Infrastructura sub presiunea situatiilor de urgenta

Started by TibiV, March 12, 2020, 10:29:47 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Pe o scala de la 1 la 10, cat de multumit esti de felul in care autoritatile romane au manageriat, pana acum, pandemia COVID-19?

10 (super multumit)
9
8
7
6
5
4
3
2
1 (deloc multumit)

florin74

Ciudat... In Cluj in total sunt vreo 150.000 doze utilizate de cand a inceput vaccinarea...
Doar 30.000 martie? Cand am avut o medie de cel putin 2200-2500 doze pe zi? Ceva nu este in regula.

nicolaem

probabil acele cifre sunt valabile dar nu pe toata luna martie.

Cifrele pe martie sunt asa (total doze / din care populatia generala):

Total         Cat III
Timis         71764       18875
Cluj           72836        9334
Bucuresti   227729      18263

Ce am observat, in ultimele zile ale lunii martie vaccinare in TM a depasit mult cea din Cluj ( 6 mii doze / ultimele 10 zile). Se pare ca cerintele adiministratiei locale au functionat si fiind in carantina au fost un pic prioritizati. Nu o zis deloc suparat, doar ca si constatare. Cred ca e corect sa trimiti un supliment in judete cu multe localitati in carantina.

La cazuri noi vad ca am atins renumitul "platou" sper sa fie real, la cat de mult a evoluat testarea acasa.

@pasadia, mai avem vreo 3 saptamani pana ne vom ruga de oameni sa mearga sa se vaccineze. faptul ca in martie cateva mii de insi din categoria III din orasele mari  au facut turism pt vaccin e total irelevant.
Problema reala e cum naiba ii convigem pe ceilalti 5 milioane care nu vor (estimare din burta) sa se vaccineze. Eu am incercat cu 2 persoane dar parca as vorbi cu un perete.

TVlad

Eu m-am inscris pe liste saptamina trecuta si nu m-a sunat inca nimeni pentru programare. Voi stiti cam cit dureaza? Locuiesc in Bucuresti.

nicolaem

pai ai 2 optiuni:

vrei vaccin in cateva zile te muti la AZ
vrei Pfizer, astepti....

a mai explicat si frunzaverde cum poti estima cateva pagini in spate. dar e destul de dificil, pentru ca daca dupa tine se inscriu in lista persoane in varsta vor fi programati inaintea ta. conteaza si capacitatea de vaccinare a centrului.
pe de alta parte e posibil ca in centrul ales de tine sa fie acum ocupat cu rapeluri. asta inseamna ca vaccinarea celor de pe liste nici nu a inceput.

La cat de pline sunt spitalele in aceasta perioada daca locul tau de munta/stilul de viata nu iti permite sa lucrezi de acasa optiunea AZ e cea mai buna.

florin74

Incearca la centrele deschise in ultima perioada. Daca te-ai inscris la cele care functioneaza din 15 ianuarie... Mai greu iti vine randul. Acolo programarile erau deja facute pana pe 15 aprilie...

TVlad

Am ales la intimplare un centru mai aproape de mine, pe bd. Vasile Milea. Nu era nici o informatie privind numarul de locuri de pe lista. Dupa vreo doua zile am ales altul despre care acum, cu ajutorul linkului lui frunzaverde, am aflat ca e AZ si are aproximativ 200 de persoane pe lista. Or fi pentru rapel. Mai am rabdare, sa vedem daca imi dau vreun semn.

bgd77

Cei care sunt pe lista de asteptare sunt pentru prima doza, nu pentru rapel. Odata ce ai facut prima doza, stii exact ziua/ora cand ai rapelul.

Daca vrei sa faci cat mai rapid vaccinul, si nu te deranjeaza sa faci un drum, exista locuri libere (adica te poti programa direct la un centru, la o data si ora aleasa de tine din cele disponibile, fara sa te inscrii pe o lista de asteptare) in jurul Bucurestiului, la AstraZeneca, in Targoviste, Buzau, Slobozia, Calarasi si chiar Brasov.

bgd77

Quote from: nicolaem on April 03, 2021, 01:46:23 PM
Problema reala e cum naiba ii convigem pe ceilalti 5 milioane care nu vor (estimare din burta) sa se vaccineze. Eu am incercat cu 2 persoane dar parca as vorbi cu un perete.

Nu cred ca se poate. Pur si simplu oamenii aceia traiesc in bula lor si refuza orice argument contrar. Am avut si eu discutii cu diverse persoane si am avut aceeasi experienta ca tine. Daca le spui de persoane cunoscute care au avut o forma usoar, iti zic "deci e ca o raceala". Daca le spui de persoanele decedate, spun "erau batrani" sau "sigur aveau si alta boala". Daca le spui ca spitalele sunt pline si ca ambulantele stau la coada la spitalele COVID, schimba subiectul. Daca au ceva simptome si le spui sa se testeze, iti zic ca "e o raceala", "e o gripa", "e o sinuzita" si ca nu merg la testat fiindca "sigur te dau pozitiv, chiar daca nu ai" si nu vor "sa-si izoleze familia 14 zile".

