Automotoare și rame electrice

Started by Ionut, October 12, 2016, 06:51:54 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

myid

am intrebat acolo si am primit raspuns ca au achizionat 12 buc. Probabil le vor inlocui exact pe M300.

Phenol

Chiar daca pe site trenul TFC apare ca tren RE, nu primeste neaparat subventie de regio. Daca trenul respectiv nu opreste in macar 70 % din statii pe parcurs, primeste doar subventie de IR. Ceea ce e si cazul cu trenul 15072 (in livret e trecut ca tren IR).

Insa, ramane problema banului public care se dau la doua companii sa puna in miscare doua trenuri unul dupa celalalt la 15 min diferenta.

@AndreiB: ai punctat foarte bine, pentru alocarea trasei ar trebuii puse cateva criterii: numar minim de locuri in tren, flexibilitatea de a suplimenta numarul de locuri, alimentarea trenului sau viteza comerciala.

Ma gandesc ca componenta cu viteza ar trebui introdusa si la trenurile de marfa, adica pe Buc - Constanta de exemplu sa circule cu o viteza la care sa "perturbe" cat mai putin mersul trenurilor de calatori (ma gandesc sa aiba o viteza comerciala aproximativ egala cu trenurile regio).

MarianD

#422
Nu vor inlocui nimic. Le aduc cu un scop unic: sa parcurga cat mai multi km, sa ia cat mai multa subventie. Scurt! Credeti ca le pasa de calatori? Ha! Pai daca le pasa:
1. ii transporta dracu in automotoare in anii 60 pe scaune cu tapiterie originala nemteasca (acea verde, veche de de zeci de ani)?
2. de ce folosesc motoare MAN non-euro, cand puteau (ca au baza tehnica -> R16F) sa instaleze grupuri powerpack noi (mai jos, link de la MTU)?
3.  de ce presteaza fara instalatii de clima atat pe VT624, VT614 si DH2 (adica pe toata flota?)
4. cum rezolva accesul in trenuri dat fiind constructia VT624 si mai ales DH2 cu podea inalta?
5. ma mir ca nu a murit sufocat nimeni, mai ales in Bucuresti Nord de materialul rulant "performant" al TFC, MAI ALES cand motoarele sunt reci (ma refer la MAN-urile de pe VT-uri).
Sincer de as avea 50k euro (ca atat au costat), pret de fer vechi, si eu mi-as aduce: sa fac transport de calatori in tara asta bananiera!

Subventia ar trebui sa se acorde si daca prestatia este decenta: material rulant nou (adica this milenium) sau macar cu RK in ultiumii 10 ani, motoare STAGE II minim cu DPF (are rost sa vorbim de solutii duale / hibride / hydrogen / LNG ??), spatii de biciclete, lift pentru persoane cu handicap, si musai AC.

Sau mai bine ar inchiria Desiro de la SNTFC cu promisiunea ca le repara isi bat joc) de ele in Remarul 16 Februarie.

Bibliografie:
https://www.mtu-solutions.com/content/dam/mtu/download/applications/rail/16120351_Rail_Brochure.pdf/_jcr_content/renditions/original./16120351_Rail_Brochure.pdf
https://de.wikipedia.org/wiki/DB-Baureihe_VT_24

tom_sawyer

Cum de este permis sa circule automotoare atât de poluante? UE nu are niște reguli, ca la autovehicule rutiere?

cristi5

Am vazut pe grupul Fb "trenuri de Romania" ca la Arad s-ar inchide un depou de automotoare. Dupa poze pare a fi vorba de Malaxe. Stie cineva mai mult?

