Vehicule electrice și hibride

Started by cristi5, November 03, 2017, 02:03:04 PM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.


voicul

"Nissan LEAF are o autonomie de 378 km conform NEDC. În plus, noul Nissan LEAF este primul vehicul electric care a fost măsurat conform sistemului oficial WLTP, conform căruia clienţii pot să conducă până la 415 km în traficul din oras, după o singură încărcare. "

Dar concret, in trafic, s-a obtinut cu greu 220km.
Chiar daca mai creste autonomia, dupa un numar de incarcari ... de la 220 la 415 e aproape dublu.
Si daca asta se intampla propun sa se faca din Leaf un A8, seria 7, S-klass ... ceva acolo.

Pretul umflat cu pompa, mai rau ca la I-Phone: 700$ in US, 700 Euro in RO, pentru ca 700=700.
In US pret Leaf de la 30.000 $ adica 25.000eur, adica vreo 14.000eur dupa Rabla Plus in RO.
Totusi, cu Rabala+, nu e un pret rau pentu o electrica - 23.000 eur.

adiarc

http://www.turnulsfatului.ro/2018/05/05/comisia-europeana-blocurile-noi-vor-avea-prize-pentru-masinile-electrice/

O idee excelenta,dar fara investitii masive in reteaua electrica ( la noi e la nivelul anilor 70),aceasta idee excelenta va insemna si numeroase pene de curent,care au deja loc in momentele cu varfuri de consum ( seara,cand e f.frig sau f.cald )
"Eficienta" cnair...claimuri de sute de milioane de lei,puse pe tava constructorilor pentru proiecte inexistente ( LD2 sect E ; LD 3 ; A10 )

DESFIINTATI compania Antiinfrastructura

voicul

Desi ai dreptate, nu prea va fi cazul:
2025 e departe si probabil ca RO va implementa sau aplica abia in ultima zi (daca nu se lasa cu amenintari de infringement)

La 1000 de masini electrice imatriculate pe an (va mai creste odata cu trecerea anilor) ... deci nu ca reteaua electrica va fi mai buna/rezista, ci numarul de masini electrice foarte mic.

adiarc

nu e vb doar de vehiculele electrice....ele vor fii picatura care umple paharul...

aceea retea electrica la nivelul anilor 70,de care vorbeam a fost conceputa ( pe langa ca acum are peste 40 de ani ),pt o realitate in care aveai o masina de spalat la 10 apartamente ( nu una sau mai multe /apartament ca astazi ),plus multe alte aparate care exista astazi si nu erau atunci ( aer conditionat uscatoare de rufe ,televizoare,calculatoare,etc,etc ).
"Eficienta" cnair...claimuri de sute de milioane de lei,puse pe tava constructorilor pentru proiecte inexistente ( LD2 sect E ; LD 3 ; A10 )

DESFIINTATI compania Antiinfrastructura

elphax

eu sunt curios cat era consumul la masinile alea vechi de spalat , sau la frigiderele din anii 80
cele de azi sunt mult mai economice si eficiente ca si consum

marea problema e ca instalatiile erau si destul de prost facute, oricine renoveaza un apartament se loveste de diverse probleme cu ce  gaseste in pereti.

yetiman

#306
Nu stiu cat este de relevant pentru noi, dar ca exemplu am gasit un studiu privind consumul de curent la articole casnice in Canada, din 1990 pana in 2010.
Primul grafic arata imbunatatirea consumului pe fiecare aparat in parte, iar al doilea consumul total al aparatelor livrate in Canada in aceeasi perioada.
Se poate vedea cum a crescut consumul total, desi performantele individuale s-au imbunatatit.

Si daca ne gandim ca in Romania in 1990, gradul de dotare al locuintelor cu aparate casnice era foarte scazut, iar acum este mult mai ridicat, concluziile sunt clare.

Quote from: adiarc on May 05, 2018, 08:02:14 PM
nu e vb doar de vehiculele electrice....ele vor fii picatura care umple paharul...


   

In graficul 2 curba albastra arata crestera consumului daca nu ar fi fost imbunatatite performantele, iar cea verde include acest efect.

Sursa


LE: Ca si comentariu suplimentar: cea mai mare imbunatatire a eficientei enrgetice este la masinile de spalat (haine si vase). Explicatia e simpla, si nu tine neaparat de eficienta aparatului in sine, cat de imbunatatirea detergentilor, care au permis reducerea temperaturii de spalare la 40 grade si mai jos, fapt care a dus la scaderea spectaculoasa a necesarului de consum de curent pentru incalzirea apei.
,,Pe hoţii mărunţi îi trimitem la închisoare, iar pe cei mari îi numim în funcţii publice." — Esop
,,Greşelile politicianului sunt crime, căci în urma lor suferă milioane de oameni nevinovaţi, se împiedică dezvoltarea unei ţări întregi şi se împiedică, pentru zeci de ani înainte, viitorul ei." — Mihai Eminescu

Liviu M

Pentru mine e inca un mister de ce nu s-au impus/generalizat masinile de spalat cu intrare de apa calda.
Am vaga senzatie ca detergentii imbunatatiti sunt orice, numai buni pentru mediu nu.

voicul

Mai este o rezerva mica, pentru ca la noi multe industrii energofage au disparut.
Multe electronice sunt deja la valul 2, chiar 3 (nu mai e tv cu cu tub, e cu led).
Alt noroc e ca 4 mil de oameni consuma curent in alte tari.

Totusi, de actionat este si trebuia facut acest lucru de acum cativa ani!

adiarc

Daca ne apucam in acest an sa investim masiv si inteligent in retea...ne vor trebuii vreo 20 de ani sa fie in regula ( de fapt acest gen de industrie strategica are nevoie de investitii pentru totdeauna )

Ce facem noi,astazi?pai luam banii de investitii si ii ducem in pomeni...( scoatem "dividendele"din companiile de stat,pe langa rectificarile dezastruoase) si acele sume "minime" ( zeci de mil de euro anual doar pe p.electrica),de care are nevoie sistemul doar pt a de mentine in functiune....fara necesarul anual de investitii ( cateva mld de euro,anual)......asadar putem vedea cu usurinta problemele care le putem avea in viitorul apropiat
"Eficienta" cnair...claimuri de sute de milioane de lei,puse pe tava constructorilor pentru proiecte inexistente ( LD2 sect E ; LD 3 ; A10 )

DESFIINTATI compania Antiinfrastructura

TibiV

Quote from: adiarc on May 06, 2018, 01:33:55 PM
Daca ne apucam in acest an sa investim masiv si inteligent in retea...
Daca ne apucam noi cine ?... "Masiv si inteligent"... ?!?!?!....
Noi Vasilica sau noi Liviu ?!...

Intr-o singura propozitie ai pus doua ipoteze care se bat cap in cap... ;)
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

Mamutu

In curand:
https://www.tesla.com/en_EU/findus/list/superchargers/Romania?redirect=no

Am povestit cu vanzatorul Tesla din Viena si imi spunea ca deocamdata comenzile pentru Romania se fac prin Amsterdam, dar si el e dispus sa vanda oricui masini ;-). Asa ca cine are banii sa se pregateasca  :).