News:

Educația pentru riscuri în trafic, lecțiile suedeze!

Main Menu

Libera circulatie a romanilor in Europa si in lume

Started by Ionut, September 16, 2011, 06:28:31 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

tom_sawyer

Partea I - pe pagina anterioară.

Fugari din România comunistă (II)

O cale relativ mai simplă de a evada din ,,raiul comunist" o constituia rămânerea ilegală în străinătate, în urma unei călătorii aprobată legal. Această metodă avea avantajul că evita riscurile fizice şi / sau penale legate de o eventuală încercare de trecere frauduloasă a graniţei. Pe de altă parte, deşi, mai ales în ultimele două decenii ale epocii comuniste, numărul celor care au putut vizita o ţară capitalistă a crescut simţitor, plecarea legală, fie în interes personal, fie în interes de serviciu, constituia un proces de durată şi fără o garanţie a rezolvării pozitive.

Fiecare solicitant avea nevoie de un aviz pozitiv de la locul de muncă, pe linie de partid, de sindicat, ori de altă natură. În plus, avea nevoie de un aviz pozitiv de la organele de Securitate. Cei care doreau o ,,ieşire în exterior" erau trecuţi printr-o perioadă de verificare prin care securiştii încercau să se edifice dacă persoanele respective aveau ,,intenţii de evaziune", adică plănuiau să nu mai revină în ţară. Despre persoana care solicitase paşaportul se obţineau informaţii referitoare la caracter, comportament, comentarii ,,duşmănoase" sau gesturi posibil revelatoare (vânzarea bruscă a unor bunuri, trecerea pe numele apropiaţilor a casei, a automobilului, etc). Chiar dacă acordau avizul pozitiv, securiştii impuneau anumite condiţii, care să reducă posibilitatea rămânerii ilegale. Astfel, în extrem de rare cazuri era permisă plecarea întregii familii. De asemenea, era strict interzisă plecarea cu orice acte, în afara paşaportului (buletin, certificat de naştere, acte de studii, de proprietate, cartea de muncă etc).

Trebuie spus că toţi cei care au ales să nu se mai întoarcă în ţară urmau să nu-i revadă pe cei dragi pentru o perioadă îndelungată de timp. Dacă reveneau în ţară înainte de a-şi fi reglementat situaţia cu statul român, riscau să fie arestaţi şi, în orice caz, nu ar mai fi putut pleca niciodată. Chiar şi după reglementarea situaţiei, dura mult timp până obţineau aprobarea autorităţilor comuniste pentru emigrarea familiei rămase în România. O traumă suplimentară consta în problemele cauzate rudelor apropiate din ţară. Acestea îşi puteau pierde locul de muncă (mai ales dacă activau în structuri militarizate sau din domenii considerate strategice), funcţia, dreptul de a pleca, la rândul lor, în străinătate etc.

Chiar şi aşa, de-a lungul perioadei comuniste, peste 71.000 de români au ales să nu mai revină în ţară. Dintre aceştia, cei mai mulţi au rămas în străinătate în anii '80 (46.000). Motivele oficiale ale plecărilor sunt diverse. Cei mai mulţi – în jur de 44.000 – au avut ca motiv al plecării vizitarea unor rude sau prieteni. Peste 18.000 au rămas în străinătate cu ocazia unor călătorii turistice. Alţii au profitat de efectuarea unor tratamente medicale în străinătate (883 de cazuri) sau de participarea la întreceri sportive (400 de persoane). Cam 1000 au refuzat revenirea în ţară, după au ajuns în Occident cu ocazia unor conferinţe, simpozioane, la studii sau la specializare. 1750 erau artişti (balerini, instrumentişti, solişti vocali, actori, pictori etc), care au făcut deplasări în străinătate pe linie de schimburi cultural-artistice, ori cu contracte prin A.R.I.A. (Agenţia Română de Impresariat Artistic – practic artiştii români încheiau, prin intermediul A.R.I.A., contracte pentru reprezentaţii în străinătate, statul român urmând să încaseze un comision important din remuneraţia acestora).

Alţi peste 3000 s-au stabilit în străinătate, după ce ajunseseră acolo prin natura obligaţiilor de serviciu: muncitori şi specialişti pe diferite şantiere, angajaţi în cadrul transporturilor internaţionale (piloţi, şoferi de T.I.R., navigatori), specialişti trimişi pentru negocierea unor înţelegeri comerciale.

www.facebook.com/Consiliul.National.pt.Studierea.Arhiv.Securitatii/

tom_sawyer

#931
Sineză, plecări definitive din România, în perioada comunistă (1945/1947 - 1989):

350.000 - emigrați legal
 25.000 - au trecut fraudulos frontiera
 71.000 - au rămas ilegal, după ce au ieșit legal ("trăiască partidul comunist, rămân!")

tom_sawyer

#932
Ridicarea vizelor pentru români, ,,reanalizată" de Statele Unite cu puțin timp înainte să intre în vigoare. Explicațiile Homeland Security pentru HotNews și reacțiile venite de la București

