Sistemele de taxare rutieră în România

Started by Ionut, April 13, 2012, 06:26:57 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

dr4qul4

http://www.cdep.ro/comisii/transport/pdf/2017/rp438_16.pdf
Eu inteleg ca CNAIR-ul trebuie sa trimita amenda in maxim 4 luni de la savarsirea contraventiei. Daca nu te instiinteaza in 4 luni ca ai savasit o contraventie, ai scapat.
Nu are nici o treaba cu plata amenzilor deja emise.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

Ionut

Traversarea podului Giurgiu - Ruse se scumpește

Ministerul Transporturilor a propus modificarea tarifelor de trecere pentru podurile Giurgiu Ruse și Giurgeni - Vadu Oii. Potrivit unui proiect de ordin al ministrului Transporturilor, Felix Stroe, odată aprobat ordinul un automobilist va plăti pentru trecerea podului Giurgiu-Ruse, sensul de ieșire din țară, suma de 14 lei, inclusiv TVA, față de 13 lei în prezent. În cazul microbuzelor de marfă cu masă sub 3,5 tone biletul de trecere va costa 28 de lei, față de 27 lei în prezent. Și tarifele aplicate trecerii celorlalte categorii de vehicule vor crește. Spre exemplu, dacă în prezent tariful de trecere pentru un camion, cu masă maximă autorizată peste 12 tone și cel mult trei axe, este de 111 lei, după aprobarea ordinului, tariful va fi de 115 lei.

Pentru celelalte poduri tarifele rămân neschimbate, cu excepția celor aplicate riveranilor la podul Giurgeni - Vadu Oii. Dacă în prezent acum se achită 62 de lei pentru 62 de treceri în termen de o lună, după aprobarea ordinului traversarea va fi gratuită, iar numărul de treceri va fi nelimitat, în condițiile unei valabilități a permisului de șase luni.

Proiectul de ordin, prezentat pe pagina de internet a Ministerului Transporturilor, este în dezbatere publică până la data de 28 decembrie.

Digi24

JohannDB

#572
@ dumbravaandrei.....     CITAT:::: "" Daca dimineata la 8 ma ia camera ca nu am rovinieta, iar la 8:23 imi cumpar vigneta, de ce ma-sa pe gheata mai primesc amenda acasa? Agentul ala nu verifica ca eu in sub 30 de minute mi-am luat vigneta? Adica eu mai degraba as introduce un amendament cum ca cei care isi platesc vigneta in aceeasi zi calendaristica de cand au fost "prinsi fara vigneta", sa nu mai primeasca amenda. ::::""
    Este o întrebare pertinentă și care arată cam cum funcționează sistemul de verificare/urmărire și evidență.....  La ora actuală există o prevedere care spune că:
     
       Cf. O.G. 15/2002 modificată și completată

(11)Rovinieta valabilă reprezintă înregistrarea în baza de date a SIEGMCR a informaţiilor privind achitarea corespunzătoare a tarifului de utilizare pentru un vehicul, a cărei perioadă de valabilitate cuprinde data şi ora pentru care se efectuează verificarea.

(8)Perioada de valabilitate a ROVINIETEI începe de la ora 0,00 a zilei solicitate de utilizator şi expiră la ora 24,00 a ultimei zile a duratei pentru care a fost achitat tariful de utilizare.

(81)Dacă ziua de început a perioadei de valabilitate a rovinietei este ziua în curs, valabilitatea acesteia începe la ora înregistrării informaţiilor privind achitarea tarifului de utilizare în baza de date a SIEGMCR şi expiră la ora 24,00 a ultimei zile a duratei pentru care acesta a fost achitat.

      Și da, în practică se spune că poți circula "toată ziua" respectivă, fără vignetă, dar până la ora 23:59:59 să cumperi o vignetă valabilă pentru ziua care se încheie.... conform punctului opt  ...... DAR CONTRADICȚIA apare la punctul (81) de unde ar reieși concluzia/ideea că valabilitatea vignetei începe la momentul înregistrării vignetei în sistemul SIEGMCR; asta s-ar traduce cu prin faptul că dacă ai vigneta de la ora 05:33, înregistrată în sistem (practic momentul cumpărării ei), de la ora 00:00 la ora 05:33 a zilei respective, NU AI VIGNETĂ..... Și "Dorel" de la urmărire e acoperit..... :book:  Și sincer, nu știu nici eu ce să zic de dualitatea prevederii: adică, dacă o iei cu valabilitate începând "de mâine", atunci este valabilă începând cu ora 00:00 a zilei de mâine..... Dar dacă o iei cu valabilitate începând cu ziua "de azi" de la ora 11:00 (să zicem), e valabilă de la ora cumpărării=înregistrării (în SIEGMCR) și "logic" rezultă că de azi de la ora 00:00 la ora 11:00 (ora la care ai devenit fericitul posesor de vignetă) ai fost un eminent ilegalist, participând cu sârg la degradarea drumului pe care ai rulat, fără stângere de inimă, că se uzează...... drumul.....! :lol:

JohannDB

TOT LEGAT DE ROVIGNETĂ...... Iată o lămurire suplimentară de pe site-ul UNTRR...... Am dat acum de ea...


