Discutii diverse despre infrastructura feroviara

Started by marcelbanu, July 31, 2013, 10:51:59 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

dan tm

ultima prevedere spune tot:

identifice oportunitățile de finanțare comune a proiectului de proiectare și construcție, precum și a construcției legăturii feroviare și a elementelor de infrastructură corespunzătoare."

tom_sawyer

Guvernul va putea atrage împrumuturi din SUA prin mecanismul Foreign Military Financing care finanțează proiecte militare și strategice

Executivul va avea posibilitatea să diversifice instrumentele de finanţare puse la dispoziţie de guverne şi entităţi guvernamentale pentru proiecte de interes strategic naţional, inclusiv de apărare şi securitate naţională, potrivit unei ordonanţe de urgenţă pentru modificarea şi completarea OUG nr. 64/2007 privind datoria publică, aprobată în şedinţa de miercuri a Cabinetului Ciolacu, transmite Agerpres.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, pot fi accesate fonduri, în condiţii financiare avantajoase, prin mecanismul FMF (Foreign Military Financing – Finanţare Militară Externă) oferite de către administraţia SUA guvernelor altor state.

,,În cadrul mecanismului FMF sunt aprobate fonduri de până la 4 miliarde USD pentru împrumuturi directe, cu posibilitate de rambursare în 12 ani, după o perioadă de graţie de un an, la o dobândă avantajoasă (apropiată de costul de finanţare al SUA, la care se adaugă o marjă), precum şi fonduri de până la 8 miliarde USD, atrase prin contractarea de împrumuturi din pieţele financiare, garantate de Guvernul SUA. Pe lângă contractele de achiziţie de tehnică/echipamente militare ale MApN, au fost identificate şi alte contracte derulate de către companii de stat care se înscriu în Strategia naţională de apărare şi care ar putea fi eligibile la finanţare în cadrul acestui mecanism", se arată în comunicatul citat.

g4media.ro

Konter

" În vederea obținerii finanțării prin Fondul pentru modernizare, Ministerul Energiei a inițiat trei propuneri de investiții prioritare pentru a fi transmise pentru evaluare către Banca Europeană de Investiții.
La acestea se adaugă alte trei propuneri venite din partea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii și o propunere de investiții din partea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Propunerile de investiții prioritare ale României pentru sesiunea de toamnă a Comitetului pentru Investiții al FM sunt:
[.......]
– Achiziția de material rulant M4 (12 trenuri de metrou și sistem de siguranță și automatizare), inițiată de MTI pentru care se solicită în această sesiune plata primei tranșe în valoare de 51.638.816 euro (din totalul finanțării solicitate de 165.152.450 euro);
– Electrificarea liniilor de cale ferată (Constanța – Mangalia, Rădulești – Giurgiu Nord și Chiajna – Jilava), inițiată de MTI pentru care se solicită în această sesiune plata primei tranșe în valoare de 39.823.445 euro (din totalul finanțării solicitate de 89.263.273 euro).
Finanțarea din Fondul pentru modernizare se face pe baza propunerilor de investiții pe care statele beneficiare le transmit BEI pentru evaluare, urmând ca, în urma analizei și recomandărilor, Comitetul pentru investiții al FM să aprobe finanțarea acestora.
Comitetul pentru investiții se reunește de două ori pe an, iar, în acest moment, România pregătește portofoliul de proiecte ce urmează a fi transmise în sesiunea de toamnă, care va avea loc în data de 22 octombrie 2024."

shift2rail

#303
Se cauta fonduri- banii, eterna problema, as sugera programul UE de cooperare transfrontaliera Cross-Border Facility- pentru SF'ul liniei Timisoara-Seghedin, linie inchisa de 80! de ani:

https://www.economica.net/calea-ferata-timisoara-szeged-2_769904.html


dan tm

Si ar avea capatul linia asta, in Uj Szeged?
Este o gara abandonata. O ruina pe o linie secundara?

Stancosti

Dupa cat de repede s-ar reabilita linia pe partea romana si construi si podul peste Mures, s-ar putea face si linia ferata peste Tisa, la Szeged.
Discuta si ei de zeci de ani de un al treilea pod in oras (a se vedea in articol).
Prin acelasi pod s-ar putea lega Szegedul si de Arad, daca Nadlacurile ar fi unite feroviar.

shift2rail

#306
Cum nu exista un thread "Electrificare" (ar trebui) las aici interventia unui secretar de stat in MT care afirma ca vor aplica cu electrificari de 1.8 mld eur la Fondul de Modernizare. This is huge.


tom_sawyer

#307
Secretarul de stat spune că s-a aprobat finanțarea pentru SF-uri de electrificări. Vor relua probabil toate licitațiile alea anulate de SF-uri pentru electrificare.
Până la lucrări efective mai e mult.

