Geopolitica, economia și transporturile

Started by tom_sawyer, February 20, 2025, 01:33:03 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

qionescu1

Uita-te la ultimele alegeri. Apoi mai consulta niste date.

TVlad

Nu cred ca mai e chiar asa de popular cum a fost inaintea alegerilor pentru ca nici macar republicanii lui nu se asteptau la brambureala pe care a facut-o si pe care o vor simti cit de curind in buzunare.

Chiar si eu il simpatizam pina la porcaria cu Zelenski si era cazul sa termine cineva cu absurditatile woke dar cred ca au sarit peste cal. Daca de la democrati nu se gaseste cineva normal la cap sa faca opozitie inteligenta si incap pe mina Cortezoaicei si a lui Bernie, am incurcat-o.

pista_bacsi

#47
Gazul e un non subiect. Cel mai important subiect e planul fiscal si militar din Germania si UE. Dacă absorbim anual 8% din ce va cheltui Germania prin fabricile din Romania ne-am reduce deficitul si am avea bani pentru infrastructura feroviara si rutiere. Oare e cineva din guvern in vizita in Germania sa ii intrebam cum ii putem ajuta?

shift2rail

^E strategie: ameninta cu tarife vamale si retragerea sprijinului militar pentru a obtine concesii economice : un dolar mai slab simultan cu continuarea finantarii deficitului bugetar urias al SUA de catre exterior ( de ex, umbla vb ca vor sa oblige bancile centrale straine sa-si extinda maturitatile plasamentelor in dolari la...100 de ani). Plus partea leului din cheltuielile militare ale aliatilor.

Pe termen scurt-mediu poate sa functioneze deoarece Europa cel putin are o dubla dependenta de US: economica, prin excedentul comercial urias, si militara, data de forta disproportionata a US Army, acumulata, evident, in 50 de ani de razboi rece.

Nu ne putem emancipa econ&militar de hegemon mai devreme de 5(optimist) - 10 ani (pesimist).

Pana atunci, extend and pretend, mers pe varfuri, declaratii amicale care sa nu-l irite pe unchiul Sam...dar, in Vestul Europei cel putin, desi depistez un inceput de curent de opinie similar in Ro, nu-si mai face nimeni nicio iluzie, increderea e iremediabil pierduta.


Liviu M

#49
Referitor la sabotaje, cine caută găsește. :D
Și citind ce scrie acolo, se pare că în momentul sabotajului prin conducte nu era nici picior de gaz:
QuotePrior to being sabotaged neither of the Nord Stream pipelines were delivering gas. Nord Stream 2 had been completed in 2021, but had not entered service because Germany had suspended its certification on 22 February 2022 thereby stopping the project,[31][32] following official recognition of the Donetsk People's Republic and Luhansk People's Republic by the Russian State Duma and President Putin during the prelude to the 2022 Russian invasion of Ukraine.[33] From 31 August 2022, Gazprom had halted delivery via Nord Stream 1 indefinitely, officially because of maintenance.[34][35]

qionescu1

@Liviu M
Oprirea/pornirea e o chestiune de simpla apasare a unui buton. Distrugerea e altceva.

Liviu M

Sigur, putem specula orice in momentul asta, dar asta nu le schimba statutul de speculatii.
Ce vedem scris (cu bibliografie alaturi) e ca pe 22.02.2022 nemtii au oprit certificarea unei tevi (ce-o mai fi si aia certificare).
Dac-ar fi reluat-o/terminat-o in conditiile razboiului ramane sa... speculam.

qionescu1

Corect e o strategie de negociere dar mult mai dura decat in primul mandat. Pentru ca si problemele si ascensiunea altor puteri s-au acutizat. Nu spun numai prostii, multe din tot ce zic americanii sunt foarte adevarate.

Cheltuielile militare sunt cele mai usor de inteles. Toata EU sta sub umbrela militara americana cu un cost extrem de ridicat platit in principal de ei. Privit unilateral am zice ca e o tradare a US doar ca nu deloc asa. US ne pune doar in fata realitatii si asta ne doare. Nu cred ca US isi va incalca angajamentele, mai degraba trebuie sa fim atenti ce facem noi.

tom_sawyer

#53
Revealed: Trump's plan to force Ukraine to restore Putin's gas empire

Donald Trump is holding a gun to the head of Volodymyr Zelensky, demanding huge reparations payments and laying claim to half of Ukraine's oil, gas, and hydrocarbon resources as well as almost all its metals and much of its infrastructure.

The latest version of his "minerals deal", obtained by The Telegraph, is unprecedented in the history of modern diplomacy and state relations.

It dovetails with parallel talks between the US and Russia for a comprehensive energy partnership, including plans to restore West Siberian gas flows to Europe in large volumes, with US companies and Trump-aligned financiers gaining a major stake in the business.

