Libera circulatie a romanilor in Europa si in lume

Started by Ionut, September 16, 2011, 06:28:31 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 8 Guests are viewing this topic.

nicolaem

pt ca o poza face cat 1000 de cuvinte las aici 2 cu vizita lui Nehammer in Croatia din 23 noiembrie 2022:

- prima vizita la terminalul import LNG
- a doua semnare acord gaze



Cuvinte si analiza:
https://www.intellinews.com/the-view-from-mitteleuropa-explaining-the-austrian-veto-of-schengen-membership-for-romania-and-bulgaria-264833/

oneLess

După ce se deschide A1 complet nicio șansă de Șmenghen! Poate până atunci!
...

shift2rail

^^ Bien joué, Croatia!

Din nou, ce ne-a oprit sa avem o strategie similara carrots&sticks ptr a intoarce veto-ul autre-chien?

Suntem pe un forum infra, pta rom de resort e uriasa si in crestere-zeci de miliarde eur ptr decenii de acum inainte.

A transmis cineva lui Porr, Max Boegl, Strabag, etc. ce vrem si , mai ales, care pot fi consecintele pentru contractele lor viitoare daca nu obtinem ce vrem?

frunzaverde

#243
@nicolaem - o imagine face cat mii de cuvinte daca e relevanta. Terminalul Krk a fost de la bun inceput menit sa se interconecteze cu reteaua ENTSO-G via Austria, pentru ca alta varianta comercial viabila nu este - conexiunea era prevazuta la Murfeld de la bun inceput (terminalul e menit in principal sa serveasca Croatia si Bosnia). Dar vorbim de 2025-2030, pentru ca reteaua de gazoducte de legatura trebuie construita, acum nu e nimic acolo.

Nu are altundeva sa se duca - luati de-aici harta autostrazilor de gaz ale Europei, cu Austria ca hub principal pentru toata regiunea noastra, si ganditi-va ca destinatia primara a terminalului e Zagreb: https://www.entsog.eu/sites/default/files/2022-01/ENTSOG_GIE_SYSDEV_2020-2021.pdf.

O legatura la Italia este irelevanta (Italia are propriile ei capacitati uriase de GNL si GPL), o legatura la Ungaria e momentan irelevanta din cauza legaturilor Orban-Rusia, ca si in Serbia. De altfel, cele trei interconectoare Romania - Ungaria au exact aceiasi destinatie : Austria. Care din motive istorice (neutralitate militara dar apartenenta la Vest economica, adica prosperitate in Razboiul Rece) a devenit hubul regional de gaze.

@shift2rail - au incercat, dar diplomatia romaneasca e suficient de inepta incat rezultatul a sunat a amenintari gangsteresti, nu a negociere "carrots and sticks". Si nu ajuta sa ameninti Petrom, de care OMV vrea oricum sa scape de vreo 5 ani, si din care OMV tot vinde bucatele. Nu ajuta sa ameninti de exemplu Strabag, care si-a redus masiv activitatile in Romania in ultimii 10 ani.
Puteai face o stratege carrots and sticks,

Si nu uita, riscurile RO in Schengen pentru AT erau de zeci de ori mai mari ca cele ale HR in Schengen, ceea ce face totul mult mai complex. 

Desigur, puteai face o strategie Carrots and Sticks, dar trebuia cu totul altfel - inclusiv discutii si solutii (nu doar negari) la problema primara - securitatea frontierelor si vami.
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

