Piata imobiliara in Romania

Started by Ionut, November 01, 2016, 08:07:55 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ionut

Analist: Cei care cumpără acum locuinţe greşesc. Semnele care arată că preţurile imobiliarelor vor scădea

Creşterile masive ale preţurilor locuinţelor în ultimii patru ani, scăderea masivă a cererii de imobiliare şi faptul că oferta continuă să crească sunt doar câţiva dintre factorii care anunţă că preţurile din imobiliare vor scădea, în următoarea perioadă. Analistul Iancu Guda este de părere că cei care cumpără chiar acum se grăbesc. Conform Eurostat, preţul mediul al imobiliarelor a crescut în medie cu 40% în România între 2014-2018, cel mai rapid din Europa (media din UE este de 12% în perioada analizată). ,,Avansul preţului a fost de două ori mai rapid decât era justificat de scumpirea materiei prime şi a salariilor în construcţii. Realitatea este că preţul a fost majorat agresiv într-un context de cerere mai mare decât oferta în perioada 2014 – semestrul 1 2018", explică analistul Iancu Guda, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR). ,,În contextul în care trendul de prăbuşire a cererii va continua, iar oferta continuă să crească, preţul imobiliarelor o să scadă cu cel puţin 25% în 2019-2020", consideră analistul Iancu Guda.

Alte detalii in Adevarul

Ionut

DOCUMENT Care sunt preţurile reale cu care se vând locuinţe în Bucureşti

O locuinţă din Sectorul 2 al Bucureştiului s-a vândut anul trecut, în medie, cu peste 78.000 de euro, ţinând cont că per total au fost făcute 3.956 de tranzacţii în valoare totală de 309,3 milioane de euro. Cele mai multe asemenea operaţiuni, anume 3.343, au avut ca obiect apartamente, acestea echivalând cu o cotă de 84,5% din total. Pe de altă parte, 203 contracte au vizat case sau vile (5,1% din total), 95 terenuri (2,4%) şi 315 alte tipuri de imobile (8%).

Ca valoare a proprietăţilor vândute, însă, zona centrală (cu 80 de milioane de euro) este urmată de Pipera Sud (cu un total de 53,1 milioane de euro, pentru doar 301 tranzacţii), Tei (50,9 milioane de euro), Pantelimon (44,5 milioane de euro) şi, abia pe locul al cincilea, de Colentina (33,5 milioane de euro). Bineînţeles că discrepanţele între cele două clasamente nu fac decât să sublinieze valorile comparativ mai mari ale proprietăţilor tranzacţionate în centrul şi nordul Capitalei.

Datele sunt incluse într-un studiu de piaţă privind atât numărul vânzărilor de imobile consemnate în 2018, cât şi evoluţia preţurilor de vânzare la locuinţe, lansat de Primăria Sectorului 2 al Capitalei în colaborare cu Analize Imobiliare şi Imobiliare.ro. Raportul vizează toate tipurile de proprietăţi care au făcut obiectul unor asemenea contracte: apartamente, case, terenuri, dar şi locuri de parcare sau garaje. Informaţiile prelucrate de Analize Imobiliare provin de la Direcţia Venituri Buget Locale (DVBL) a Sectorului 2 şi reprezintă datele colectate din contractele imobiliare de vânzare înregistrate în vederea stabilirii bazei de impozitare.

În ceea ce priveşte valorile de tranzacţionare ale proprietăţilor rezidenţiale, de precizat ar fi apartamentele au consemnat în ultimul an şi jumătate doar creşteri uşoare ale preţului mediu unitar, anume în T4 2017 şi T3 2018. Din punctul de vedere al costului pe metru pătrat util, acest tip de imobile se situau, în ultimul trimestru, la un nivel maxim raportat la întregul an, respectiv 1.170 de euro (la egalitate cu trimestrul al doilea). În ultimul pătrar al anului trecut, preţul mediu de vânzare al unui apartament era cu 4,5% mai mare decât în perioada similară a anului precedent (când ajungea la 1.140 de euro pe metru pătrat util).

