Energie eoliana

Started by Harry, November 11, 2016, 11:21:25 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

silviu321

Un raspuns pentru Anca_Emanuel: Nu capacitatea mare de productie in sine e problema, ci rezervele de putere de reglaj (sau lipsa lor). In mod simplist, da, ai dreptate  e prea mult vant, mai opresti din eoliene. Dar daca nu bate vantul cine iti produce energia, ca rezerve pe termo nu prea mai ai ca i-ai omorat in perioadele in care eolianaul a mers blana ( pe termen lung). Shi importul e limitat de capacitatea liniilor de interconexiune.  Intaririle de retea prevazute ca necesare in momentul emiterii avizelor de racordare au fost in majoritatea cazurilor evitate cu talent ( suspectez ca cu complicitati politice).
Tranita-Lapustesti   -doar subiect de discutie pe la diverse simpozioane....

"Dacă e prea mult și rețeaua nu suportă, scoți din priză."   - pai cam asta se intampla pe vremea "raposatului"  ca statul pe intuneric devenise o normalitate. Reteaua gafaia, nu era suficienta productie care sa acopere consumul si erau sacrificati in principal consumatorii casnici.

Anca_Emanuel

#46
^ Aș putea sugera ce a făcut Elon în Australia ?
https://www.popularmechanics.com/science/a31350880/elon-musk-battery-farm/

Noi nu avem asemenea probleme, dar nu se știe niciodată. E bine să ai ceva rezervă.

kitsune

Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence

silviu321

Nu asta e solutia, ajuta dar nu rezolva   -in cazul nostru, nu cunosc situatia punctual din Australia.

Vorbeste in articol de o baterie de 100MW care  a costat 500 mil dolari (nu stiu daca americani sau australieni).
Au fost situatii in care a scazut productia in eoliene cu 1000MW in 20-30 min ( abatere fata de notificari), va dati seama ce dezechilibre se creaza. ( bineinteles ca dezechilibrul se acopera prin folosirea tuturor surselor de putere  aflate in rotatie sau cu pornire rapida nu se pune problema de a acoperi totul bateriile, dar totusi...). Ar fi nevoie de cateva astfel de baterii la un pret comparabil cu cel al unei centrale electrice cu acumulare prin pompaj (Tarnita-Lapusteti ? :)  solutii sunt, o CHAP ar fi cel mai potrivit, insa totul se rezuma la :
CINE Plateste?? Vor contribui si noile centrale eoliene ?!

ANRE -este DEGEABA!!!

kitsune

#49
Hornsdale reduced network costs by about A$116 million ($76 million) in 2019, according to Aurecon, savings Heron said would be passed on to businesses and households in the state. The battery's introduction also slashed the cost to regulate South Australia's grid by 91%, bringing it in line with other regions in the nation, according to Aurecon.
"Not only has the Hornsdale Power Reserve identified how batteries can physically help the grid, it has also showed how they can make money along the way," BNEF analyst Ali Asghar said. "More importantly, it has boosted investor confidence in the storage market by showing developers how revenues from different power based services can be stacked to build a business case for storage in Australia."
Paris-based Neoen will add a further 50 megawatts of capacity at Hornsdale this year and has ambitious plans for a giant renewables hub at Goyder South, also in South Australia, which would incorporate 900 megawatts of battery storage. Tesla has installed three big battery systems across Australia.

Bloomberg

Știu că la un moment dat se discuta la ei "descentralizarea" bateriei prin subvenționarea instalațiilor casnice (eoliană/panou solar/baterie). Discutăm oricum despre o altfel de organizare teritorială, ferme izolate și sate aflate la mari distanțe (nu sate ca la noi).
În Esperance am văzut o casă (mai degrabă ranch) complet independentă energetic. Cu toate acareturile, inclusiv un rezervor de apă sub casă (sute de mc) care stoca energia termică pentru iarnă. Localnicii erau foarte mândri de ea, o integrau în "turul" localității.
Natural stupidity is much more dangerous than artificial intelligence

Harry

               Agentia pentru Protectia Mediului  Constanta,  anunţă publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare NU ESTE NECESARA EFECTUAREA EVALUARII IMPACTULUI ASUPRA MEDIULUI în cadrul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului, pentru proiectul: DESFIINTARE  PARC  EOLIAN GALBIORI - fundatii aferente turbinelor eoliene impreuna cu elementele adiacente acestora: demontarea cablurilor electrice si fibra optica si a altor elemente apartinand proiectului (drumuri noi, platforme de montaj), propus a fi amplasat in comuna  Crucea,  extravilan, parcela A 519/14/2/2 si A 519/26/1/1, judetul Constanta, titular: MONSSON  ALMA   S.R.L., cu sediul în comuna Crucea, sat Galbiori, str. Morii, nr. 2, judetul Constanta.

=================================

Autoritatea pentru Protecţia Mediului Constanța anunţă publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare: NU ESTE NECESARA EFECTUAREA EVALUARII IMPACTULUI ASUPRA MEDIULUI, în cadrul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului, pentru proiectul: REALIZARE DRUM PIETRUIT IN PARCUL EOLIAN DETINUT DE EOLICA DOBROGEA ONE S.A., in judeţul Constanţa, com. Mihai Viteazu, extravilan, drum exploatare 34, titular URDAREANU CONSTANTIN reprezentant al EOLICA DOBROGEA ONE S.A..   