Prezentatoarea spune că BEI a aprobat 62 milioane euro pentru "finanțarea electrificării unor porțiuni de CF".

shift2rail

#308
doar daca prezentatoare are inside info de la BEI (ma indoiesc): decizia ptr primul set de aplicatii electrificari cf in FM - Constanța – Mangalia, Rădulești – Giurgiu Nord și Chiajna – Jilava - va fi comunicata de comitetul de investitii al BEI in 22 Octombrie a.c.

secretarul vorbeste insa de aplicatii pe urmatoarele call_uri ale FM, in valoare de 1,8 mld eur; cu banii astia electrifici 2,000 de km liniari!

reamintim ca in FM, Ro are alocati, pana in 2030, aprox 15 mld eur, dedicat pentru decarbonizarea sistemului energetic national. MT isi incearca sansa la acest borcan cu miere de la Min Energiei, vom vedea cu ce succes, mai tarziu in octombrie.

Konter

Hodges spune că, în privința mobilității militare, factorul cheie îl reprezintă viteza. ,,Totul ține de descurajare: rușii trebuie să vadă că noi ne putem muta trupele mai repede decât ei". Iar calea ferată este importantă, în opinia lui Ben Hodges, ,,deoarece așa îți poți muta foarte rapid tehnica grea de luptă: tancuri, obuziere, vehicule de luptă". Generalul american Ben Hodges a dat apoi un exemplu din România.
,,Calea ferată se dovedește a fi crucială în transportul echipamentelor grele în locuri în care altfel ar fi dificil de transportat. De exemplu, transportul unui vehicul militar greu peste munții Carpați în România nu s-a putut face pe șosea", a spus Ben Hodges care a adăugat că ,,aici (în România), singura opțiune a fost calea ferată".
Pentru îmbunătățirea transportului trupelor NATO în Europa cu ajutorul căilor ferate, Ben Hodges a numit trei factori esențiali: piedicile de ordin juridic sau diplomatic, starea infrastructurii feroviare și capacitatea de transport. ,,Nu are legătură cu cât de repede circulă trenul propriu-zis, ci cu cât de repede poți să faci să muți un lucru din punctul A în punctul B", a explicat fostul comandant al trupelor SUA în Europa, Ben Hodges. În acest context, generalul a vorbit despre necesitatea creării unui ,,Schengen militar". De asemenea, generalul SUA a spus că infrastructura devine ,,inadecvată, cu cât mergi mai mult spre Est".

Cum stăm noi din punctele de vedere enumerate de generalul american? Numărul trecerilor feroviare peste Carpați nu este mic, spune specialistul consultat de Club Feroviar. ,,Se poate trece şi pe la Mestecăniş prin nord (spre Suceava – n.red.), apoi pe Valea Oltului pe la Siculeni lângă Miercurea Ciuc, apoi pe la Predeal rută ce este cea mai utilizată. Munții se pot trece şi pe zonă nelectrificată de la Caracal către nord. La Băbeni Govora Sibiu să ieşim la Copşa Mică, singura zonă neelectrificată, apoi Livezeni Simeria (Valea Jiului – n.red.) şi bineînţeles zona Caransebeş – Lugos – Timişoara", spune inginerul.

,,Se pot trece munţii Carpaţi prin mai multe locuri, era o variantă bună Râmnicu Vâlcea – Vâlcele pentru a avea din Bucureşti o legătură mult mai bună către Sibiu, dar din păcate nu s-a terminat. Pe Valea Oltului traficul ar fi mers paralel cu autostrada şi ar fi avut varianta RoLa căci s-ar fi transferat uşor  vehicule de pe autostrada pe cale ferată", explică el.

Dar e suficient să existe legăturile propriu-zise feroviare peste munți? Nu, spune specialistul indicat. ,,Problema pe care o reclamă un militar e de capacitate de viteză pentru că pentru a descuraja agresiunea trebuie să arăți că te poţi mişca uşor spre frontieră. Ar trebui în 24 de ore să putem traversa tara pe orice axă".

Când spunem de capacitate, gândiţi-vă ce s-a întâmplat la Feteşti cu accidentul acela. Pentru că s-au blocat două linii nu s-a mai putut circula două săptămâni, căci s-a redus capacitatea staţiei odată cu modernizarea ei. Chestiunea asta s-a întâmplat în multe staţii, capacitatea trebuie să aibă rezervă, dacă e un incident nu trebuie să mă blochez, trebuie să fie soluţii redundante.

Există și piedici birocratice. Noi ne pierdem în aprobări legate și de gabarit, sunt probleme grele cu gabaritul şi tonajul, cumva justificat, căci infrastructura e depăşită şi sunt temeri de a permite trenuri mai grele. Înainte de 1990 circulau vagoane rusești cu 21,5 tone pe osie pe aproape toate liniile, acum nimeni nu mai admite mai mult de 20 de tone.
,,Noi ne-am atrofiat, e şi un fenomen de ancrasare, de a aduna reglementări şi se ajunge la împotmolire", spune el.
Tehnica militară se caracterizează prin gabarite crescute, iar aceasta este altă problemă a noastră.

,,Alternative avem, dar sunt probleme de gabarit, tehnica militară depăşeşte contururile de gabarit, pe linii electrificate au oarecum mai mult restricţii, pe cea neelectrificată te poţi ridica în sus mai mult". Așadar, tocmai unde există capacitatea de tracțiune a vehiculelor grele, pe liniile electrificate, acolo sunt și principalele probleme de gabarit.
,,Cele mai mari probleme sunt legate de viteza de deplasare a trenurilor şi capacitatea secțiilor care s-a tot redus", conchide inginerul.
Sursa

TVlad