Piata imobiliara in Romania

Started by Ionut, November 01, 2016, 08:07:55 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Ionut

Discuţii pentru o nouă tranzacţie. Fondul Suveran al Chinei vrea să vândă depozitele Logicor din România

Fondul Suveran al Chinei (China Investment Corpo­ration) are în plan vânzarea depozitelor Logicor din Ro­mâ­nia, potrivit unor date din piaţă, într-o tranzacţie esti­mată la circa 30 mil. euro. În 2017 chinezii au ajuns la un acord de preluare a companiei logistice Logicor de la fon­dul american Black­stone pentru 12,25 miliarde de euro. Anterior, cea mai mare tran­zac­ţie cu spaţii logis­tice în România a fost reprezentată de vânzarea cen­tru­lui Renault de la Oarja, cumpărat cu 42 mil. euro de Globalworth.

Logicor este pre­zent şi în Ro­mânia, având pes­te 155.000 de metri pătraţi de spaţii logistice şi indus­triale în patru loca­lităţi şi deţine mai mult de un milion de metri pătraţi de teren pentru dezvoltare. Printre cei mai importanţi chiriaşi pe care Logicor îi are în România se numără IKEA, Coca-Cola, DPD, Profi Rom Food, Heineken, CTDI. Blackstone a intrat pe piaţa locală la finalul anului 2015, atunci când a achiziţionat portofoliul logistic al companiei austriece Immofinanz, într-o tranzacţie la nivel european de peste 500 de milioane de euro.

ZF

Ionut

Dezvoltatori imobiliari în România: care sunt cele mai importante nume în 2019

Dezvoltatorii imobiliari din România au fost loviţi din plin de criza financiară izbucnită în 2008-2009. Preţurile la locuinţe au scăzut dramatic, multe dintre companiile de construcţii fiind nevoite să se închidă peste noapte. Pe piaţa imobiliară au supravieţuit cei puternici, care au început să reconstruiască ansambluri rezidenţiale începând cu anul 2013. Începutul anului 2019 este benefic pentru piaţa imobiliară, fiind într-o uşoară creştere în comparaţie cu aceaşi perioadă a anului trecut în ceea ce priveşte numărul de autorizaţii de construcţie eliberate.

,,În luna ianuarie 2019, s-au eliberat 2028 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în creştere cu 1.0%, faţă de luna ianuarie 2018", transmite Institului Naţional de Statistică. Peste 100 de dezvoltatori imobiliari au construit sau încă au şantiere în curs pentru realizarea de ansambluri rezidenţiale în România. Într-un top pe oraşe conduce Bucureştiul, acesta fiind urmat de Cluj-Napoca, Braşov, Timişoara şi Iaşi. Cele mai căutate locuinţe sunt apartamentele cu două camere, în timp ce casele şi vilele din apropierea oraşelor câştigă tot mai mult teren şi au o cerere tot mai mare.

Detalii in Adevarul

Ionut

Preţurile apartamentelor au crescut uşor în martie. Cu cât se vine metrul pătrat de construcţie

Vânzătorii de apartamente din marile oraşe ale ţării au crescut uşor preţurile în luna martie, în special datorită avansului înregistrat de preţurile apartamentelor noi, dar au fost înregistrate scăderi de preţ pe segmentul apartamentelor vechi. Astfel, suma medie solicitată pentru un metru pătrat de apartament (nou sau vechi) a ajuns, în martie, la 1.237 de euro pe metru pătrat util, cu 0,3% mai mult decât la finele lui februarie, când era 1.233 de euro pe metru pătrat util, potrivit imobiliare.ro. În trei dintre cele şase mari oraşe monitorizate, aşteptările vânzătorilor s-au majorat faţă de luna precedentă, iar în celelalte trei s-au diminuat.

