Infrastructura sub presiunea situatiilor de urgenta

Started by TibiV, March 12, 2020, 10:29:47 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Pe o scala de la 1 la 10, cat de multumit esti de felul in care autoritatile romane au manageriat, pana acum, pandemia COVID-19?

10 (super multumit)
9
8
7
6
5
4
3
2
1 (deloc multumit)

bgd77

Nu, eu sunt in Brasov, deci nu am de-a face cu Bucurestiul sau Ilfovul. Mersi ca mi-ai explicat care e "gluma proasta". La Brasov e o singura localitate din apropiere care e carantinata, dar nu am avut drum pe-acolo sa vad daca politia e prezenta si daca chiar se respecta carantina sau nu.

Si nu, nu vorbesc doar ca sa ma aflu in treaba, te-am rugat sa fii mai explicit fiindca din primul tau mesaj nu se intelege care e problema, ar fi mai bine sa explici de ce crezi ca un anumit lucru e o "gluma proasta" in loc doar sa faci afirmatia aceasta fara sa aduci argumente. Daca e asa cum spui, sunt de acord cu tine, e o gluma proasta, si e pacat ca politia nu isi face treaba, probabil asta e si unul din motivele pentru care carantinarea nu are efectul scontat si numarul de cazuri a crescut in ultima perioada.

subway

Eu am trecut ieri prin Mogosoaia, niciun fel de control nici la intrare, nici la iesire dar cel mai neplacut lucru era numarul enorm de masini cu numere de inmatriculare diferite de IF parcate la toate pravaliile din mica localitate suburbana desi regula spune ca trebuie sa ai o declaratie pe proprie raspundere prin care te angajezi ca nu opresti in localitatea carantinata cand o tranzitezi.
Carantinarile din Ilfov sunt doar o gluma proasta...daca ar fi instituita ca la carte ar insemna izolarea Bucurestilor de restul tarii, dar daca tot nu se aplica nu poti sa nu te intrebi de ce se persista cu masuri ce de fapt sunt inutile...pentru ca toata lumea, si autoritati si cetateni le ignora cu desavarsire.
Te-ai gandit cum ar fi sa-ti bage carantine pe toate drumurile de iesire din Brasov care sa se si aplice la sange?

oc7avian

Ideea e să iei prin sondaj. Cu cât crește șansa să fii prins, cu atâta descurajezi mai mult încălcarea regulilor. Cam același principiu ca la controlul biletelor în autobuze. Sunt orașe în țară unde morcovul e mai mare să mergi fără bilet ;)

TibiV

Gresit...

Metoda "prin sondaj" este OK la controlul biletelor. In cel mai rau caz, scapa neamendati niste "blatisti".
La carantina, scapa niste "bombe biologice"....
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

oc7avian

Corect. Voiam să zic că ăsta e minimul necesar, nu nimicul.

Greșeala mea

Dragosdimitrescu

Pentru a va ajuta sa va alegeti un centru de vaccinare la care merge vaccinarea rapid, folositi  https://centre-vaccinare.info/statistici/top-capacitate-vaccinare
Mai au si alte statistici interesante.
E util

subway

^ Bravo Suraia (Vrancea), bate la fund o groaza de municipii resedinta de judet!

hvm

Legat de modul in care poti sa convingi lumea sa se vaccineze, foarte simplu. Cei vaccinati se pot plimba linistiti in localitatile cu carantina la cel putin 2 saptamani dupa rapel. Cei nevaccinati, trebuie sa respecte carantina.

Apoi instaurezi filtre pe strada, care verifica random. Au terminat cu cineva opresc urmatoarea masina, sau urmatorul om. La prima abatere dai limita minima, dublate la a doua abatere si limita maxima pentru fiecare abatere ulterioara. In momentul in care ai luat o amenda intr-o zi, singurul caz in care nu mai iei amenda in aceeasi zi e sa prezinti procesul verbal eliberat la prima amenda, impreuna cu declaratia pe propria raspundere presentata la prima amenda in care cel care a emis prima amenda se semneaza similar ca pe amenda, si care sa dovedeasca ca esti pe traseul spre casa din locul in care ai luat ultima amenta si ca nu ai depasit timpul estimat inscris de tine si de agentul care ti-a emis amenda ca e necesar sa ajungi la resedinta.