Adevarul

Ionut

Frână la scumpirile locuinţelor în 2018. Unde sunt cele mai ieftine apartamente şi cine a luat locul Clujului în topul majorărilor de preţuri

Potrivit celui mai recent raport de piaţă realizat de Imobiliare.ro şi Analize Imobiliare, proprietăţile rezidenţiale din România (apartamente, dar şi case) s-au apreciat cu 1,6% în cel din urmă trimestru din 2018 faţă de cele trei luni anterioare. Pe parcursul întregului an, preţurile solicitate de către vânzători s-au majorat, per ansamblu, cu 5,3%. Această cifră arată că tendinţa de temperare a scumpirilor de pe piaţa rezidenţială s-a accentuat vizibil anul trecut, în condiţiile în care în 2017 şi 2016 erau consemnate creşteri de 9,1% şi, respectiv, 12,4%. De menţionat este că, în ultimul trimestru din 2018, nivelul preţurilor se situa cu 27,6% sub sub cel înregistrat în urmă cu zece ani (T4 2008).

În ceea ce priveşte evoluţia preţurilor la apartamente, Braşovul s-a situat, dintre marile oraşe, în fruntea clasamentului scumpirilor – atât în T4 2018, cât şi pe parcursul întregului an. Aici, pretenţiile vânzătorilor de apartamente au consemnat un avans trimestrial de 1,6% şi, respectiv, unul anual de 7,5%, până la o valoare de 1.080 de euro pe metru pătrat util. În Timişoara, preţurile s-au majorat cu 1,2% în ultimul trimestru şi, respectiv, cu 7,1% în 2018, ajungând la o valoare de 1.200 de euro pe metru pătrat. În Constanţa, creşterea la trei luni a fost de 0,6%, iar cea anuală de 6,6%, suma medie solicitată pentru un apartament ajungând la 1.140 de euro pe metru pătrat.

Alte cifre in Adevarul

Ionut

RAPORT: Investiţiile imobiliare din Europa Centrală şi de Est au crescut anul trecut cu 5%, la 13,8 miliarde euro. Randamentele pentru clădirile de birouri ar putea să scadă în anumite capitale

Investiţiile imobiliare din Europa Centrală şi de Est au crescut anul trecut, faţă de 2017, cu 5%, la 13,8 miliarde euro, potrivit unui raport al companiei de consultanţă imobiliară Colliers International, publicat vineri. Pentru 2019, Colliers estimează că ratele dobânzilor din zona euro vor rămâne la zero, dar randamentele pentru clădirile de birouri ar putea să scadă în anumite capitale din regiune.

"În România, volumul tranzacţiilor imobiliare a scăzut în 2018 comparativ cu 2017, situându-se la puţin sub 950 milioane euro, un rezultat bun pentru piaţa locală. Pentru 2019, avem un optimism ponderat. Economia va continua să crească similar cu rata potenţială de creştere, care este dublă faţă de media UE. În mod normal, contextul economic, alături de un decalaj favorabil de randamente între produsele româneşti şi cele din alte regiuni din ECE, ar fi suficient pentru un rezultat bun în 2019, mai ales având în vedere că tranzacţiile în desfăşurare cu clădiri de birouri sugerează un volum posibil de peste 500 milioane euro. Cu toate acestea, riscurile în creştere, legate de zgomotul economic şi politic, sunt o sursă de îngrijorare", a explicat Silviu Pop.

