Infrastructura electorala in Romania: discutii tehnice

Started by cristi5, May 27, 2019, 12:29:44 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

dr4qul4

Se vede ca nu ai avut prieteni in comisiile de votare.  Oamenii aia stau acolo 20+ de ore. Inevitabil apar si erorile. Plus ca nu toti membri au aceeasi rezistenta fizica sau aceeasi capacitate intelectuala. Si mai apar si scandalagii.
Se intampla des sa se dea mai multe buletine de vot. De asta sta cineva langa urna si se uita sa fie introduse doar cate 1.  Mai sunt si unii care uita buletinele in cabina de vot. Sau le baga in buzunar.
Apoi, mai sunt buletinele de vot anulate.
Ca sa dea totul perfect, nu trebuie sa existe nici o greseala. Si asta este imposibil.

Daca ai reprezentant loial si capabil in sectie, este imposibil sa apara fraude majore. Dupa inchiderea urnelor, voturile sunt numarate de cel putin 2 ori. Dar nu toti numara toate urnele. Reprezentantul unui partid le poate verifica daca doreste. Dupa ce sunt numarate, rezultatul este comunicat verbal (tare) catre presedintele de sectie. Aceste noteaza, face calculele si le spune tot cu voce tare. El/sau cineva pus, completeaza procesele verbale. Partidele mari verifica procesele verbale si ori le pozeaza, ori isi completeaza si ei un rand. Si semneaza.  O sectie are mai multe PV-uri decat are nevoie, toate cu QR cod.  Partidele se inteleg care sa ia foile  si care folosesc formulare proprii. Sau fotografiaza cu telefonul PV original.
PV care ajung la partide, au QR Code, dar nu au semnaturi. Si unele sunt completate prost pentru ca asa a auzit reprezentantul.
PV semnat de presedinte este singurul verificat, atat de acesta cat si de toti membri. Si filmat cu tableta. Asa ca odata completat

Uneori se numara si de 5 ori Asta nu e neaparat un lucru bun. Greselile se inmultesc (oboseala, nervozitate, graba).
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

cristi5

Nu am prieteni, am pe sora-mea. Am scris si eu de oboseala.

Dar tot nu mi se pare OK sa trebuiasca un BEJ sa corecteze 500 PV!

Chiar discutam cu @frunzaverde ca in Suedia numaratoarea din sectie e mai mult informativa, probabil tocmai din motive de oboseala (cred ca in noapte alegerilor se numara numai partidul, sa se stie un rezultat orientativ, nu se numara candidatii bifati pe liste). Apoi se sigileaza voturile si se mai numara de 2 ori, cu public. Luni si miercuri...

dr4qul4

PV se compelteaza pt ca nu da cheia de verificare. Adica nr de buletine de vot primite = prezenta la vot (voturi valide+voturi anulate)+buletine anulate+buletine ramase
Daca 1 singur pleaca acasa cu buletinul in buzunar...nu-ti da cheia de verificare.
In Bucuresti avem 1275 de sectii. Si au fost 4 PV la fiecare sectie. Asadar, sub 10%.

Eu nu am inteles circul facut de "singurul copil alb". Ce reclama mai exact? Cum putea fi cineva la primarie cu buletinele de vot a doua zi, cand buletinele au fost predate in noaptea alegerilor la BEM?
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

Harry

Am sa vorbesc strict despre cum am experimentat eu "viata" in sectia de vot, in Constanta, fara a intra in zona comentariilor politice.

In tineretea mea, din curiozitate, am cerut sa fiu trimis in sectia de vot ca sa vad si eu ce inseamna asta.  Am fost la lcoale, prezidentiale, europarlamentare si parlamentare.

Nici macar o singura data nu au fost probleme. Ce-i drept am nimerit oameni f ok din toate partidele. Bine fiind si repartizati toti in cartierul de care apartineam , eram vecini, ne stiam, ne intelegam ok.

Sambata seara ne adunam toti ne numaram ca sa fie nr ok sa poata fi constituit biroul. In prezenta jandarmilor si a politiei de frontiera (la noi mereu au nimerit doar jandarmi si politie de frontiera, parca o data a fost si un baiat de la ISU) desfaceam un nr de buletine de vot si le asezam in dulap pe caprarii. Gen set: buletine+foile cu strazile + foaia unde scria mare ce adrese voteaza la cine. In dulap se puneau si stampilele, tusierele etc. Se sigila dulapul, se sigilau geamurile, se facea procesul verbal cu jandarmeria, se sigila usa si toata lumea mergea acasa.