Varianta cu dublarea e varianta utilizata in mod curent in Australia, dar si-au dat seama ca nu se obtine efectul scontat decat de la a 4-5-a amenda incolo, si ca e posibil ca intr-o zi sa ai o situatie mai speciala care nu se incadreaza in lege si daca ai deja 5 amenzi e cam mult sa ti se dubleze iar.  Asa ca s-a luat o decizie mai diferita: 350$ pe loc coroborat cu prezentarea la judecator pentru confirmarea amenzii pe repede inainte. Judecatorul poate decide sa o confirme, sa iti aplice un supliment(care contine si amenzile deja platite in acea zi) de minim 1000$/zi si maxim in functie de stat si perioada sau te poate trimite la inchisoare. La inceput maximul a fost in jur de 20000$/zi, apoi a fost si 50000$,a scazut si pe la ~10000 (fiecare stat a avut maximul lui in diferite perioade).

Stiu pe cineva in Australia (angajat al unui client cu care colaborez) care a luat 3 amenzi intr-o zi (350$ bucata) + judecatorul a decis sa il ierte si sa nu il trimita la inchisoare pe 3 luni ci doar i-a majorat amenda la limita maxima de atunci de 11350$ (deci practic a mai aplicat o amenda de 10300$ in plus fata de cele 3 amenzi). Si in Australia e simplu. Nici nu trebuie sa platesti tu amenda. Iti dubleaza amenda dupa 15 zile, si executare silita dupa 30 de zile.. Va spun din ce mi s-a povestit si mie si am fost impresionat. Am inteles oarecum de ce la ei restrictiile au dat rezultate si au acum 13 cazuri intr-o perioada de 7 zile.

Cam dur, dar eu cred ca se rezolva instant. Mie imi place ca lumea se plange ca la noi sunt restranse drepturile si libertatile prin carantinare. Cum spunea lumea mai sus, la noi e bataie de joc carantinare aceasta. Nu stiu cum e in restul Europei, insa judecand dupa rezultate eu zic ca e relativ la fel ca in Romania. Pe cand in Australia o tipa a facut inchisoare 6 luni pentru ca nu a stat in carantina la un hotel (care ar fi inccuiat-o in camera) asa cum i s-a impus de autoritati, ci a stat la parinti. Eu acum caut un centru in care e mai liber pe AZ sa imi fac si eu vaccinul..... Avand in vedere ca am trecut cu brio prin virus, cred ca vaccinul cu virus adormit o sa fie si mai lejer. Si consider ca e mai simplu si mai sigur sa fac vaccinul decat sa mai fac odata virusul.

In rest ce sa spun, la noi nu se poate cu vorba buna, ci doar cu bata si amenda.... Lumea nu este suficient de educata sa analizeze logic pe baza de dovezi stiintifice. La noi exista doar efect de turma.....

PS: si acum sa curga minusurile.

QuoteAsher Faye Vander Sanden, 28, had spent a month in the state of Victoria, which has been hit heavily by Covid-19.

She was permitted to fly home to Perth, Western Australia, and quarantine in a hotel for 14 days at her own expense.

But she instead arrived secretly in the state in a truck and stayed at her partner's home, where she was later arrested.

In Western Australia, people found to have broken quarantine laws face a maximum penalty of 12 months' imprisonment or a $50,000 (£27,000) fine

Sursa
Pariuri: A3-UMB-5 alunecari>20m - 1000ron Ciprebbe - aici

TibiV

Mama proștilor este mereu gravidă... :)

JohannDB

Posturi de control a "carantinei"; am apucat la Timișoara, pe Calea Lugojului, la giratorioul de la Lidl DN6/DJ 691, spre Remetea.... Pierdut 45 minute de drum, cu lățime de 4,40 m și blocaj total în spatele meu (grație mult iubitilor parapeți, tip N.J., din zonă.... Când am ajuns la "rând" s-au luat de cap "curcanii"..... Circul era maxim !!  Ceva începe să exceadă normalitatea și nu-i de mirare că lumea nu "mai crede" (atât am de zis).... Și eu am trecut prin "boală", din fericire "tiptil"/pe "vârfuri", cum s-ar spune !!!!

hvm

^
Am uitat sa spun de ce mi se pare o gluma proasta partea cu carantinarea.

In ultimele 4 saptamani am facut drumul Iasi - Gura Humorului si retur de 4 ori cu autoturism (nu camion, furgoneta, tir - orice ar putea da de inteles ca sunt in interes de serviciu). De fiecare data am plecat dupa ora 21:00 ca e gol drumul. La una din deplasari m-am oprit la OMV in Falticeni chiar langa masina celor de la Jandarmerie care stateau la o cafea (nu ma leg de echipaj, el nare nici o vina, asa e in toata tara, deci e problema de sistem).

