Libera circulatie a romanilor in Europa si in lume

Started by Ionut, September 16, 2011, 06:28:31 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.


frunzaverde

@nicolaem - exemplele tale sunt fix demonstratie la calitatea lipsa a presei romanesti, care traduce selectiv, scoate din context si distorsioneaza pana la nivel de minciuna.

E un articol de opinie. Asta implica (cel putin in traditia jurnalistica din zona germanica - Austria, Germania, Scandinavia) ca este o voce diferita de cea a redactiei, adica sunt pareri personale ale autorului, care nu implica acordul redactiei (ba mai mult, de obicei implica diferente). Autorul este unul din corespondentii lor la UE, si o scurta cautare mi-a zis ca este vocea cea mai extrem pro-UE si pro-libertariana din redactia altfel relativ conservatoare. In marele tam-tam, de altfel, presa romana a ajuns sa publice parerile lui Pisarlogu (lobbyist roman, consilier al lui Dancila) care a avut un articol platit in Politico ca fiind "expert international intr-un editorial al reputatei publicatii Politco".

Si desigur ca vor exista voci de toate felurile in Austria, au existat cateva voci pro-extindere mai ales in cercurile liberale de stanga si in cele libertariene. Fara sa fi facut monitorizare profesionista, impresia mea e ca Die Presse a fost cel mai pro-extindere Schengen (desi, per total, si acolo vocile ambivalente si contra au dominat) iar Salzburger Nachrichten cel mai impotriva, restul fiind mai degraba neutre cu un ton spre "impotriva".

Tot impresia mea, desi din nou nu am facut monitorizare profesionista, e ca nu a fost un subiect foarte important in agenda austriaca, si ca mare parte din critica impotriva cancelarului e pe linia "sunt costuri de oportunitate la nivel UE, oricum vota Olanda impotriva, de ce era nevoie sa votam si noi?", in nici un caz "RO+BG meritau cu prisosinta".

Nu stiu de ce media romaneasca are strategia asta, dar e o strategie pe care am mai vazut-o in trecut -- cel mai intens in 1997, cu ocazia marii campanii "pro-NATO". Desi era clar ca Romania era un outsider (fiind sustinuta doar de Franta, si departe de a atinge standardele), s-a facut un tam-tam imens, cu reporteri trimisi la Madrid, tombole, emisiuni speciale, de oamenii au inceput sa creada ca RO chiar avea sanse. Desi era clar de la inceput ca cel mult Slovacia ar fi putut primi invitatia in 1997, dat fiind opozitia clara a SUA. Dar s-a facut circ. Aceiasi incercare s-a facut cu Schengen in 2011 si 2013, desi si atunci era clar rezultatul.
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

nicolaem

nici eu nu stiu de ce amestecam problema presei romanesti si aservita politic cu o chestiune tehnica a UE unde mai multe comitete, comisii, echipe de monitorizare de la Brusels sau venite fizic pe teren au recomandat in unanimitate intrarea in shengen.

Pe langa aceste decizii tehnice avem multe alte decizii strict politice de la parlamentul ue, de la toti presedintii famililor politice europene.
ba chiar si populistul Nehammer recunoaste ca nu are o treaba cu noi, ci cu granita Turcia-Bg, care ar putea fi o amentare reala la un val migrationist, noi o tinem aiurea ca "nu meritam"

acuma ca o parte dintre noi ne desconsideram cu fiecare ocazie si vrem biciuire publica cu strigatul de "nu meritam" e cu totul altceva.

E manipulativa discutia despre calitatea presei noastre si nu e la subiect.

shift2rail

Ma tem ca facem o uriasa greseala strategica prin nedecuplarea de Bulgaria (cu toate costurile financiare si de timp induse de procedura decuplarii)

Sa ne punem in locul Occidentului ( al unui locuitor mediu din Paris, Berlin sau Vienna) si sa ne intrebam daca ne-am dori o granita directa cu Erdogan, (expunere imediata la santajul cu migranti) sau e dd preferat o zona-tampon intre cele doua blocuri,  "balkanii de est+vest" care  sa ofere un layer aditional de protectie?




nicolaem

din contra. politica de genul "Romania First" nu poate fi decat strategic gresita. e fix cea ce duce la tot felul de veto-uri in ue si distrugerea unitatii.
daca problema is aia 150km ai Bg atunci trebuie facute presiuni de securizare a acelei granite. si nu de Bg ci de UE

shift2rail

Nu are nicio legatura cu "Romania first", fiecare stat trebuie judecat pe baza meritelor individuale, care pot deriva din (i) actiuni proprii-mcv, coruptie- sau (ii) din pozitia geo-strategica, valoarea de intrebuintare ptr protectia frontierelor/tampon impotriva valului migrator.