News.ro

Ionut

RAPORT: Tranzacţiile cu terenuri în Bucureşti au ajuns la 245 milioane euro anul trecut, un nou record al ultimilor zece ani

Dezvoltatorii şi investitorii imobiliari au realizat anul trecut, în Bucureşti, achiziţii de terenuri cu o valoare cumulată de circa 245 de milioane de euro, un nou record al ultimilor zece ani, iar miza a crescut în cazul proiectelor cu destinaţie mixta, potrivit datelor firmei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox, publicate joi. Faţă de anul precedent, valoarea tranzacţiilor a crescut cu 13%, pe fondul menţinerii la cote ridicate a interesului din partea dezvoltatorilor din segmentul rezidenţial, dar şi pe fondul tranzacţionării unor loturi de mari dimensiuni pretabile pentru dezvoltarea unor proiecte mixte, potrivit companiei, care a monitorizat 31 de tranzacţii medii şi mari. "Piaţa terenurilor din Bucureşti a înregistrat al treilea an consecutiv de creştere, dar este cu 60% sub nivelul din 2007, cel mai bun an din punct de vedere al volumului tranzacţionat, cu un total de circa 628 de milioane de euro", se arată în comunicat.

Detalii pe News.ro

Ionut

Cluj, Bucureşti şi Timişoara: Preţurile apartamentelor, pe cartiere, la finele lui 2018

Cele mai mari diferenţe între preţurile apartamentelor pe cartiere, ajungând şi la peste 1.500 de euro pe metru pătrat util, pot fi observate în Bucureşti; la polul opus se situează Timişoara, unde pretenţiile vânzătorilor sunt vizibil mai apropiate, indiferent de zonă.

În deplin acord cu tendinţa înregistrată la nivel naţional, ritmul scumpirilor din cele mai mari pieţe rezidenţiale ale ţării a încetinit vizibil. Potrivit celui mai recent raport realizat de Imobiliare.ro şi Analize Imobiliare, în ultimele trei luni ale anului trecut, preţul mediu solicitat pentru un apartament s-a majorat în Cluj-Napoca cu 0,9%, până la o valoare de 1.530 de euro pe metru pătrat util (faţă de 1.520 euro pe metru pătrat util în trimestrul anterior). În ultimul trimestru al anului trecut, în Bucureşti, apartamentele s-au apreciat cu 1,1%, de la 1.280 la 1.300 de euro pe metru pătrat util. Cu un avans general de 1,2% la preţurile apartamentelor, Timişoara (foto) a ajuns, în ultimele trei luni din 2018, la o valoare medie de listare de 1.200 de euro pe metru pătrat util – păstrându-şi, astfel, locul în clasamentul naţional al oraşelor cu cele mai scumpe apartamente.

Detalii pe orase in Adevarul

Harry

CTP, cel mai mare dezvoltator și administrator pe termen lung de parcuri industriale și logistice premium din România și Europa Centrală și de Est, este prima companie de pe piața locală care atinge pragul istoric de 1 milion metri pătrați suprafață construită, împărțită în 15 parcuri situate în apropierea Bucureștiului și a altor nouă orașe, amplasate strategic în România.



Finalul lui 2018 a marcat atingerea a două praguri importante pentru CTP, atât la nivel național, cât și internațional: portofoliul companiei a crescut la 1 milion m² în România și la 5 milioane m² la nivel de grup. Numai în 2018, dezvoltatorul a finalizat și livrat peste 300.000 m² de spații logistice realizate conform celor mai înalte standarde tehnice utilizate în domeniul construcțiilor. CTP a crescut și din punct de vedere al portofoliului de clienți, ajungând la 50 de chiriași în cele 15 parcuri pe care le deține în România. Dintre aceștia, 85% sunt nume importante din domeniul logistic, iar 15% sunt companii de producție, fapt ce reflectă versatilitatea spațiilor construite de CTP, optime pentru orice arie de activitate și pentru companii de orice dimensiuni. Rata de neocupare din parcurile CTP este sub 5%, acest procent reprezentând un indicator al dezvoltării sănătoase a companiei. Dezvoltatorul și chiriașii săi au creat până în prezent mii de locuri de muncă, contribuind astfel la scăderea ratei șomajului din comunitățile unde sunt amplasate parcurile.

