News:

Educația pentru riscuri în trafic, lecțiile suedeze!

Main Menu

Geopolitica, economia și transporturile

Started by tom_sawyer, February 20, 2025, 01:33:03 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

pest1969

#30
E un echilibru destul de greu de facut in problema asta. Vesticii nu puteau sa-si taie craca de sub picioare renuntand imediat la petrolul si gazul rusesc. Nici macar fortand eliminarea completa a resurselor rusesti de pe piata globala (nici nu aveau cum).
Preturile au crescut putin din pricina sanctiunilor, dar ele oricum cresc si vor creste. Lumea intreaga se dezvolta si necesitatile energetice sunt tot mai mari la nivel global. Ne batem tot mai multi pe cam aceleasi resurse.
Sanctiunile si-au propus doar sa limiteze gradual veniturile Rusiei. Abordarea a fost extrem de realista.
Problema e ca e rau cu preturi mari la energie, dar e mai rau fara energie.

Daca dependenta de Rusia ar fi continuat la aceleasi volume, te puteai astepta oricand la probleme cu aprovizionarea. Si daunele erau si mai mari.
E evident pentru toata lumea ca dependenta Europei de surse de energie extraeuropene e o problema majora.
Vedem acum cum e exploatata de echipa Trump. Nu e exclus sa o vedem exploatata de catre Arabia Saudita si Qatar la un moment dat.


Din pacate, nu exista o solutie simpla si la indemana. Trecerea la regenarabile e costisitoare. Potentialul hidro e si el intermitent. Chiar si pentru reactoarele nucleare se importa combustibilul. Sau ne inchipuim ca Ungaria si Slovacia se dau cu rusii doar de dragul rusilor?
Daca Rusia le inchide suportul la centralele nucleare si nu le mai da nici uraniu, raman in aer.

Etc, etc

qionescu1

In sfarsit am trecut de la negare la acceptare. Nu se mai poate evita adevarul dar noul discurs vine cu conditionalitati tocmai a masca neputinta. Ceva de genul: stim ca nu putem acum dar vom putea pe viitor.

Inteleg ca e obositor sa reproduci propaganda dar e si mai obositor sa o combati. Psihologic, dovedit experimental, orice opinie a unei mase de oameni se subordoneaza autoritatii care detine si controleaza narativa. 80% din oameni o vor accepta fara sa o combata, 16% chiar daca o recunosc ca e falsa sau cu probleme vor tacea doar pentru ca majoritatea o accepta si doar 4% se vor exprima si o vor combate activ.

Cine vorbeste de propaganda pentru Putin se invarte in cercuri stramte, nefiind un cunoscator al felului in care gandesc si ce asteptari au societatile cu particularitatile lor in lume. Personalizarea politicii arata ca se intelege doar un joc mic. Mai pe scurt si in note groase, Rusia s-a comportat la fel indiferent ca au fost țarii, bolsevicii sau asa zisii democrați de dupa 91 la putere.

Nu vreau sa discut despre tragedia razboiului, care e cumplit. Ideea de baza era oarecum tehnica: nevoile de energie ale Europei nu pot fi asigurate, cel putin pe termen mediu - si e termenul cel mai optimist posibil, fara gazele rusesti. Pur si simplu nu se poate in strategiile gandite de tovarasa Merkel si in isteriile climatice. Daca petrol mai aduci de prin alte parti, gazul nu ca nu ar mai exista in lume dar nu exista conductele necesare decat cu Rusia. Sunt discutii si pt alte rute dar sunt incerte iar instalatiile de GNL inca sunt departe de a fi suficiente.

La 3 ani de la declansarea razboiului Europa nu gaseste solutii. Dovada e ca importa in continuare cantitati mari de gaz rusesc, Rusia devenind al doilea furnizor dupa US de GNL doar ca nu prin conducta ci pe vapor. Sumele sunt fabuloase cu mult peste ajutorul financiar pe care il acorda EU ucrainienilor. Daca luam in calcul si contrabanda cu petrol, transporturile mascate, vanzarea la a nu stiu cata mana am fi socati.

