Libera circulatie a romanilor in Europa si in lume

Started by Ionut, September 16, 2011, 06:28:31 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

carutasul

cam așa e și la lucrarea de diplomă (sau de doctorat sau de ce vrei tu). Și chiar și la recepția autostrăzilor. Ăsta e mecanismul formal prin care o lucrare se acceptă sau nu. Însă totdeauna (chiar dacă nu prea se întâmplă, pentru că se iau corecțiile înainte de asta) există varianta ca raportul să fie negativ și procedura să se blocheze. Aici lucrul care pare în continuare nedrept e că toți s-au comportat ca și cum totul ar fi fost în ordine și la absolvire... bang. Nu e ca și cum nu ne-am ști păcatele, problema e că lucrurile astea se tranșează din timp iar în cazul de față nu a fost așa. Oricât am da noi vina pe ambasador (că ministrul austriac de interne nu avea mobilul lui Bode probabil) aici a fost o lucrătură urîtă din partea austriecilor. Ei s-au bazat probabil pe faptul că o să se opună olandezii iar ei o să fie și cu slănina în pod și cu sufletul în rai. Ceea ce mi se pare necinstit. În fine, normal că trebuie să ne facem și noi partea noastră, e evident că discuția nu e despre Schengen pentru că, pe scurt, austriecii, și nu numai ei, nu mai vor Schengen...

shift2rail

#361
Let's get serious, AT nu e in pozitia de a deraia spatiul Schengen:  nici macar nu era membra EU cand s-a semnat acordul Schengen in '85, esential intre membrii pietei comune a celor 6 fondatori (mai putin Italia , cred, din moptive tehnice).

Cei care canta prohodul EU/Schengen/Euro- lumea anglo-saxona typically- subestimeaza masiv gradul de integrare profunda a celor 6 si vointa politica de a avansa proiectul initial.

RO tb sa faca pe d...u'n' patru ptr a deveni utila/indispensabila cuplului FR/DE - in cheia asta tb interpretate eforturile privind Ukraina de anul asta- si a se apropia de nucleul de forta Euro-Schengen. Fereastra de oportunitate nu va ramane deschisa la infinit.


carutasul

Eu nu am zis că pot austriecii, eu spun doar că în esență cam asta vor. Oricât ai întoarce-o pe toate părțile, ceea ce vor ei nu se poate face decât modificând fundamental Schengen. Ceea ce nu cred că e în asentimentul majorității europenilor, deci nu se va întâmpla. Dar evident că există șansa să rămânem pe dinafară un timp nedefinit, până când o să se găsească o formulă (se va găsi în final) care să implice toate statele în paza frontierelor, probabil că va exista o formulă de declarare a stării de criză (că practic acum suntem într-o stare de criză a migrației, acum 20 de ani nu era nici o problemă cu migranții) în care să poată interveni organele comunitare...

shift2rail

#363
^protectie comuna a frontierelor va veni la pachet cu o politica unica de azil&migratie, y compris cote obligatorii de relocalizare migranti cu vocatie de azil (esenta unui viitor accord Schengen 2.0)

E Austria de acord cu asta?

Sa citam din mecanismul voluntar de relocalizare a migrantilor, negociat de presedintia franceza in iunie '22,  cam tot ce avem in prezent in materie de partajare a poverii migratorii la nivel EU:

" Un nouveau « mécanisme volontaire de solidarité », prévu pour un an renouvelable, organise une relocalisation des demandeurs d'asile depuis leur pays d'arrivée dans l'UE (en général au Sud) ou à défaut une aide directe (sans passage par la tuyauterie financière européenne) aux pays d'accueil. Il doit permettre quelque 10.000 relocalisations dans sa première année.