O rovinietă de o zi achiziționată azi pentru data de azi e considerată valabilă pentru toata ziua, adică începând de la ora 0,00 a zilei curente?

Nu, conform Art. 1, (81) din ORDONANŢĂ nr. 15 din 24 ianuarie 2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România :

Dacă ziua de început a perioadei de valabilitate a rovinietei este ziua în curs, valabilitatea acesteia începe la ora înregistrării informaţiilor privind achitarea tarifului de utilizare în baza de date a SIEGMCR şi expiră la ora 24,00 a ultimei zile a duratei pentru care acesta a fost achitat.
    M-am lămurit și eu.....

TibiV

http://www.cnadnr.ro/ro/comunicare/comunicate-de-presa/interes-general/tarifele-%C3%AEn-euro-de-trecere-pentru-utilizarea-podului

Quote
Tarifele în euro de trecere pentru utilizarea podului peste Dunăre în sensul Giurgiu – Ruse nu se modifică
27 Dec 2017

Pentru anul 2018 nivelul tarifelor exprimat in euro ramane neschimbat, iar nivelul tarifelor exprimat în lei și USD este actualizat la cursul de 4,5993 lei și 1,1806 USD.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere precizează că aceste tarife sunt exprimate în euro și sunt actualizate anual în funcție de cursul monedei euro, valabil pentru prima zi a lunii octombrie a anului în curs comunicat de Banca Centrală Europeană şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Acest curs este aplicat începând cu data de 01 ianuarie a anului 2018, iar în prezent proiectul de ordin al ministrului transporturilor pentru aprobarea unor tarife aplicate de C.N.A.I.R. S.A se afla pe circuitul de avizare.

Totodată, precizăm că modificările propuse în prezentul proiect de ordin al ministrului transporturilor, nu se referă la nivelul tarifelor, ci la exceptarea de la plată a unor categorii de transporturi, după cum urmează:

Se actualizează excepțiile de la plata tarifelor pentru transporturile efectuate de către și în interesul forțelor militare, în baza acordurilor la care România este parte.
Se reconsideră unele categorii de vehicule exceptate de la plata tarifelor și se reformulează unele paragrafe pentru o mai bună claritate a textului.
Se introduce o nouă excepție de la plata tarifelor de trecere pentru utilizarea podului peste Dunăre în sensul Giurgiu-Ruse pentru autoturismele deținute în proprietate sau, după caz, folosite în baza unui drept legal, de riverani.
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

dumbravaandrei

@JohannDB interesant... o sa analizez, dar mai dupa februarie ca momentan am alte batai de cap cu alte HG-uri si OUG-uri...

JohannDB

#576
Stimate coleg de forum @dumbravaandrei..... Și eu știam asta că poți trece pe sub o cameră, două, dar până la ora 24:00 a zilei să cumperi o vignetă valabilă..... Se pare că era eronat ceea ce știam, de unde și contradicția ta.... Și de aceea mai vin acasă "felicitările... Este un punct de discuție care ar trebui reglementat, pentru a nu fi numai un mod de-a mulge banii omului.....
   Ahhhh... Și mai e ceva; după actuala reglementare, dacă în două luni nu-ți vine "felicitarea" acasă, se prescrie...După noua propunere, se prescrie după...patru luni (termen de grație dat "autorității" pentru a muncii cu sârg și a avea timp, pe lângă altele, să nu intre în prescripție rapid, pentru a avea "succesuri"la culesul...banilor) !!

TibiV

Pana acum vreo 3 ani asa era... Daca iti cumparai rovinieta pana la ora 23.59 nu luai amenda.

Dar acum 3 ani (parca) s-a schimbat regula.
Motiv pentru care mi-a venit si mie "felicitarea" in plic de la CNADNR...