Ionut

Sectorul construcţiilor a scăzut anul trecut cu 4,1%

Lucrările de construcţii au înregistrat anul trecut o scădere de 4,1%, pe serie brută, faţă de anul anterior, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS). În 2017, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut pe total, ca serie brută, cu 5,4%. Anul trecut, volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a scăzut pe total cu 4,1%, scădere reflectată la lucrările de construcţii noi (-8,4%). Creşteri au fost la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+7,9%) şi la lucrările de reparaţii capitale (+1,5%). Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile rezidenţiale (-23,6%) şi la clădirile nerezidenţiale (-5,5%). Creştere a fost la construcţiile inginereşti (+8%).

News.ro

Harry


•   Volumul total al investițiilor imobiliare înregistrate în 2018 se ridică la 940 milioane euro, iar investitorii români au fost implicați în circa 25% dintre tranzacții;
•   Segmentul spațiilor de birouri a atras, pentru al patrulea an consecutiv, cel mai mare volum tranzacțional: 55% din totalul acordurilor încheiate în 2018;
•   Cele mai importante două tranzacții ale anului au însumat 270 milioane euro și au vizat un proiect de clădiri de birouri și un centru comercial;
•   Valoarea medie a unei tranzacții a fost în 2018 de 29 milioane euro, în scădere cu 5% față de 2017.

București, 18.02.2019. CBRE, liderul mondial și național pe piața de consultanță imobiliară, a anunțat concluziile referitoare la evoluția pieței locale de investiții imobiliare, pe segmentele spațiilor de birouri, comerciale și industriale. Volumul tranzacțiilor încheiate în 2018 se situează la 940 milioane euro, un nivel similar cu cel înregistrat în 2017, dar cu 30% mai ridicat față de valoarea raportată în 2016. Pentru al patrulea an la rând, sectorul spațiilor de birouri a atras cel mai mare număr de tranzacții, cu 55% din totalul acordurilor încheiate în 2018. Clasamentul este completat, la distanță considerabilă, de spațiile comerciale care au cumulat 33% din tranzacții, de segmentul spațiilor industriale, cu 7% și de hoteluri și alte tranzacții, care au însumat restul de 5%. Piața imobiliară bucureșteană a avut cea mai intensă activitate și în 2018, cu 77% din totalul investițiilor înregistrate la nivel urban național. Investitorii autohtoni au fost cei mai activi, implicându-se în aproape 25% din totalul tranzacțiilor, urmați de fondurile sud-africane, care au avut o pondere de 18% și de investitorii portughezi, cu 13%.

Potrivit CBRE, cele mai mari tranzacții din 2018 au avut loc în a doua jumătate a anului, pe segmentele spațiilor de birouri și spațiilor comerciale. Cea mai mare tranzacție a fost vânzarea proiectului de birouri The Bridge (I și II), care a trecut din posesia dezvoltatorului Forte Partners către Dedeman, în urma unui acord în valoare de 150 milioane euro. A doua tranzacție, ca valoare, a vizat schimbarea structurii acționariatului ParkLake Shopping Center și s-a ridicat la 120 milioane euro. Astfel, Sonae Sierra a devenit unic acționar al centrului comercial, prin achiziția participației de 50% deținute de Caelum Development. Topul celor mai valoroase tranzacții din 2018 este completat de alte cinci acorduri:
•   Vânzarea complexului de clădiri de birouri Oregon Park (I și II), dezvoltat de Portland Trust, către Lion's Head Investment, pentru 110 milioane euro;
•   Vânzarea Militari Shopping Center, centrul comercial din Vestul Bucureștiului, către fondul de investiții sud-african, Mas Real Estate, cu 95 milioane euro;
•   Vânzarea proiectului de birouri The Landmark, către fondurile de investiții Revetas Capital și Cerberus Capital Management, pentru 65 milioane euro;
•   Vânzarea primei clădiri din complexul de birouri Campus 6, proiect al dezvoltatorului suedez Skanska, către compania austriacă CA Immo, cu 53 milioane euro;
•   Vânzarea clădirii de birouri Crystal Tower, către compania cehă de investiții, PPF Real Estate, pentru 43 milioane euro.

