Infrastructura electorala in Romania: discutii tehnice

Started by cristi5, May 27, 2019, 12:29:44 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

cristi5

#165
M-as mira totusi sa respinga parlamentul. Nu cred ca exista majoritate pt respingere.

CCR (adica avocatul poporului) e ultima sansa a celor care vor sa lege electoratul de glie.

Accesul la vot va fi excelent si pt migrantii interni (sunt estimati la milioane cei care nu si-au facut mutatia de domiciliu,  legislatia in domeniu fiind stalinista). dar chestia aia cu reprezentarea e ciudata. Daca e sezon turistic parlamentarii din Prahova si/sau Constanta vor fi foarte reprezentativi. De aia din diaspora ce sa mai vorbim.

Si daca votezi la tine in judet esti practic pesepsit (84 a). Nu ai flexibilitatea pe care o au migrantii :) (84 b). Daca vrei flexibilitate dai o fuga in judetul vecin... Sau pana-n diaspora

RADU_NEAGOE

#166
Nu e neaparat despre infrastructura electorala in Romania ci mai degraba in USA dar din moment ce au mai fost discutii aici despre sisteme de vot 


https://www.cnet.com/features/this-could-be-microsofts-most-important-product-in-2020-if-it-works/

ceva si in limba Romana
https://playtech.ro/2020/microsoft-aparat-vot-electronic/

cristi5

Istoric al "votului oriunde", cica era posibil sa votezi oriunde la parlamentare pana in 2007


https://m.hotnews.ro/stire/23672277

Harry

Da, dar atunci erau liste de candidati nu era uninominal ca acum

frunzaverde

Ne-am intors la liste de candidati. Sistemul dubios uninominal (reprezentare proportionala in circumscriptii individuale) a fost abandonat inca de la alegerile trecute.
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

Harry

^^Era un sistem absolut cretin. Pierdeau candidati cu 49% in fata unora cu 2% prin sistemul de redistribuire.

cristi5

Da, pentru ca au facut uninominal proportional, cred ca asa ceva numai la noi a existat.

cris_ct

Un film documentar HBO despre votul electronic in SUA si problemele sale:  https://hbogo.ro/filme/razboiul-cibernetic
"Personajul" principal : https://en.m.wikipedia.org/wiki/Harri_Hursti
Foarte interesant continutul, descrie problemele si vulnerabilitățile găsite. Posibilitatea masinilor de vot de fi hack-uite, vechi de 16 ani, rulează Win XP (STS, you are not alone )
Probleme asupra cărora si @frunzăverde a avertizat acu' ceva vreme aici. Și  concluzia: votul pe hârtie e cel mai sigur. Încă.

Cristi N

Stirea e doar partial legata de infrastructura electorala si mai mult de evidenta polulatiei.

Românii vor putea folosi buletinul electronic cu cip. Legea a trecut de Parlament. Care vor fi funcțiile acestuia

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, decizional, proiectul de lege prin care vor putea fi eliberate cărți de identitate electronice cu cip. Pentru prima dată, va putea fi emis buletin și copiilor sub 14 ani. Cartea electronică de identitate va ține locul cardului de sănătate iar aceasta va putea fi folosită și la autentificarea în sistemele informatice ale instituțiilor statului și nu numai. Actul normativ include posibilitatea eliberării actului de identitate simplu, fără cip.

Legea prevede modificarea mai multor acte normative referitoare la evidenţa persoanelor şi actele de identitate ale cetăţenilor români, în sensul asigurării condiţiilor necesare pentru ca titularul unui document electronic să se autentifice on-line, pentru a beneficia de diverse servicii electronice - bancare, fiscale, sociale, financiare, educaţie etc, potrivit Agerpres.

De asemenea, se instituie o excepţie de la regula eliberării actului de identitate începând cu vârsta de 14 ani. Astfel, opţional, numai la solicitarea părinţilor/reprezentanţilor legali se poate elibera o carte de identitate simplă sau o carte electronică de identitate, indiferent de vârsta copilului.

Proiectul mai prevede modificarea conceptului anterior privind conţinutul de date al cărţii electronice de identitate, prin eliminarea din cip a informaţiilor referitoare la calitatea de asigurat în sistemul public al asigurărilor sociale de sănătate, astfel încât în viitorul document electronic de identitate să fie înscrise numai datele de identificare ale titularului, certificatul emis de MAI, înscris într-un singur cip, va asigura "funcţionalitatea" de card de sănătate.

