Libera circulatie a romanilor in Europa si in lume

Started by Ionut, September 16, 2011, 06:28:31 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

b1

QuoteStatele Unite iau în considerare adăugarea a patru ţări, între care și România, în programul de renunţare la obligativitatea vizelor (visa waiver) care permite deplasarea în Statele Unite fără viză pentru o şedere de până la 90 de zile, a anunțat secretarul american pentru securitate internă, Alejandro Mayorkas, relatează Reuters.

"Avem patru candidaţi în pregătire: Israel, Cipru, Bulgaria şi România", a declarat Mayorkas la un eveniment din industria turismului.

"Suntem foarte, foarte concentraţi pe program", a adăugat oficialul american, care a precizat că acest program oferă beneficii economice şi de securitate semnificative.

În luna septembrie, Statele Unite au adăugat Croaţia în programul de scutire de vize.

Directorul executiv al Asociaţiei de turism din SUA, Roger Dow, a declarat marţi că adăugarea Croaţiei reprezintă un impuls de 100 de milioane de dolari pentru economia SUA.

"De fiecare dată când sunt adăugate ţări, călătoriile pur şi simplu cresc", a spus Dow.

În luna februarie, Mayorkas a discutat cu comisarul european pentru afaceri interne şi ambii "şi-au exprimat interesul continuu pentru menţinerea Acordului dintre SUA şi UE privind utilizarea şi transferul de date din registrele cu numele pasagerilor (PNR) şi pentru colaborarea cu Bulgaria, Croaţia, Cipru şi România pentru a îndeplini condiţiile pentru Programul visa waiver".

În prezent, în programul SUA de renunţare la obligativitatea vizelor se află 40 de ţări, mai scrie Reuters, citat de Agerpres. Pentru a putea participa la programul american de scutire de vize, o ţară trebuie să îndeplinească cerinţe legate de combaterea terorismului, aplicarea legii, inclusiv a reglementărilor în domeniul imigraţiei, securitatea documentelor şi gestionarea frontierelor.

Aceste cerinţe includ o rată a refuzurilor acordării de vize temporare sub 3%, eliberarea de documente de călătorie securizate şi o colaborarea strânsă cu autorităţile americane care se ocupă cu aplicarea legii şi combaterea terorismului, potrivit unor precizări făcut luna trecută de Departamentul american pentru securitate internă.

Digi24.
Gândirea de grup presupune că valorile grupului nu sunt doar indicate, ci și corecte și bune.

tom_sawyer

"Considering" ăsta înseamnă ceva în plus față de situația de până acum? Că ne țin la ușă din cauza ratei de refuz de 10%, pragul fiind 3%?

Parcă am pus un articol cu romii (și nu numai) care pe lângă ocupații legate de carduri bancare în Mexic, forțează și granița sudică.

tom_sawyer

Rata de refuz în cazul vizelor pentru SUA solicitate de români a crescut la 17% în 2021. În anul precedent, a fost de 10.14%

Rata de refuz în cazul vizelor pentru SUA solicitate de cetăţeni români în scop turistic sau de afaceri este de 17.03% în anul 2021, în creştere faţă de 2020, când a fost 10,14%, iar condiţia pentru includerea României în programul Visa Waiver este o scădere sub 3% a acestui indicator, potrivit unui document publicat de Departamentul de stat al SUA.

news.ro

tom_sawyer

Austria și Olanda au votat astăzi împotriva primirii României și Bulgariei în Schengen.

Nu știu cum se împacă declarația că "Schengen nu funcționează, nu-l facem mai mare" cu excepția făcută pentru Croația.

Dmpdv nu trebuia primită nici Croația și cred că presa și politicienii de la noi au greșit că nu au țipat mai tare pe această speță.

TVlad

#214
Chiar daca ar fi tipat, tot degeaba. Am cheltuit miliarde cu securizarea frontierelor (EADS + firmele cui trebuie) si acum dintr-un moft ne tin pe tusa. O sa infloreasca dragostea pentru simpaticii nostri parteneri europeni, garantat...