În 2018, volumul tranzacțional total s-a menținut aproape la același nivel din 2017 și a atins 940 milioane euro, iar valoarea medie a tranzacțiilor a scăzut cu 5% față de anul precedent, până la
29 milioane euro. Birourile din capitală au suscitat cel mai mare interes, cu 97% din totalul tranzacțiilor înregistrate pe acest segment. În cazul spațiilor comerciale, 69% dintre acorduri au vizat proiecte din București, iar restul s-au desfășurat în alte orașe din România.

Randamentul prime (randamentul înregistrat de proiectele de clasă A, din zonele cel mai bine cotate) este în scădere pentru toate sectoarele analizate: industrial, birouri și retail. Evoluția randamentului prime pe plan local se aliniază trendului manifestat în Europa Centrală și de Est, ceea ce este un semn că piața este activă, cu un nivel bun al investițiilor și tranzacțiilor. Decalajul dintre România și alte țări din regiune, ca Ungaria și Slovacia, s-a diminuat, însă există loc pentru noi scăderi ale acestui randament în toate sectoarele pieței imobiliare autohtone. Astfel, cel mai mic randament prime a fost înregistrat de sectorul spațiilor comerciale, cu 6,5%, urmat de segmentul spațiilor de birouri, cu 7% și de spațiile industriale, cu 7,75%.

"Piața investițiilor imobiliare a avut un an bun, cu o dinamizare resimțită în cel de-al doilea semestru. Un semnal clar al maturizării pieței românești este interesul crescut manifestat de noii investitori. Astfel, mărimea și potențialul industriei imobiliare autohtone a atras jucători importanți, aflați la prima interacțiune cu piața locală, cum sunt Hagag Development, MAS Real Estate, ForeVest Capital Partners sau Lion's Head, care au achiziționat în principal proiecte de clădiri de birouri și de retail. În 2019 ne așteptăm ca activitatea investițională să aibă un ritm similar cu cel din 2018, datorită unor acorduri importante care sunt momentan în diferite faze de negociere. Estimăm că randamentele prime vor continua să scadă ușor, în special pe piața spațiilor de birouri", a declarat Răzvan Iorgu, Managing Director al CBRE Romania.






Ionut

Ce tip de apartamente şi care zone sunt la mare căutare în 2019

Cele mai căutate locuinţe din Bucureşti rămân apartamentele cu două şi trei camere, zona fiind cel mai important criteriu de alegere a unui imobil, arată specialiştii. Pentru a livra produse solvabile, dezvoltatorii planifică apartamente cu suprafeţe medii cuprinse între 50-55 mp pentru unităţile cu două camere, şi 70-75 mp pentru cele cu trei. Cele mai apreciate sunt cele bine compartimentate, care beneficiează de spaţii de depozitare.

,,Din discuţiile avute cu expozanţii SIB aceştia se aşteaptă ca în 2019 creşterea preţurilor să încetinească, pe fondul demarării mai multor proiecte mari dar şi al condiţiilor generale de finanţare, influenţate de ordonanţa 114. Pe de altă parte, noua lege recent intrată în vigoare cu privire la cota de TVA redusă la 5% pentru tranzacţii multiple cu locuinţe va aduce un plus de cerere, atât din partea celor care deţin un apartament cumpărat cu TVA de 5% şi vor să facă un upgrade – o cameră în plus şi o zonă mai bună – cât şi a celor care vor să îşi plaseze economiile în imobiliare şi investesc în achiziţia de studio-uri sau garsoniere pentru a le oferi spre închiriat", spune Dora Pătraşcu, PR Manager, Salonul Imobiliar Bucureşti.