Harry

NTOCMIRE PUZ ÎN VEDEREA MODIFICĂRII DOCUMENTAȚIEI DE URBANISM APROBATE PRIN HCL A COMUNEI CRUCEA NR.61/29.10.2010 ȘI HCL A COMUNEI PANTELIMON NR.52/30.06.2010 ȘI EXTINDERE PARC EOLIAN CRUCEA EST;

http://www.anpm.ro/documents/840114/50618889/crucea+power+park.pdf/2801dbd3-ff6b-4894-8e2a-e0fa917dbaa4

istvan78

Cam atata interes manifesta "alesii" nostri fata de strategia energetica nationala: un proiect de lege cu impact potential foarte mare a trecut tacit de Senat, fara dezbatere.

Proiectul vizeaza mecanismul de subvetie propus pentru dezvoltarea de parcuri eoliene in Marea Neagra.

Mie, personal, mi se pare ca merge in directie buna (mecanismul prin "contracte pe diferenta" e cel mai raspandit folosit prin tarile "din vest", si vizeaza selectarea investitiei cu cel mai mic cost pentru stat), dar mi se pare iresponsabil sa lasi sa treaca un astfel de proiect fara dezbatere.
Evident, urmeaza dezbaterea in Camera Deputatilor, care va fi for decizional, sper ca acolo va fi tratat cu mai mult interes.

Harry

În perioada, 05.01.2021 – 11.01.2021, se vor desfășura două transporturi cu depășiri ale maselor și dimensiunilor maxime admise pe următoarele rute:
Port Agigea– DN39A – A4 – Ovidiu – DN2A – Mihail Kogălniceanu – DN2A – DC63 – DJ224 – Medgidia – DJ222 – Peștera – DC55 – Parc Eolian Peștera
Parc Eolian Peștera– DC55 – Peștera – DJ222 – Medgidia – DJ224 – DC63 – DN2A – Mihail Kogălniceanu.

Harry


Harry

CONSILIUL CONCURENȚEI A AUTORIZAT PRELUAREA COMPANIILOR CRUCEA WIND FARM S.A. ȘI STEAG ENERGIE ROMANIA S.R.L. DE CĂTRE HIDROELECTRICA S.A

http://www.consiliulconcurentei.ro/wp-content/uploads/2021/02/autorizare-Hidroelectrica-feb-2021-1.pdf

dumbravaandrei


rota

Începe al doilea val din eoliene: proiecte de 2 mld. euro, cât un reactor de la Cernavodă au avize de la Transelectrica

♦ În următorii cinci ani de zile, România ar putea vedea investiţii de peste 2 miliarde de euro în 1,4 GW de energie eoliană. Greii verzi sunt deja la uşa Transelectrica pentru avize. ♦ În perioada 2009-2014 România a atras investiţii de peste 4,5 mld. euro în energie verde, fiind, la acel moment, a zecea cea mai bună ţară din lume pentru investiţii în eoliene.

,,România va fi polul eolian şi fotovoltaic al Uniunii Europene. Zona Banatului, Satu Mare, Moldova, peste tot se vor instala eoliene şi fotovoltaice. Autorităţile pot spune că multe proiecte au început să fie în stadii avansate", a declarat recent Sebastian Enache, business development manager în cadrul companiei Monsson-PLC, partea de operare şi mentenanţă a grupului.
Astfel, la acest moment sunt peste 700 MW în eoliene cu o formă de aviz de la Transelectrica în contextul în care în următorii cinci ani pe plan local ar putea fi montaţi 1,4 GW noi.  Sursa

Bucovina sustine autostrada A7
Pariu 500 lei: UMB termina tot Buzău - Focșani, 4 loturi, 82 km pana in 5 iulie 2025!

TVlad

Interesant e sa stim de unde vin banii pentru aceste proiecte. Ma tem ca tot de la buget adica din buzunarul nostru. Daca nici nu mai avem capacitate pentru echilibrare, o sa ajungem sa exportam de nevoie la preturi mici insa, daca baietii fac contractele cum trebuie, in pierdere e posibil sa iasa tot statul, adica noi fraierii. Ar fi bine sa gresesc dar ma tem ca nu.

istvan78

^^ niciodata (in vremuri recente) n-au mers bani de la buget in investitii in regenerabile in Romania.

(mecanismul cu certificate verzi obliga furnizorii de electricitate sa cumpere certificatele de la producatori si sunt facturate in clar catre consumator, deci "subventia" e platita direct din buzunarul consumatorului, fara implicarea bugetului de stat)

La subiect, eu ma indoiesc ca vom vedea o relansare a investitiilor in acest docmeniu pana nu se schimba mecanismul asta tembel cu certificatele verzi, prin care unii investitori au castigat nejustificat de mult si altii s-au ars.
Daca s-ar introduce un mecanism de genul celor ce functioneaza in toata Europa, bazat pe licitatii asupra capacitatilor tintite, am vedea mult mai clar care ar fi costul real, in Romania, al acestor investitii (incluzand costul de echilibrare a SEN) si la ce pret ar putea furnia energie pe termen lung, si statul ar putea controla exact si volumul capacitatilor ce s-ar instala, si tipul (eolian, solar, poate altele), si locatia (poate e mai bine sa fie mai rasfirate prin tara...)