ivladbogdan

"Si nu uita, riscurile RO in Schengen pentru AT erau de zeci de ori mai mari ca cele ale HR in Schengen, ceea ce face totul mult mai complex".
Te rog sa detaliezi.
Din ce punct de vedere? Din punct de vedere al migrantilor?
Ne readuci aminte cat a rezistat frontiera croata la valul de migranti invadatori din 2015?
Ce au facut mai apoi cu migrantii invadatori? I-au pus cumva in trenuri si i-au trimis mai departe?
Deci Austria are o problema cu migratia necontrolata, insa totusi Croatia este acceptata?
Mai spune-ne te rog cat de mult merita Croatia tot binele din lume, iar noi suntem niste hoti incompetenti.
Nu a negat nimeni faptul ca avem probleme, insa atat eu cat si majoritatea romanilor stim lucrurile astea:
Coana Europa a zis ca indeplinim toate conditiile tehnice pentru aderare iar cu 2 saptamani inaintea votului Austria decide brusc ca nu ne sustine.
Mai stim faptul ca in afara Austriei toti ceilalti membri Schengen ne-au sustinut aderarea, cu atat mai mult ne-au sustinut si partenerii de guvernare ai OVP, "verzii". (By the way, s-a pornit si la ei in guvern o mica disputa dupa veto)
Presedintele Austriei iese si spune ca a fost o greseala ce s-a intamplat. BCR iese si spune acelasi lucru.
Roberta Metsola spune acelasi lucru.
Nemtii spun acelasi lucru. Si asa mai departe.
Cum poti sa vii in conditiile astea si sa spui oamenilor ca nu este justificat un boicot asupra produselor austriece?
Adica Austria imi spune clar ca nu ma doreste iar eu nu procedez bine daca nu mai merg sa arunc banii la Parndorf, sau daca alimentez masina din alta parte?
In rest, toate detaliile tehnice chiar nu ma intereseaza, sunt oameni cu mai multa expertiza decat mine sau orice alt coleg de pe forum care au spus clar faptul ca indeplinim toate conditiile tehnice.

Inca o chestie, si cu asta am incheiat orice raspuns pe acest subiect: Ati mai intalnit careva dintre voi in lumea asta vreo natie care sa isi denigreze tara si compatriotii la fel cum o facem noi? Eu am calatorit prin ceva tari si inca nu am gasit. Chiar daca uneori m-am batut de anumite lucruri pe care daca le traiam la noi in tara faceam toti circ si caterinca pana se rezolvau.
Sa ne reamintim ce au descoperit nemtii in cadrul MARETEI armate nemtesti anul acesta? Da, se antrenau cu cozi de matura in loc de echipament militar. Subiectul a fost rapid redus la tacere.

Eu unul m-am saturat sa ne umilim singuri si sa le mai gasim justificari celor care ne umilesc. Daca in cineva nu mai exista nicio urma de patriotism, recomand cu incredere renuntarea la cetatenie.

Leo-Ph


pasadia

V-a spus UM24 că ar fi spus altcineva că îndeplinim niște condiții (pe care nici macar nu v-ați interesat sa le înțelegeți) și sunteți convinși că dețineți adevărul absolut...

Pe bune, cred că ultima săptămână a reprezentat succesul suprem in manipulare al presei românești. Bine, la un asemenea popor lipsit de orice dorință de a gândi critic, autonom, nu e de mirare că nu știm să definim cuvântul "patriotism".

frunzaverde

@ivladbogdan - Si ce conteaza Croatia in 2015? Nu a aplicat Croatia din 2015, ci Croatia din 2022, care si-a reconstruit frontierele de la zero, si sunt la ani lumina de noi. Whataboutism much? - momentul 2015 este IRELEVANT.

Exact atitudinea standard romaneasca - capra vecinului, dar si ei au probleme, etc. etc. Nu, ei AU AVUT probleme, noi avem. Romania ce a invatat din 2015? Nimic. Vamile noastre arata la fel ca in 2014. Bulgaria macar si-a refacut parti din granita cu Turcia, si a reconstruit punctul de frontiera principal de la Capitan Andreevo. Dupa care le-a cazut guvernul si gata.

Deci, noi cu ce suntem mai buni decat Croatia din 2015?. Ca trebuie sa fim MUUULT mai buni de-atat. Ca daca esuam, UE se destrama, si Romania iese extrem de rau din asta.

Cat despre restul:

1. Nu am intalnit nicaieri altundeva o cantitate atat de mare de circ nationalist si demagogie ieftina etichetata pe post de patriotism si politica publica.
2. Nu am intalnit nicaieri atat de multa lipsa de luare a responsabilitatii si capra vecinului. E totdeauna vina altcuiva.
3. Nu am intalnit nicaieri atata prefacatorie, atata minciuna, atata incompetenta, urmata de incercari peste incercari de a acoperi incompetenta, minciuna si prefecatoria cu... butaforii, alte minciuni, alte prostii, si patriotism ieftin.

Fuck this, s-au prins si ne-au prins. Get on with it! La munca si poate intr-o zi Romania va merita sa fie in Schengen..