Iar cu americanii...pai depinde chiar de ei sa reduca procentul ala de respingeri. Nu stiu care sint criteriile dar imi inchipui ca - de exemplu - daca faci scandal in ambasada agasat de agentul de paza obraznic, iti pot respinge viza.

Imi povestea un prieten cum l-a umilit nemernicul de gardian trimitindu-l din nou la capatul cozii cind l-a rugat sa repete ce ii spusese, ca nu a inteles, zbierindu-i ca "are o problema cu atitudinea". La ambasada din Bucuresti se poarta cu tine ca argatii la mosia arendasului. Iar prietenul nu e vreun colorat sa borfas ci om de familie buna bucuresteana, scolit si educat; mergea la nu stiu ce conferinta in SUA.

pasadia

#215
Asadar, avem o tara, o societate, un stat ale carui institutii:
- nu sunt interesate de faptul ca trec avioane usoare granita cu tigari unul dupa altul
- nu sunt interesate ca exista o multime de dovezi privind generarea de traficul de minore, trimise sa se produca afara de adevarate retele de crima organizata
- nu sunt deloc stresate de faptul ca aproape TOTI muncitorii asiatici pe care ii aduce aici in numar din ce in ce mai mare doresc sa plece mai departe spre vest
- nu sunt surprinse cand ajung sa se omoare migrantii intre ei (pe langa Gara de Nord, Timisoara, anul trecut sau ajung victime in accidente rutiere (tot pe langa Timisoara, caci e pe ruta dinspre Serbia ce ocoleste gardul maghiar)

Dar aceeasi societate si acelasi stat se crede nedreptatit ca NU a intrat in Schengen? Pe bune? Atata circ nu am mai vazut demult, am impresia ca a fost organizat special pentru a indulci pastila data de primirea Croatiei (nu de alta dar non-stirea "neprimirii in Schengen a Romaniei" a fost valabila si in anii trecuti, dar atunci nu aveam acest circ). Dar ce rost are sa ma plang de acest circ candȘ
- Sidonia Bogdan in editorialul ei are impresia ca Croatia si Austria ar fi vecine, ar avea granita comuna
- Cristina Cileacu, specialista UM24 in politica externa, repeta de doua ori ca Luxemburg NU e membra UE.

Serios, hai sa ne uitam la cate probleme are societatea asta, nu sa ne plangem de nu stiu ce gardieni sau de populismele altora!

tom_sawyer

#216
Pasadia, problemele astea nu sunt mai grave decât în Croația și îndrăznesc să spun că nu sunt mai grave decât în alte țări în general.
Și totuși Croația se poate bucura de avantajele economice ale Schengen-ului. Și Grecia. Și Ungaria.

Sentimentul de nedreptățire este perfect justificat în cazul de față, pentru că dubla măsură este evidentă.

Și Austria n-a avut nicio jenă să ceară când a putut. BCR, Petrom, Salrom etc, cam multe ouă mari în coșul austriac.

O opinie:
https://www.zf.ro/opinii/dragos-damian-terapia-cluj-alex-milcev-te-salut-cu-simpatie-nimeni-21393739

ivladbogdan

Votul Austriei de astazi nu are nicio treaba cu migrantii, coruptia sau mai stiu eu ce.
A fost strict un vot politic si atat.
Nu ca am merita noi foarte mult sa intram in Schengen (uite numai ce fel de personaj a fost sa "trateze" pentru noi la Vienna), insa votul de astazi a fost total bullshit.
Initial s-a pus problema de 3 tari la pachet, Croatia, Romania, Bulgaria, tari care vor fi tratate doar la pachet, nu separat. Dar evident e faptul ca atunci cand ne referim la "pachet", ne referim la Romania si Bulgaria, dar n-ar fi recunoscut-o din capul locului pentru ca incepea circul inca de pe atunci.
Iar "cei doi din ultima banca" au ramas iar de caruta.
Suntem cetateni de mana a doua, like it or not.
P.S. Personal nu dau doi bani pe faptul ca niste salbatici invadatori (pentru ca asta sunt o mare parte din ei) isi dau in cap unul altuia.
Iar pe baietii aia asiatici adusi la munca cum poti sa ii tii in tara, daca tu ca si stat nu ai reusit sa ii tii pe ai tai in tara?!
Asa ca si un mic off-topic, doi baieti din astia veniti la munca in complexul unde locuiesc au program de lucru mai lejer decat multi dintre noi, o leafa undeva la 4000 ron in mana, cazare si transport asigurat. Pentru munca necalificata. Ia sa vedem, un roman cam ce trebuie sa presteze pentru asemenea beneficii?