Departamentul pentru Securitate Internă al SUA a precizat joi seară pentru HotNews că reanalizează recenta desemnare a României în Programul Visa Waiver, în concordanță cu preocuparea administrației Trump pentru securitatea țării. Răspunsul a venit după ce G4Media, Știrile ProTv și News.ro au scris, citând surse diplomatice, că administrația de la Washington discută posibilitatea de a amâna programul Visa Waiver pentru cu două luni în cazul României. Reprezentanți ai MAE și ai Ambasadei României la Washington au spus că nu există în momentul de față comunicări oficiale privind modificarea datei. Românii ar fi trebuit să poată merge în SUA fără vize, în scop turistic sau de afaceri, de la 31 martie.

Răspunsul Homeland Security pentru HotNews:

,,Vă putem spune că, în concordanță cu concentrarea administrației Trump pe securitatea țării, Departamentul pentru Securitate Internă reanalizează recenta desemnare a României în Programul Visa Waiver. În acest moment, nu există actualizări privind implementarea ESTA (Electronic System for Travel Authorization, n.r.)", a transmis, pentru HotNews, Departamentul pentru Securitate Internă al SUA.

Contactați de HotNews, reprezentanți ai Guvernului spun că nu există informări oficiale în acest sens.

,,Guvernul nu a fost notificat cu privire la o revizuire a programului Visa Waiver. Noi am semnat toate acordurile, îndeplinim toate condițiile și suntem pregătiți să intrăm în program conform comunicarii inițiale (în jurul datei de 31 martie)", a răspuns, pentru HotNews, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin.

Surse politice au confirmat însă pentru HotNews că ar putea exista această întârziere cauzată de preocuparea administrației Trump pe politicile anti-migrație.

O reacție pe acest subiect a transmis și ambasadorul român în SUA, Andrei Muraru: ,,Ambasada României la Washington se află într-un dialog activ cu autoritățile americane, în contact direct cu Departamentul pentru Securitate internă, care este mandatat să implementeze accederea României în Programul Visa Waiver al Statelor Unite. Nu există în acest moment nicio comunicare oficială privind modificarea datei inițiale de intrare efectivă în Programul Visa Waiver. Reamintim că România a îndeplinit toate cerințele stricte de securitate necesare accederii în programul american de scutire de vize".

Românii ar fi trebuit să poată merge în Statele Unite în scop turistic sau de afaceri fără a mai fi necesară obținerea vizei începând cu 31 martie, a anunțat Departamentul pentru Securitate Internă a SUA, la începutul anului.

,,Aplicația online și aplicația mobilă ESTA (Electronic System for Travel Authorization) vor fi actualizate pe sau în jurul datei de 31 martie 2025, pentru a permite majorității cetățenilor României să solicite să călătorească în Statele Unite în cadrul programului Visa Waiver în scopuri turistice sau de afaceri pentru o perioadă de până la 90 de zile fără a obține în prealabil o viză americană", transmiteau atunci oficialii americani.

hotnews.ro

tom_sawyer

#933
The U.S. Government is reviewing the recent designation of Romania into the Visa Waiver Program (VWP) to ensure adherence to VWP's stringent security requirements. During this review the United States is pausing implementation of the Electronic System for Travel Authorization (ESTA) for Romanian citizens. This pause will remain in effect until the United States completes its review. Romanians seeking to travel to the United States for short-term business or tourism purposes should continue to apply for the appropriate nonimmigrant ("B") visa at a U.S. embassy or consulate.

https://www.dhs.gov/visa-waiver-program


US northern border sees Romanian illegal immigrant influx as expert predicts what could be driving them
March 25, 2025

According to one immigration expert, relaxed Canadian visa requirements could be causing an uptick in Romanian illegal immigrants crossing the border to the United States.

U.S. Customs and Border Protection data from the Houlton Sector in Maine shows Romanians made up less than 1% of border crossings in fiscal 2023. In fiscal 2024, that number increased to nearly 12%. Out of 344 illegal crossings in the sector, 40 people were identified as Romanian nationals.

The Houlton Sector is located in northeast Maine, bordering New Brunswick, Canada.

But with changing visa requirements for Romanians wishing to enter the U.S., Krikorian expects illegal immigration numbers among Romanians to decline beginning at the end of this month.

Romanian nationals will become eligible for the Visa Waiver Program at the end of March. The program allows citizens from participating countries to travel to the U.S. for up to 90 days without a visa, whether for tourism or business.

Krikorian said that as a result, the number of illegal Romanian immigrants will drop, but the number of legal Romanian entrants will rise, some of whom will overstay their visas.

"So illegal immigration of Romanians will just switch, will transform from border jumpers to visa over-stayers," he said.

https://www.foxnews.com/us/us-northern-border-sees-romanian-illegal-immigrant-influx-expert-predicts-what-could-be-driving-them