Bulgarii nu bifeaza niciuna din cele doua conditii si, la moment, oricat de cinic ar suna, sunt mai utili Occidentului in exteriorul Schengen.
 A fortiori, sunt un balast pentru candidatura Romaniei de care ar tb sa ne eliberam asap.

PS Asta nu inseamna ca ar trebui sa ne opunem accederii lor in Schengen "cand conditiile vor fi reunite".

nicolaem

nu stiu ce bifeaza bulgarii, dar Nehammer a zis ca daca se face gard nu se mai opune. deduc de aici ca vina lor e granita cu Turcia, corect?
si daca suntem Uniune sunt doar la bine si la rau nu?

shift2rail

Bulgarii au trei mari probleme la moment:

(1) Nehammer:migratia/granita turco-bulgara
(2) Rutte: mcv/crima organizata
(3) guvernul: total disfunctional

Nu vad nici un orizont de timp rezonabil in care ar putea rezolva oricare din 1,2  sau 3.

Mai rau, nici una din aceste trei imponderabile nu este sub controlul Ro!


frunzaverde

#353
@shift2rail - Romania nu se poate separa fara acordul Bulgariei. Si chiar daca ar reusi sa se separe, ar insemna o aplicatie noua, de la zero, care ar implica reauditarea si reacreditarea TUTUROR frontierelor. Procedurile din 2007-2011 (auto-acreditarea si povesti similare) ar pica din start (nu au fost permise pentru Croatia decat pe o scara redusa).

Practic tot gunoiul de sub pres ar iesi instantaneu la iveala. Sa zicem ca improvizatia de la Otopeni cu ghiseele de politie de frontiera fara distanta de intimitate, fara bariera fizica etc. ar starni cel mult rasete. Banda de bagaje 5-6 de la Otopeni ar duce la ras isteric. Gardul intrerupt in vama la jumate ca sa treaca un drum judetean ar fi probabil inregistrat si pus prin birouri pe post de sitcom, Monty Python. Nu vrea nimeni in RO o reauditare, ca pica capete rau de tot daca s-ar face. Deja dosarul EADS a facut sa pice capete, desi l-au tergiversat cat s-a putut.

@nicolaem - hai sa nu continuam sa perseveram in minciuna ca "au venit comisiile si au gasit ca totul e ok". Asta cu "comitiile" a fost una din primele chestii de care s-au plans si olandezii si austriecii.

A fost, conform protocolului de la jumatatea anilor 2000, o misiune (cu cateva subgrupuri) invitate sa viziteze anumite obiective selectate "pe spranceana" de Romania si Bulgaria, cu pregatire butaforica, concentrandu-se in principiu exclusiv pe acquis-ul Schengen implementat dupa 2013 (adica infrastructura digitala, politica consulara si de vize, acorduri de repatriere si alte prostii soft). Atat Olanda cat si Austria au zis ca asa ceva nu este suficient sub nici o forma, si au cerut in principiu misiuni independente, open access.

Romania a incercat ceva, Bulgaria a incercat ceva dar nici Olanda si nici Austria nu au fost satisfacute de raspuns. Olanda a ales (din ratiuni diplomatice) sa-si concentreze focusul pe Bulgaria, stiind ca oricum votul va anula efortul ambelor guverne (in principiu pentru ca nu avea rost sa antagonizeze Romania degeaba), Austria a ales sa traga semnal de alarma vocal, indiferent de "diplomatie".

Si apropo, manipularea mediatica este esentiala in problema asta! Pentru simplul motiv ca traducerile selective, interpretarile aiurea-n-tramvai, manipularea de-a dreptul va prezinta o lume complet ireala. Si manipularea a fost penibila : pana la faza cu Germania care ameninta cu blocarea Austriei bagata de jurnalistii romani cand in sala se serveau piscoturi si Ylva deja convocase conferinta de presa. Ce vi s-a bagat pe gat in Romania a fost ca Romania avea o sansa, sabotata de Austria.