Desi logic ar fi fost sa fiu oprit macar o data pe fiecare sector important (Iasi - TgFrumos, TgFrumos-Pascani, Pascani-Spataresti, Spataresti-GH) sa ma intrebe cineva de sanatate, de ce umblu asa de nebun noaptea, ca e carantina, ca e interzis ce motiv am. Ei bine, in cele 4 deplasari am fost oprit fix de 0 ori. Diseara sau maine seara plec iar si vedem cum e. Dar nu cred ca o sa ma opreasca nimeni...

Daca cumva vede cineva din MT acest aspect, sper sa ii transmita mai departe lui Vladut si lui Citu ca ori e carantina si blocaj, ori sa anuleze totul oficial, n-are sens sa fie carantina pentru cei mai fara tupeu si pentru restul sa fie la liber... PS: eu aceste plimbari le fac in interes de serviciu, dar prefer sa merg noaptea ca e mult mai liber cum spuneam. Dar imi spun si eu parerea.

Si eu tot sunt de parere ca ar trebui sa avem carantina dura pentru cei nevaccinati in conditiile legii, se poate evita masca, dar daca n-ai vaccin, n-ai ce cauta pe strada dupa in afara intervalului 7:00 - 19:00 cu amenzile de rigoare. Sa vezi atunci plansete si lupte ca vreua domnule sa ma vaccinez.

Nu am mentionat inca pana acum, insa, dpmdv, planificarea pentru vaccinare nu e facuta corect. Nu trebuie sa fie cate o lista pe fiecare centru. Ar trebui sa fie 9 liste: AZ(cat I, II, III), P(cat I, II, III) & M (cat I, II, III) cu localitatea in care vrei sa fii vaccinat, cu mentiunea ca planificarea sa aiba 5 optiuni: doar in acea localitate,  pe o raza de max 25,50,75,100km de acea localitate (si in functie de selectie sa poti vizualiza lista de centre care indeplinesc condiitile).

Din lista de asteptare in fiecare noapte (sa ii spunem ziua N) se actualizeaza pana la ora 6:00 am listele pentru zilele N+1, N+2, N+3, N+4, N+5, N+6 (cu completarea locurilor ramase disponibile de cei care nu mai vor sa fie vaccinati) si generarea listelor pentru ziua N+7. Pentru Ziua N completarea locurilor se va face manual de catre personalul centrului prin contactarea celor din ziua N+2 (daca luam din ziua N+1 o sa ramana iar goluri care trebuie acoperite manual). Toti cei din ziua N+7 ar fi nou intrati in lista de vaccinare si li se trimite SMS/email la care trebuie sa raspunda in decurs de 3 zile cu una din urmatoarele 3 variante: Da, amanare pentru 1-2-3-4-5-6-7 zile sau Nu. Daca n-au raspuns sunt sunati sa confirme in ziua N+4 (trebuie sa ne amintim ca ziua lor e N+7). Nu vor fi scosi din lista de catre personalul care ii contacteaza ci li se va regenera SMS-ul la care trebuie sa raspunda cu NU. Daca pana in ziua N+6 n-au anulat rezervarea si in ziua N+7 nu se prezinta dam o amenda cu injumatatire in primele 15 zile, si care se executa silit dupa 30 de zile (da stiu am un fix cu asta, toate amenzile ar trebiu sa urmeze acest profil dpmdv). Executarea silita se poate realiza de ANAF si sumele sa intre direct in bugetul disponibil pentru asigurarea vaccinarii.

Nu am mentionat dar prioritatea ar fi Categoria I, apoi dupa ce s-au terminat toti din categoria I, se trece la alocarea celor din categoria II pe locurile ramase libere dupa categoria I, apoi cei din categoria III pe locurile ramase libere dupa categoria II. Cat despre cei care fac rapelul sun programati automat in ziua in care fac vaccinul initial. Intradevar, ar fi o perioada in care cei care fac rapelul blocheaza oarecum avansul listei, dar nu prea ai ce face.... sunt sigur ca nu ar fi o problema majora.

Si in fiecare zi aplicatia de programare a vaccinarii sa arate estimativ in ce zi urmeaza sa fii vaccinat (N+#) unde # e realizat printr-un calcul simplu facut pe baza numarului mediu de persoane vaccinate, in ultima perioada, coroborat cu numarul de persoane care au rapel in urmatoarele 4 saptamani si numarul de persoane inscrise in localitatea ta. Se mai poate face calcularea datei estimative a vaccinului la toate persoanele inscrise, dar notificarea sa se faca pentru cel mult N+7. Asta ar creste necesarul de resurse de procesare si ar duce la cheltuirea de fonduri suplimentare, dar sunt si acolo solutii. 