Problema cea mai mare e ca situatia nu se poate schimba. Tot ceea ce se propune in mod accelerat are de fapt un termen mult mai lung decat credem. Furnizorii pentru nevoile EU sunt doar 3: America, OPEC și Rusia. Iar de importat energie nu poate sa nu importe. Solarul, eolianul vin cu niste costuri foarte mari. De altfel si GNL ul american. Chiar si in ipoteza in care nevoile ar putea fi acoperite din alta parte decat de la rusi ele vin cu un cost pe care deja industria da semne ca nu il poate suporta. Daca inca dinaintea razboiului industria europeana pierdea teren puternic in fata competitorilor cum ar putea ea concura acum cu preturi mult mai mari la energie ca in trecut?   

Dependenta? Da, vine cu niste conditionalizari am mai spus-o, dar nu exista furnizor sigur pentru ca lumea nu e ca EMAGul. Desi in conflict deschis uite ca rusii nu au intentionat a sista gazul. Interdependenta? Nu stiu, probabil ca da, dar credinta ca alti furnizori ar oferi Europei siguranta e o iluzie. Am uitat cum OPEC a inchis robinetul cand nu le-a convenit ceva?

Se schimba percetia despre nuclear... A cui perceptie? Ca lumea cu capul pe umeri nu a avut niciodata pozitionari extreme fata de nuclear. Si apropo cu ce functioneaza centralele nucleare, cu aer? Combustibilul va veni in principal din Rusia care de altfel nu a oprit aprovizionarile in Europa de material nuclear. Germania va redeschide centralele nucleare, ghiciti de unde va veni combustibilul? Ironia e ca in timp ce unii nu mai stiu cum sa inchida Rusia si vand povesti de cum va fi mai bine fara rau, Nord stream este in negocieri acum petru repornire.



 

pest1969

Data fiind situatia, Romania si tarile estice ar trebui sa accepte iesirea din NATO si UE in schimbul petrolului si gazului rusesc pentru Europa? Iar acum si in schimbul gazului si petrolului american. Ca e foarte posibil sa primesti ca UE amenintari de taiere a aprovizionarii din ambele parti. Iar cand cele 2 surse isi discuta interesele in Arabia Saudita, te poti gandi ca se pot coordona si cu aia...

qionescu1

Nu a vorbit nimeni de iesiri din diferite organizatii care isi arata limitele de ceva vreme incoace. Rusia nu are o problema in a vinde energie chiar si in situatia de fata. Si este cumparata chiar de catre cei care zic ca nu o cumpara ceea ce contrazice toata narativa din main stream media. Cei care reproduc aceste narative nu inteleg mai nimic din ce se intampla si nu au nici un semn de intrebare.

Fara indoiala la Ryad se discuta la pachet si coordonat. Ca se discuta despre europeni fara europeni spune totul. Ce sa mai discuti de Nato/Ue realistic cand pe aici doar se  reproduce propaganda?

horatiu.cosma

Istoria ne demonstrează că adevărul și verticalitatea morală au bunul obicei de a triumfa la momentul potrivit. Între aceste momente de ieșire la lumină, pare că tiranii împreună cu idioții lor utili au momentul lor de glorie, că nimeni nu li se poate împotrivi, că minciuna, sferturile de adevăr distorsionate, conspirația, lucrul în umbră sunt singurele atribute care funcționează în "the real world", că gazul rusesc e un dat și fără el nu se poate trăi, că "omuleții verzi" sunt căzuți din cer, nu de la Putin, că doar acest "realism" tranzacțional fără principii morale asigură supraviețuirea în această junglă. Însă după fiecare astfel de episod istoric de minim moral, privit către abis și lipsă de speranță, soarta a făcut ca soarele să răsară din nou. Și sunt absolut convins că în scurt timp vom lăsa în spate și acest episod, va fi un moment de trezire, de mobilizare pentru a depăși această așa-zisă dependență geopolitică și economică inamovibilă, iar orcii vor rămâne în urmă să se joace în nisip cu conspirațiile lor triste și uitate.

pest1969

Cum nu a vorbit nimeni? Rusia nu a cerut inainte de invazia din 2022 ca NATO sa revina la frontierele din 1997?
Rusia vinde gaz si petrol oricui, dar iti opreste livrarile cand iti e lumea mai draga. Inainte de exploziile de pe NorthStream, au fost tot felul de intreruperi legate de intretinere etc. Le aratau pisica la nemti in caz ca vor sustine prea puternic Ucraina.
  Si importurile din Rusia sunt recunoscute de toata lumea. Faptul ca unu gen Prelipceanu sau altii ca el nu sunt informati, nu inseamna ca mainstream media are nu stiu ce narativa.
  Sau ar trebui sa ne inchipuim ca rusii fac vreun gest de benevolenta gratuit? Nu au facut si nu vor face niciodata.
  E clar insa ca nu exista solutii simple si la indemana. S-a redus consumul de gaze si cel de petrol, dar nu stiu cat se va mai putea reduce astfel incat sa se reduca dependenta la minim.