Ce s-a vazut din exterior e ca Romania+Bulgaria nu aveau nici o sansa, toata lumea stia asta, ca problemele RO+BG erau si sunt uriase, si ca concluzia era trasa cu luni inainte, si ca cine va vota impotriva e o formalitate diplomatica, nimic altceva - urmand sa fie una sau doua din Suedia, Austria, Olanda, Finlanda - tari mici, ori cu putin de pierdut din relatia cu RO+BG, ori cu mult de aratat (signalling) prin decizie. Asta inseamna ca ne suparam fix-pix degeaba pe Austria (cum data trecuta a fost Olanda, si inainte Finlanda), urmeaza altcineva la vot negativ cat timp nu suntem noi "de nota 10". Sau macar 7.

Indiferent ca vorbim de Euronews, BBC, SVT sau NRK, imaginea transmisa era asta -RO+BG no chance- (si in concordanta cu ce s-a vazut la JAI), fata de imaginea transmisa pe media romaneasca. Si e clar ca media si mediul politic romanesc stiau; in pana mea, stiam eu, si eu n-am avut nici inclinatia, nici timpul, si nici nevoia, sa fac monitorizare sau sa ma bag in mediul respectiv. Se spunea public in Suedia "votam pentru Romania si Bulgaria, ca stim ca voteaza altii contra, si nu vrem sa facem scandal cu ei la anul, cand e mandatul nostru in Consiliu, ca ce rost are?". Public. La TV. Si stiu ca cel putin in EPP si in Renew era clar outcome-ul - in pana mea, scria Preda si Culcer (Preda EPP, Culcer in aceleasi cercuri EPP nationalist) de cat de putine sanse are Romania inca din octombrie. Bine, scriau in Revista 22, pentru cei 50 cititori sau cati or avea, nu la Antene sau ProTV-uri. Si Preda nu-i vreun mare destept strateg.

Si ia alt exemplu, discursul cu "si eu sunt suparat" din Standard al lui Gerhard Karner (care a fost in mare parte despre fenomenul Reichsbürger). Ce zice acolo intr-o fraza e, atunci cand se spune ca Romania e suparata de decizia Austriei : "Si eu sunt suparat. Ne-au pus [explicit Romania, intrebarea fiind despre Romania] actele in fata peste noapte, pe nepusa masa, sa le semnam, desi se discuta [implicit cu Romania] de mai bine de 10 ani de extinderea Schengen. Acum trantesc asta deodata, fara sa fi avut timp sa ne pregatim populatia. Vorbim de mai multa securitate sau mai degraba doar de plusuri si minusuri de risc?." (am verificat traducerea cu doi vorbitori nativi de germana). Ce a ajuns in media romaneasca a fost mascarie penibila, si ha-ha-ha-uri.

Acum incepe un alt scandal - bietii romani nedreptatiti si abuzati si discriminati in Cancun. Perfect on topic aici, pe threadul asta.
Ei bine, nu e nici o discriminare. Ati auzit de Florian Tudor? Probabil nu. Dar e perfect relevant, si e roman de-al nostru. Tudor e(ra) seful gruparii mafiote (organizate si controlate de romani) numita Riviera Maya, o organizatie cu cateva mii de oameni in randurile ei, cu politicieni influenti (pana la nivelul guvernatorului si sefului unui partid mare al opozitiei) in buzunar, controland ~10% din piata globala de aparate de clonat carduri. O performanta foarte mare in conditiile in care Mexicul e in principiu dominat de narco-grupari cu forta armata la nivelul unui stat, si gruparea condusa de romani a facut cum a facut si a reusit sa tina narco-cartelurile la distanta, ei dominand in continuare zona litoralului mayas. Mafia romaneasca (asa e numita in media mexicana) erau atat de "pe fata" ca isi facusera firma si instalasera SUTE de bancomate, pe firma gruparii, in riviera turistica. Toate furau detalii de card de la turisti. Vorbim de o excrocherie de sute de milioane de euro, pe an. Florian Tudor a fost arestat recent e clasat la acelasi nivel cu sefii cartelelor narco (fiind bagat in acelasi arest in care a fost Guzman). Probabil se va face un film Netflix la un moment dat despre asta.