hvm

nu cred ca o sa scapam de vize pentru SUA in urmatorii 5 ani cel putin. si sincer dupa ce am patit in US in 2017 nu prea cred ca daca ne da liber la vize o sa fie ma bine. din cat e de mare SUA am reusit sa ajung intr-o zona in care au ajuns 5 familii de ai nostri si s-au asezat cu cortul intr-un parc la marginea orasului, au mancat cam toate ratele si gastile care pluteau pe lacul din parc, si-au facut nevoile prin boscheti si au curatat satul si de gainile proprietarilor. Imaginativa un satuc din ala de tara cu case la distante de 50 de metri intre ele, cu cotet cu gaini si rate si gaste care umbla libere peste tot.

Ei bine acolo am ajuns si eu cu benzina pe rosu si m-am oprit la magazinul din sat sa intreb daca nu imi poate da cineva un 10 litri de benzina ca sa ma intorc pana la prima benzinarie aflata undeva la vreo 120 de km. Totul a fost bine pana din vorba in vorba am spus ca sunt roman si atunci m-am trezit cu un: "Get oooouuuut.... get out.... get the f..k out....". Abia dupa ce am ajuns la prietenul meu in Dallas am aflat de ce erau aia asa de nervosi...  Am avut noroc ca in satul vecin am gasit pe unul sa imi dea 2 galoane de benzina 35$ (in conditiile in care un galon era 3.10$ in peco). Si sincer sa fiu aveau si dreptate.  Aia nu stiau ce e aia iala la usa pana au venit ai nostri. dupa aia aveam si yala si lacat pe toate usile si geamurile.

Romanasii nostri au raschetat tot si au cerut pe urma azil ca la noi sunt persecutati. Saraci de ei au reusit cu noroc sa plece din tara. Vai de capul lor...... Cate unul din fiecare familie murise in puscarie, fusese violat in puscarie cu acordul gardienilor sau fusese cel putin torturat de politie doar fiindca mergea pe strada.... Asa ca stati linistiti...
Pariuri: A3-UMB-5 alunecari>20m - 1000ron Ciprebbe - aici

TVlad

Deci e cum banuiam. Niste nechemati ne-au facut neamul de rusine peste hotare, si in Europa dar iata si in America.

Ciudat e ca "frati" de-ai lor traiesc de sute de ani si in alte tari europene insa nu s-a ajuns in situatia de a-si revarsa faima asupra populatiei majoritare. Numai pe noi ne-au pricopsit cu un bun renume.

In Europa insa e altceva. Vazind inversunarea disproportionata contra romanilor, ma intreb daca nu cumva problema populatiilor bastinase occidentale nu e de fapt cu alte neamuri, mult mai numeroase si mult mai agresive dar impotriva carora nu e bine sa te pronunti. Isi varsa si ei obida pe cine li se permite, pe noi si eventual pe bulgari.

pasadia

@tom_sawyer am avut ocazia sa vizitez Croația de câteva ori, în ani diferiți. Societatea aia evoluează, societatea aia se schimba, societatea aia da semne clare că merită să fie tratată ca parte a UE.

Noi? L-am auzit pe Bode deplângând faptul că de 10 ani noi pierdem bani pentru că avem în funcțiune aparatura impusă tehnic pentru aderare la Schengen. Pe ideea că avem acea aparatura NU pentru că ne e utila să știm ce se întâmplă la granița ci doar pentru că ne-a fost ceruta și am bifat o cerință de pe o lista.