Schimbarea este idioata.
De ce "peiajul" la Fetesti il poti plati cu pana la 48 de ore dupa ce treci podul, dar la rovinieta nu este valabil ?....
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

dr4qul4

legea a fost mereu ca e valabila doar din momentul achizitionarii.
Insa exista o procedura interna prin care nu te sanctionau daca o cumparai in aceeasi zi.
Ori cineva s-a gandit sa simplifice procedura  ori sistemul nu transmitea datele decat la sf zilei/cateva ore.
Nu este ceva neobisnuit ca un sistem capabil sa transmita date online sa fie setat sa transmita la sf zilei.
Bine, mai trebuia ca sistemul sa in inregistreze doar numarul masinii nu si ora exacta.
Dar un mic update si au adaugata tabel si coloana cu timestamp-ul . In mod normal 100-200 euro costa update-ul asta. Dar aproape sigur la CNAiR s-a incadrat la limita in suma fara licitatie.
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

TibiV

dr4qul4,
gresit...

Modificarea s-a produs in 2015, prin "OUG 8/2015 pentru modificarea si completarea unor acte normative" (care a introdus si impozitarea bacsisului... :D)
A fost publicata in MOf 285 din 28 aprilie 2015.

Zice asa:

Quote
10. La articolul 1, alineatul (8) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(8) Perioada de valabilitate a rovinietei incepe de la ora 0,00 a zilei solicitate de utilizator si expira la ora 24,00 a ultimei zile a duratei pentru care a fost achitat tariful de utilizare."

11. La articolul 1, dupa alineatul (8) se introduce un nou alineat, alineatul (8^1), cu urmatorul cuprins:
"(8^1) Daca ziua de inceput a perioadei de valabilitate a rovinietei este ziua in curs, valabilitatea acesteia incepe la ora inregistrarii informatiilor privind achitarea tarifului de utilizare in baza de date a SIEGMCR si expira la ora 24,00 a ultimei zile a duratei pentru care acesta a fost achitat."
Quote


Mama proștilor este mereu gravidă... :)

dr4qul4

#580
Ce iti mai place sa te contrazici.
Legea 15 din 2002 spunea ca
QuoteArt. 13. - Modificări (1), Jurisprudență (1)
În termen de 45 de zile de la data publicării prezentei ordonanțe în Monitorul Oficial al României, Partea I, Ministerul Lucrărilor Publice, Transporturilor și Locuinței va elabora norme metodologice pentru aplicarea tarifelor de utilizare a infrastructurii de transport rutier.
Legea a fost data fara a se lua in considerare existenta camerelor . Dar legea spunea clar: te prinde politistul si te amendeaza
Quote1) Fapta posesorilor de autovehicule sau a conducătorilor acestora care utilizează infrastructura de transport rutier din România fără a deține rovinieta valabilă constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 2.000.000 lei la 4.000.000 lei.

Mai apoi au aparut camerele dar au aparut si normele. Mai exact avem Ordinul 769/2010, care spune asa:
QuoteArt. 3
(1) Tariful de utilizare se achita in avans pentru perioade de valabilitate de: o zi, 7 zile, 30 de zile, 90 de zile sau 12 luni. ........(6) Daca ziua de inceput a valabilitatii este ziua in curs, valabilitatea rovinietei incepe de la ora achitarii tarifului de utilizare si expira la ora 24,00 a ultimei zile a perioadei pentru care a fost achitat.

Este doar un alt caz de legislatie ambigua. Legea initiala prevedea doar ca, in cazul in care te prinde politistul fara te amendeaza pe loc. Nu spunea ce se intampla daca te prinde camera, iti cumperi rovinieta imediat dupa si la momentul intocmirii PV tu ai rovinieta valabila pentru ziua respectiva.
Ordinul clarifica acest aspect, dar ordinul este valabil doar pentru cei care te pot amenda, nu si pentru tine. Cu alte cuvinte, primeai amenda in plic, dar o contestai si judecatorul hotara cine are dreptate. Si, daca vei cauta prin procese, o sa gasesti ambele decizii dar si una care la un moment dat spune ca legea nu este destul de clara astfel ca din acel moment amenda a fost suspendata pana ce clarificarile din ordin au fost introduse in OUG/Lege.

Eu chiar am trecut prin acest lucru. Cand ieseam din Militari, am vazut camerele si mi-am dat seama ca nu am rovinieta valabila (era prin 2012). Am oprit la OMV si am intrebat daca nu pot sa-mi modifice ora. Mi-au spus ca nu se poate, dar sa stau linistit ca de obicei nu mai dau amenzi, iar daca o primesc acasa sa o contesc si voi castiga 100%. Am avut putine semne de intrebare deoarece pe rovinieta scrie clar: valabil de la data.ora.minutul
  (nu e a mea, dar tin minte exact ca avea ora pe ea)
Pariu cu Radu_A. 200 lei  (la API). El zice ca UMB pana la sfarsit de 2025 termina: A7 pana la Bacau, Dx6, A0 si DX12 T4. Eu sunt mai pesimist