Lectura placuta, de exemplu aici:
https://www.animalpolitico.com/2021/02/que-se-sabe-mafia-rumana-mexico-clonando-tarjetas/
si aici:
https://www.occrp.org/en/how-a-crew-of-romanian-criminals-conquered-the-world-of-atm-skimming/killing-in-cancun-irregularities-mark-a-former-henchmans-death-by-gunfire

Dar tot ce auziti la media romaneasca e "bietii romani nedreptatiti". Nu, Romania e pusa in regiunea respectiva ca "risc extrem", pentru ca marea majoritate a celor veniti din Romania in Quintana Roo, Yucatan si mai ales zona Cancun-Tulum, nu erau turisti bona-fide, ci asociati ai uriasei grupari. Si regula oficiala e in momentul asta, ca daca e orice umbra de suspiciune, oricat de marunta, expulzare, mai ales ca turism RO-Cancun bona fide nu prea exista (nu e o destinatie charter populara pentru europeni, fiind insa foarte ieftina din SUA si Canada. A prins un timp in Franta, dar problemele de securitate au facut-o sa fie destul de putin dezvoltata, rezultand in preturi mari ex-EU, si calitate relativ redusa). Un pasaport romanesc pe aeroporturile din regiune e vazut la fel de riscant ca unul afghan sau irakian.

Ministerul de Externe insa tace, ambasada zice niste ineptii. Desi stie situatia. Dar asta e, asa diplomati avem, mi-e mila de aia 5-10-20 turisti pe bune care ori sunt trimisi pachet 24 h inapoi, ori, in varianta cea mai fericita, tinuti cateva ore la interogatoriu de un grup de politisti cu mitraliera dupa 20 ore de zbor... O simpla avertizare de calatorie ("nu va duceti in Cancun. Probleme cu criminalitatea cu implicare romaneasca au facut ca autoritatile sa priveasca pasapoartele romanesti ca extrem de riscante, fiind aproape cert ca veti fi repatriat fortat sau interogat in mod intensiv".) ar fi salvat pe bietii turisti "pe bune" de o experienta nasoala. Dar cine sa faca asta?
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

nicolaem

nu stiu ce sa zic cu perseveratul. avem asa:

Romania: Benchmarks under the Cooperation and Verification Mechanism are satisfactorily met
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_22_7029

Making Schengen stronger: Bulgaria, Romania and Croatia are ready to fully participate in the Schengen area
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_22_6945

"This voluntary fact-finding mission, which took place in October 2022, confirmed that Bulgaria and Romania have not only continued implementing the new rules and tools, but that they have also substantially reinforced the overall application of the Schengen architecture in all its dimensions. Moreover, these two countries proved to have a model track record of implementation of the Schengen rules."


The European Parliament urges member states to allow Romania and Bulgaria to join the Schengen free-travel area without delay.
https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20221014IPR43207/end-discrimination-and-admit-bulgaria-and-romania-to-schengen-meps-demand

Nu gasesc acum si "comisia speciala olandeza" cares-a terminat pozitiv, dovada fiind recomandarea guvernului lor si votul in parlament.

In rest da, putem da "opinii" de presa pana la anu. faptele is cele de mai sus.

frunzaverde

#355
Treci dincolo de bla-bla-ul PR-ului bruxellez si de documentele care nu produc efecte juridice (asa functioneaza UE).

Acolo unde "it doesn't matter", totul e glorios, sa multumeasca pe toata lumea, ca toata lumea stie ca nu conteaza. Vezi de exemplu superba decizie a Parlamentului European pentru reintroducerea vizelor pentru cetatenii americani ("reciprocitate") din 2016, ranforsata in 2020, si chiar "fortoasa" actionare la CJUE pe "failure to act" (din nou fara efecte). Zero rezultate.

Aceiasi poveste si cu Schengen. Totul e glorios (asa a fost si in 2011 si in 2013) pana se ajunge la instanta care chiar conteaza, unde rezultatul... e, in mod bizar, celalalt. Surpriza prima oara, surpriza a doua oara, da' de cate ori surpriza in pana mea? Cand iti zice unul ca esti beat, mai intrebi, dar cand iti zic trei? Te duci la somn.

