News:

API te vrea în echipa din București!

Main Menu

Energie solara

Started by Ionut, November 03, 2016, 07:50:45 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

mirceaeliade

sunt curios daca acest nou organism UE va incerca sa cuantifice si CO2ul produs in Asia de est cand se fabrica siliciul pentru fotovoltaice.  sau ajungem sa aplaudam tampenii cu externalizarea productiei de CO2 pe spatele contribuabilului european in Asia, asa cum facem acum cu aplaudacii Germaniei care arde metan "verde"

rota

Cea mai mare investiţie a unei companii de stat: Hidroelectrica ar putea investi 1,2 mld. euro în realizarea celui mai mare parc solar din Europa, de 1.500 MW, la Dăbuleni

Hidroelectrica ar putea realiza cel mai mare parc solar din Europa, de 1.500 MW, la Dăbuleni. Proiectul a fost deja declarat de importanţă naţională de CSAT. Investiţia ar fi de 1,2 mld. euro. Dacă se va realiza, acesta va fi cel mai mare proiect de energie solară din Europa sursa
Bucovina sustine autostrada A7
Pariu 500 lei: UMB termina tot Buzău - Focșani, 4 loturi, 82 km pana in 5 iulie 2025!

carutasul

și lubenițele unde le mai pun? :)

rota

nu am vrut sa critic investitia, dar elvetienii monteaza panouri solare pe barajul hidrotehnic, acuma bine ca fac ceva  :lol:

sursa1 sursa2
Bucovina sustine autostrada A7
Pariu 500 lei: UMB termina tot Buzău - Focșani, 4 loturi, 82 km pana in 5 iulie 2025!

carutasul

zona Dăbuleniului e probabil printre cele mai însorite din țară ( iar solul nisipos merge pentru lubenițe - sunt cele mai timpurii din țară, ceea ce nu mai e atât de important în zilele noastre când aducem din Grecia sau Turcia și mai timpurii-  dar nu prea e bun pentru cereale) deci cred că locația e bine aleasă. La Porțile de Fier e mai multă umbră :)

istvan78

Quote from: mirceaeliade on November 09, 2022, 03:11:10 PMsunt curios daca acest nou organism UE va incerca sa cuantifice si CO2ul produs in Asia de est cand se fabrica siliciul pentru fotovoltaice.  sau ajungem sa aplaudam tampenii cu externalizarea productiei de CO2 pe spatele contribuabilului european in Asia, asa cum facem acum cu aplaudacii Germaniei care arde metan "verde"

Daca chiar ai fi curios ai cauta, ca informatia se gaseste usor (2 minute pe google mi-a luat mie). Un exemplu: https://www.nrel.gov/docs/fy13osti/56487.pdf

Dar, evident, nu esti curios, ci crezi cu tarie ca tu ai dat gaura la macaroana, si toti cei care isi investesc miliardele sunt prosti si nici nu le-a trecut prin cap ce stii tu. Asa-i? ;)

mirceaeliade

#36
Unde vezi in linkul tau ca UE face calcule cat CO2 produce Asia la schimb?  UE nu isi produce nici 10% din necesarul de siliciu si tu imi dai link despre ce calculeaza americanii intr-un non-peer reviewed paper?  Sau tu crezi ca tot ce scire pe o hartie se aplica in lumea reala batand din palme, si tu doar trebuie sa iei la misto pe aia care au o parere diferita decat a ta?

Sunt sigur ca nu ii crezi prosti pe aia care mulg subventiile UE din banii contribuabililor UE care iau aceste subventii si le arunca in Asia sa produca CO2 "acolo, nu la noi", in timp ce noi taxam europeanul obisnuit oricum sa fie taxat cu 50% din venit.

istvan78

#37
Tu ai intrebat daca la calculul emisiilor de CO2 se iau in calcul emissile cauzate de productia materialelor in Asia.

Materialul (extrem de concis) indicat de mine evidentiaza ca metoda standard, folosita de toate calculele de "lifecycle greenhouse gas emissions" (in toate ramurile industriale, BTW) ia in calcul emisiile de la extractia in mine a materialelor pana la dezasamblarea si distrugerea echipamentelor la sfarsitul vietii (metoda "cradle to grave"), indiferent unde pe lume au loc acele emisii - figura de pe prima pagina. Asta raspunde exact la intrebarea ta.

A doua pagina arata si ca exista o variabilitate in calculele facute de diferite organisme (autorii au colectat rezultate a 400 de studii publicate global -  asa pretind ei) si rezultatele variaza de la cca. 25g/kwh pana la 200g/kwh,  75% dintre rezultate incadrandu-se sub 75g/kwh.

Poftim, am facut rezumat la rezumat.

Mai departe, tu poti pretinde ca cifrele din cele 400 de studii sunt false, si eu nu te voi contrazice, pentru ca nu e domeniul meu de activitate... de asta eu nu am "pareri" deloc pe tema asta, si cand sunt curios, caut. Acum, pe scurt am gasit acest raport al "obscurului" Laborator pentru Energii Regenerabile al DoE (Ministerul Energiei al SUA). Dar se poate ca astia nu stiu ce vorbesc, evident... :zen:

Dar m-ai facut si tu "curios": ai facut vreodata un calcul de lifecycle CO2 emissions in orice domeniu industrial? Sau ai vazut macar cum se face? Trebuie sa recunosc ca sunt tentat sa cad in acelasi pacat al prejudecatii... si sa cred ca raspunsul este n-ai facut, si n-ai vazut. Sa ma ierti daca ma insel  ;)

