare modulare mici (SMR) din Europa, a doua după SUA, se arată într-un comunicat de presă al grupului E-Infra, companie românească privată împlicată, alături de Nuclearelectrica, în proiectul SMR.
https://www.economica.net/a-fost-pus-in-functiune-parcul-fotovoltaic-doicesti-sotanga-de-80-mw-va-face-parte-din-complexul-care-include-si-centrala-nucleara-cu-smr_685707.html
Title: Re: Energie solara
Post by: shift2rail on September 08, 2023, 09:42:27 PM
Hidroelectrica, proiect gigantesc de 1,500 MW (cat un reactor nuclear de ultima generatie EPR), pe nisipurile din zona Dabuleni-Sadova. Pricetag: 1.2 mld eur.

https://www.economica.net/hidroelectrica-prc-fotovoltaic-dabuleni_692492.html
Title: Re: Energie solara
Post by: carutasul on September 08, 2023, 10:04:44 PM
Am mai văzut anunțuri pe tema asta. E cea mai însorită regiune și solul nu e foarte bun (decât pentru pepeni și alte legume/fructe timpurii) deci alegerea locului e corectă. Dacă e un proiect real și nu vreo spălare de bani - că vorba ceea, trăim în Balcani - ar putea fi o reușită: având lacurile de acumulare Hidroelectrica poate jongla cu producția și acumularea foarte elegant... 
Title: Re: Energie solara
Post by: carutasul on September 08, 2023, 10:12:33 PM
citind acum că a concesionat terenul de la Domeniile Statului mă gândesc că o fi pe la Piscu Sadovei unde culegeam piersici cu școala :) Acolo era o plantație care cred că a ținut de domeniile Coroanei, din păcate au reușit să o distrugă de mulți ani - acum mai mulți ani am trecut pe lângă ruinele construcțiilor unde ne cazau, era totul distrus. Așa că e o readucere în circuit binevenită... Terenurile private au fost curățate, s-a reluat agricultura, dar acolo...
Title: Re: Energie solara
Post by: shift2rail on September 08, 2023, 10:19:02 PM
Zona nu e in curs de desertificare masiva?

Daca e un hoax balcanic sau nu, se va vedea cand si daca vor scoate proiectul la finantare prin Fondul de Modernizare (avem  aproape 15 mld eur ptr proiecte in energie, se vb f putin in Ro despre acest fond), unde va trebui sa treaca doua teste dure: BEI si ulterior Comisia.
Title: Re: Energie solara
Post by: reed on September 21, 2023, 02:20:28 PM
Fenomenul fotovoltaicelor a scăpat de sub control. ANRE propune limitarea capacității pe care o poate instala un prosumator
LINK (https://economie.hotnews.ro/stiri-energie-26550071-fenomenul-fotovoltaicelor-scapat-sub-control-anre-propune-limitarea-capacitatii-care-poate-instala-prosumator.htm)
QuoteAjungem în situația în care al zecelea vecin de pe stradă nu se mai poate racorda și, dacă se racordează, vom avea probleme cu distribuția de joasă tensiune. De aceea, cred eu, trebuie impus un prag pentru aceste capacități, un procent din necesarul pe care îl consumi. Nu vrem să descurajăm acest proces, însă vrem să fie o măsură de eficiență energetică, nu de monetizare a unei situații", a subliniat președintele ANRE.

Title: Re: Energie solara
Post by: al bundy on September 21, 2023, 09:26:28 PM
Pai nu erau limitati la puterea din  ATR ?
Title: Re: Energie solara
Post by: tom_sawyer on November 01, 2023, 01:56:18 AM
31-10-2023
Cel mai mare parc fotovoltaic din sud-estul Europei funcționează, de marți, în Argeș

Se întinde pe 170 de hectare, pe un teren în Rătești – Argeș, și este vizibil de pe autostrada A1, pe dreapta - când mergi spre Pitești.

