Infrastructura electorala in Romania: discutii tehnice

Started by cristi5, May 27, 2019, 12:29:44 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

dr4qul4

Cine hotaraste daca sunt beneficii sau nu?
Asta e cea mai mare prostie. Iar ajungem sa respectam regulile doar daca ne convin?  :puke:
Asta vara s-a votat ca sa nu se mai dea OUG pentru justitie... Oare cetatenii care stiau ca exista si chichita "asumarea raspunderii"? Daca PSD-ul se intoarce la anul la guvernare, are voie sa modifice legile justitiei prin asumarea raspunderii?
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

cristi5

La ce te referi, la doua tururi? CCR hotaraste, ca sigur va fi atacat.

dr4qul4

Ma refer la modificarea legislatiei electorale cu mai putin 1 an inainte de alegeri.
Quote2. Regulatory levels and stability of electoral law
a. Apart from rules on technical matters and detail – which may be included in regulations of the
executive –, rules of electoral law must have at least the rank of a statute.
b. The fundamental elements of electoral law, in particular the electoral system proper, membership
of electoral commissions and the drawing of constituency boundaries, should not be open to
amendment less than one year before an election
, or should be written in the constitution or at a
level higher than ordinary law.
Un expert adevarat nu ar trebui sa-si exprime parerile personale. Asta se face aici pe forum. Recomadarea Comisiei e cat se poate de clara.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

ghrt

Creşterea gradului de reprezentare prin sistemul în 2 tururi este în principiu un beneficiu. Dacă transpui în coordonate concrete, între Firea şi Rareş de exemplu, nu ajută, dar nu este nici mai rău. Recomandarea Comisiei este o recomandare cu motivaţiile ei, experţii sunt cei care cunosc aceste motivaţii şi pot argumenta dacă au sens sau constituie a fi mai catolic decât Papa, ca să zic aşa.

Eu nu sunt expert, şi cred că nu ar trebui modificat cu mai puţin de un an înainte indiferent de argument, motivat de necesitatea stabilităţii. În speţă i-ar forţa pe cei implicaţi în alegerile din Bucureşti să negocieze o platformă unitară, ceea ce ar fi excelent pentru toată lumea. Nici nu ştiu dacă bâjbâielile astea sunt tactică să tragă de timp ale PNL-ului, unde au loc lupte interne, sau presiuni disperate ale societăţii civile care vede sondajele şi că iese tot Firea.

^^ Desigur că PSD va modifica prin asumarea răspunderii, prin OUG, prin comisii, prin CCR (cel mai bine - nu atrage penalizări electorale), prin tot ce va putea - asta e politica, să acaparezi şi să exerciţi puterea. Vezi în Ungaria. Cât despre eficacitatea întrebării, adresează-i o întrebare retorică dlui Iohannis, deoarece el a decis. Că poporul votează una şi se întâmplă alta e specific ţărilor cu o democraţie (doar) electorală. Că pui o întrebare proastă vizând de fapt alte scopuri, a făcut-o şi Cameron şi a aruncat UK-ul într-o încurcătură teribilă, avem companie bună.
Cont (aproape) inactiv.

Cristi N

OUG pentru modificarea legii alegerilor parlamentare: Românii vor putea vota, pe liste suplimentare, la orice secție din țară sau străinătate. Diaspora va avea la dispoziție trei zile pentru a merge la urne, iar numărul parlamentarilor aleși de românii din străinătate va fi dublat.

UPDATE: Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat în debutul ședinței de guvern modificările anunțate de G4Media.ro la legea alegerilor parlamentare.

Știrea inițială:

Guvernul intenționează să modifice prin ordonanță de urgență legea alegerilor parlamentare, astfel încât românii să poată vota, pe liste suplimentare, la orice secție din țară sau străinătate, indiferent de unde au domiciliul, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale.