Treci dincolo de comunicatele de presa. Ai rapoartele de "monitorizare". Asta e primul:

https://home-affairs.ec.europa.eu/system/files/2022-11/Bulgaria%20and%20Romania%20fact-finding%20mission%20report_en.pdf

E explicit clar din text ca oamenii au fost plimbati pe unde au vrut romanii sa-i plimbe ("nu s-a mers pe recitalul nou (2022) de masuri ci pe o misiune voluntara", "au fost doua runde de negocieri asupra mandatului", "ambele state membre au acceptat/au fost de acord cu mandatul voluntar negociat"). Rezultatul a fost ca au fost dusi unde a vrut Romania, cand a vrut Romania.

De altfel n-a fost nimic secret. Despre butaforie a scris si media romaneasca, in detaliu, explicit, de exemplu aici:

https://ziare.com/aderare-romania-schengen/romania-mobilizare-vizita-experti-comisia-europeana-aderare-schengen-1765685

S-au adus politisti, s-au adus echipamente, s-au carat tone de echipament privat cu imprumut sa fie semnal sa mearga echipamentul Schengen obligatoriu care altfel nu mergea. In raportul oficial catre Comisie, fiind misiune voluntara cu mandat ultra-limitat, s-a scris exact cat se putea scrie (desi citeste-l, nu e asa pozitiv cum zice PR-ul, lipsa masiva de personal, probleme cu capacitatea de detentie etc.).

Dar s-au scris alte (zeci de) pagini de catre experti pentru cei care chiar contau, guvernele lor. Cum crezi ca a zis Rutte ca vamesul bulgar ia spaga 50 euro? Nu, nu a zis-o la misto, ca nu cauzezi incident diplomatic asa, din nimic, mai ales cu experienta imensa in politica a lui Rutte. Si articolul din Ziare, ca si celelalte care aratau coruptia si delasarea, iti garantez, au fost sumarizate (cu referinte si link-uri) in mapa de monitorizare de presa pe subiect, si in Olanda, si in Suedia si in Austria. Probabil ca "o singura propozitie" cu un bullet point si un link (in engleza ar fi ceva la gen "RO/Schengen inspections at border crossings were staged").

Imediat, multiple tari (stiu de AT, SE, NL) au zis ca raportul respectiv e bullshit, si ca vor alte inspectii. Nu ma mira, raportul este bullshit. I-au dus la... ONG-uri, gen Serviciul Iezuit pentru Refugiati si CNRR. I-au dus la cele mai moderne sectii de politie din Bucuresti si Timis. La vami au facut mizeria de mai sus.

Raportul facut tot via UE pentru NL e more of the same shit. L-am discutat mai devreme, reiau, vizita la aceiasi sectie 2 Politie (care e running joke, atat de mult au refolosit-o), aceleasi inspectii doar la chestii soft care merg bine, nimic unde chiar erau probleme. Decizia Olandei e practic un raspuns in acelasi stil "bataie de joc" in care Romania a raspuns la cerintele Olandei : Olanda nu ar avea probleme "de principiu" cu aderarea Romaniei la Schengen pe pachetul curent de aderare daca ar fi separata de Bulgaria (imposibilitate de jure si de facto). Deci o spalare rapida pe maini, pentru ca orice separare ar implica intrarea pe recitalul 2022, deci inspectii noi, de la zero, a intregului sistem de frontiera.

Raportul pregatit pentru cerintele NL aici:
https://media.hotnews.ro/media_server1/document-2022-11-23-25920977-0-raport-misiune-evaluare.pdf

Si da, faptele sunt simple. Dupa 15 ani de "eforturi", Romania esueaza a treia oara -- singurul organ cu putere de decizie in privinta asta a spus clar si raspicat (cu doua veto-uri) ca Romania nu are ce cauta in Schengen. Astea sunt faptele.

Avem doua optiuni:

1. sa continuam sa ne mintim ca "ia uite ce rapoarte glorioase avem" (nu, nu avem, si nu, nu sunt glorioase), si ca "am facut totul, tot ce trebuie, respectam toate standardele" (atunci la ce a fost nevoie de detasat politisti din multiple judete, si imprumutat TONE de echipament fix cand venea inspectia, fix la locul cel mai important inspectat? Si de ce i-ati dus pe bietii inspectori ori in locuri complet irelevante, ori in ce era mai modern de aratat - de exemplu, TSR avand singurul terminal Schengen dedicat?). Si sa dam vina "pe altii" care se tot schimba (luam de acum pariuri cine va fi urmatoarea tara care va zice nu?).