Acum, whataboutism. La Schengen nu a aplicat Croatia din 2015, ci Croatia de azi. Care a invatat din experienta din 2015 si si-a reconstruit frontiera aproape complet de-atunci. Romania nu a invatat NIMIC din 2015, majoritatea certificarilor Schengen sunt aceleasi din 2007, 2009, 2011. Nu s-a mai investit practic nimic in frontiere de-atunci. Polonia, Ungaria, Croatia, Slovacia, toti au bagat un purcoi de bani.

Astfel, situatia granitei de est in Romania este mult mai rea decat era in Croatia in 2015. Pe fasia Romania - Serbia nu exista nici macar un km de granita fortificata. Zero. Politia de Frontiera se bucura acum cativa saptamani ca au prins cativa migranti ca s-au blocat in niste scaieti, ca au avut ghinion. Sistemele tehnice sunt vechi din 2008-2009, si inclusiv ministerul a zis ca incep sa dea rateuri. Aia e pregatirea nostra Schengen.

Si nu "Coana Europa" spune ca "suntem pregatiti". Coana Europa, tocmai a spus, pe procedura de aderare, ca NU SUNTEM. Ca asta a fost votul de alaltaieri. Politic sau nepolitic. Ce a spus Comisia inainte a fost simplu : pe sistemul de autocertificare Schengen, Romania ticks all the boxes. Pentru ca atat are voie sa zica pe procedurile nemodernizate de la inceputul anilor 2000, cand lumea arata altfel.

Austria (si nu numai, Spania, Olanda si Germania au zis asta in repetate randuri) a spus ca auto-certificarea Schengen e un banc prost. Si este, pentru ca asuma buna intentie si intelegerea pericolelor si problemelor. Adica nu asuma comportament de autominciuna si mizerie sub pres.

Aeroportul Cluj este certificat operare Schengen dar nu are spatiu pentru porti non-Schengen. Otopeni e cerificat pentru 6.5 milioane de pax, opereaza 12 jumate, si ghiseele pregatite pentru Schengen in 2013 au fost reutilizate pentru alte scopuri inca din 2019.

Practic noi am facut ce-am vrut, am zis ca am facut, si acum le-am zis sa ne creada. Ei bine, nu ne-au crezut. Si bine au facut. Ia rapoartele de "inspectie", vezi cum s-a facut "lectia deschisa", vezi ce-au fost dusi sa vada : de exemplu asta e "sectie normala, standard de politie", unde a fost dusa echipa Comisiei : https://goo.gl/maps/JBc694mypy9qVPX28. Da? Asta e nivelul, si oamenii s-au prins.

Si treaba e foarte imputita si din faptul ca cei mai mari sustinatori ai Romaniei si critici ai deciziei Austriei au ajuns guvernele Italiei si Ungariei, ambele de extrema dreapta. Adica singurii care ar iesi consolidati dintr-o o noua criza de migranti.

Si la fel, e o imensa minciuna ca sunt valuri in Europa. Majoritatea Europei (inclusiv Suedia si Norvegia, locurile unde traiesc), erau certe de decizia NU cu saptamani in urma. Sedinta de alaltaieri cu votul s-a incheiat cu aproape o ora mai devreme decat era programata. In SE, s-a spus deschis "votam da ca oricum o sa fie nu, si nu vrem dispute diplomatice".

In Austria azi, in ziarele principale "quality", discutia despre Schengen este undeva jos, jos de tot, un sfert de pagina : capul de afis e daca e ok sa porti blana in Die Presse (serios!), in Der Standard e situatia AirBnB-urilor in Kitzbühel. Chiar si in cele doua ziare, ambele liberale (unul de stanga, celalalt semi-libertarian), discutia despre Schengen e data in termeni de costuri de reputatie. In Germania e atat de important subiectul ca in ziua votului, Tagesschau, grupul de stiri al televiziunii nationale, a dedicat vreo 15 secunde refuzului Romaniei si Bulgariei, formuland ceva de genul "intr-o decizie asteptata, Romania si Bulgaria, celelalte doua candidate, au fost respinse".