Dimineata, ca seara sa mearga totul repede, de comun acord completam toti in PV adresa sectiei, nr sectiei, numele si semnaturile noastre.

S-a intamplat o data ca numarul buletinelor de vot trimise sa fie mai mic decat nr care trebuia sa vina. De fel se trimit mai multe buletine decat numarul de votanti pentru cazuri precum oturi pe lista suplimentara, buletine deteriorate sau alte chestii din astea marunte. In fine, cum am zis s-a nimerit ca nr sa fie mai mic. Am facut de comun acord proces verbal de constatare si asta a fost tot.

Ce s-au mai intampalt chestii minore: s-au dat din greseala 2 buletine ca se lipisera intre ele , mereu oamenii au venit si ne-au zis domne ne-ati dat 2. Intr-o alta data doua buletine au venit din "fabrica" capsate intre ele. Au fost anulate si gata.

Seara dupa ce se inchid urnele se inchide usa sectiei si ne grupam in 2. Jumate rasturnau tot din urna pe jos si luau de jos buletinul vedeau daca e nul, anulat, sau carui partid apartinea, spuneau tare ce fel de buletin e si il pasau catre cealalta jumatate care il puneau pe caprarii. Dupa aia se luau la verificat sa fie totul ok si incepea numaratoarea. Niciodata nu am stat mai mult de 40 de minute dupa ce s-au inchis urnele. Niciodata nu au fost probleme. A doua zi seara toti ne vedeam la cafea si barfa :)))

Harry

App de buletinele de vot: predarea se face de catre presedinte, insotit de un membru si de un JANDARM . Ele se pun in saci in sectie de fata cu toata lumea, nu poti pleca cu ele in buzunar...

Cristi N

La ultimul referendum am fost reprezentant intr-o sectie de votare din Sectorul 2. La acel moment am primit un ghid si un scurt instructaj, cel mai important punct a fost ca doar presedintele trebuie sa numere voturile, iar noi, restul reprezentantilor urmarim toata treaba cu atentie. La final fiecare din noi am primit cate un exemplar de proces verbal. In cazul meu am incarcat chiar atunci pe moment in aplicatie numerele si stiu ca la foarte scurt timp am putut verifica pe site-ul BEC daca cele doua statistici corespund.
La alegerile de acum am inteles ca a fost mult mai greu de verificat ce numere s-au incarcat in sistem.

Floria89

Referitor la colegul care a spus ca e o problema la tuș. Da, nu tine la 4 buletine de vot, dar dacă se vede foarte puțin din stampila se poate valida fără probleme. Asa a fost în secția noastă de votare.
Alta problema a fost la hârtie, se imprima pe ambele pagini și era dificil sa identifici votul acordat.

ghrt

Verificarea e şi acum la fel de simplă. Şi s-a făcut deja, dar scandalul suplimentar intră la publicitate. Problema e că la Sectorul 1 nu se predaseră sacii nici după aproape 2 zile, din cauza dezorganizării totale a procesului de primire de baloţilor de la preşedinţi.

Poate că cei de la Sectorul 1 chiar vroiau să măsluiască suficient de multe PV pe principiul că nu le verifică nimeni, greu de zis, ei vor nega, nu i-a prins nimeni cu vreun PV completat în fals sau, mai rău, introdus în sistemul AEP. Asta înseamnă să fii chiar prost, e genul de furt care se poate dovedi uşor, dar de când challengerul are delegaţi în toate secţiile spaţiul de manevră a scăzut mult, foarte mult.