Solidarité et responsabilité

Selon la ministre allemande de l'Intérieur, Nancy Faeser, une douzaine d'Etats se sont dits prêts à accueillir des demandeurs d'asile, dont la France et l'Allemagne. Les Pays-Bas, en revanche, ont déjà indiqué qu'ils ne prendraient pas de nouveaux demandeurs d'asile, argumentant que leur système d'accueil est déjà sous forte pression. La ministre italienne (concernée au premier chef) s'est félicitée de cette « avancée stratégiquement importante vers une politique européenne de gestion partagée des flux migratoires équilibrée et inspirée par les principes de solidarité et de responsabilité ». Quelques Etats membres sont toujours contre le concept même. L'Autriche s'est par exemple inquiétée d'envoyer « un mauvais signal aux passeurs ».

Le. semnatarii mecanismului voluntar de relocare:
l'Allemagne, la France, le Luxembourg, la Bulgarie, la Roumanie, la Croatie, la Lituanie, Malte, le Portugal, l'Irlande, la Finlande et la Norvège.


nicolaem

Ministrul austriac pentru Afaceri Europene, Karoline Edtstadler, a declarat că aprobarea de către Austria a aderării României și Bulgariei la Schengen este condiționată de progresele înregistrate în politica de migrație a UE, potrivit radioului public ORF. Austria s-a opus prin veto intrării României și Bulgariei în Schengen.

,,Extinderea spațiului Schengen este un lucru pe care, desigur, dorim să îl discutăm în continuare în coordonare cu partenerii noștri, Bulgaria și România, astfel încât să îl putem repune pe agendă după ce se vor face pașii corespunzători în politica de migrație și azil", a declarat ea.

sursa G4.

cu alte cuvinte acest veto e de fapt o politica de negociere legat de TOT ce intra in UE prin Mediterana+Balcani

shift2rail

Karoline! Renunta la ipocrizie, renunta la politica strutului macar o data!

Africa isi dubleaza populatia pana in 2050 (2.5 mld loc, proiectii ined.fr) si va ajunge la 3.5 mld in 2075. Adauga catastrofa climatica si vei obtine un cocktail explosiv de cateva zeci de milioane de migranti/refugiati climatici anual, pe care nu ii va opri niciuna din pseudoreformele tale ale politicii migratie&azil (garduri, externalizarea procesarii aplicatiilor de azil (unde?!?), readmission(biggest joke!), etc)

Austria, asuma-ti responsabilitatea si semneaza acordul de partaj voluntar/obligatoriu al migrantilor...sinon, tout va finir mal, tres mal.

*rant over.

TVlad

Eu zic sa ii trimitem in Siberia...Dupa catastrofa climatica o sa fie caldut acolo, numai bine pentru bietii aficani. Sa lasam Europa in pace. Rusii nu o sa aiba nimic impotriva, ei sint oameni intelegatori...

tom_sawyer

Precizări de presă privind continuarea demersurilor MAE cu privire la situația generată de nepermiterea intrării unor turiști români în Statele Unite Mexicane

În contextul recentelor decizii de nepermitere a intrării unor cetățeni români pe teritoriul Statelor Unite Mexicane, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a continuat demersurile față de autoritățile mexicane, după cum urmează:

Astfel, la data de 22 decembrie 2022, din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, însărcinatul cu afaceri a.i. al Ambasadei Statelor Unite Mexicane la București a fost invitat în audiență de către secretarul de stat pentru afaceri globale și strategii diplomatice din cadrul MAE, Traian Hristea.

Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a transmis o scrisoare către omologul mexican Marcelo Ebrard Casaubón, exprimând preocuparea deosebită față de perpetuarea situației turiștilor români cărora li s-a interzis intrarea pe teritoriul Statelor Unite Mexicane.

În cadrul audienței la care a fost invitat însărcinatul cu afaceri a.i. al Ambasadei Statelor Unite Mexicane la București, partea română a exprimat ferm preocuparea deosebită față de situația turiștilor români returnați din Statele Unite Mexicane, condițiile de returnare și nerespectarea dreptului cetățenilor români în cauză de a contacta misiunea diplomatică a României de la Ciudad de México. Totodată, partea română a solicitat, în regim de urgență, asistența autorităților mexicane competente în vederea remedierii situației, precum și evitarea pe viitor a oricărui tratament necorespunzător pentru cetățenii români. De asemenea, partea română a făcut apel la un dialog deschis și constructiv pe canale diplomatice și între instituțiile competente dintre cele două state.

