Piata imobiliara in Romania

Started by Ionut, November 01, 2016, 08:07:55 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Ionut

"Imobiliarele" sunt si ele extrem de importante in economie si dezvoltarea proiectelor imobiliare se face in stransa legatura cu infrastructura de transport, deci se merita un thread dedicat pentru proiectele din domeniu.

Avem mai multe thread-uri (pe fiecare regiune) pentru cladiri (retail, rezidential), deci am sa va rog sa le folositi pe acelea pentru investitii punctuale si fotografii. Aici discutam despre piata imobiliara in ansamblul ei, la nivel national si/sau regional/local.

Ionut

Românii au făcut peste 703.500 de tranzacţii imobiliare în primele nouă luni, în creştere cu 8,6%

Numărul de tranzacţii imobiliare din România a continuat să crească în ritm susţinut în luna septembrie, astfel că în primele nouă luni s-au înregistrat pe piaţa imobiliară 703.509 de tranzacţii, cu peste 56.000, sau 8,6%, mai multe faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, a anunţat luni Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI).

În luna septembrie au fost tranzacţionate 85.838 de imobile în toată ţara, în creştere cu 1,4% faţă de luna precedentă. Comparativ cu luna septembrie 2015, numărul tranzacţiilor a crescut cu aproape 7.500. Cele mai multe tranzacţii imobiliare au fost înregistrate în luna septembrie în Bucureşti  (8.024), Ilfov (4.691) şi Cluj (4.349). Cumulat pe primele nouă luni ale anului 2016, cele mai multe tranzacţii imobiliare au fost înregistrate în Bucureşti ( 69.678), Ilfov (40.158) şi Timiş (32.836). Judeţele în care au fost înregistrate cele mai puţine imobile tranzacţionate în aceeaşi perioadă sunt: Gorj ( 6.538), Covasna ( 6.415) şi Bistriţa-Năsăud ( 6.161).

Numărul operaţiunilor de cadastru şi carte funciară efectuate la nivel naţional în primele nouă luni ale anului a fost de 4,7 milioane, în scădere cu 167.155 comparativ cu perioada similară a anului 2015. Cele mai multe operaţiuni de cadastru şi carte funciară au fost înregistrate în Bucureşti, Timiş şi Ilfov, iar cele mai puţine operaţiuni au fost înregistrate în judeţele Covasna, Sălaj şi Mehedinţi, în perioada ianuarie- septembrie 2016.

Tot în primele nouă luni ale anului 2016, numărul ipotecilor şi al privilegiilor înscrise în cartea funciară în România a fost 148.267, în creştere cu aproape 15.000 faţă de aceeaşi perioadă a anului 2015, ceea ce înseamnă o majorare cu 11,2%. La începutul lunii august, şeful diviziei New Homes din cadrul firmei de consultanţă imobiliară Coldwell Banker, Gabriel Voicu, a afirmat că primul semestru al acestui an a fost cel mai bun din istoria modernă a pieţei imobiliare din România, în special pe zona rezidenţială, unde au fost acordate 21.000 de credite prin programul Prima Casă, cu 40% mai multe decât anul trecut.

News.ro

Ionut

Si inca trei stiri, rezidential & industrial.

Borc: România are 73 de parcuri industriale, în timp ce Ungaria are 220.
Constanța nu are nici măcar un parc industrial

Profit.ro

România depozitelor. Retaileri precum Carrefour, Emag sau Profi
au generat cea mai mare cerere de spaţii logistice

Economica.net

Apartamentele nou-construite,
căutate de 57% dintre potenţialii cumpărători cu bugete mai mici de 40.000 euro

Economica.net

GDPR

Sa traiasca domnul "Betonitza"!

Senatorii au aprobat, marți, un proiect de lege care prevede că dezvoltatorii imobiliari, atât firme, cât și persoane fizice, sunt scutiți de plata taxelor și impozitelor pentru imobilele locale construite exclusiv în scopul comercializării. Proiectul urmează a fi dezbătut și de Camera Deputaților.

Proiectul de modificare a Codului Fiscal a fost adoptat de senatorii în ciuda opoziției Guverrnului, care a ridicat ca principală obiecție faptul că sunt reduse în acest mod veniturile bugetare, precum și faptul că orice proprietar trebuie să plătească impozit.

http://www.profit.ro/povesti-cu-profit/real-estate-constructii/senat-dezvoltatorii-firme-si-pfa-sunt-scutiti-de-taxe-locale-pentru-imobile-de-la-finalizarea-constructiei-pana-la-vanzare-15600591

TibiV

Nea "Betonitza" face un ansamblu si ii trebuie 10 ani sa gaseasca cumparatori.
In astia 10 ani gaseste doar chiriasi...
Nefiind vandute, nu plateste impozit, dar ia chirie....

Cool... :D
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

GDPR


Ionut

Investiţii în logistică: FM Logistic face cu 20 mil. euro un depozit pentru medicamente şi cosmetice

FM Logistic România, unul dintre cei mai mari jucători  din sectorul de logistică şi transport, investeşte 20 de milioane de euro într-un depozit de 20.000 de metri pătraţi pentru medicamente, echipamente medicale şi cosmetice, potrivit şefului companiei. Compania a demarat lucrările pentru dezvoltarea celui de-al treilea depozit în Dragomi­reşti (autostrada Bucureşti-Piteşti), judeţul Ilfov.