Si in felul acesta mi se pare extrem de echitabil tot procesul. Nu sustin ca e bullet proof, dar cred ca n-ar mai fi lumea asa de suparata ca s-a programat in februarie si nu s-au vaccinat inca, in timp ce altii sau programat saptmana trecuta si se vaccineaza acum. si nu mai trebuie sa stea lumea la vanatoare de locuri. Si bineintlees oricand poti sa iti anulezi rezervarea si sa faci alta in alta localitate...

bgd77

hvm, ai apucat sa te programezi la vaccinare?

M-am uitat pe harta de aici: https://vaccinare-covid.gov.ro/platforma-programare/ Daca debifezi "Lista asteptare" gasesti centrele de vaccinare la care te poti programa direct. Inteleg ca esti din Iasi, acolo nu sunt locuri libere, dar exista in jur localitati in care sunt locuri: Vladeni, Tg Frumos, Cordun, Tibanesti, chiar si Vaslui. Desigur, doar la AstraZeneca. Nu stiu cat de convenabil e pentru tine sa mergi in alta localitate, dar daca te programezi sa iei in considerare 1-2 zile dupa vaccinare sa poti sa-ti iei liber pentru cazul in care ai reactii adverse.

nicolaem

hvm, ma indoiesc ca mai poti impune carantina atat de dura  ca in australia din punct de vedere logistic. nici nu cred ca vrea nimeni din partidele de guvernamant.

mai e si absurditatea cu carantinarea aleatoare. la Cluj acum depasim TM la orice indice dar nu vorbeste nimeni de carantina. In cazul asta au dreptate si aia din TM sa se revolte. daca e lege sa fie pt toti.

Cred ca inchiderea magazine/horeca/cultura e masura cea mai simpla si cea mai usor logistic de pus in practica.
Pare ca are si rezultate. pana la urma daca nu are lumea unde sa se adune, statistic majoritatea vor sta seara acasa.

Ma asteptam ca de azi sa trecem la 90 doze pe zi in loc de 60 dar pare ca doar de sapt viitoare. Pt Pfizer nu avem doze suficente sa facem asta abia dupa ce primim maine transa de 511 mii.
AZ din pacate a scazut in ultimele zile de la 8 mii doze administrate pe zi la doar 5. Din ce vad alte tarii din UE nu au privilegiul ca la noi sa alegi vaccinu si asta creste indirect nr vaccinati cu AZ.

hvm

Nu tagaduiesc asta. Sansele sa poti face o carantina calumea acum sunt 0. Ziceam doar ca e o varianta extrem de eficienta de a rezolva problema vaccinarii. Si nu trebuie sa o faci 24/7, la filtre ma refer. ai putea sa faci aleator prin tragere la sorti pe intervale de 6 sau 8 ore. Adica azi se treage la sorti cate 2 ore in intervalul: 0-6, 6-12, 12-18, 18-24 sau cate o ora din fiecare interval: 0-4,4-8,8-12,12-16,16-20,20-24, si in acele intervale se verifica la greu. Si s-ar putea sa fie si mai eficienta decat orice a fost pana acu si lumea sa o accepte mai usor, mai ales cei vaccinati.

Mie mi se pare cat se poate de simplu: te-ai vaccinat esti liber sa mergi pe unde vrei, nu te-ai vaccinat esti liber sa stai in casa. Se rezolva si problema horeca, ca se pot deschide restaurante, hoteluri, pensiuni, cu amenzi usturatoare pentru cei care primesc pe cineva fara vaccin. Si simplu, vine cineva fara vaccin sau nu vrea sa iti arate dovada de vaccinare, nici o problema il rogi frumos sa plece, nu preaca chemi politia, daca a venit politia tre sa ii dea o amenda fie ca incalca carantina, fie ca a chemat politia degeaba si putea binemersi sa arate ca e vaccinat la personalul din magazin.

Stiu o sa sara multa lume: cum adica sa ne marcheze ca pe vite, hello adica buletin electronic, card de sanatate? care e faza? dau cnp sa il verifice intr-o baza de date de la DSP? cum ramane cu GDPR? E vorba de siguranta nationala, vrei bine, nu vrei la fel de bine fiecare e liber sa faca ce vrea... sta acasa sau sta la restaurant ...

subway

Treaba cu carantinarea era eficienta la inceputuri cand pandemia se raspandea prin focare locale ce puteau fi izolate si combatute prin anchete epidemiologice DSP, acum raspandirea e in masa si trebuie alt gen de masuri de combatere.