MAE precizează că a subliniat în dialogul cu autoritățile mexicane faptul că, deși Statele Unite Mexicane au dreptul suveran de a decide să acorde dreptul de intrare pe propriul teritoriu, se impune ca aceste decizii să nu fie arbitrare, ci luate în baza unor evaluări individuale, de la caz la caz, precum și să nu genereze situații ofensatoare. Totodată, MAE a solicitat părții mexicane asigurarea unei abordări transparente și predictibile cu privire la regimul turiștilor străini în Statele Unite Mexicane, pentru a fi evitat riscul ca astfel de cazuri să conducă la o abordare discriminatorie.

[...]

http://mae.gov.ro/node/60651


nicolaem

Vicecancelarul Austriei insista si spune ca nu Romania e problema:

Vicecancelarul Werner Kogler (Verzi) a pus însă sub semnul întrebării veto-ul impus de membrii guvernului ÖVP împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen. În realitate, problemele sunt în Ungaria, a declarat Kogler într-un interviu acordat publicației ,,Kleine Zeitung", publicat de Crăciun.

Sursa presa platita:
https://www.g4media.ro/neintelegeri-in-coalitia-guvernamentala-din-austria-din-cauza-veto-ului-impotriva-romaniei.html

shift2rail

^ verzii sunt de fapt a trei roata a politicii austriece, OVP(popularii) simt in ceafa rasuflarea rece a partidului libertatii (extrema dreapta), aceeasi dinamica deletara din NL (VVD) si SE( Sweden Democrats).

Daca v-a placut Austria in S2 2022, veti adora Suedia din S1 2023.

frunzaverde

@nicolaem : iar traducere cu adaosuri propagandistice ale presei romane. Elemente retorice sunt rastalmacite in elemente cu substanta, cuvinte sunt puse in gura... Ce mai, "In lumea capitalului" sau "Der Schwarze Kanal" - zici ca ne-am intors in spatele cortinei de fier. E absolut penibila presa romana la faza asta. Interviul e aici: https://www.kleinezeitung.at/politik/innenpolitik/6231226/Vizekanzler-Kogler_In-der-Logik-der-OeVP-muesste-man-Ungarn-aus

In nici un punct nu a spus vice-cancelarul ca "nu Romania e problema" sau ca "Romania e problema". Romania nici macar nu e subiect de discutie in interviu - fiind mentionata doar intr-o intrebare, alaturi de Bulgaria, care a primit un raspuns de 4 (patru) cuvinte, 13 semne, traductibil ca: "este unul din scopurile verzilor ca RO+BG sa intre in Schengen la anul". Sub-discutia nici macar nu a fost despre Schengen, ci despre migratia neregulata, si pozitia reputata ca  "soft" a verzilor, cu cancelarul incercand sa schimbe subiectul in Schengen si ca "gardurile nu sunt solutia" etc. etc. (retorica clasica "green-left" vest-europeana).
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

alexandru_m

Mie unuia imi place cum discutia asta continua pe toate canalele posibile, dar pana acum eu nu am vazut nici macar o propozitie despre cum am putea totusi sa ne imbunatatim ceva. Deci suntem perfecti. Parca toata tara fumeaza chestii.

frunzaverde

Pai dupa ce timp de aproape 12 ani a zis intreaga, dar absolut intreaga clasa politica ca "totul e perfect", nu mai pot da inapoi... Pacatul cel mai mare in Balcani e sa zici "imi pare rau, am gresit", exista o intreaga literatura despre onoare, structuri de autoritate si "losing face" in Balcani.
 