Și crede-mă, știe orice oficial european că statul asta nu va respecta nimic odată ce se vede cu sacii în căruță. Toată aparatura aia "se va strica" imediat ce nu va fi nimeni în preajma sa ne
supravegheze. De fapt asta se întâmplă deja și acum (caută o anchetă Recorder pe tema traficului de țigări).

Și aici e problema - societatea noastră nu vrea să facă ce ar fi corect să facă. Vrea doar să mimeze. Mimăm Fidic Galben (cu diverse clauze adăugate), mimăm licitații pe Sicap (dar cu comisii de evaluare ce funcționează alandala), mimăm SF-uri pline de prostii (în mproportie foarte mare făcute de firmele românești), etc...

Mimăm și după aia ne supărăm că nu am reușit să.mimam destul de bine. Și pretindem că și Croația mimează. Dar senzația mea clara e că Croația chiar crea să facă lucrurile ok, noi nu...

TVlad

Dar Italia merita in Schengen? Intra migratorii pe acolo ca prin brinza, "salvati" de ONG-urile binevoitoare. Acum mai putin pentru ca au un guvern "extremist".

E absolut evident ca sintem considerati popor de mina a doua. Pe de-o parte respectam cu strictete angajamentele asumate, tratatele semnate si orice ucaz de la Buxelles iar pe de alta parte, cind vinde vorba sa obtinem ceva la schimb, respectind intru totul criteriile impuse si acceptate, hopa, veto! Pe motive ce nu se regasesc in lista de obligatii asumate.

ijwtsh

#222
Quote from: pasadia on December 09, 2022, 12:34:13 AM@tom_sawyer am avut ocazia sa vizitez Croația de câteva ori, în ani diferiți. Societatea aia evoluează, societatea aia se schimba, societatea aia da semne clare că merită să fie tratată ca parte a UE.

E usor sa spui asta cand nu esti cetatean al acelei tari. Daca ai fi croat, cu siguranta ai vedea mult mai multe stiri, ai sti mult mai multe despre coruptia lor.

Pana la urma e foarte simplu, noi am indeplinit checklist-ul acela, ar fi trebuit sa fim primiti. Nici nu stiu de ce exista un vot pentru asta, din moment ce am indeplinit fiecare bulinuta din checklist. Ai indeplinit cerintele, treci inauntru.

shift2rail

^ haideti sa nu ne mai auto-flagelam si , mai ales, sa nu comparam mere cu pere: Croatia e pudelul AT, hinterlandul lor de sute de ani( ca si HU for that matter).

Intrebarea intrebatoare este cum am ajuns sa nu mai avem niciun sponsor/sustinator adevarat la masa negocierilor? Obisnuiam sa contam pe Franta in momentele critice, Darmanin a fost extrem de timid ieri...

S-a jucat dinte ptr dinte, cu cutitele pe masa, daca De/Fr erau tooth&nail ptr noi cum inteleg ca se declara prin presa, Croatia era aruncata sub autobuz pana cand noi nu eram admisi.


Sorinus

Daca dupa 15 ani in UE nu ne baga in Schengen, atunci sa ne dea afara si din UE. Suntem buni ptr facut business, pentru orice altceva, dar nu sa circulam liber.

Am fost ok pana acum cu statutul asta, dar se exagereaza. Suntem ruda saraca, ala care sta permanent in antecamera sa apare familia de salbatici, dar cand da sa intre si el in sufragerie, e perchezitionat de fiecare data, nu ca n-am avea incredere in el, dar nu avem incredere in el.

Romania e handicapata la capitoul infrastructura si mai ales sanatate, dar sa fim seriosi, tarile din vest au si ele o gramada de hibe, uneori mai mari ca noi.

Sa-i zici lu` Mutu ca Franta sta mult mai bine pe crima organizata, Italia pe Coruptie, Ungaria pe drepturile omului...etc

Eu cred ca incepe sa miroasa efectiv a un soi de rasism, suntem undeva peste negrii si arabi, dar sub albul clasic european.