Detalii in Adevarul

Ionut

Numărul locuinţelor noi scoase la vânzare se apropie de apogeul din 2008. De ce sunt cumpărătorii mai sceptici

La nivelul anului 2008, oferta de noi locuinţe ajunsese la aproximativ 61.000 de unităţi, la nivel naţional. La finele anului trecut, acelaşi segment a cunoscut a ajuns la circa 48.000 de unităţi, cea mai apropiată valoare faţă de perioada de comparaţie, iar în primele luni ale lui 2019 acest segment a crescut cu 5%. Până la finele acestui an, reprezentaţii Imobiliarium estimează o creştere a numărului de noi locuinţe cu circa 10%, până la 53.000 de unităţi, comparativ cu decembrie 2018.

Adevarul

Ionut

Preţurile cerute pentru apartamente în România au ajuns la nivelul din 2010

În primul trimestru al anului în curs, proprietăţile rezidenţiale din România s-au apreciat cu 0,8% faţă de ultimele trei luni din 2018, şi au ajuns la nivelul din 2010, potrivit celui mai nou recent raport de piaţă realizat de imobiliare.ro. ,,Tendinţa de temperare a ritmului de creştere a preţurilor, identificată de Analize Imobiliare încă din a doua jumătate a anului 2017, s-a menţinut şi în primul trimestru din 2019. Preţurile şi-au continuat traiectoria ascendentă într-un ritm şi mai redus decât anul trecut, astfel încât diferenţa anuală a preţurilor proprietăţilor rezidenţiale a ajuns la 4,6%, în condiţiile în care, în cele trei luni anterioare, acelaşi indicator se situa la o valoare de 5,3%", spune Dorel Niţă, head of data and research în cadrul Imobiliare.ro.

Adevarul

Ionut

STUDIU: Aproape jumătate dintre românii care vor să-şi cumpere o casă au văzut peste 10 posibile locuinţe fără a lua decizia de achiziţie

Aproape jumătate dintre românii (47%), care vor să-şi cumpere o casă, au văzut deja peste 10 posibile locuinţe, fără a lua decizia de achiziţie, în timp ce 22% dintre aceştia nu au vizionat niciuna, deşi se află în pline căutări, potrivit unui studiu publicat, marţi, de platforma OLX. "Întrebaţi care este diferenţa dintre aşteptări şi realitate atunci când vine vorba despre căutarea unei locuinţe, jumătate dintre respondenţi au declarat că procesul de achiziţie a decurs aşa cum se aşteptau (50%), 36% dintre aceştia sunt mai nemulţumiţi, iar 14% - mai mulţumiţi decât se aşteptau", se arată în studiu.

News.ro

Ionut

Dezvoltatorul de spaţii logistice WDP investeşte 25 mil. euro în trei depozite. Pe lista proiectelor WDP pentru următorii 3 ani se află investiţii de aproape 200 de milioane de euro

WDP, unul dintre cei mai mari dezvoltatori de spaţii logistice şi industriale de pe plan local, a mai aşezat pe lista proiectelor de investiţii alte trei nume. WDP va investi 16 milioane de euro într-un depozit pentru furnizorul de componente pentru industria auto Sogefi la Oradea. Depozitul va avea 34.000 mp şi urmează să fie livrat în trimestrul patru al acestui an. De asemenea, compania va investi cinci milioane de euro într-un centru de distribuţie pentru compania de stocare şi gestionare de informaţii şi bunuri Iron Mountain, care va fi finalizat în trimestrul patru din 2021. Depozitul va avea 10.500 mp. În plus, compania va dezvolta şi un depozit de 8.600 mp în Stefăneştii de Jos (lângă Bucureşti) pentru furnizorul de produse pentru industria telekom Toya. Acesta va fi finalizat la finalul acestui an.

În total, aceste investiţii se ridică la circa 25 de milioane de euro şi se adaugă la alte proiecte pe care compania le are în derulare. Anul trecut, WDP, prezent în România printr-un joint venture cu omul de afaceri Jeroen Biermans, şi-a crescut participaţia în compania din România până la 80% faţă de 51% cât avea anterior.