@Leo-Ph - nu, nu detineti adevarul. Ati fost mintiti ca intrati in Schengen cand aveati 0 sanse, toata lumea stia. S-a facut circ mediatic. Ati luat-o asteptat, in barba. Acum asumati-va.
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

Liviu M

#248
Ca de fiecare data, avem doua tabere. Una care prezinta pagini de argumente si cealalta cu atacuri la persoana si "patriotism".
"Patriotism" pentru ca mie ascunsul problemelor sub pres si dat vina pe arbitru nu mi se pare semn de patriotism.
Tot pentru mine semnalarea problemelor, in speranta ca vor fi intelese si rezolvate, intra la patriotism (de-ala adevarat, fara ghilimele).
Pardon, trei tabere, ca mai e si cea care considera ca am avut ghinion si nu ne-a mai ajutat "cine trebuie". Ca daca ne ajuta... Temele? Care teme?  :D 
Am rezumat bine?  ???

Am ramas totusi cu o dilema. Ce castiga rusii daca Romania nu e in Schengen?  ??? Ca mie mi se pare invers - cand vecinul tau, cu granitele pline de gauri, intra in Schengen, ti se deschid dintr-o data o multime de "oportunitati".  :D

nicolaem

^^^^^nu poti spune ca legatura cu ungaria e irelevanta in conditile in care Ungaria se aproviziona masiv prin Ucraina, iar astazi coridorul sudic nu poate suplini cererea. In 2022 Rusia a pompat la capacitate maxima pe aici iar Ungria importa atat din serbia cat si din romania gaz (de provenienta ruseasca sau azera) 

pe parcursul 2022 de mai multe ori Croatia si Ungaria au fost in conflict, Croatia refuzand sa le exporte gaz desi Mol e actionar important in compania croata de gaz, oricum am lua-o e bataie pe Krk.

acum strict cronologie, Nehamer zice in noiembrie ca nu sprijina nici una din cele 3 candidate, apoi merge la Zagreb, viziteaza terminalul si se razgandeste. Coincidenta.
Si pe cifre mai si minte si contrazice Frontex ca rute de migratie.

Ba mai mult Austria ne sugereaza ca ne sustine dar s-a razgandit.

https://www.libertatea.ro/stiri/o-scrisoare-pierduta-ministrul-de-interne-catre-ambasadorul-hurezeanu-inainte-sa-anunte-blocarea-aderarii-la-schengen-in-romania-austria-are-un-partener-de-incredere-4375275


sa ne uitam ce zice Nehamer azi, cand pare ca nu avea nimic cu Romania ci doar vroia sa se opuca sa arate ca Shengen nu functioneaza:

"Problema de securitate trebuie în sfârșit rezolvată", a spus Nehammer, potrivit publicației Kronen Zeitung, arătând că veto-ul Austriei a relansat dezbaterea în UE privind migrația. "Nu va exista nicio extindere atâta timp cât frontiera externă nu este protejată eficient. Politica eșuată a UE în materie de azil a provocat această situație", a mai spus cancelarul austriac, care aparent a uitat că spațiul Schengen tocmai s-a extins cu Croația.

sursa:
https://www.biziday.ro/233654-2/

frunzaverde

#250
@nicolaem - corect, nu e irelevanta, dar Ungaria s-ar alimenta tot prin Baumgarten via HAG si EASTRING. Daca Croatia ar construi un gazoduct pana la Kozarmisleny si mai departe la Varosfold (unde ar fi racordul "pe direct" cu reteaua ungureasca), tot ce s-ar intampla ar fi ca ruta sudica, deja utilizata la maximum, ar mai primi niste gaz. Ei au nevoie de gaz in zona de vest a Ungariei + Budapesta (zona industriala), dinspre sud e plina conducta, dinspre nord e goala.

Relatia intre HR si HU stim ca e problematica (si asta am zis si eu), asa ca legatura Krk-Austria era si e esentiala pentru HR. Austria a fost opusa de la bun inceput Romaniei si Bulgariei si ambivalenta Croatiei. Inca din septembrie, cand presedentia ceha a fortat RO+BG pe agenda (neasteptat), Austria si-a aratat opozitia, zicand practic "daca le bagati pe toate trei la pachet, noi ne opunem".