Daca le zic ca eu si alti cunoscuti ne-am vaccinat, fara sa avem reactii adverse grave, nu ii impresioneaza. Nu ii impresioneaza nici cei 100+ oameni care mor zilnic in Romania, dar ii impresioneaza cele cateva cazuri de persoane care au decedat dupa administrarea AstraZeneca, fara sa fie o legatura clara intre cele doua.

Din pacate aici cred ca e vorba de lipsa de educatie si de maturitate in gandire. Ei nu gandesc logic, ci emotional. Asculta si cred tot felul de bazaconii vazute pe Facebook, la diverse canale TV, la diversi cunoscuti cu aceeasi gandire ca ei, insa ignora consensul stiintific si nici nu-i intereseaza sa caute sau sa afle cum se fabrica, cum se testeaza, un vaccin. Daca noi, cunoscutii, rudele, prietenii lor le trimitem informatii corecte, simple, explicate pe intelesul lor, iar ei le ignora sau le considera pur si simplu minciuni, cum ar putea reusi autoritatile, in care nu au deloc incredere, sa-i convinga se vaccineze?

Si, desigur, nici stirile legate de decesul unor persoane dupa vaccin, care acum sunt mult mai importante decat zecile si sutele de morti zilnic din cauza COVID, si nici cei cativa medici care vin cu tot felul de bazaconii, nu ajuta.

Probabil exista un interes pentru a mentine aceasta stare de neliniste, frica de vaccin, de a avea o societate divizata, tensiuni sociale. Tot razboiul impotriva restrictiilor, impotriva vaccinarii, dus de un anumit partid, de anumiti politicieni, de anumite canale de televiziune si de anumite pagini si grupuri de Facebook, e probabil e sprijinit din Est. Iar o data ce oamenii au fost capturati in mrejele lor, e greu sa-i mai scoti de acolo.

stangabriel

Si eu eram tentat sa cred asta. Dupa ce am urmarit pandemia, vazuta si in alte tari, nu vad nici un interes in a gestiona situatia cu o agenda ascunsa.
Vedem pur si simplu natura umana.
Cu atat mai mult acum, au aparut multe informatii stiintifice in media, pentru care ai nevoie, pe langa timp de studiu, pasiune si "aplecare" catre acest domeniu. Si putini fac asta.

Consider ca este natural ce se intampla, cred sunt necesare anumite constrangeri personale pentru interesul comunitar, dar putin probabil sa se  mai intample asta. Sa asteptam inca 6 luni-9 luni, se vaccineaza cine vrea si poate, apoi liber. La urgente vor ajunge doar cei care au fost neglijenti si nevaccinati intentionat.
Chiar, exista o statistica ce indica pozitia fata de virus a persoanelor grav bolnave ? Cine ajunge in spital predominant ? Proportia celor care nu si-au luat masuri fata de cei care si -au luat masuri de protectie. Asta mai ales din prisma teoriei(plauzibile) care arata importanta cantitatii de virus la care esti expus, implicit grija fata de expunere.

bgd77

Cred ca e imposibil de facut astfel de statistici. Prin interviuri am mai vazut persoane care ziceau ca nu credeau in virus, deci probabil nu se protejau cum trebuie, iar apoi au ajuns la ATI. La cat de mult de lucru e in spitale, nu cred ca sta un medic sau o asistenta sa ia astfel de date.

Iar ca argument pentru afirmatia mea, ca pe langa natura umana, sentimentele anti-vaccinare, anti-tratamente, anti-restrictii sunt intretinute si amplificate intentionat, las analiza aceasta:
https://pressone.ro/atacul-clonelor-lui-sosoaca

pasadia

Intre timp mai las o nota apropo de informatiile aparute in ultima saptamana - au admis si britanicii situatiile de probleme si deces aparute in urma unor cheaguri la persoane vaccinate cu AZ (7 morti, 30 de cazuri, in vreo 18 milioane de vaccinati). Nu cred ca e inca clar mecanismul prin care se ajunge la aceste cazuri rare, dar exista o foarte (mica) problema. Nu imi permit sa imi dau cu parerea unde se va ajunge, dar nici nu exclud sa se ajunga la suspendarea folosirii AZ.

PS: sunt vaccinat cu prima doza de AZ de acum 3 saptamani, nu sunt vreun anti-vaccinist.

subway

Situatia cea mai nasoala e in Ilfov iar carantinele instituite in localitati sunt doar niste glume proaste...

bgd77

Ce inseamna "glume proaste"? Nu se respecta? Nu e politie la intrare/iesire? Poti sa fii mai explicit in loc sa lansezi cate o idee fara sa o argumentezi?

subway

Nu se controleaza practic nimic, ieri era o foiala pe acolo mai ceva ca in zilele normale de lucru de pe vremuri...
Tu ai trecut prin zonele pretins carantinate sau vorbesti doar ca sa te afli in treaba?
:(

TVlad

Spre exemplu in Tunari se poate intra fara probleme cu Ratb-ul. Politia ii ia la intrebari numai pe cei cu autoturisme.