fulger nc

#425
@MarianD.
Dar CFR calatori care trage cu un sulzer de 120 de tone un vagon cu o capacitate de 120 locuri pe scaune e culmea eficientei ..si a grijii fata de natura??
Unul din asta are capacitate apropiata si in unele cazuri superioara ..pe scaune(de pe la 96 pana pe la 136)..la jumatate din greutatea unei LDE de 2100 cp ...un sfert din putere ..si viteze si caracteristici dinamice mai bune.
Oare polueaza egal??
Sau duewag-urile alea mai vechi??
Sau prioritizarea investitiilor pe CF ti se pare sa incurajeze ceva de genul??
De ce nu se electrifica si ruta prin Urziceni-Faurei  ..prin Slobozia , sunt rute circulate ..spre orase importante , in mijlocul tarii , al retelei...rute pe care nu poti merge cu altceva decat diesel.
De ce "ocolesc" acesti privati Ploiesti-Bucuresti?? Oare nu din motive obiective ..si dupa aia se arunca cu noroi in ei.
Sub administrarea CFR integrata ..cum era odata , anumite rute au intrat in colaps.
Acum pozeaza in sfinti si arunca cu noroi in unii ..care au adus la viata rutele astea.
Oare numai vreo oculta ..a adus CFR in situatia in care sunt? Si ca "spargerea" companiei a provocat dezastrul?
Sau numai a aratat unde erau bubele.
Furturile generalizate de motorina , de piese , de tot ce putea exista..nu au fost??
Mersul generalizat cu nasul ..nu exista???
Sunt inventii???
In anii 90-2000 se furau si buloanele de prindere ale sinelor ..se taiau si stalpii de telegraf ..se furau de catre angajati ..bancile si oglinzile din vagoane.
Acum vina e la privati.
Cumva a electrificat CFR rutele mentionate de mine pe care si CFR calatori circula tot cu diesel ..sau operatorul in cauza poate circula cu altceva decat diesel?
La incheierea programului ..dupa multa dezbatere rezulta ca se vor prioritiza investitii si studii ptr CF la baronii mai vocali ai partidului de rand.
E ok chestia asta???
Nu vorbim de neglijarea unor orase de 10000 locuitori ci zone ce sunt in primele cinci ale tarii dpdv locuitori.
Adica Clujul ..ca are un reprezentant foarte cunoscut..primeste si studii metrou , tren metropolitan ..etc si dupa multe altele ..zone din Moldova puse in stand by.

frunzaverde

Confirm ce zice @MarianD. Nu am vazut niciodata mai mult fum la un vehicul feroviar Diesel decat cel scos de automotoarele TFC, in Gara de Nord, la trenul de Buzau - Galati (care avea 3 sau 4 rame diesel cuplate). Aburoasele nu scot atata fum (mai ales daca sunt "strunite" bine)... Astea scoteau un fum negru, innecacios, cu funingine care acopereau tot peronul, si te faceau sa te ineci in fum; parca era 1919, nu 2019 (cand am vazut scena)... Chiar si la vreo 5 minute dupa ce a plecat din gara, fumaraia respectiva nu s-a dus...

Automotoarele alea erau inmatriculate in Germania. Imi pare rau ca nu m-a luat inspiratia sa filmez inmatricularea (am filmulet cu fumaraia pe un telefon vechi, daca-l gasesc, vi-l postez) sa sa-l trimit la autoritatea de reglementare din Germania - le ridicau instantaneu avizul tehnic de exploatare si cred ca le tranteau si o inspectie. Oare cum or face reviziile si autorizatiile la vehiculele astea inmatriculate aiurea?  Nu am vazut niciodata un Sulzer sa faca asa fumaraie!.

E dezastru.

@fulger - chiar nu stiu despre ce vorbesti : nu, rutele n-au intrat in colaps in epoca CFR-ului integrat. Si Marladul si Cugireanca si Oltenita in '97-'98 circulau cu 7-10 vagoane. Prabusirea CFR a avut multe cauze, nici una "oculta", dar toate catastrofale:

- Spargerea companiei si mecanismul idiot de compensare, copiat dintr-un sistem demonstrat falimentar (cel britanic), a dus la saracirea extrema a partii de infrastructura (care primea fonduri doar printr-un mecanism "trickle down", care nu a functionat niciodata). Rezultatul e ca infrastructura s-a degradat accelerat. La inceput, cat timp "mostenirea infrastructurala" s-a mentinut, operatorii au facut bani buni (asa s-au nascut toti operatorii privati de marfa in Romania, care au scos profituri uriase; in anii aia si CFR Marfa a facut profit). Dar, prabusirea infrastructurii, a facut ca, la un moment dat, sa scada vitezele si conditiile de operare suficient de mult incat profiturile respective sa sece si sa dispara.