De asemenea, va fi introdusă prevederea de la prezidențiale care va permite ca votul din diaspora să se desfășoare vreme de trei zile. Tot prin acest OUG va fi dublat numărul parlamentarilor care vor reprezenta diaspora, de la 6, câți sunt în prezent, la 12. Vor fi 8 deputați și 4 senatori.

Ordonanța vizează și reglementări în caz de alegeri anticipate. Una dintre ele prevede reducerea la jumătate termenului de aducere la cunoștință a datei alegerilor, care în prezent este de trei luni:

Art. 6 (2): Aducerea la cunoștință publică a datei alegerilor se face cu cel puțin 90 de zile înainte de ziua votării, prin publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, a hotărârii Guvernului privind data alegerilor.
Premierul Ludovic Orban a anunțat și oficial marți modificările referitoare la alegerile anticipate.

"A rezultat necesitatea reglementării situației în care se ajunge la anticipate. În legislația actuală nu sunt prevederi concrete referitoare la anticipate. E necesară o updatare datorită termenului de 90 de zile care e prevăzut expres în Constituție. Paza bună trece primejdia rea. Noi trebuie să fim pregătiți situația care poate apărea. Eu nu mă aștept ca PSD să obțină voturile necesare la moțiunea de cenzură, dar este bine să fim pregătiți", a spus Orban.

Ordonanța de urgență de modificare a legii alegerilor parlamentare se află pe ordinea de zi suplimentară a ședinței de guvern de astăzi.

Potrivit estimărilor liberalilor, modificările aduse de OUG vor aduce la urne un plus de peste un milion și jumătate de votanți. Ei se bazează pe statisticile de la precedentele scrutine:

Prezidențiale 2019 al doilea tur – 2 milioane de votanți pe listele suplimentare
Prezidențiale 2019 primul tur – 1,7 milioane de votanți pe listele suplimentare
Europarlamentare 2019 – 1,5 milioane de votanți pe liste suplimentare
Surse guvernamentale au explicat pentru G4Media.ro că votul la parlamentare pe liste suplimentare nu va încuraja turismul electoral datorită sistemului electronic de înregistrare a celor care se prezintă la urne.

În ceea ce privește faptul că parlamentarii sunt aleși în circumscripții județene, sursele citate arată că votul pentru Senat și Camera Deputaților este unul proporțional, iar a doua etapă de distribuire a mandatelor este, oricum, la nivel național.

Potrivit legii în vigoare, la alegerile parlamentare românii pot vota doar la secția de care aparțin sau în județul în care își au domiciliul, iar dacă sunt în alt județ în ziua scrutinului nu își pot exprima opțiunile electorale:

84 (1): Alegătorii votează numai la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea unde își au domiciliul ori reședința, conform prezentei legi. În cazul în care, în ziua votării, alegătorii se află în altă unitate administrativ-teritorială din cadrul aceleiași circumscripții electorale, aceștia pot vota la orice secție de votare din cadrul circumscripției electorale unde își au domiciliul sau reședința.

Harry

In contextul actual cu colegii uninominale mi se pare aiurea sa se poata vota oriunde. Daca era pe liste sa zicem ca ar fi fost ok.

Cristi N

Probabil au mers pe ideea ca se compenseaza cumva intre ele colegiile. Pe de alta parte inteleg ca OUG-ul nu a fost publicat in MOf si guvernul a cazut deja.

