News:

.

Main Menu

Energie eoliana

Started by Harry, November 11, 2016, 11:21:25 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.


RaduC

Am găsit o vizualizare a celor mai mari surse de energie.
La eolian, România e pe locul 3 în lume, și pe 1 in Europa continentală, cu Fantanele-Cogealac.





Powered by API/PUM imgur uploader

Sursa
https://www.visualcapitalist.com/

Harry

O decizie a instanței obligă primăriile din Dobrogea să plătească 100 de milioane de euro companiilor ce dețin parcuri eoliene. Judecătorii au decis că turbinele nu sunt clădiri, deci nu pot fi impozitate

https://www.g4media.ro/o-decizie-a-instantei-obliga-primariile-din-dobrogea-sa-plateasca-100-de-milioane-de-euro-companiilor-ce-detin-parcuri-eoliene-judecatorii-au-decis-ca-turbinele-nu-sunt-cladiri-deci-nu-pot-fi-impozi.html

istvan78

#63
Cca 50% din productia pe urmatorii trei ani a parcului Fantanele-Cogealac (600MW) a fost vanduta prin PPA unui trader, printr-un singur contract. Cred ca e o noutate in piata de la noi.

Sursa Windpowermonthly.com

rota

intre timp cei de la GE:

"GE's huge Haliade-X 14 MW offshore wind turbine is now operational "

GE's successful operation of its Haliade-X 14 MW prototype is a pretty big deal. According to GE, one turbine can generate up to 74 GWh of gross annual energy production, saving up to 52,000 metric tons of carbon dioxide – the equivalent of the emissions from 11,000 vehicles in one year.
sursa
Bucovina sustine autostrada A7
Pariu 500 lei: UMB termina tot Buzău - Focșani, 4 loturi, 82 km pana in 5 iulie 2025!

hvm

Sincer, nu stiu cate turbine merg la 100% productie timp de 14h zilnic adica o medie de 84.4% per 24 de ore, insa se observa o crestere a capacitatii tot mai mare. Iar in timp, odata cu maturitatea tehnologie o sa devina si mai ieftine si mai usor de implementat, mai e problema stocarii energiei din perioadele de vant puternic si consum mic pentru perioadele de consum ridicat....
Pariuri: A3-UMB-5 alunecari>20m - 1000ron Ciprebbe - aici

AlexxC

Asta cu stocarea energiei eoliene este o falsa problema pentru tara noastra deoarece avem capacitatea de a jongla cu apa uzinate prin hidrocentrale sau cu gazele arse in centralele termoelectrice in tandem cu productia eolienelor .
Tarile care nu au energie hidro sau pe gaz, da! Au o problema ,si trebuie sa gaseasca solutii de stocare a energiei din eoliene.
Uite cat de frumos au echilibrat sistemul azi noapte toti producatorii de energie electrica:



dr4qul4

Poate nu e acum o problema, dar capacitatea eoliana va creste, in timp ce lacurile de acumulare devin tot mai mici (se colmateeaza). Si mai trebuie sa asigure si debitul minim pe rau.
Hidroelectrica a inceput sa-si cumpere parcuri eoliene. Si asta doar pentru ca va fi foarte rentabil pentru ei sa opreasca productia pe hidro in perioadele de vant.

Dar restul ce vor face?
Cocoase inutile care ne vor afecta zeci de ani:
1. Focsani 2. Boita 3. Balcauti
"multe multumiri" proiectantilor
2. Pariu cu hefaistos: 200 lei: UMB nu deschide nimic (min 9 km, chiar si HP)  pe A7 înainte de 15 iunie 2024

etravel

Quote from: hvm on October 12, 2021, 09:00:10 PM
Sincer, nu stiu cate turbine merg la 100% productie timp de 14h zilnic adica o medie de 84.4% per 24 de ore,
Sa mergi vara in zona Corbu - Vadu, sa vezi cum bate vantul continuu 24 ore/zi. Am stat la un moment dat 4 zile acolo, timp in care vantul a batut continuu.

istvan78

Sigur ca generatoarele eoiene nu produc continuu nicaieri in lume. In general factorul de capacitate pe termen lung al unui parc eolian pe uscat se va situa intre 25-35% iar pentru parcuri maritime 30-50%

Exista cazuri extreme in locatii deosebite, care ating 60-70% dar ele sunt rare.

Exemplu de statistici pe termen lung in Marea Britanie:
https://www.statista.com/statistics/555654/wind-electricity-load-factor-uk/

Dar acest factor poate fi prognozat destul de precis inainte de constructia unui parc eolian (din date meteorologice istorice si ridicarea de catarge pt. masuratori la fata locului pt. cel putin 1 an), iar business-case-ul pentru investitie ia asta in calcul.

carutasul

De câteva zile observ că producția eoliană e aproape inexistentă. Parcă mi se pare imposibil să nu bată vântul atâta timp...

dumbravaandrei

si daca bate foarte tare sunt oprite eolienele...

istvan78

Luati in calcul ca aproape toate instalatiile eoliene din Romania sunt intr-o singura regiune restransa: Dobrogea. Daca acolo nu bate vantul, nu avem productie mai deloc. Luna Octombrie a fost neobisnuit de linistita, din pacate.

Aia cu vantul prea puternic e adevarata, dar oprirea intervine pe la vant de 25m/s sustinut - 90km/h (depinde si de modelul turbinei intrucatva) ceea ce e foarte rar pe uscat.

carutasul

acum că am întrebat a mai început să bată :)
Am presupus că e cam singura zonă potrivită pentru eoliene din moment ce nu sunt alte proiecte. Deși presupun că ar putea fi și crivățul bun la ceva, chiar dacă nu bate mereu măcar bate iarna când e nevoie :)

dumbravaandrei

O altă zonă bună de vânt e lunca superioară a Prutului. Dar... nu prea s-au aruncat investitorii pe acolo