- Coruptie imensa in randul companiei de infrastructura dar si la "Calatori" si "Marfa". La infrastructura, Necolaiciuc a accelerat prabusirea infrastructurii cu 10+ ani. Si, prin "reconstructia totala" a distrus si perspectivele pe 50 de ani.

- Un mecanism de subventie menit sa incurajeze privatii pe rute complet inutile si pe linii care ar fi trebuit sa fie inchise de 50 de ani. La un moment dat, RegioTrans facea profit carand aer de la Carpinis la Ionel cu 10 km/h, cu maximum 1 pasager pe zi. Si, apoi, un mecanism tembel de "faliment si de la zero" prin care firmele se pot redenumi si sterge datoriile (deci la fel, profitul privat, datoriile socializate). S-a mai reparat, dar e inca dezastru : in continuare e absurd nivelul de subventii la Regio, si e absurd ca se subventioneaza tot felul de rute inutile la ore inutile (inclusiv la CFR Calatori) - trenuri la 3:50 dimineata, care merg prin campii cu 30 km/h...

Si da, cateva rute au fost puse inapoi pe harta de privati. Dar sunt extrem de putine:
- La Regio Calatori practic Brasov - Zarnesti, care e "fanionul" lor e singura linie pe care o tin la un standard decent. In rest, mulg la ele cat se poate, scad vitezele, dupa care, cand nu mai merge, luati-o voi la cefere, si spalati-va pe maini cu ea (Ineu - Brad e ultimul exemplu, cel mai recent).
- TFC sunt mai onesti, au un model de business pentru rute decrepite gen Marladul si Oltenita-Express. Dar si aici, dincolo de fanioane, e dezastru : scandalul cu Slanicul si Maneciul, unde nu au putut mentine linia nici macar la parametri degradati, si au cedat-o inapoi la CFR ca apoi sa se planga ca le-a scazut viteza si vor sa iasa cu trenurile de-acolo...
- Softrans si Astra sunt fabrici de material rulant. La fel si Astra. Cateva rute de "showcase", care servesc ca reclama, sau pentru a-si recupera niste bani din MR refuzat de client sau pentru care n-au gasit clienti.
- Regional care e mult mai mic pe piata, si a reusit, tot asa, doar cu cateva rute.

Si da, modelele de succes (Marladul, Oltenita, intr-o anumita masura Slanicul si Maneciul) ar trebui aplaudate... Dar daca sunt compensate de alte prostii, gen miliardul de lei de subventii pentru carat aerul, sau materialul rulant de la casare si tomberon, si alea trebuie discutate...

Si nu inteleg de ce ocol zici la Bucuresti - Ploiesti? Pe Bucuresti - Ploiesti e plin de privati, toti cu Diesel sub catenara... TFC circula cu afumatorile alea, limitate la 100 km/h, fiind cele mai lente vehicule de pasageri de pe ruta, au vreo 5-6 perechi pe zi pe Bucuresti - Ploiesti. Regiotransul are si el 5 perechi/zi. Softransul are 1-2. Astra are 2. Ce ocol? Din plin merg privatii, toti in afara de Softrans merg cu Diesel sub catenara (Regiotransul si-a scos electricele si a bagat dieseluri frantuzesti; acum stau ramele RIO abandonate la Zarnesti).

