Accidente și incidente (de muncă) pe șantiere

Started by carutasul, September 21, 2023, 06:28:03 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ionut

Bine mă... atenție gaz... ce pretenții ai tu...

pasadia

40RON pentru 200 metri liniari de banda. Și dacă ai nevoie de kilometri întregi de banda, tot e mai ieftin decât o decolare a elicopterului.


NoWords

#47
@minisoferul

"Antreprenorul, prin subcontractantul de specialitate, a depus la Transgaz Documentația Tehnică necesară relocării efective a conductei de gaz care intersectează autostrada. "


Preluat din comunicatul CNAIR. In acelasi timp Transgaz spune prin comunicatul lor ca de fapt nu se puteau efectua lucrari fara el. Nu sunt expert, nu vreau sa fiu inteles gresit..Dar comunicatele de genul imi dau impresia asta.

Sa speram ca acest incident nu o sa intarzie lucrarile( prea mult)..Si in acelasi sa alerteze toti antreprenorii sa aiba o securitate a muncii mai buna.

shift2rail

Leak( via economedia): avizul de amplasament, care instituie o zona tampon de 20+20m in jurul conductei, pana la relocare.

,,Se va păstra distanța minimă de 50 m între conducta de transport gaze și axul autostrăzii. Conducta de gaze se poate reloca și în zona drumului, cu acordul administratorului acestuia, caz în care tronsonul de conductă respectiv se va executa în clasa 4 de locație.

Se va păstra distanța minimă de 6 m între conducta de gaze și ampriza/marginea drumurilor tehnologice.

Se va păstra distanța minimă de 20 m între conducta de gaze și stații/posturi de transformare a energiei electrice.

Organizarea de șantier se va amplasa la distanța minimă de 20 m față de conducta de transport gaze.

În zona de protecție a conductei de gaze (6 m, de o parte și de alta), lucrările de săpătură și umplutură se vor executa cu atenție sporită evitându-se lovirea conductei și a izolației anticorozive a acesteia, nu vor fi depozitate materiale sau pământ provenit din săpătură și nu vor staționa mașini și utilaje de construcție.

Pe o zonă de 20 m, de o parte și de alta a conductei de gaze, lucrările de construire a drumului vor fi demarate numai după avizarea în C.T.E. Transgaz S.A. a proiectului tehnic de protejare / relocare / înlocuire, după caz, a conductei iar lucrările propriuzise, de execuție a drumului în zona conductei, vor fi începute doar după finalizarea lucrărilor asupra conductei".

Hercule

Apropo de filmarea @Stef si evenimentul recent cu spargerea conductei de gaz: relocarile de conducte/utilitati mi se par a fi undeva la 1 metru adancime, probabil la limita necesara. Dar ulterior constructorul decoperteaza stratul vegetal (aprox 40-50 cm?) aducand conductele periculos de aproape de utilaje, cel putin pana se inalta terasamentul.

Poate aici e cheia exploziei recente. Transgaz sustine ca conducta era la adancimea standard, in timp ce UMB afirma ca conducta era prea sus. Ambele variante sunt adevarate, daca intre ele este o operatie de decopertare.

PS. Multumesc pentru filmari!
Deșteaptă-te române!

Stef

Ieri când am făcut filmarea nu aveam un interes foarte mare să merg să bag o ruletă în pământ, dar tura viitoare dacă va fi vreo conductă neacoperită voi face câteva poze.


pentium10

o captura sa se vada adancimea ingropata

Waze advocate, Google Developer Expert, In Mures

Ionut

Am vorbit foarte mult în seara asta live la Euronews despre accident. De la 9 la 10, am fost în platou cu Scrioșteanu. Probabil apare și înregistrarea?

mirceaeliade

#54
O mica intrebare: un supervizor de santier ar fi ajutat la prevenirea situatiei asta?  Inca nu exista supervizor mai deloc pe loturile UMB de pe A7, iar pe Focsani-Bacau ofertele sunt depuse din martie.  La 6 luni CNAIR inca nu pare sa fi evaluat tehnic ofertele, ce sa mai vorbim DRDP Iasi sa vina sa faca treaba de verificator in teren pana se semneaza...

GIV

cred ca in stirea de la protv se spune ca exista supervizori din partea cnair  - drdp

deadmeat

#56
@mirceaeliade

Nu. Oricum UMB face ce vrea, isi ia amenda, apoi face expertiza si continua...

@NoWords

De la depus documentatia pana la obtinerea aprobarii e cale lunga!
Si eu poate depun documentatia pentru Autorizatia de constructie si uit sa pun un aviz. Asta nu inseamna ca pot sa ma apuc de treaba, nu?

dan tm

+in cazul unor lucrări de anvergura nu se poate marca cu tarusi traseul conductei?


dumbravaandrei

@mirceaeliade nu exista santier fara dirigintie/supervizare! In caz ca nu o contracteaza cnair separat, dirigintia de santier este asigurata de drdp-ul din zona in care este santierul de constructie.
Mai scriu pe electromobilitate.com. Și pe blogul meu.

ijwtsh

Ca sa clarificam cine se ocupa de supervizare.

Supervizarea șantierului unde a avut loc explozia conductei de gaze soldată cu patru morți e realizată de CNAIR / Până în luna mai, un consilier local PSD din Iași, șef al Direcției Regionale de Drumuri, a fost supervizorul șantierului

QuoteUPDATE: Ovidiu Laicu, directorul regional CNAIR Iași (DRDP Iași) și consilier municipal PSD Iași, a declarat pentru G4Media că el a fost supervizorul șantierului până în luna mai, iar de atunci de supervizare se ocupă o altă echipă a companiei naționale de autostrăzi (CNAIR). Întrebat dacă în noaptea exploziei a fost pe șantier un reprezentant al echipei de supervizare, Laicu a spus că nu știe.