The revived gas trade would flow through Ukraine's network, and later via the Baltic as the sabotaged Nord Stream pipelines are brought back on stream.

www.telegraph.co.uk/business/2025/03/27/revealed-trump-plan-force-ukraine-restore-putin-gas-empire/





Powered by API/PUM imgur uploader

hefaistos

#54
Și ce te faci dacă nu vreau sa cumpăr?
Eu, stat european.
Ca deocamdată au încercat manevra cu ridicarea sancțiunilor bancare și europenii au spus PAS.
De ce? Pai ai mei când eram mic mi-au spus nici măcar ca nu vorbesc ci unul care incearca sa-mi vândă lucruri furate. Pentru ca în timp ce negociază cu mine, trage cu ochiul sa vadă ce poate sa fure din casa. Dacă înțelegeți paralela...
Pariu 500 lei: Pana la 31 decembrie 2024, se va deschide A7 intre Buzau Nord si Focsani Nord. data de initiere a pariului 2 octombrie 2023
Pariu 200 euro, daca pana la 31 decembrie 2029 nu se deschide sectiunea cu tuneluri de pe A1 de la Holdea.

qionescu1

@pista_bacsi
 
Energia, indiferent de forma ei, este totul intr-o lume industrializata.

pasadia

#56
Nope. Imaginile folosite de tine sunt frumoase, dar nu stau in picioare daca le analizezi cu adevarat.

Trump e folosit de zor de toti din spatele lui si incurajat sa dezvolte o autocratie. Ceea ce in mare masura US era deja, incluzand aici si Partidul Democrat. 2016 a fost o mare spaima pentru ei. Bernie, AOC, veniti oricum pe valul protestelor anterioare tip "Ocuppy Wall Street" au cristalizat optiunea pentru proprietarii de mare capital americani. Apoi miscarea BLM si pandemia doar a pus cireasa de pe tort si i-a determinat sa actioneze in directia dorita. Aceea fiind de a distruge EU perceput ca un model de societate pe care ei nu il vor replicat in alte parti (adica in China, US, America Latina sau Africa).
Ce anume urasc la UE:

- reglemetarea (de la reglementarea mancarurilor la reglementarile IT)
- drepturile salariatilor (de la concediu maternal pana la posibilitatea de sindicalizare)
- prezenta statului in anumite domenii (de exemple case de asigurari de sanatate publice, invatamant public)
si in general faptul ca UE reprezinta un model de societate capitalista care are grija de toti locuitorii fara a permite imbogatiri absurde (taxare, asistenta sociala, etc...).

Pentru proprietarii de mare capital american, importarea unor modele din UE in USA ar fi reprezentat o mare problema. Asa ca preventiv sunt dispusi sa faca orice pentru a distruge modelul european. Ca asta inseamna sa asite la dezmembrarea UE sau la dezmantelarea cate unui stat pe rand - asta nu e o problema din punctul lor de vedere.

Da, cred ca conflictul viitor (civilizational, dar nu numai) va fi intre UE (& Commonwhealth) si USA. Practic intre modelul de stat autocratic conndus de o patura de bogati si modelul unor state democratice, pline de convulsii dar in care totusi incercarea este de a pastra un anumit nivel de bunastare (dar si de human rights) la un nivel cat mai ridicat.
Probabil cu Rusia in buzunarul american (sau invers), si probabil cu China si spatiu arab jucand rolul de arbitru (desi la momentul actual cred ca China va sustine Europa). 

PS - si sper ca cat mai curand sa avem definit, teoretizat, un nou model de capitalism. Unul in care jocul la specula, jocul la bursa, sa fie cat mai mult limitat. DPMDV e absolut incredibil faptul ca inca credem ca ce se intampla la Bursa (si in subsidiar in spatiu cripto) sunt elemente normale pentru capitalism.

pista_bacsi

1. Traim intr-o lume post industrializare
2. Pretul gazelor e pe un trend descendent multianual
2.1 Daca se va semna un armistitiu o sa vedeti probabil preturi sub cele de dinainte de razboi
3. Benzinaria cu arme nucleare are nevoie de Europa mai mult decat are nevoie Europa de benzinarie pentru ca India e prea saraca sa plateasca preturi mari si China va beneficia de pozitie dominanta in relatia cu ei.


qionescu1

1. Termenul de industrializare nu l-am folosit ca etapa istorica ci la o lume care functioneaza tot mai complex si fabrica lucruri tot mai complexe. Si pentru a le fabrica consuma energie.
2. Pretul mai mic recent e dat de noi metode de extragere a gazului si de descoperire de noi zacaminte. Nu ne uitam ce se intampla in US? Una e pretul alta e consumul, sunt lucruri separate desi in relatie.
3. De ce tot fac apel la logica unora? Poate poate se aprinde un bec rosu si la ei, indata ce vor cadea la o intelegere afacerile se vor relua, gazul ieftin (a lui Putin cum zic mintile slabe) va inunda din nou piata. Am zis si mai inainte ca @tom_sawyer sa puna linkul ca US si Rusia vor redeschiderea North Stream. Dar ce sa faci e nevoie de un link pt a fi crezut. Oare cum interpreteaza asta moralistii de TV asta?
4. Nu e vorba numai de gaz, Rusia poate furniza aproape totul Europei si culmea Europa vrea cu ardoare doar ca nu controleaza nimic din toate astea. Aici e o cheie in ceea ce se intampla dar cu cei care toata ziua sunt cu Putin in gura sau propaganda rusa nu se poate discuta nimic in afara narativei presei de partid.

Liviu M

Eu doar la 2 am o observatie. Pretul e dat de cele mai multe ori de cerere si oferta, ca nu-i nimeni prost sa vanda ieftin daca poate scump. Cred, ca eu nu prea vand.