Harry

Posibil ca aia sa fi fost ideea dar tot aiurea o consider. Adica sa zicem ca sunt in perioada aia la Brasov in excursie. Cum sa votez eu in numele brasovenilor...e absurd.

dr4qul4

Sper sa nu le vina ideea sa faca la fel si pentru locale.
Oricum vor fi atacate la CC de catre avocatul poporului si va iesi un haos si mai mare.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

ghrt

Nu cred că au cum să intre în vigoare, nu s-au publicat la timp. Vedeti eMonitor.
Cont (aproape) inactiv.

cristi5

Deci pana la urma nu s-a dat oug-ul sau? Ramane cum am stabilit, adica migrantii exclusi de la vot?

dr4qul4

nu cred ca stie cineva in acest moment daca sunt valabile acele oug sau nu. Pb se va ajunge la CCR.
Oricum, nu e normal sa se dea OUG pe legi electorale. Si cu mai putin de 1 an inainte de alegeri.
Cand erau in opozitie sustineau ca OUG-urile ar trebui interzise prin Constitutie. Au ajuns sa bata recordul mondial. Ar trebui sa existe un echilibru in toate. Daca modificam legile elementare la fiecare 4 ani (sau mai des), vom avea aceeasi mocirla.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

ghrt

în principiu sunt de acord cu menţiunea că nu au bătut recordul. pesedeaua a dat OUGuri care modificau fiecare multe acte normative din multe domeniu, ăştia au dat câte un OUG per domeniu, de asta par multe. în loc de 25 puteau să dea unul singur per şedinţă de Guvern dacă ar fi procedat ca înaintaşii.
Cont (aproape) inactiv.

cristi5

#163
OUG a fost publicat. Daca bine inteleg, cine nu voteaza in judetul de origine (sau voteaza in diaspora), poate vota la orice sectie. Probabil ca voteaza pt parlamentarii din judetul unde se afla (sau diaspora). Adica esti din cu domiciliu in strainatate dar votezi pt parlamentari de Buzau sau esti din Buzau dar votezi pentru parlamentari de Brasov. Sunt curios cum va trece asa ceva de CCR. Sau chiar de parlament.

https://www.g4media.ro/ordonanta-de-urgenta-privind-anticipatele-a-fost-publicata-romanii-vor-putea-vota-la-orice-sectie-din-tara-sau-strainatate-numarul-parlamentarilor-de-diaspora-a-fost-dublat-alegatorii-din-afara-gra.html

Quote

BREAKING Ordonanța de urgență privind anticipatele a fost publicată: Românii vor putea vota la orice secție din țară sau străinătate, numărul parlamentarilor de diaspora a fost dublat, alegătorii din afara granițelor au la dispoziție trei zile să meargă la urne

Ordonanța de urgență adoptată de Guvernul Orban în ultima ședință de dinaintea demiterii a fost publicată vineri pe site-ul Senatului, actul normativ prevăzând că cetățenii vor putea vota la alegerile parlamentare la orice secție din țară sau străinătate, iar românii din afara granițelor vor avea la dispoziție trei zile pentru a merge la urne. De asemenea, numărul parlamentarilor de diaspora a fost majorat de la 6 la 12.



G4Media.ro a anunțat în exclusivitate, citând surse guvernamentale, principalele prevederi ale ordonanței, încă în ziua adoptării sale în ședința de guvern.

Pentru a intra în vigoare, o ordonanță de urgență trebuie să îneplinească două condiții: să fie înregistrată la Parlament și să fie publicată în Monitorul oficial. Surse guvernamentale au explicat pentru G4Media.ro că actul normativ urmează să fie publicat în cursul zilei de azi.

Principalele prevederi:

Dublarea numărului parlamentarilor de diaspora:
La articolul 5, alineatui (7) se modifica și va avea următorul cuprins: ,,(7) In cazul alegerilor parlamentare anticipate, numarul de mandate pentru Senat, respectiv pentru Camera Deputaților, pentru fiecare circumscriplie in parte, este cel prevazut in anexa nr. 1."