2. sa facem treaba. Fara coruptie (scandalul EADS), fara sa ne furam caciula, si fara sa ne mintim ca altii ne vor raul, cand sursa problemei reale e in tara situata la intersectia dintre paralela 45 colt cu meridianul 26. Nu e nevoie de treaba nemteasca, de nota 10. Dar nici nu merge cu putregaiul din articolul de mai sus...

P.S. E foarte simplu : daca noi am fi fost la rand sa dam drumul Albaniei, Serbiei sau Bosniei in Schengen, si ne-am fi dus la inspectie ca aia descrisa in articolul de mai sus, i-am fi lasat? In conditiile in care Romania (sa ne inchipuim mai bogata decat e acum) ar fi fost destinatie pentru (sa zicem) zeci de mii din Bangladesh, Pakistan si Nigeria fara motiv de azil, dar care-si cauta "la negru" de munca?
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

nicolaem

#356
da stiu, "nu avem sapca", nu te mai zbate inutil, concluzile la toate rapoartele din care citezi pe alese sunt pozitive.

hai sa citim partile importante din raport, Executive summary si Conclusions.
Executive Summary
Since the finalisation of the Schengen evaluation of Romania in 2011, the Romanian authorities have made substantial efforts to continue to adequately apply the Schengen acquis, while swiftly and efficiently taking measures to address the external and internal challenges the EU has faced during the last years, in view of ensuring the security of the Schengen area. The recent response to the unprecedented consequences of the war in Ukraine, where Romanian authorities efficiently managed the more than 2.5 million arrivals at its borders is a clear example.
...
With its neighbours, Romania has signed operational agreements, which allow for cross border surveillance and hot pursuit. The Schengen Information System has been well established in Romania.

4. CONCLUSION
Taking into account all the above the on-site team did not identify any issues as regards the application of the latest developments of the Schengen acquis. This conclusion applies to both Bulgaria and Romania, for the key elements of the Schengen acquis i.e., management of the external borders, police cooperation, return, Schengen Information System and visa as well as the respect for fundamental rights and the functioning of the authorities that apply the relevant parts of the Schengen acquis. The on-site team therefore considers that Bulgaria and Romania continue to meet the conditions necessary to apply all relevant parts of the Schengen acquis in full.

shift2rail

@nicolaem: din moment ce AT, NL, SE isi exerseaza veto-ul prin rotatie, nu dau doi bani pe rapoartele&concluziile Comisiei...or theh just dont care, ptr ca votul e 'politic'.

nicolaem

eu is deacord cu tine, dar insist doar pt minoritatea care tot repeta ca nu meritam nimic pt ca suntem corupti.

frunzaverde

#359
Aberatia cu rapoartele e simpla : Rapoartele alea nu pot fi decat pozitive. E exact ca rapoartele de inspectii la lectiile deschise din scolile generale din Romania.

Cand poti sa plimbi "inspectorul" pe unde vrei tu, sa-i arati fix ce vrei tu, si sa aranjezi totul fix cum vrei tu, trebuie sa fii un prost de zile mari sa iasa ceva negativ. Pentru ca totul e un fals orchestrat. Cu tiruri de recuzita, si autocare de vamesi. Asa au fost toate rapoartele astea, si Comisia stie de chestia asta si, ca urmare, au schimbat procedura de vreo 2 ori (ultima oara in 2022). De noua procedura, Romania+Bulgaria fuge ca de dracu.

Si da, procesul e eminamente politic. Inclusiv maculaturile alea de 10 pagini numite pompos rapoarte, facute dupa ce s-au carat de colo colo tone de echipamente. Ca nu e altceva decat politica sa trimiti "inspectori" sa fie dusi de nas de colo-colo si sa le fie aratat fix ce vrea Romania sa arate, circuit turistic cu ghid Schengen. Si apoi sa scrii "tot ce am vazut e bine", ca atat ai voie sa scrii.

De ce ar lua Suedia, Austria sau Olanda in seama asemenea mizerii?. Eu nu-mi platesc taxele ca politicienii mei sa inchida ochii la mizerii din astea. Si nici voi n-ar trebui!
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!