Dar era clar ca "pragul" pentru Croatia era altul decat "pragul" pentru RO+BG. Din multiple motive - in parte economice, dar in mare parte de risc.
Cand esti amenintat cu ban permanent pentru ca ai criticat pozitia publica a unui politician, nu se mai poate numi conversatie sau forum, ci campanie electorala. Imi pare rau, dar din pacate, sunt nevoit va urez la revedere!

tom_sawyer

#251
Quote from: frunzaverde on December 10, 2022, 07:16:35 PMIn Austria azi, in ziarele principale "quality", discutia despre Schengen este undeva jos, jos de tot, un sfert de pagina : capul de afis e daca e ok sa porti blana in Die Presse (serios!), in Der Standard e situatia AirBnB-urilor in Kitzbühel. Chiar si in cele doua ziare, ambele liberale (unul de stanga, celalalt semi-libertarian), discutia despre Schengen e data in termeni de costuri de reputatie.

Astăzi sunt niște articole pe prima pagină: https://www.diepresse.com/

"Failed asylum policy": Nehammer defends Austria's Schengen veto

Austria's blockade of Romania's and Bulgaria's accession to the Schengen area is making waves. Chancellor Karl Nehammer reaffirms Austria's approach and argues with security issues.

Chancellor Karl Nehammer (ÖVP) reaffirmed Austria's no to the Schengen accession of Romania and Bulgaria in a broadcast on Saturday. Previously, there had been international criticism and a lack of understanding of Austria's approach. The rejection is a question of security for Austria, the Chancellor postulated again and criticized a "failed EU asylum policy". In addition to Tunisians, Indians will no longer be allowed to enter Serbia without a visa from January 2023.

Austria's blockade of Romania's and Bulgaria's accession to the border-free Schengen area on Thursday caused quite a stir. Criticism was expressed not only by German Foreign Minister Annalena Baerbock , but also by the right-wing governments in Italy and Hungary, which are actually known to be hardliners when it comes to migration issues. Romania also resorted to drastic diplomatic measures and recalled its ambassador to Austria, Emil Hurezeanu, to his home country for consultations.

"Failed EU asylum policy"

Now Nehammer reaffirmed Austria's approach and argued with security issues: "There will be no enlargement as long as the external border is not effectively protected. The failed EU asylum policy caused this situation." He claimed that attempts were being made to put pressure on Austria with threats and polemical arguments. "As long as 75,000 strangers arrive unregistered in eastern Austria, it will be a security problem and it must finally be solved."

After Tunisians have not been allowed to enter Serbia without a visa since mid-November, this will also apply to Indians from January 2023. This will stop "asylum tourism via Serbia". Asylum applications from Tunisians have "dropped drastically" since visa-free entry ended. From Nehammer's point of view, the migration debate was set in motion again with Austria's veto at EU level.

The Ministry of the Interior also cited a number of figures intended to explain Austria's restrictive approach. An excerpt: 40 percent of the migrants come to Belgrade by plane and then come to Austria with smugglers via Serbia and Hungary or via Serbia, Romania and Hungary. Another 40 percent would come to Austria overland from Turkey via, for example, Bulgaria or Romania and Hungary.

Similar information was recently questioned by migration experts such as Judith Kohlenberger : From a purely geographical point of view, Bulgaria is no longer a relevant route for people who travel to Serbia without a visa. And only three percent of all asylum seekers in Austria would take the (detour) route via Romania, she wrote on Twitter. The fact that Austria blames Romania and Bulgaria, but not Hungary or Croatia, is "irrational and hypocritical," she criticized. The Ministry of the Interior disagreed with the three percent mentioned. Romania had also previously accused Austria of arguing with false numbers.

Schallenberg spoke of a "call for help", Mahrer of "veto"

While Foreign Minister Alexander Schallenberg (ÖVP) emphasized to several broadcasters on Friday that Austria's action was not a veto, but rather a "call for help", the state party chairman of the Vienna People's Party, City Councilor Karl Mahrer, demanded on Saturday in a Dispatch to take Austria's "veto" seriously: "A rethinking of asylum and migration policy in Europe is needed. Only in this way can freedom and security be guaranteed as fundamental rights," said Mahrer.