ZF

Ionut

Cât costă chiria în cele mai mari oraşe din ţară

Piaţa închirierilor de apartamente s-a menţinut, în primul trimestru al acestui an, la un nivel stabil din punctul de vedere al preţurilor solicitate de către proprietari, arată o analiză realizată de Imobiliare.ro. Şi pe acest segment de piaţă, la fel ca pe cel al preţurilor de vânzare pe metru pătrat, Cluj-Napoca se situează pe primul loc în clasamentul celor mai mari preţuri medii. Aici, un apartament cu două camere de tip confort 1, construit între anii 1980 şi 2000, poate fi închiriat în continuare cu 400 de euro pe lună. O uşoară scădere a pretenţiilor proprietarilor a avut loc în Bucureşti, unde preţul mediu solicitat pentru o locuinţă similară a ajuns la 360 de euro pe lună (faţă de 370 de euro pe lună).

Alte detalii si orase in Adevarul

Ionut

Imobiliare.ro: Cât costă apartamentele vechi versus cele noi în marile oraşe

Preţurile apartamentelor, atât ale celor vechi, cât şi ale celor noi, au continuat să oscileze şi în luna aprilie, unele preţuri pe metrul pătrat crescând, în timp ce altele au scăzut. Cu ajutorul specialiştilor în tranzacţii imobiliare în cele ce urmează vă prezentăm preţurile apartamentelor din marile oraşe ale ţării. După ce în martie preţurile s-au majorat uşor, în aprilie pretenţiile vânzătorilor de apartamente au scăzut pe plan naţional şi, potrivit indicelui Imobiliare.ro, suma medie solicitată la nivel de ţară s-a diminuat cu 0,7% faţă de luna anterioară, de la 1.237 la 1.228 de euro pe metru pătrat util, susţin specialiştii imobiliare.ro, citaţi de news.ro.

Detalii in Adevarul

Ionut

Sectorul construcţiilor a accelerat în martie, cu un avans de 23,4%

Lucrările de construcţii au crescut cu 23,4% în martie, pe serie brută, faţă de aceeaşi lună a anului anterior, nivel crescut faţă de cel din luna precedentă, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS). În februarie, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, pe serie brută, cu 10,6%. În martie, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 23,4%, respectiv cu 18,7%.

News.ro

Ionut

GRAFIC Care este oraşul cu cele mai scumpe terenuri din România. Surpriză: Nu este Bucureştiul!

Cluj-Napoca a devenit oraşul cu cele mai scumpe terenuri pentru dezvoltări industriale din România, preţurile de aici, în locaţii de maxim interes, fiind şi de aproape două ori mai mari decât cele cerute pentru o locaţie din Bucureşti, arată o analiză a companiei de consultanţă imobiliară Dunwell, specializată în sectorul Industrial.

,,Preţurile terenurilor construibile/intravilane se situează la un nivel constant, dar cu mici excepţii – este vorba despre terenurile situate în zone de maxim interes pentru dezvoltări de tip office, retail sau rezidenţial din Bucureşti, Cluj, Timişoara sau Iaşi, care au avut preţuri cu circa 10-15% mai mari decât media. Un teren bine amplasat şi care dispune de un PUZ (Plan Urbanistic Zonal) aprobat este mai atractiv şi, în consecinţă, mai scump. În ceea ce priveşte segmentul Industrial/Logistic, cele mai ridicate preţuri s-au înregistrat în Cluj-Napoca, Bucureşti zona de Nord – Est (noua intrare în Bucureşti din zona Stefăneştii de Jos), Bucureşti zona de Est şi Bucureşti zona de Vest", a declarat Laurenţiu Badea, managing partner Dunwell.