Ionut

Rovinieta pentru dube şi camioane se va scumpi cu cel puţin 85%

Tariful de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România - rovinieta - va creşte pentru vehiculele pentru transportul de marfă mai grele de 3,5 tone (categoriile C şi D), urmând să se majoreze cu cel puţin 85%, reiese dintr-un proiect normativ publicat de Ministerul Transporturilor.  De exemplu, rovinieta pentru vehiculele de transport de marfă cu masa cuprinsă între 3,5 şi 7,5 tone creşte de la 4 la 12 euro pentru o zi, de la 16 la 30 de euro pentru 7 zile, apoi de la 32 la 60 de euro pentru 30 de zile, de la 92 la 171 de euro pentru 90 de zile şi de la 320 la 600 de euro pentru 12 luni.

În continuare, rovinieta pentru vehiculele de transport de marfă cu masa cuprinsă între 7,5 şi 12 tone creşte de la 7 la 12 euro pentru o zi, de la 28 la 33 de euro pentru 7 zile, apoi de la 56 la 66 de euro pentru 30 de zile, de la 160 la 188 de euro pentru 90 de zile şi de la 560 la 660 de euro pentru 12 luni.

Categoria A - autoturisme
7 zile – 3 euro;
30 de zile – 7 euro;
90 de zile – 13 euro;
12 luni – 28 de euro.

Categoria B – vehicule de transport marfă cu MTMA (masa totală maxim autorizată) între 0 si 3,5 tone
7 zile – 6 euro;
30 de zile – 16 euro;
90 de zile – 36 de euro;
12 luni – 96 de euro.

Categoria C – vehicule de transport marfa cu MTMA între 3,5 si 7,5 tone
1 zi – 12 euro;
7 zile – 30 de euro;
30 de zile – 60 de euro;
90 de zile – 171 de euro;
12 luni – 600 de euro.

Categoria D – vehicule de transport marfa cu MTMA între 7,5 si 12 tone
1 zi – 12 euro;
7 zile – 33 de euro;
30 de zile – 66 de euro;
90 de zile – 188 de euro;
12 luni – 660 de euro.

Categoria E – vehicule de transport marfa cu MTMA mai mare sau egală cu 12 t, cu maxim 3 axe (inclusiv)
1 zi – 12 euro;
7 zile – 36 de euro;
30 de zile – 72 de euro;
90 de zile – 206 euro;
12 luni – 720 de euro.

Categoria F – vehicule de transport marfa cu MTMA mai mare sau egala cu 12 t, cu minimum 4 axe (inclusiv)
1 zi – 12 euro;
7 zile – 60 de euro;
30 de zile – 121 de euro;
90 de zile – 345 de euro;
12 luni – 1.210 euro.

Categoria G – vehicule de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune (inclusiv şoferul) şi maxim 23 de locuri pe scaune
1 zi – 4 euro;
7 zile – 20 de euro;
30 de zile – 52 de euro;
90 de zile – 120 de euro;
12 luni – 320 de euro.

Categoria H – vehicule de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune (inclusiv şoferul).
1 zi – 7 euro;
7 zile – 35 de euro;
30 de zile – 91 de euro;
90 de zile – 210 euro;
12 luni – 560 de euro.

Mediafax

rizzuh

De la max 3.5t la max 7.5 e diferenta de 500 euro! :o Iar de la 7.5 la 12 e doar 60 euro. Nu are nicio logica...

Ionut

Șoferii care circulă fără rovinietă ar putea scăpa de amendă

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, cu unanimitate de voturi un proiect de lege care modifică art. 9 din OUG 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi trecere pe drumurile naţionale a rovinietei. Astfel, procesul verbal nu mai trebuie să fie însoţit de fotografii doveditoare, iar dacă trec patru luni de la data în care şoferul a fost depistat că circula fără rovinietă, dar nu este înştiinţat, contravenţia se prescrie.



Digi24

JohannDB

Eiii, asta-i bună......, nu ne mai trebuie DOVEZI... Procesul verbal nu mai trebuie să fie însoțit de fotografii doveditoare... Și atunci cum facem ? Venim cu ..."cetățene x-ulescu, există "indici rezonabili" că la data și ora ai circulat stricând drumurile, fără rovignetă !! Dovada (poza) o vom prezenta eventual în instanță la contestație... De ce termenul nu se reduce la trei sau două sau o lună, nu la patru luni, pentru a mai avea cineva timp să se mai scarpine "că ce și cum".... Nu !! Poza la înștiințare și maxim o lună, o lună jumate termen de prescripție; le ajunge, că bani iau la greu, din orice solicitare de transport, autorizație și au și personal, iar la salarii, aș vrea să am și eu cât au ei...etc...