Ce a mers greu la alegerile astea: nu sunt proceduri simple şi clare pentru situaţii des întâlnite: un alegător introduce în urmă mai multe sau mai puţine buletine decât trebuie. Treaba asta poate varia: bagă 2-3-4 de acelaşi fel, bagă o parte şi restul în buzunar, bagă 5 în loc de 4 etc. Procedura spune că suni la BES şi faci proces-verbal, dar nu zice şi cum completezi PVurile în situaţia asta. Deoarece nu mai ies cheile de control... vor fi mai multe voturi decât votanţi, de exemplu, ceea ce contrazice condiţia c<=b-d, adică voturi <= alegători prezenţi la urne minus voturi nule. Genial, nu? Atenţie, la AEP lucrează "experţi" :)))) Problema e că n-ai pe cine să pui în loc, e plin de dorei în ţara asta, aşa că de obicei oamenii se descurcă cum pot, important e să dea cheia aia de verificare.
Aici venind pe fondul problemei din 2016, dna C. nu a acceptat să ridice din umeri şi a atras atenţia, iar principalul interesat să lămurească lucrurile, cel acuzat, nu o putea face rapid deoarece partidul lui centralizează voturile prin SMSuri, iar cei cu adevărat responsabili, BEC şi AEP, au tăcut. Ce să spună? Că 5 secţii şi vreo 2 preşedinţi de secţie sunt de negăsit e prea penibil, prea incompetent. Au preferat să tacă deoarece ştiu şi ei că nu te poţi baza pe nimic.
Cont (aproape) inactiv.

dr4qul4

La Sectorul 1 nu au predat buletine decat dupa 2 zile? Sincer mi se pare imposibil. Din sectie pleci, cu jandarm direct la BEM. Daca ai probleme cu cheia de verificare stai si astepti (chiar si 5-6 ore). DAR astepti in BEM. Nu la o bere sau mai stiu eu unde.
Poate voturile nu au fost centralizate la BEM dupa 2 zile, dar de ajuns, au ajuns direct dupa inchiderea sectiei de votare si numararea lor.
Tusul si hartia au accentuat problemele. Unii membri sunt mai scandalagii din fire. Sau extrem de suspiciosi. Vad 1 stampila si o urma, o trec la anulat. Altul o trece la valide. De obicei in functie de partid si vot. De aici scandaluri, diferente la numarat si refuzuri de a semna pv-ul.
Presedintele numara voturile doar daca vrea. Si in ghidul din 2016 scria ca "reprezentantii pot participa la numaratoare". Stiu pe cineva care a fost presedinte la vreo 5 randuri de alegeri (si e tanar) si el mereu doar supravegheaza si intervine cand ii vede ca se incurca.

Cel mai rau e sa prinzi presedinte pe cineva in varsta (care vrea sa faca el totul si dupa 20 de ore nu-i iese nimic), sau pe cineva aflat prima data in aceasta postura (si nu stie la ce sa fie atent).

Harry

Mereu cand am gasit situatie gen hartia patata de tus - si ma refer la dara de tus sau amprenta, nu urma de stampila si in acelasi timp era si stampila clar pe candidat , indiferent de candidat il treceam ca vot bun.

cristi5

Quote from: dr4qul4 on September 29, 2020, 10:53:32 PM
PV se compelteaza pt ca nu da cheia de verificare. Adica nr de buletine de vot primite = prezenta la vot (voturi valide+voturi anulate)+buletine anulate+buletine ramase
Daca 1 singur pleaca acasa cu buletinul in buzunar...nu-ti da cheia de verificare.

E foarte slab mecanismul asta de verificare.  Chiar nu stiu de ce lumea se simte in siguranta cu el :) Poate fi atacat in multe feluri. Cum zice cel de la Expert Forum in postarea mea de mai sus:  la completarea PV inversezi cifra unui partid/candidat cu al altuia si cheia iese bine mersi.

Situatia e complicata de faptul ca exista un PV pe hartie si unul electronic, si mai exista si acel cod QR pe care unii au avut ideea nefericita sa-l decupeze :)

Cu cat exista mai multe redundante (cum e asta hartie-digital) cu atat pot aparea mai multe ciudatenii. Normal ca la orice astfel de ciudatenie, cei care sunt in opozitie fac scandal, pentru a pune in defensiva pe mai marii locului. Desi cred ca toti inteleg ca nu e mare problema, cum descrie Dragos Vana:

Ceea ce cred eu ca s-a intamplat cu PV-urile este mult mai simplu decat ceea ce se vehiculeaza. Si tineti minte ca de obicei explicatia cea mai simpla este cea corecta (Occam's razor).