În parcul fotovoltaic - care are o suprafață comparabilă cu cea a 238 de stadioane de fotbal puse unul lângă celălalt - sunt 135.000 de panouri care produc energie. Puterea lor adunată este de 155 de megawați. Adică 20% din cea a unui reactor nuclear de la centrala de la Cernavodă, dar suficientă să asigure necesarul de consum a o sută de mii de case - cam câte sunt într-un oraș mic.

stirileprotv.ro (https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/cel-mai-mare-parc-fotovoltaic-din-sud-estul-europei-inaugurat-in-arges-cuprinde-suprafata-a-200-de-terenuri-de-fotbal.html?utm_source=referrer&utm_medium=cross_extern&utm_campaign=G4Media#new_tab)


Quote from: shift2rail on September 08, 2023, 09:42:27 PMHidroelectrica, proiect gigantesc de 1,500 MW (cat un reactor nuclear de ultima generatie EPR), pe nisipurile din zona Dabuleni-Sadova. Pricetag: 1.2 mld eur.

https://www.economica.net/hidroelectrica-prc-fotovoltaic-dabuleni_692492.html

[CN1059344 (http://e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100170411)] ELABORARE DOCUMENTAȚII TEHNICO-ECONOMICE STUDIU DE FEZABILITATE (INCLUSIV STUDII SUPORT), DOCUMENTAȚII NECESARE AUTORIZĂRII EXECUȚIEI ȘI DOCUMENTAȚIE DE ATRIBUIRE PENTRU CONTRACTAREA LA CHEIE A PROIECTULUI ,,VALORIFICAREA POTENȚIALULUI ENERGETIC SOLAR DIN ZONA SADOVA-DĂBULENI, DOLJ – UAT SADOVA"

Data publicare: 08.09.2023
Autoritate contractanta: SPEEH HIDROELECTRICA SA

Valoarea totala estimata: 2.994.452 lei

Depunere oferta
Data limita: 11.12.2023
Title: Re: Energie solara
Post by: RobertH on November 12, 2023, 01:48:41 PM
Desi e deja veche, am vazut ca nu a fost pusa stirea. Parcul fotovoltaic de la Pilu-Graniceri a primit autorizatia de construire .

https://specialarad.ro/doua-primarii-din-arad-mult-mai-bogate-s-a-eliberat-autorizatia-de-construire-pentru-cel-mai-mare-parc-fotovoltaic-din-europa/

QuoteLa începutul lunii iunie, două primării din Arad au devenit mult mai bogate decât au fost probabil vreodată. Primăria Grăniceri și Primăria Pilu, pe teritoriul administrativ-teritorial al cărora se va ridica, începând din toamna acestui an, cel mai mare parc fotovoltaic din Europa au emis autorizațiile de construire și au încasat banii pentru acestea. Și nu este vorba de orice sume, ci de sume pe care nu le-au văzut, probabil, niciodată primăriile de aici: 1% din valoarea autorizată a lucrărilor de construcţie de pe teritoriul lor.

Cheltuielile necesare realizării obiectivelor de investiţie la faza DTAC sunt, potrivit celor trecute în acte, de 146.924.594,79 euro. Valoarea totală a investiţiei a fost estimată la 800 de milioane euro și aparține unui producător independent de energie verde din Europa Centrală și de Sud-Est.

Autorizaţiile de construire au fost obţinute în data de 08.06.2023 iar începerea lucrărilor este preconizată pentru toamna acestui an.

Documentația tehnică a viitorului parc, care a stat la baza obținerii autorizației de construire, a fost elaborată de S.C. Pro Arhitectura SRL Arad, firmă deţinută de europarlamentarul Gheorghe Falcă și soția acestuia, Ela Falcă. Autorizaţia de acum vorbeşte, potrivit comunicatului remis de firmă, de realizarea unui parc fotovoltaic în extravilanul localităţilor Grănceri şi Pilu, pe o suprafaţă de 1.064 de hectare, dintre care 928 de hectare se află pe raza unităţii administrativ-teritoriale a primăriei Grăniceri, iar alte 136 de hectare se află pe UAT Pilu.

Puterea parcului va fi de 1057,5 MW, ceea ce îl va face cel mai mare parc din Europa, detronând astfel parcul solar Escatrón-Chiprana-Samper din Aragon, Spania, care are o putere de 850 MW.