Adevarul

Ionut

Investiţiile imobiliare din România depăşesc 117 milioane de euro, în primul trimestru

Volumul investiţiilor imobiliare din România din primul trimestru al anului a fost de 117,5 milioane euro, situându-se la un nivel similar cu Ungaria, unde s-au înregistrat 123 milioane de euro, arată datele companiei de consultanţă imobiliară CBRE. Piaţa locală de investiţii s-a situat peste cea din Slovacia, care a ajuns la 86,5 milioane de euro în primele trei luni ale anului, dar sub pieţele din Cehia, Austria şi Polonia, fiecare realizând volume investiţionale de peste 700 milioane de euro. Cea mai importantă tranzacţie vizează sectorul spaţiilor comerciale şi constă în achiziţionarea la nivel naţional a portofoliului de parcuri de retail al Prime Kapital, de către MAS Real Estate, printr-un acord de 113 milioane de euro.

Detalii in Adevarul

Ionut

Expert imobiliar: Clienţii caută locuinţe gata finalizate, să se poată muta imediat, sunt mult mai documentaţi. Nordul Capitalei rămâne cea mai cautată zonă

Clienţii care caută locuinţe sunt mult mai atenţi acum, mult mai documentaţi şi optează mai degrabă pentru acelea gata finalizate, cu infrastructura finalizată, în care să se poată muta imediat, a declarat pentru News.ro Ahmet Buyukhanli, directorul general al Cosmopolis, cel mai mare complex rezidenţial din România, care subliniază că nordul Capitalei rămâne cea mai cautată zonă.

"Cuvântul cheie e maturitate. Am putea să vorbim ore în şir despre complexitatea proiectelor imobiliare din nordul Capitalei. Anii când toată lumea era dispusă să investească în ridicarea de imobile, pentru că investiţia se recupera rapid, au dispărut. Şocul a fost pentru cei care încercau să devină dezvoltatori imobiliari peste noapte întrucât clienţii sunt cei care au forţat piaţa să se maturizeze. În 2019 nu îţi mai cumperi doar patru pereţi şi un acoperiş. Clienţii caută calitatea, clienţii se documentează. Clienţii nu se mai mulţumesc cu prezentări virtuale ale unor ansambluri care vor fi finalizate cândva, cumva. Au apus acele vremuri", a declarat pentru News.ro Ahmet Buyukhanli, directorul general al Cosmopolis.

News.ro

Ionut

Surpriză pe piaţa imobiliară din Bucureşti. Ce se întâmplă cu preţul apartamentelor

Preţurile locuinţelor din România au scăzut pentru a doua lună consecutiv, în mai, dar ieftinirile au avut loc numai în Bucureşti şi în Constanţa, arată o analiză realizată de Imobiliare.ro. După ce s-au diminuat cu 0,7% la nivel naţional pe parcursul lunii aprilie, preţurile apartamentelor (noi şi vechi) au mai consemnat o scădere de 0,4% în mai. Potrivit indicelui Imobiliare.ro, suma medie cerută pentru o asemenea unitate locativă la nivel de ţară a ajuns la 1.223 de euro pe metru pătrat, faţă de 1.228 de euro pe metru pătrat la finele lunii anterioare.

Detalii in Adevarul

Ionut

Avans spectaculos pentru sectorul construcţiilor. România, cea mai mare creştere din UE

România a înregistrat în luna aprilie cel mai mare avans al producţiei în construcţii din UE, faţă de martie, şi al doua cea mai mare creştere faţă de aprilie 2018, arată Eurostat. Cele mai mari creşteri în producţia în construcţii, în aprilie faţă de martie, au fost înregistrate în România (6,2%), Belgia (1,8%) şi Spania (1,6%). Cele mai mari scăderi au avut loc în Slovenia (7,4%), Ungaria (3,8%) şi Franţa (2,3%), potrivit datelor Eurostat. La nivelul UE, a fost înregistrată o scădere medie de 0,6%, iar la nivelul zonei euro o descreştere de 0,8%. În ceea ce priveşte creşterea de la an la an, în aprilie 2019 faţă de aprilie 2018, Ungaria a înregistrat cea mai mare creştere a producţiei (40,1%), urmată de România (31,2%) şi Polonia (14,9%). Scăderi au fost înregistrate în Slovacia (3,9%) şi Franţa (0,8%).

Adevarul