Actul normativ prevede şi posibilitatea de a opta pentru eliberarea unei cărţi electronice de identitate sau a unei cărţi de identitate simple, care nu va conţine niciun CIP.

Cartea de identitate simplă şi cartea electronică de identitate va avea următoarele termene de valabilitate:

a) 2 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 şi 14 ani;
b) 4 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani;
c) 10 ani după împlinirea vârstei de 18 ani;
d) nelimitată, după împlinirea vârstei de 60 de ani, pentru cartea de identitate simplă.

Cartea electronică de identitate permite titularului autentificarea în sisteme informatice ale Ministerului Afacerilor Interne şi în sisteme informatice ale altor instituţii publice sau private, precum şi utilizarea semnăturii electronice, în condiţiile legii.

De asemenea, cartea de identitate simplă conţine date în format tipărit şi în format inscripţionat prin tehnici speciale, precum şi elemente de particularizare şi de siguranţă.

După personalizarea şi transmiterea cărţii electronice de identitate şi a cărţii de identitate simple la autoritatea competentă să le elibereze, toate datele stocate în bazele de date de producţie se şterg imediat prin procedură automată şi ireversibilă.

De asemenea, conform celor adoptate, cetăţenii români cu domiciliul în România aflaţi temporar în străinătate pot depune cerere pentru eliberarea actului de identitate: la misiunea diplomatică sau oficiul consular al României din străinătate, în cazul în care, din motive obiective, nu se pot deplasa la serviciul public comunitar de de evidenţă a persoanelor de la locul de domiciliu sau reşedinţă, cu excepţia cererii pentru eliberarea unei cărţi de identitate provizorii, precum şi la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor, prin împuternicit, pe bază de procură specială autentificată la misiunea diplomatică sau oficiul consular al României din ţara respectivă.

Proiectul a fost elaborat în 2017 de Guvernul condus de Mihai Tudose.

Camera Deputaţilor este for decizional, iar actul normativ va merge la președintele Klaus Iohannis, pentru promulgare.

Un regulament al Uniunii Europene obligă autoritățile să schimbe cartea de identitate până în 2 august 2021.



dr4qul4

Am observat o problema azi la vot: tusul de pe stampila nu prea ajungea pentru 4 voturi. Adica ultimul vot se vedea foarte prost.
La fel a fost peste tot? Sau a fost o problema la sectia respectiva?
Daca problema e generala, ne putem astepta la multe voturi anulate.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

stangabriel

La mine nu, insa ma gandesc ca ar conta si daca sunt spalate pe stanta. Dupa utilizare am lasat stampila direct la dezinfectare. Daca au pus detergent sau solvent mult, posibil sa dilueze si cerneala.

RADU_NEAGOE

aceeasi problema si la pitesti (tus insuficient pe stampila) dar la ora la care am votat eu (16:00)  situatia era deja rezolvata (cel putin la sectia mea): in fiecare cabina de vot era o tusiera   :D

cristi5

#179
Totusi mi se pare ciudat ca nu mai stiu oamenii sa completeze procesul verbal. In 500 de sectii intr-un singur judet au PV gresit

https://ziare.com/alegeri/alegeri-locale-2020/greseli-in-procesele-verbale-pentru-consiliul-judetean-la-brasov-1634553

Poate din cauza schimbarilor la mecanismul de raportate

https://expertforum.ro/10-intrebari-autoritati/

Si scel sistem electronic de prevenit votul ilegal (SIMPV) a dus la aparitia a noi metode. Schimbul de la un partid la altul (inversare) pare a fi metoda preferata. Asta pastreaza "cheile" (sumele)

https://www.hotnews.ro/stiri-politic-24317818-cum-fura-trecut-cum-fura-acum-alegeri-expert-cred-inversarea-voturilor-este-metoda-cea-mai-indemana.htm

In acest sistem se vad PVurile de mana si cele electronice

https://prezenta.roaep.ro/locale27092020/romania-pv-part

Cred ca la orice digitalizare "de mana" apar probleme din astea. Plus ca copierea hartie-digital se face tarziu in noapte. Sau noaptea ca hotii daca e cazul.

Banuiesc ca pe tableta aia nu pot semna electronic reprezentantii partidelor, ar fi prea complicat.