1.706.302 de panouri fotovoltaice
În extravilanul celor două localități vor fi 1.706.302 de panouri fotovoltaice de tip monocristalin-bifacial, 310 posturi transformare / conversie, 9 stații de transformare de 33/110 kV, o staţie principală de transformare de 33/110/400 kV și o staţie de conexiune de 400 kV care va secționa LEA 400 kV Nădab – Bekescsaba circuitul 1.

Titularul proiectului de realizare a parcului este firma Proiect West Power Investments, proiectantul de specialitate în arhitectură şi consultanţă Pro Arhitectura S.R.L, iar proiectant general – Monsson Alma S.R.L., firma care gestionează întreaga etapă de realizare a investiţiei.

Mai mare decât un reactor de la Cernavodă
Parcul fotovoltaic care urmează a fi construit aici, în județul Arad, va genera, se spune, o putere mai mare decât a unui reactor de la Cernavodă.

Potrivit unei declarații recente a lui Sebastian Enache, de la Monsson, firma de investiții din România care gestionează etapa de realizare a parcului, oferită celor de la ProTv, ,,peste 300.000 de gospodării din România, ca să vă dați seama de magnitudine, pot fi conectate".

Proiectul de construire a celui mai mare parc fotovoltaic din Europa va fi urmat de un alt proiect, care marchează o a doua investiție aici, de aproximativ 200 de milioane de euro: o unitate de stocare a energiei, tot cea mai mare de pe continent.

,,Până în decembrie 2024 vrem să livrăm prima cantitate de energie în reţea", a declarat, la începutul anului, Sebastian Enache.

 
Title: Re: Energie solara
Post by: shift2rail on November 18, 2023, 08:20:34 AM
Abateri grave?!?

S-a anulat licitatia pentru SF-ul gigaproiectului de 1500 Mw, pe nisipurile Olteniei:

https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/energie/foto-hidroelectrica-anunta-ca-mai-amana-procedurile-pentru-unul-dintre-cele-mai-mari-parcuri-solare-din-europa-abateri-grave-21389633
Title: Re: Energie solara
Post by: nicolaem on November 27, 2023, 07:34:16 PM
pacat. cred ca vor rata momentul.... ca orice investitie de stat merge mult prea incet si pana se dezmeticesc nu mai e nevoie sau nu mai au banii pe care ii au acum din profituri mari sau din pnrr.

deocamdata cel mai mare pus in functiune
Cel mai mare parc fotovoltaic din România, construit la Rătești, județul Argeș, și-a început activitatea comercială. Deținut în proporții egale de companiile israeliene Econergy și Nofar Energy, parcul de la Rătești are o capacitate totală de 155 MW, fiind cel mai mare parc fotovoltatic construit până în prezent în România și în regiunea Europei Centrale și de Est.

https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/energie/cel-mai-mare-parc-fotovoltaic-din-romania-a-fost-pus-in-functiune-21400992
Title: Re: Energie solara
Post by: Konter on February 13, 2024, 09:37:41 PM
dezvoltatorul imobiliar Asset Management Corporation (AmCorp) are in lucru o serie de proiecte pe segmentul energiei regenerabile, ce urmeaza a fi livrate in 2024, incepand cu primul trimestru al anului – este vorba despre 7 parcuri fotovoltaice, ce vor avea, la finalizare, o capacitate cumulata de peste 200 de megawati. Acestea se afla amplasate in zona Munteniei, la o distanta de maximum 80 de kilometri fata de Capitala, terenurile aferente ajungand la o suprafata totala de aproximativ 250 de hectare si la o valoare estimata de circa 20 de milioane de euro. Toate proiectele vor fi disponibile spre vanzare si vor fi livrate in stadiul ready-to-build, adica avand toate documentele necesare pentru demararea dezvoltarii: studiul de fezabilitate, studiul de impact asupra mediului, autorizatia de construire, avizul tehnic de racordare, autorizatia pentru conectarea la retea etc. Investitorii interesati pot achizitiona proiectele ca atare sau pot intra intr-un parteneriat cu reprezentantii AmCorp, solicitandu-le acestora sa se ocupe de intregul proces de dezvoltare, pana la livrare.

https://www.agendaconstructiilor.ro/files/antreprenori-dezvoltatori/amcorp-dezvolta-7-parcuri-fotovoltaice-cu-o-capacitate-totala-de-peste-200-mw.html