Mai departe, daca "curiozitatea" ta te-a dus si la ceva rezultat, te rog sa impartasesti si cu noi ce ai aflat. Mai cuseama daca metodele de clacul ale UE sunt in contradictie cu uzantele internationale!

mirceaeliade

#38
@istvan78    https://en.wikipedia.org/wiki/Peer_review

Chiar daca studiu tau e 100% precis, el nu discuta absolut deloc chestii din lumea reala gen bani.  Nu stiu de ce intotdeauna environmentalistii se prefac ca nu exista bani.  ABSOLUT TOATE metodele "green" promovate de organizatii si guverne au nevoie de subventii masive pentru a fi relevante economic.  Crezi ca preturile la energie au explodat degeaba in ultimii ani?  Crezi ca daca economia de piata era intr-adevar libera si neregularizata "prin butoane", acum nu aveam energie electrica ieftina din termocentrale fara nici o subventie in producere/cumparare/generare?  Pana si CO2 credits e forma de penalizare.  Multi environmentalistii  chiar sunt convinsi daca nu se produce CO2 la noi in tara pentru ca penalizam orice producere (si la schimb platim cu totii mai mult la incalzire), acel CO2 nu se produce pe celalalt coltz al globului.  Iar CO2ul ala va sta linistit in celalalt coltz si nu vine si la tine.

Ma rog, e o discutie mai larga care niciodata nu duce nicaieri pe forumuri, pentru ca nimeni nu e cu adevarat interesat de schimb de idei cand vine vorba de pseudo-politica (cum e environmentalism), altfel nu ar incepe o discutie cu mistouri subtile.  Comentariul meu original era mai multretoric.  Pentru ca nicionada cei din guverne (inclusiv Bruxelles) nu fac un "studiu de fezabilitate" chiar serios sa estimeze costurile reale.  Nu ca ar fi simplu, dar la cat de usor imping de butoane, chiar ai vrea sa crezi ca exista un 'due diligence' serios inainte sa decida "net-zero CO2 pana in anul X".  Sau ca inainte sa semneze acorduri de auto-flagelare economica, la care pana la urma non-milionarii resimt cel mai mult evectele,  sa se asigure ca toate tzarile se autoflageleaza, inclusiv cei mai libertini producatori de CO2 de pe cealalalta parte a Globului.  De ce sa ne mai miram ca 'total pe neasteptate' explodeaza o conducta si solutia 'normala' e ca guverne de pretutindeni sa cumpere voturi ieftine de la cei mai saraci si sa ne prefacem ca totul e ok, ca recesiunea e naturala, etc.

Sionut

Ai dreptate cu banii, dar am o intrebare : poti cumpara oxigen cu bani ?

oneLess

^



Hidrogenul îl pui în rezervorul mașinii ! :lol:

TVlad

Carbonu' ca carbonu' dar ce ne facem cu dependenta de China? Daca nu producem local panourile solare, nu am facut nimic. Ii imbogatim pe comunistii chinezi si ne punem la cheremul lor cum am facut si cu gazele tovarasului Putin.

nirolf

[mention]mirceaeliade [/mention] Zici că nu se poate purta o discuție serioasă, că studiul de la Ministerul Energiei al SUA nu e peer reviewed și ne dai chiar și link la ce înseamnă asta. Bun.

Ok, să zicem. Tu, vrând să porți o discuție serioasă pe tema asta, ne poți furniza, te rog, un studiu d-ăsta peer reviwed (sau și ne, fie), care să susțină punctul tău de vedere? Că la răspândit teorii ale conspirației si persiflat oamenii care și-au pierdut timpul să te lumineze văd că te pricepi.

mirceaeliade

#43
peer review la ce? ca se externalizeaza productia de orice inclusiv siliciu in China si se muta baza de productie a CO2 acolo in loc sa se produca in US? daca UE ar fi decis sa se autoflageleze DUPA ce si-ar fi desfacut baza de productie de siliciu pentru voltaice ar fi fost cu totul alta discutie

cat despre O2, el se produce destul cu si fara CO2.  defapt se produce mai mult cu mai mult CO2, pt ca hrana la plante e CO2 si poop-ul lor e O2.  nu calitatea aeurului e problema, ci cat de mult sunt dispusi oamenii sa  creasca temperaturile medii, dar absolut nimeni nu vrea sa discute cat sunt dispusi sa plateasca mai mult la schimb, si cu sume cat de cat exacte.

explozia la preturile din energie din ultimii 2 ani e doar inceputul. si in viitoru apropriat, accesul la un vehicul personal s-ar putea sa inceapa sa devina un lux

istvan78

Quote from: mirceaeliade on February 16, 2023, 04:41:51 PMChiar daca studiu tau e 100% precis, el nu discuta absolut deloc chestii din lumea reala gen bani. 

Intrebarea ta nu era despre bani, ci despre metoda de calcul a emisiilor de CO2. Te citez: "sunt curios daca acest nou organism UE va incerca sa cuantifice si CO2ul produs in Asia de est cand se fabrica siliciul pentru fotovoltaice" Nu e nimic despre bani in trebarea asta.

Eu ti-am raspuns la intrebarea ta, punctual. N-am vorbit despre bani, e o discutie mult mai complicata, si ai dreptate ca acea discutie are si multe implicatii politice. De asta nici n-am abordat subiectul.

Daca nu esti multumit cu materialul propus de mine, te rog sa prezinti materiale tehnice alternative, unele mai pe gustul tau, sa vad si eu pe ce te bazezi tu.
BTW, nu vad ce "peer-review" vrei tu la un raport al unei agentii guvernamentale, care nu face nimic mai mult decat sa sumarizeze rezultatele a 400 de studii publicate in toata lumea, atat de industrie cat si in mediul academic... ???