Trei zile pentru românii din diaspora pentru a merge le urne:
La articolul 6, alineatui (1) se modifica și va avea urmatorul cuprins: ,,(1) Votarea in lara se desfasoara intr-o singura zi, care poate fi numai duminica. In strainatate, votarea se desfa§oara și pe parcursul zilelor de vineri și sambata imediat anterioare datei votarii."
La articolul 6, dupa alineatui (1) se introduce un nou alineat, alin. (1^) cu urmatorul cuprins: ,,(1*) In strainatate, in ziua de vineri, votarea incepe la ora locala 12,00 și se incheie la ora locala 21,00, iar in ziua de sambata, votarea se deschide la ora locala 7,00 și se incheie la ora locala 21,00."
Reducerea termenelor pentru ca anticipatele să poată avea loc mai devreme:
6^ – (1) Alegerile parlamentare anticipate se desfasoara in cadrul perioadei de 3 luni de la data dizolvării Parlamentului, prevazuta de art. 63 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.
(2) In cel mult 5 zile de la data dizolvarii Parlamentului, Guvemul stabile§te, prin hotarare, la propunerea Autoritalii Electorale Permanente, data votarii, calendarul operaliunilor electorale, cheltuielile si masurile tehnico-organizatorice necesare bunei organizari si desfasurari a alegerilor parlamentare anticipate.
(3) In cel mult 5 zile de la data dizolvarii Parlamentului, Guvemul aloca, prin hotarare, fondurile necesare bunei organizari si desfasurari a alegerilor parlamentare anticipate din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvemului.
(4) In cazul alegerilor parlamentare anticipate, data desfasurarii acestora se stabileste cu cel putin 50 de zile inaintea votarii. In acest caz, termenele prevazute de prezenta lege, cu exceptia celor de 24 de ore §i a celor care se refera expres la alegerile I parlamentare anticipate, se reduc la jumatate. Daca din operatiunea de reducere la jumatate a termenelor rezulta fractiuni de zile egale sau mai mari de 12 ore, rotunjirile se fac in plus; fractiunile mai mici de 12 ore nu se iau in calcul.
(5) In cazul alegerilor parlamentare anticipate, campania electorala incepe in ziua urmatoare celei in care se constata ramanerea defmitiva a candidaturilor si se incheie cu 24 de ore inainte de momentul inceperii votarii."
Românii pot vota la orice secție din țară sau străinătate:
84. – (1) Alegatorul voteaza la una dintre urmatoarele sectii de votare:
a) in cazul in care se afla in unitatea administrativ-teritoriala sau sectorul municipiului Bucuresti unde isi are domiciliul sau resedinta, poate vota numai la sectia de votare la care este arondat conform domiciliului sau resedintei, dupa caz;
b) in cazul in care se afla in alta unitate administrativ-teritoriala sau subdiviziune administrativ-teritoriala decat cea unde i§i are domiciliul, poate vota la orice sectie de votare;
c) in cazul in care se afla in strainatate, poate vota la orice sectie de votare organizata in strainatate;
d) in cazul in care are domiciliul in strainatate, iar in ziua votarii se afla in tara, poate vota la orice sectie de votare organizata in tara;
(3) Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal semnaleaza daca:
a) persoana care s-a prezentat la vot nu a implinit varsta de 18 ani pana in ziua votarii inclusiv;
b) persoanei care s-a prezentat la vot i s-a interzis exercitarea dreptului de vot;
c).alegatorul care s-a prezentat la vot este arondat la sectia de votare respect!va;
d) alegatorul care s-a prezentat la vot este arondat la alta sectie de votare;
e) alegatorul care s-a prezentat la vot este omis din listele electorate permanente;
f) alegatorul care s-a prezentat la vot figureaza ca si-a mai exercitat dreptul de vot la acelasi scrutin;
g) alegatorul care s-a prezentat la vot figureaza ca a votat prin corespondenta, votul prin corespondenta transmis de acesta fiind receptionat de biroul electoral competent.

Tags: alegeri anticipate 2020, guvernul orban, monitorul oficial, ordonanta de urgenta anticipate, Parlament, Senat

dr4qul4

vedem ce iese. S-ar putea sa fie respinsa de parlament/CCR exact inainte de alegerile anticipate, ca sa fie haosul si mai mare.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist