Infrastructura sub presiunea situatiilor de urgenta

Started by TibiV, March 12, 2020, 10:29:47 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Pe o scala de la 1 la 10, cat de multumit esti de felul in care autoritatile romane au manageriat, pana acum, pandemia COVID-19?

10 (super multumit)
9
8
7
6
5
4
3
2
1 (deloc multumit)

dr4qul4

Am eu o propunere: full lockdown pana dupa Paște.
Azi la camera de garda a fost plina.
Pana nu simțiți pe pielea voastra nu realizati cat de grav e.
Pe langa ATI suntem multi pe oxigen.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

nicolaem

sunteti?
sper ca e formularea nefericita. Multa sanatate in caz ca "esti".

dr4qul4

Din pacate m-a prins si pe mine. Si media de vârstă in salon e de vreo 45 de ani.  Toti 5, plus ceilalți 3 externanti, toti nefumatori!
Eu am 36 de ani si nu ma asteptam: am 12 zile de boala, 6 acasa si 6 in spital.
Tot respectul pt personalul medical. Mi-au dat de toate, inclusiv redemsivir.
Insa chiar si asa e greu. Nu trece in 2 săptămâni de stat acasa!
Media pt externați e de 18 zile de spitalizare!
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

frunzaverde

@dr4qul4 - Multa, multa sanatate iti urez.

@TVlad  - Chestia cu masca arata ca tu nu intelegi cum functioneaza stiinta si metoda stiintifica. SARS-COV-2 a fost un patogen nou, putin cunoscut, dintr-o clasa de patogeni putin inteleasa in trecut. In momentul in care a devenit o pandemie ucigasa, s-au bagat bani si resurse umane uriase in a intelege cum functioneaza procesul de infectie cu acest patogen, si care sunt mecanismele (atat mecanice cat si sociale) ale infectiei.

Initial, s-au folosit putinele date pe care le aveam despre masti in comunitate la gripa. S-a demonstrat, prin studiu dupa studiu, ca de fapt, informatiile pe care le aveam erau proaste. In parte pentru ca nici un om de stiinta nu s-a gandit pana acum la problema de "control al sursei", ci doar la protectia purtatorului. Cand s-a bagat variabila aia in ecuatie, s-a schimbat povestea.

Asa functioneaza stiinta. Daca in urma chestiei asteia, cu investitii de miliarde, nu am fi invatat nimic care sa contrazica ce stiam dinainte, aia ar fi fost problema. Apropo, din discutii cu multipli medici, si protocolul de tratat covid s-a schimbat semnificativ, marind supravietuiriea la cazuri severe mult, mult de tot. Din ce mi s-a spus, unele din chestii pe care le fac acum medicii sunt exact opusul protocolului Wuhan (de exemplu, din cat am inteles, nu intubeaza decat ca ultima masura; la inceput intubau imediat ce saturatia cobora sub un nivel anume).

De masuri stim ce masuri functioneaza.
1. Masura care functioneaza cel mai bine este vaccinarea in masa. UE a cam dat-o in bara aici, pana acum, dar exista tari in care efectul vaccinului e vizibil si clar. Israel, UK si SUA sunt exemple vizibile, si rapide de ce se intampla cand vaccinezi in masa. UE s-a codit, a vrut preturi mici, a mai facut si scandal cu AZ si acum sufera. Speram ca in urmatoarele luni se schimba. Romania a negociat acelasi pachet pe care il are si tot restul UE. Ungaria si Polonia au cumparat vaccinuri neaprobate - de asta stau momentan mai bine in statistici. Problema e ca romanii nu au incredere sa se vaccineze cu un vaccin aprobat (AstraZeneca), nu vor avea incredere sa se vaccineze cu Convidecia (chinezesc) sau Sputnik sau Coronavac (tot chinezesc, si asupra caruia planeaza multe semne de intrebare).

2. A doua masura care functioneaza cel mai bine este testarea urmata de ancheta epidemiologica in masa urmata de izolare. Europa aici a esuat lamentabil. In mai - iunie, toata Europa era pe cale sa eradicheze virusul. Dar in loc sa luam seama la istoria Europei (care a eradicat nenumarate molimi, de la malarie la tuberculoza), sau la ce fac cei din Asia, Europa a mers pe populism fara sens, impins de birocrati nationali si europeni (Reopen.Eu). Si am ajuns la dezastru. Romania a reusit ok sa controleze epidemia prin masura asta, dar aparatul DSP nu avea cum face fata la mai mult de 100-200 de infectii / zi, nicidecum la 5000-6000. Si a ajuns (peste tot in UE) o spoiala toata afacerea... Islanda, Finlanda, si mai ales Danemarca au inteles asta relativ repede. Si in afara UE : Tailanda, Vietnam, Japonia, Coreea de Sud, Hong Kong. Si Germania a inteles asta la inceput, dar la un moment dat, reticienta lor fata de solutii digitale, a facut sa nu mai poata scala masurile... Si atunci a luat-o la vale.

3. A treia masura care functioneaza este reducerea numarului de contacte. Cat mai rapid, pentru ca se aplica distributii exponeniale : cu cat faci asta mai tarziu, cu atat e mai nasol. Australia, Noua Zeelanda si Canada au inteles asta repede. Ca si China.

Ce nu merge:

Populismul, demagogia si birocratia. De toate felurile. De la "Imparatul Gras" Ivor Cummins (cauta in urma sa vezi prostiile lui), la Trump, Bolsonaro, Magufuli, Sosoaca si Johnson (unul a platit cu viata pentru ca nu credea in Covid, unul a platit cu functia si aproape cu viata, unul a ajuns la ATI, deci si el aproape a murit, si unul a facut pneumonie; de Sosoaca inca nimic), la birocrati incapabili sa inteleaga stiinta chiar si la un nivel minimal si sa actioneze in vreun fel (Eurocratii care au preferat sa negocieze la pret, cand ardea si arde in alte parti).

Ignorarea si frica de "economie" in fata bolii. Economia nu este altceva decat o inventie umana. In fata mortii si bolii, nimeni nu o sa stea drepti sa se duca la munca decat daca chiar n-are incotro. E o dihotomie falsa ca "salvezi economia" daca nu inchizi... Cu cozi de salvari in fata la UPU si ATI nu o sa-i arda nimanui cu un minim de cap pe umeri nici sa manance la "carciumi", nici sa serveasca la carciumi. Si din cei fara capul pe umeri, nu-ti convine sa umbli prin carciumi cu butelia de oxigen, nu?

Si e a dracu de contagioasa. Am luat-o si eu. Lucrat de acasa 99% din timp. Masca FFP2 la fiecare intrare in spatii inchise. A fost suficienta o singura scapare - 30 minute intr-o sala imensa de consiliu, de cam 25 metri patrati, in care a intrat un muncitor (eram singur acolo) contagios, fara masca, cand eram si eu fara masca. Distanta de 5m si geamul deschis nu m-au protejat. A, si am si dat-o mai departe, presimptomatic fiind. Si chiar si eu, cu o forma foarte usoara (am dus-o pe picioare, sunt la ziua 12 de la test si eu, nu mai am simptome deloc, doar mirosul si o tuse vaga), nu mai vreau inca o tura (tuse, dureri de cap, de muschi, oboseala de sa nu poti face nimic, frica ca se face mai rau - si asta a fost forma foarte usoara)...
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

fulger nc


Europiu

The problem with the world is that the intelligent people are full of
doubts, while the stupid ones are full of confidence (Charles Bukowski).

carutasul

@frunzaverde : Șoșoacă nu se îmbolnăvește; eu aș fi gata să pariez că e vaccinată, cu Pfizer, în prima etapă, ca o esențială ce e :) Desigur datele medicale sunt confidențiale, dar madama își face doar propagandă și asta e calea cea mai simplă ...

subway

#2227
Multa sanatate dragii nostri colegi!
Eu m-am vaccinat, am facut si rapelul, au trecut mai mult de doua saptamani de atunci asa ca sunt <beton>!...ceea ce va doresc tuturor!
:)

TVlad

#2228
dr4qul4 si frunzaverde, va doresc sa va insanatositi cit mai repede si fara sechele!