qionescu1

Istoria demonstreaza ca adevarul este prima victima si nu prea tine nimeni de el. Doar cei ce cunosc superficial istorie pot spune ca adevarul va triumfa la momentul potrivit. Istoria a fost tot timpul politizata iar narativa apartine mereu invingatorului. Asadar cei care cunosc istorie doar din manuale sunt cei mai performanti idioti utili ai propagandei. Se dedica oricarei cauze ce apare la televizor sau narativei din main stream media. Acolo e sursa lor de cunoastere. Autoritatea e cea care le formeaza lor opinia si valideaza convingerile.

Nu am avut intentia de a discuta cauzele raboiului, morala sau vina tocmai pt a nu devia de la subiect. Observam doar ca Europa nu isi permite sa traiasca fara energia ce vine din Rusia. Dar unii o dau in diverse, la fel de sters ca intotdeauna, omuleti verzi, conspiratii, soarele rasare din nou toate nebuniile ce se mai pot debita fara nicio valoare.

Problema reala acum, e ca una zicem alta facem. Europa poate si fara gazul rusesc dar cu pretul unor convulsii economice, si implicit sociale, majore. Nu le doreste asa ca  dau 1 mld de euro Ucrainei si 2 mld de euro Rusiei in baza "principiilor morale" si al adevarului care va triumfa dar doar la momentul potrivit. Sau le vom mai da rusilor cativa ani niste zeci de miliarde dar apoi gata facem justitie. De 3 ani o parte din vest face lucru asta si povestea nu se va incheia insa trebuie sa livreze o justificare acum ca cifrele ies la iveala. Si atunci vin cu jumatati de adevar perfecte pt adulatorii creduli cum e vai de Gazprom ca nu mai vinde gaz ca inainte si cum ca ar fi in faliment imediat.

Sincer nu stiu cum poate da faliment cineva care sta pe o punga de gaz si inchide si deschide robinetul si in al doilea rand gazul rusesc nu mai vine prin conducte pentru ca acestea sunt distruse. Dar vine pe vapor. Avand in vedere ceea ce se intampla azi nu cred ca gresesc sa zic ca gazul ar fi curs fara intrerupere daca unii nu distrugeau conductele. Cum de altfel a si curs o buna perioada pe timpul raboiului. Nu ne mai spun nici ca VW este in faliment si alti giganti germani sunt pe buza prapastiei.

Spuneti si mie ce inamici sunt aia care se aprovizioneaza reciproc in timpul razboiului? Rusii direct cu LNG, combustibil nuclear, materii prime cu duiumul si alte, iar europenii cu toate produsele doar ca prin tari terte. Nu se poate sa nu ridici niste intrebari despre ce se intampla si sa admiti ca situatia este cel putin ciudata si ca nu se potriveste cu narativa. Mai raman de partea buna a istoriei doar idiotii utili ai propagandei detinatorii adevarului absolut si moral.

Continui doar pt alti forumisti, in speranta ca se vor mai gasi unii sa inteleaga si sa traga concluziile de rigoare facand coroborarile necesare cu evenimentele anterioare razboiului pentru a pricepe cauzele reale ce au dus la izbucnirea lui si de fapt cine contra cine se aliaza, si de ce Ucraina, cu toata drama de acolo, poate fi marginala fata de miza pe care o joaca cei mari. 

Liviu M

Din colțișorul meu de idiot, mă bucur că Europa este pe față contra lui Putin și susține Ucraina. Așa puțin și contradictoriu cum poate ea.
Și că una din măsurile contra agresorului a fost reducerea *) consumului de gaz rusesc. Cel puțin oficial și direct, că probabil gazul "indian" apărut brusc pe piață are surse siberiene.
Mă bucur ca Europa ia atitudine împotriva bătăușului cartierului. Chiar dacă asta înseamnă să plătesc mai mult la întreținere.
Așa suntem noi idioții, ne bucurăm din nimic, pe banii noștri.
M-aș bucura și mai mult dacă șutul ăsta putitrumpist ar determina o unificare reală a europenilor.