Adevarul

Ionut

Modificări la programul Prima Casă. Câţi bani sunt disponibili în acest an

,,Ca plafon (pentru Prima Casă,n .r.), am prins cam 2 miliarde de lei, în acest an. Deci, va continua, numai am spus că, în discuţia pe care am avut-o la Banca centrală, pentru a-l face mai social. (...) Până la final de februarie, vom avea forma propusă a fi modificată, dar nu se schimbă aspecte esenţiale. Finanţarea există - a fost bugetat. Programul continuă", a menţionat, duminică seara, Eugen Teodorovici, într-o emisiune la Antena 3. ,,Probabil, (modificările) vor fi suprafaţa casei, persoanele cu venituri mai mici. Este un program social, până la urmă. Este Prima Casă. Nu-ţi iei casă de 500 de metri, prima casă. Îţi iei o casă pentru familie, atât cât poţi", a explicat Teodorovici.

Adevarul

Ionut

Salonul Imobiliar Bucureşti: Investiţii de peste 100 milioane euro în noi proiecte, prezente în premieră la salon

Noi proiecte rezidenţiale cu peste 6.000 de apartamente, investiţii estimaTe la peste 100 milioane de euro, vor fi prezente în premieră la ediţia a şasea a Salonului Imobiliar Bucureşti (SIB), care începe vineri, 1 martie la Palatul Parlamentului, au anunţat, luni, organizatorii.

Despre noile proiecte pe News.ro

Ionut

Programul Prima Casă: devine social sau nu?

Programul Prima Casă nu va deveni un program social, iar condiţiile de acordare a creditelor rămân aceleaşi, a spus miercuri Eugen Teodorovici. Aceste declaraţii vin în contextul în care chiar ministrul Finanţelor spunea că programul Prima Casă va fi continuat astfel încât să fie accesat doar de cei care au într-adevăr nevoie. ,,Rămâne acelaşi mecanism. Au fost discuţii pentru a-l schimba într-un program mai social, la propunerea BNR. Nu mai avem în plan schimbări pentru Prima Casă", a spus ministrul.

Adevarul

Ionut

Cu cât s-au scumpit locuinţele în februarie. Preţurile în marile oraşe

Pe parcursul lui februarie 2019, preţurile apartamentelor au consemnat creşteri în majoritatea marilor oraşe monitorizate constant de Imobiliare.ro. În ciuda creşterilor consemnate luna trecută, nivelul actual al pretenţiilor vânzătorilor nu este, per ansamblu, cu mult mai mare decât cel valabil în perioada similară a anului trecut. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, suma medie solicitată pentru apartamentele disponibile spre vânzare la nivel naţional (noi şi vechi) s-a majorat cu 0,3% în februarie, de la 1.229 de euro pe metru pătrat util (la finele lui ianuarie), până la 1.233 de euro pe metru pătrat util. Faţă de aceeaşi perioadă din 2018, când o unitate locativă se vindea cu 1.197 de euro pe metru pătrat util, valoarea actuală este cu doar 3% mai mare. Această diferenţă redusă confirmă menţinerea tendinţei de stabilizare a pieţei, resimţită şi la nivelul preţurilor.

Detalii in Adevarul

Ionut

Andrei Jerca, CBRE: Segmentul spaţiilor logistice şi industriale va avea cea mai importantă creştere

La finalul lui 2018, stocul modern de spaţii logistice şi industriale a atins  3,8 milioane de metri pătraţi la nivel naţional, dintre care 81% se află în clădiri de clasă A şi 70% în proprietăţi din apropierea oraşelor regionale, segmentul de retail fiind principalul motor de creştere pentru această piaţă, potrivit datelor raportate de compania de consultanţă imobiliară CBRE România.

ZF