Legat de chestiunea mastilor, eu va pot spune ca am purtat de la bun inceput. Obisnuiam sa port preventiv si in anii trecuti in sezonul de gripa cind mergeam cu metroul si era aglomerat.
Stiam ca in Asia e o practica uzuala sa o porti daca te stii bolnav ca sa ii protejezi pe altii. Ideea e ca, pina la dovezile stiintifice si studiile costisitoare, practica asiaticilor si bunul simt spun ca e mai sigur sa poarte masca ambele tabere.
Asa puteau sa zica si ai nostri: "nu stim sigur daca va ajuta sau nu, dar probabil e mai bine decit deloc". Am fi avut in mod sigur mult mai putine cazuri in valurile urmatoare.

Masurile imbecile? Restrictiile orare si inchiderea locurilor de joaca pentru copii care, la noi in sect. 6 au fost inchise toata vara pina la "relaxarea" din toamna.
Ar trebui sa organizeze mai bine vaccinarea, sa fie coerenti in decizii (pentru a cistiga increderea populatiei) si sa intareasca (prin convingere si coercitie) respectarea regulilor privind reducerea contactului intre persoane. Am vazut, de exemplu, foarte multi cu masca pusa anapoda sau fara masca (mai ales in comunele din jurul Bucurestiului), betivi la terase, grupuri de tineri strinsi la tigara, etc.

Sint inca multi conspirationisti si negationisti. Eu personal cunosc doua persoane din astea si, culmea, nu au luat nici pina azi molima. Nu ii impresioneaza nimic, nu ii convinge nimic. Tatal meu a avut covid, o matusa mai in virsta a scapat dar s-a ramolit din cauza lipsei oxigenului, un unchi e cu rinichii zob, nu cred ca mai scapa; dintre colegii mai apropiati doi au avut si au scapat cu bine insa un alt coleg din pacate a murit.


AndreiB


pasadia

Sper sa va reveniți cat mai repede si fără probleme ulterioare.

Revenind la statisticile noastre, luna martie se încheie cu 1.555.421 vaccinări, o medie zilnica de 50.175. Media zilnica din 15 martie încoace este de 54.572 (total de 927.728 vaccinări). Nu am făcut statistica separata pe prima doza, respectiv rapel.

subway

Trebuie urmarita dinamica, inscrisi/vaccinati, statistica e doar parastas

pasadia

"Trebuie..." ce frumos suna. Daca imi spui tu unde sa caut datele privind cei programati, promit sa le urmaresc. Dar deocamdata alea sunt secrete si degeaba stiu cati sunt inscrisi in listele de asteptare daca nu stiu cati sunt programati.

florin74

#2233
Marți au fost 40.000 înscriși pe lista.. 35.000 programați. Se programează pe 5 zile în avans.. De luni merg la 7 zile și 90 pe flux.
De săptămâna viitoare o sa avem 511.000 doze săptămânal Pfizer livrări... Și din mai 800.000 doze săptămânal. J&j  60.000 19 aprilie și 100.000 pe 27-28 aprilie. În mai se avansează 1 mil de JJ&J. AZ  începe sa devina insignifiant ca pondere... Programul de livrări ar fi 900.000 aprilie... 1.2 mil  mai... Dar nu cred a o sa comandam atât.

pasadia

Sursa e trecută în poze. Și da, cifrele nu sunt neapărat semnificative - exista mult turism de vaccinare. Plus că ar fi mai interesante dacă le-am raporta la populația acelor județe.