@shift2rail - problema politicii generale de migratie in Uniunea Europeana (care e sublima dar nu exista) este absolut reala. Si e absolut adevarat ca sistemul curent e in colaps, si va fi tot mai rau in viitor. Dar rezolvarea nu are cum veni sau incepe de la acordurile de relocare voluntara in interiorul UE -- e o solutie complet lenesa, care se loveste imediat de exact si fix aceleasi probleme ca Dublin, deci care va esua in exact acelasi fel. Problema e ca fiecare tara din acordul propus are alta politica si alte reguli legate de protectia subsidiara. Este o chestie foarte obisnuita ca un solicitant sa aiba dreptul la protectie in tara X, si sa nu aiba in tara Y. Daca e trimis din X in Y, va fi respins, si deci va evita sa fie trimis in Y (exact cum se evita amprentarea si alte proceduri Dublin astazi). Si toate astea sunt azi tratate printr-o combinatie de jurisprudenta, cutume si legi la nivelul fiecarei tari UE.

E nevoie in primul rand ca regulile sa fie uniforme (sau aproape uniforme) dpdv al eligibilitatii, beneficiilor (e o plaja imensa intre "direct provisioning-ul" cu domiciliu obligatoriu irlandez, centrul pentru solicitantii de azil din Romania, cu conditii de hostel si "gaseste-ti chririe, iti platim un apartament standard la pretul pietei" din vechiul si acum aproape-desfiintatul EBO suedez) si mai ales eligibilitatii ulterioare (rezidenta temporara? permanenta? cu drept de munca? cu familie? ce inseamna familie? etc.). Apoi putem vorbi de redistribuiri etc. etc.

Dar legat de Schengen, problema nu e neaparat asta. Problema nu sunt cei 1/4-1/3-1/2 migranti care primesc rezidenta ca azilanti cu protectie subsidiara sau refugiati. Pana la urma, toate tarile ofera protectie subsidiara, iar Romania este printre tarile cu reguli mai stricte in UE. Ci restul de 1/4-1/3-1/2, care vin fara nici un motiv real de azil, sunt respinsi, si raman in UE "la negru".
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

nicolaem

#373
^ nu a zis nimeni ca suntem perfecti. cel putin nu aici.
dar in schimb in articolul de mai sus se zice negru pe alb ca problema e Ungaria.
Nehammer a zis ca problema e granita Bg-Turcia.

Acum normal ca eu pot sa ma intreb de ce e pedepsita Ro pt problemele de mai sus care nu sunt ale noastre? Ok,putem admite ca e ghinionul tarii de la margine. Asta e trecem peste.
Solutii? Pai nu prea sunt pt ca UE nu are o solutie. Migrantii vin de la mii de km si zeci de granite (siria, afganistan etc..)
ca sunt cativa care se biciuiesc ca "noi suntem de vina" e din nou pe langa subiect. Pe logica 'suntem corupti' poti argumenta absolut orice, dar nu tot timpul e corect.


frunzaverde, simpla invocare a celor 12 ani imi zice ca te cramponezi de discutile de atunci si ignori ca acum problema e cu totul alta. atunci criminalitatea transfrontaliera era generata de conationalii nostri. migrantii de atunci erau taberele de romi pe care ii trimitea Sarkozy inapoi in Ro cu avionul si 300 euro.

Ori acum nimeni nu mai vb de romani, care in 15 ani de UE s-au integrat mai bine s-au mai rau. si oricum cantitativ cateva mii de posibili infractori romani sunt 0 problema in fata sutelor de mii de refugiati.


pt reamintire, acum 12 ani:

https://moldova.europalibera.org/a/2131752.html

https://stirileprotv.ro/stiri/international/campania-legata-de-romi-i-a-adus-lui-sarkozy-un-plus-de-2-in-sondaje.html

pasadia

Cand vei avea tu un singur mesaj (da, unul singur) in care sa iti arati potentiala suspiciune ca vreun reprezentant PNL a spus / comis o prostie, atunci poate ai avea dreptul sa spui altora sa nu mai invoce "cei 12 ani". Dar pana atunci ti-as sugera sa nu mai pretinzi ca nu esti si tu o rotita (probabil chiar membru de partid al lui Boc) dispusa sa facă propaganda intr-o tara plina de astfel de rotite.