Cand scanezi codurile QR apar PS#1#4 (cu mici variatii, PG, P, etc.) pe procesele verbale si H#1#2 pe cele de modificare ceea ce corespunde cu numarul de pagini. De exemplu pagina 3/4 din PV ar avea QR-Code PS#3#4. Pagina 2/2 din decizia de modificare ar avea H#2#2.

Eu presupun ca ei pur si simplu au gresit PV-ul la prima completare si, de lene - ca suntem romani, ca sa nu mai faca o decizie de modificare si necunoscand de fapt ce e cu QR-Codurile de pe ele, pur si simplu au decupat QR-code-urile de pe prima varianta completata (gresita) si le-au pus pe a doua (corecta) si le-au uploadat asa. La unul din PV-uri e doar pagina 4, unde sunt doar numele si semnaturile, semn ca probabil au gresit-o doar pe aia.

Stiu ca pare suspect, si ca au fost tampiti sa faca asta, dar oricum nu au are nicio relevanta pentru ca sunt doar un fel de numerotare digitala a paginii fara un identificator personal al sectiei sau etc. Puteau la fel de bine sa deseneze o floricica acolo.

ghrt

Codurile QR au fost tipărite pe hârtie de ziar şi nu erau citite corect de tabletă. Oamenii le-au îngroşat cu pix / creion sau au printat pe hârtie mai de calitate şi le-au decupat şi lipit.

BES1 i-a trimis acasă pe cei cu bon de la 61 în sus.
Cont (aproape) inactiv.

dr4qul4

Pai si voturile ? Le-au oprit la BES, le-a luat politia, sau i-au trimis acasa cu tot cu voturi?  :o

mircea

Am fost operator acum la alegeri, deci știu un pic mai mult decât din auzite. SIMPV-ul e foarte bun ca metodă de verificare, dar nu-l poți folosi la numărat voturile ca metodă infailibilă. Nici nu a fost gândit pentru așa ceva. Verificarea prin SIMPV e simplă. După numărătoarea buletinelor, la care participă toți membrii secției de votare, rezultă niște cifre, pe care Președintele secției de vot ( să-i spunem Moflea) le citește, în auzul tuturor, pentru operatorul de la tabletă. Dacă Moflea zice greșit un număr sau inversează cifre pentru candidatul/partidul X, reprezentantul acelui partid care e nedreptățit sau al altuia aude și poate să-l corecteze. Nu e rocket science pe șustache. Dacă cifrele dictate de Moflea se închid pe chei, se apucă și-și fac PV-urile pentru a fi fotografiate. Dacă nu, se mai numără o dată buletinele de vot. Sau de două ori. Sau de câte ori e nevoie pentru a se-nchide cifrele. Și astea se fac în timp ce totul e filmat și înregistrat audio de către tabletă. După ce au făcut procesele verbale pe care le semnează toată lumea. Deci, dacă Moflea are alte cifre "oficiale" și-i înțeles cu operatorul să bage cifre inversate pe un cod al lor păsăresc se poate vedea pe hârtie de către partea lezată la pasul ăsta. Apoi se fotografiază și se închide procesul electoral în SIMPV. Programul trimite automat datele în sistem, adică ce-o băgat la dictare operatorul plus poza PV-ului. Iar când se merge la predat buletinele de vot, PV-ul fizic mai este luat o dată la verificat cu datele raportate de SIMPV plus poza. Deci expertul de la expert forum bate câmpii cu grația unei balerine cu inversatul cifrelor.
Orice manevră ulterioară ( ca asta la S1) poate fi descoperită ușor pentru că ai filmarea pe tabletă.

rizzuh

@dr4qul4, poza cu PV-ul se face la inchiderea sectiei cu tableta din dotare, se urca din soft-ul de pe tableta la AEP un PDF cu PV-ul. La sectiile care nu aveau nimic pe site-ul AEP nu s-au pozat nici PV-urile in sectie la inchidere.

@mircea, nu se verifica bine nici cand se predau la BES. La sectia 127 din S1 inca este pe site-ul AEP gresit tabelul din SIMPV la CGMB, cu voturile puse la alt partid, desi in PV este corect. La 759 din S4 a fost o varza totala, erau amestecate total voturile la CGMB intre PV si SIMPV, au introdus rezultatele PG la CGMB, nu stiu cum au reusit pt. ca este diferit nr. de canditati la PG decat partide la CGMB. Aici au corectat.