Deci da, merg cu diesel sub catenara. Si da, ar putea circula cu electrica - mai ales ca multi merg pe 100% linie electrica cu Diesel : Astra si Regiotrans pe Bucuresti - Brasov si Bucuresti - Constanta, TFC pe Bucuresti - Buzau - Braila - Galati...
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

fulger nc

#427
Mi-a placu cu Marladul.
Uitasem ca ii spune asa.
Sulzerul elimina pe sus si antreneaza un generator.
Astea ale TFC au motorul sub burta si elimina pe jos..e putin normal sa ajunga la calatorii de pe peroane.
Nu spun ca nu trebuie reglementari privind noxele si circulatia pe rute electrificate.
Sunt din cei ce sustin ca infrastructura e "piatra filozofala".
In jurul caruia sa se contureze totul.
Si am sustinut asta dintotdeauna.
Poate unii nu inteleg ..sau poate ca exprimarea mea e sumara.
Caile ferate spre deosebire de rutier lucreaza in sintonie ptr cei ce nu inteleg.
Adica ..pe rutier pui autostrada la 130 ..si fiecare e liber sa respecte regulile.
Pe CF faci liniile de 300 dar nu pot functiona fara semnalizare conforma cu vitezele astea.
Pui si semnalizarea si tot nu pot functiona fara trenuri sa fie capabile de asta si sa fie compatibile cu semnalizarea.
Simplist spus.
Eu inteleg optica multora cand vorbesc de holding , functionarea companiei ca un intreg.
Teoretic si pe deasupra e optimul.
In practica la noi a fost un cumul ..de situatie grea , coruptie ..inexperienta ..pe un drum necunoscut.
Nu e o singura cauza.
Sunt la munca si nu pot vorbi mult.
Dar de ce CFR infrastructura si organismele ce se ocupa cu alocarea traselor ..nu stabilesc reguli clare in privinta asta??a dieselului sub catenara...si a poluarii.
A mentionat @AndreiB de mai multe ori tema.
Asa poate beneficiaza si cei doi producatori autohtoni de material rulant.

dargauda

VIDEO. Trenul CRRC Sifang China a primit ,,verde" pentru interoperabilitate în UE

Proiectul trenurilor chinezești fabricate de CRRC Sifang a fost verificat cu brio în Austria din punct de vedere a cerințelor de interoperabilitate.  Firma CRRC Sifang a primit în Austria declarația intermediară de verificare pe etapa de proiectare pentru trenurile participante la licitația de rame electrice regionale organizată de ARF.



https://clubferoviar.ro/video-trenul-crrc-sifang-china-a-primit-verde-pentru-interoperabilitate-in-ue/

frunzaverde

Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

AndreiB

Exact asta a si comandat ARF - trenuri scurte, capacitate limitata si presupun ca nu cine stie ce dotari pe partea de confort.

etravel

Quote from: AndreiB on March 22, 2021, 07:33:52 PM
Exact asta a si comandat ARF - trenuri scurte
Adica downgrade de capacitate?

AndreiB

#432
Depinde de modul de operare, dar ramele individuale da: http://arf.gov.ro/web/wp-content/uploads/2020/05/prezentare-achizitie-RE-IR.pdf

Au cerut rame cu capacitatea de 300-350 de locuri. Un vagon clasic de clasa a 2-a are c80 de locuri, ceea ce face ramele noi IR echivalentul al unui tren de 4 vagoane. Ramele pot circula (sau ar trebui sa poata circula) in regim cuplat de cate 3 rame, deci echivalentul unui tren de 12 vagoane (vs. maximul posibil de 15 vagoane). Insa asta e un mod extrem de ineficient de operare - necesita personal separat de tren + catering (daca exista optiunea) in fiecare rama, multe posturi de conducere nefolosite etc.

Este utila daca avem rute descompuse pe parcurs - e.g. Bucuresti - Buzau, trenul se rupe in doua. O rama pleaca la Galati si cele doua segmente continua spre Suceava. Utilitatea asta este mai ales necesara pentru rutele dese de naveta. Insa la frecventele extrem de slabe in Romania, asta nu se intampla prea des. Mai degraba se descompun vagoane catre fundaturi ale retelei - de obicei diesel - e.g. Bacau - Piatra Neamt; Veresti-Botosani etc.