*) Din câte țin eu minte, tot timpul s-a vorbit de reducerea treptată a dependenței de gazul rusesc, nu renunțarea completă și bruscă la el. Că nu-i folosit doar la aragaz/centrala termică.

hefaistos

^^
Propaganda pro-rusa.
Rusia a încurajat 30 de ani campaniile anti-nucleare și declararea ca "ecologic" a gazului natural.
Rusia s-a înfiripat pe aceasta piata prin orice metode. Orice metode. Sa nu uitam de Gerhard Schroder.
Și acum ni se explica, suntem grași, obezi și nu putem urca scari. Ba da am început cura de slăbire și gâfâim dar urcam scări. E greu dar facem progrese. Asa ca nu accept explicații de genul suntem neputincioși, asta e.
Pariu 500 lei: Pana la 31 decembrie 2024, se va deschide A7 intre Buzau Nord si Focsani Nord. data de initiere a pariului 2 octombrie 2023
Pariu 200 euro, daca pana la 31 decembrie 2029 nu se deschide sectiunea cu tuneluri de pe A1 de la Holdea.

TVlad

Rusii nu pot exporta gaz lichefiat in aceleasi cantitati cum exportau prin conducte; nu au suficiente instalatii de lichefiere si nici nave. Nu zic ca nu le au deloc ci doar ca sint prea putine. Nici nu aveau nevoie de ele pina in 2022.

horatiu.cosma

^^
Evident că e propagandă rusă. Și noi o vedem și o înțelegem în adevărata "splendoare". Știe și ea că e falsă cap coadă, dar se bazează pe "repetiția e mama învățăturii", o minciună spună la infinit începe să prindă în mințile mai vulnerabile. De asta e important să o taxăm cu fiecare ocazie, să nu coborâm ștacheta în fața răului. Da, va fi dureros să scăpăm de drogul și șantajul rusesc, dar e singura cale spre însănătoșire.

qionescu1

#41
@TVlad

Nimeni nu a zis ca exporta la fel, demontam doar minciuna cu staif ca Gazprom exporta mai putin gaz ca sa arate lupta pe viata si pe moarte cu gazul rusesc. Pai cum sa nu exporte cand conductele sunt distruse? Minciuna prin omisiune este tot minciuna. Daca nu era distruse oare cat gaz s-ar fi cumparat in continuare?

Legat de capacitati, Germania doar poate primi in jur de 27 mld mc de gaz prin terminalele GNL. Rusia in 2025 poate exporta in jur de 39 mld mc de GNL iar la sfarsitul lui 2026 va ajunge la 69 de mld de mc.

Dar adevarata intrebare ca sa ajungi sa intelegi tabloul cat mai complet al evenimentelor e de ce s-au distrus conductele si de catre cine? Asta cu forta raului si zugravizrea lumii in alb si negru, reductionismul la lupta intre bine si rau este doar pentru exaltati, pentru cei ce il iubesc pe big brother si zilnic isi iau portia de 2 minute de ura.

pista_bacsi

#42
Gazul e un non subiect. Cel mai important subiect e planul fiscal si militar din Germania si UE. Dacă absorbim anual 8% din ce va cheltui Germania prin fabricile din Romania ne-am reduce deficitul si am avea bani pentru infrastructura feroviara si rutiere. Oare e cineva din guvern in vizita in Germania sa ii intrebam cum ii putem ajuta?

Liviu M

#43
Referitor la sabotaje, cine caută găsește. :D
Și citind ce scrie acolo, se pare că în momentul sabotajului prin conducte nu era nici picior de gaz:
QuotePrior to being sabotaged neither of the Nord Stream pipelines were delivering gas. Nord Stream 2 had been completed in 2021, but had not entered service because Germany had suspended its certification on 22 February 2022 thereby stopping the project,[31][32] following official recognition of the Donetsk People's Republic and Luhansk People's Republic by the Russian State Duma and President Putin during the prelude to the 2022 Russian invasion of Ukraine.[33] From 31 August 2022, Gazprom had halted delivery via Nord Stream 1 indefinitely, officially because of maintenance.[34][35]

qionescu1

@Liviu M
Oprirea/pornirea e o chestiune de simpla apasare a unui buton. Distrugerea e altceva.