News:

.

Main Menu

Energie eoliana

Started by Harry, November 11, 2016, 11:21:25 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Anca_Emanuel

Quote from: silviu321 on March 30, 2018, 05:32:54 PM
Vestea despre constructia unor parcuri eoliene noi, de mari dimensiuni, nu este neaparat o veste buna.
In momentul actual sistemul energetic din Romania Gafaie sub presiunea productiei mari din eoliene ( in perioadele cu vant puternic). De altfel  nici in acest moment nu este posibila debitarea in sistem a unei puteri electrice egala suma capacitatilor instalate in centrale eoliene.
Ce te deranjează o capacitate de producție mai mare ?
Dacă e prea mult și rețeaua nu suportă, scoți din priză.

rota

^ LISTA proiectelor în energie regenerabilă din România pe care investitorii vor să le deruleze prin fonduri europene – mecanismul 10d

Companiile care sunt active în producţia de energie electrică din surse regenerabile au propus mai multe proiecte noi, de generara de energie electrică, care să fie finanțate prin fonduri europene, prin mecanismul 10 d –   Fondul de Modernizare. Este vorba despre mai mult de 1.000 MW, iar valoarea totală a proiectelor cumulate este de milarde de euro.

Potrivit unei liste a proiectelor consultate de noi, este vorba atît despre proiecte să le spunem clasice, ale unor parcuri eoliene și fotovoltaice, dar și de unele mai complexe, prin care tehnologiile sunt combinate inclusiv cu centrale actuale de cogenerare. Voci din industrie ne-au spus că, dacă unele proiecte sunt noi, altele au fost concepute în trecut, înainte ca România să amputeze schema de sprijin pentru regenerabile și sunt destul de avansate, deci acestea ar putea fi finalizate mai rapid.
Sursa

Anca_Emanuel

Ca fapt divers: centrala nucleară de la Cernavodă are 2 din 5 reactoare funcționale și asigură 20% din consumul de electricitate în România. Teoretic trebuie să existe capacitate de transport pentru 50% dacă ar fi la capacitate maximă.
Cănd a fost ceva vreme cu vănt puternic turbinele eoliene din Constanța și Tulcea au întrecut ca și producție centrala nucleară.

Știți ce e culmea ? Exportăm pentru alții energie din hidro și importăm de la vecini: https://www.digi24.ro/stiri/economie/energie/de-ce-a-ajuns-romania-sa-importe-energie-669104

Harry

Eoliene:

În perioada 29.01.2020 - 07.02.2020, se va desfășura un transport cu depășiri pe traseul :

Constanța Poarta 7 – A4– DN3 – Murfatlar (județul Constanța) – DN22C – Medgidia – DJ224 – Gălbiori  ( județul Constanța) – DN2A – Hârșova – DN22A – Cataloi (județul Tulcea)

Vehiculul transportă o structură metalică.

Lățimea maximă a vehiculului este 4,46 m, viteza de deplasare urmând a fi adaptată condițiilor de trafic. Menționăm că, în conformitate cu OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, viteza maximă de deplasare a vehiculelor cu depășiri este de 70 km/oră.

Etapele de desfășurare ale transportului sunt stabilite de poliția rutieră, care asigură însoțirea vehiculului cu depășiri. Transportul nu se va desfășura în perioadele și pe sectoarele de drum pe care sunt semnalate fenomene meteorologice periculoase, prin codurile galben, portocaliu sau roșu.

kitsune

Se duce până la Hârșova ca să ajungă la Cataloi? O avea vreo restricție pe DN22 de trebuie să ajungă tocmai pe la Tortomanu și Topolog.
Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence

istvan78

Eu unul ma bucur daca inca se mai investeste in eolian, personal sunt convins ca tehnologia e matura si sustenabila. Impactul asupra mediului e mai mic decat la orice alta sursa. Costurile au ajuns la paritate cu media pietei in unele tari din Europa (pe fondul unei industrii de profil foarte dezvoltate).

Dar ar trebui reparat sistemul de subventii. Sistemul cu certificate verzi nu poate functiona. Nici producatorii nu au garantia veniturilor, nici consumatorul nu se bucura de cele mai bune preturi, nici incarcarea retelei nu poate fi controlata.

In Europa se liciteaza (de catre stat) "contracte pe diferenta". Adica statul spune: in regiunea cutare vreau sa instalez 1000MW in eolian. Ofertantii propun parcuri in zona vizata si liciteaza pretul final pe care il cer pt. electricitatea produsa. Cele mai bune oferte castiga, in limita capacitatii propuse de stat, si se construiesc. In exploatare, operatorii isi vand energia pe piata si daca obtin preturi sub pretul adjudecat la licitatie, statul completeaza suma. Sistemul se autoregleaza: Cata vreme cererea e mica, preturile in piata sunt mici, subventia e mare si statul stie sa nu mai construiasca noi capacitati in regiunea data. Daca cererea in piata creste, preturile cresc, subventia data de stat scade (operatorii pot fi chiar obligati sa verse statului surplusul daca obtin preturi mai mari decat pretul adjudecat la licitatie), si e un semnal pentru stat sa deschida o noua runda de licitatie.  In acelasi timp, consumatorii stiu ca vor plati un pret fix pentru energia eoliana pe toata perioada cat va opera parcul acela.
Prin acest mecanism s-a ajuns in Germania, Danemarca si Scotia ca noi parcuri eoliene sa produca la preturi ce se incadreaza in media pietei, subventiile scazand real spre zero (pentru aceste noi capacitati).

Harry


Harry

Inca un set debarcat recent




alexa_adrian2001

se stie pentru ce proiect? unde vor fi duse?

Harry


Harry

Agentia pentru Protectia Mediului  Constanta, anunţă publicul interesat asupra depunerii solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul: DESFIINTARE  PARC  EOLIAN GALBIORI - fundatii aferente turbinelor eoliene impreuna cu elementele adiacente acestora: demontarea cablurilor electrice si fibra optica si a altor elemente apartinand proiectului (drumuri noi, platforme de montaj), propus a fi amplasat in comuna  Crucea,  extravilan, parcela A 519/14/2/2 si A 519/26/1/1, judetul Constanta

TibiV

Mie se pare mie sau asta este primul parc eolian DEMOLAT in Romania?!...  :o

Este drept, in stadiu incipient, la fundatie - dar totusi demolat/demontat...

Altele s-au VANDUT, dar in stare functionala (sau aproape de finalizare, nu de demolare)...
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

Harry

Al doilea dupa cel de la Targusor

TibiV

Mama proștilor este mereu gravidă... :)

rota

Hidroelectrica investește în parcuri eoliene de 600 MW, dintre care 300 în Marea Neagră. Vor fi gata în 2026, program total de zeci de miliarde

"Capacități de producere a energiei electrice din surse eoliene off-shore cu o putere instalată totală de cca. 300 MW", an de punere în funcțiune 2026, valoarea investiției 2,88 miliarde de lei, din "surse proprii + fonduri europene/ scheme de sprijin/ Green Deal", producție estimată anuală de 998,6 GWh, considerandu-se un factor de capacitate mediu de 38%.
Sursa