In a "Europe of freedom to travel and the completely different social systems, a discussion about distribution would come to nothing. An expansion of the Schengen system, which no longer works anyway," makes no sense, he said.

https://www.diepresse.com/6225870/verfehlte-asylpolitik-nehammer-verteidigt-oesterreichs-schengen-veto

TVlad

Pe de-o parte citesc ca in ultimii 20 de ani la nivel mondoal s-a redus considerabil numarul oamenilor aflati sub pragul saraciei. Viata inteleg ca e mult mai buna decit in vremurile cind fenomenul migratiei era nesemnificativ.

In afara de situatiile speciale ale unor conflicte singeroase precum cel din Siria sau Ucraina, ce motive au emigrantii sa isi paraseasca tara?

Ce primesc ei odata ajunsi in tarile vestice? Voi aveti mai multe detalii? Impresia mea e ca nu prea vin la munca ci atrasi de niste conditii ce ii transforma intr-un soi de paraziti. Aici cred ca e cheia rezolvarii problemei: daca le-ar fi reduse beneficiile la un nivel de baza (faptul ca scapa de pericolul iminent al mortii intr-un razboi sau de persecutiile politice si cistiga dreptul de a munci pentru a se intretine), s-ar separa foarte bine profitorii si teroristii de oamenii care chiar au nevoie de ajutor. Gresesc ceva?

shift2rail

#253
^ ce gargaragii, acesti autre-chieni:

 AT s-a opus sistematic tuturor incercarilor de reforma a (i) politicii de azil -  regulamentul Dublin care impune ca migrantul sa fie inregistrat/depuna aplicatia de azil in primul stat EU in care pune piciorul- si (ii) politicii de migratie- esential, solidaritatea statelor EU in impartirea poverii fluxurilor secundare, faimoasele cote de migranti.

La moment nu avem decat un acord voluntar de relocare/cote, negociat de Fr/Es/De/It, dar limitele sunt evidente deoarece functioneaza pe o baza ad-hoc, adica nava cu nava. Scandalul recent Ocean Viking e un case in point.

Sistemul curent, cu (i) toata presiunea migratorie pe statele frontline, GR, IT, ES, etc, si cu (ii) frugalii AT/NL/SE/DK (ca sa nu mai vb de estici care resping de plano orice cota obligatorie) practicand politica strutului/neasumarea  niciunei responsabilitati in fata valului migrator, va exploda rapid in fata tuturor.
And it's going to be veeery ugly.

dr4qul4

Sunt adeptul principiului "nu iese fum fara foc".
Chiar nu cred ca Austria nu vrea Romania in Schengen dintr-un moft.
Probabil motivul este mai complex de atat.
Primul avantaj care imi vine in minte, este ca pentru ei, este bine ca au zone tampon. Pentru ca nici vamile maghiare (spre Ro) nu arata mai bine.
Incingand neuronul, realizez ca, intrarea Romaniei in Schengen (fara Bulgaria), are 2 aspecte:

1. Granita de sud.
Granita cu Bulgaria (cu investitii, pentru ca nu a fost gandita pt a fi Schengen), este usor de aparat.
Granita cu Serbia va fi cea care va fi sub presiune.
Am fost vara asta la Dubova si Dunarea se paote trece destul de usor in zona cazanelor (multe ambarcatiuni turistice). Doar ca am inteles ca s-au facut ceva investitii in zona si acum este mult mai bine supravegheata. In ultimul timp s-au facut multe arestari in zona.
Probabil s-au facut investitii si pe granita terestra.
Ar fi interesant sa stim exact ce pregatiri s-au facut in ultimii ani.

2. Granita de nord si est.
De prin februarie a inceput sa fie mult mai bine aparata.
Imigrantii ilegali sigur nu vor mai veni pe acolo. In schimb, dupa terminarea razboiului, este posibil sa ne trezim cu un aflux de arme in europa.

In schimb, pachetul Ro+Bg este problematic. Oricat de bine si-ar apara bulgarii granitele, Grecia este in Schengen. Si imigrantii ajunsi in Grecia continentala, vor merge fara nici o problema pana la Viena.
Cocoase inutile care ne vor afecta zeci de ani:
1. Focsani 2. Boita 3. Balcauti
"multe multumiri" proiectantilor
2. Pariu cu hefaistos: 200 lei: UMB nu deschide nimic (min 9 km, chiar si HP)  pe A7 înainte de 15 iunie 2024