La modul de operare de trenuri in Romania, cu trase extrem de putine numarate in trenuri pe zi, nu trenuri pe ora, un material rulant cu o capacitate de 4 vagoane mi se pare mult prea putin. Sigur, numarul de calatori este infim azi - dar ramele astea nu le iei pentru urmatorii ani, ci pentru urmatorii 40 de ani. Eu personal as fi luat vagoane si locomotive noi hibride (e.g. Stadler Eurodual, dar BoBo, ca in UK), care puteau suplimenta trenurile existente. Locomotive hibride pentru ca avem multe segmente diesel "last mile" pe retea. O locomotiva hibrida ar putea opera Bucuresti-Mangalia direct de exemplu. Sau Bucuresti-Iasi via Vaslui, sau Bucuresti-Piatra Neamt, sau Bucuresti-Sibiu, sau Bucuresti-Oradea (aici se rezolva) sau Bucuresti-Galati via Faurei. Toate trenurile astea azi necesita ori schimb de locomotiva ori risipa cu diesel sub catenara.

Daca se insista cu conceptul de automotoare as fi comandat rame echivalente cu 7.5 vagoane (i.e. care sa poata compuna un tren cu doua segmente pana la lungimea maxima). Genul asta de rame puteau fi folosite single in extra-sezon, sau sa compuna trenuri Bucuresti - Pascani, despartite pentru Suceava si Iasi. In plus, as fi insistat pentru dotari IC - i.e. un mini-bar, clasa I samd.

Ramele actuale probabil ca ar fi folosite preponderent pe Bucuresti-Brasov si Bucuresti-Constanta. Insa pentru prima ruta 350 de locuri e mult prea putin si vara e mult prea putin pentru Constanta. Daca se folosesc asa, ar insemna sa circule aproape permanent cuplate in minim 2 segmente - risipa si de material rulant si de angajati. In plus, un "vagon" de automotor/rama electrica e mult mai scump decat un vagon clasic. Cu aceeiasi bani, puteai sa cresti mult mai mult capacitatea. ARF comanda acum 20 de rame IR, deci echivalentul a 80 de vagoane. CFR are peste 1000 de vagoane si tot nu sunt suficiente. E o picatura intr-un ocean. Ce era nevoie era o comanda serioasa (e.g. 500 de vagoane noi) care sa suplimenteze trenurile in toata tara.

Sorinus

Cred ca se pot folosi oarecum eficient, cu multa planificare. Gen, pe Bucuresti Constanta, in afara orelor de varf, in rest trenuri normale. Pe Bucuresti-Craiova, dar doar atat, ptr cele de Severin si mai departe, trenuri normale.
Pe Bucuresti-Brasov, la ore de varf, la intervale mici unul de altul, gen 20-30 minute.

Daca faci naveta de la Ploiesti la Bucuresti, ai pierdut trenul de 6:40, ai urmatorul la 7, nu te panichezi. Si publicul se imparte intre cele doua trenuri.

Pe Cluj-Oradea, dupa electrificare, ptr IR-urile ce circula doar pe relatia asta (nu vin de la Bucuresti, spre exemplu).

Alte distante medii pe CIV.

frunzaverde

Nu ai cum sa ai trenuri dedicate Bucuresti - Ploiesti la 20 minute. Linia nu are capacitatea asta. In plus, la orele respective, este o poveste de capacitate, nu de frecventa : o sa ai frecvent oameni lasati pe peron... Aceiasi poveste si pe Craiova la orele de varf.

Chestiile chinezesti arata, insa, a trenuri de navetisti. Dispunerea locurilor si pozitiile geamurilor imi spun, mai degraba, tren de mers 20-30 minute cu el.
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!