,,Estimăm că anul viitor va fi gata acest depozit. 10.000 de metri pătraţi vor fi alocaţi pentru farma (medicamente şi echipamente medicale) şi 10.000 de metri pătraţi pentru cosmetice. Avem deja un depozit de 3.500 de metri pătraţi pentru medicamente şi 900 de metri pătraţi pentru echipamente medicale, dar nu este sufi­cient şi de aceea construim acest nou depozit", potrivit lui Cătălin Olteanu, directorul general al FM Logistic.

ZF

Ar trebui in curand largita la 3 benzi A1 in zona Ilfov-Bucuresti...

Ionut

Prima Casă va mai dura cinci ani

Ministerul Finanţelor are în plan să prelungească programul Prima Casă pe cinci ani, nu anual, cum a fost până acum. Mai trebuie stabilite plafoanele de garantare şi unele detalii privind calitatea locuinţelor care pot fi luate cu garanţie de la stat, a declarat pentru ECONOMICA.NET ministrul Anca Dragu.

Prima Casă - "Ne-am gândit că programul trebuie să fie multi-anual, nu ca până acum, pentru a avea o predictibilitate. Toţi cei interesaţi trebuie să aibă posibilitatea să-şi facă un plan pe termen mediu, să poată conta pe acest tip de program pe o anumită perioadă. Nu să ia cine ştie ce decizii personale pentru că nu ştiu dacă Prima Casă mai continuă sau nu. Avem în calcul o strategie pe 5 ani, tocmai, să înlăturăm acest sentiment de nesiguranţă. La document se mai lucrează, dar vă pot spune că nu luămîn nici un chip  în calcul ca programul să fie exclusiv pentru construcţiile noi", a declarat ministrul Finanţelor, Anca Dragu, pentru ECONOMICA.NET.

"Am pornit analiza acestui program de la zero, am analizat inclusiv daca e sau nu nevoie de 'Prima Casă' în condiţiile în care au existat temeri că acest program ar distorsiona piaţa. Am avut mai multe întâlniri cu toţi actorii pieţei pentru a avea o imagine cât mai realistă a lucrurilor. Datele puse la dispoziţie de instituţii precum Comisia de Prognoză arată că România stă rău la numărul de locuinţe faţă de mărimea populaţiei şi comparativ cu celelalte state ale Uniunii Europene. În plus, tinerii sunt descurajaţi de avansul pentru creditele ipotecare. E nevoie în continuare de un program guvernamental pentru a recupera acest decalaj. Am analizat de asemenea cum este recepţionat programul şi am constatat ca s-a dublat numărul de cereri anul acesta. Ne-am uitat să vedem dacă e un şoc temporar. Dar nu, nevoia de spaţii locative este foarte mare", a argumentat ministrul Anca Dragu.

Economica.net

TibiV

Anul trecut, cand era abia "candidat de ministru" audiat in Parlament, spunea ca nu stie daca "are sens ca statul sa mai aloce niste resurse pentru program, din moment ce bancile de pe piata au deja oferte apropiate..."

Dar intre timp a venit Darea In Plata... :lol:
Mama proștilor este mereu gravidă... :)

Ionut

Speculatii? Unirii View? :D




Renault confirmă ce anunţa ZF în mai 2016:
Grupul francez va opera într-un singur sediu din 2019


Grupul Renault, care ru­lea­ză afa­ceri de peste 4,5 mi­liarde de euro în Ro­mâ­­nia, a anunşat că-şi mută toate operaţiunile într-un singur sediu din vestul Capitalei, fără a anunţa însă numele dezvoltatorului. ZF a scris încă din mai despre această mutare, iar Liviu Tudor, dezvoltatorul care găzduieşte în prezent o parte din birourile Grupului Renault în România, a spus într-un interviu pentru ZF că s-a retras din licitaţia pentru proiectul unic al francezilor. Viitorul sediu va avea o su­pra­faţă de 40.000 mp, care ar putea fi construit de omul de afa­ceri de origine israeliană Simon Roth.

«Angajaţii Grupului Renault care activează în sediile din Bucureşti şi contribuie în fiecare zi, prin munca lor, la performanţa companiei se vor grupa, începând din 2019, într-un sediu unic. Acest proiect de localizare a activităţilor noastre - care se derulează în Bucureşti, în diferite zone – într-un singur spaţiu, va contribui la consolidarea colaborării între echipe şi la eficienţa companiei.  În alegerea amplasamentului am ţinut cont, în egală măsură, de mobilitatea zilnică a colegilor noştri către celelalte amplasamente ale Grupului,  platforma industrială de la Mioveni şi Centrul Tehnic Titu,  prin ieşirea pe autostrada Bucureşti – Piteşti »,  a declarat Yves Caracatzanis, preşedinte – director general Dacia şi director general Grup Renault România.   

ZF

Ionut

#10
JLL: Cererea de birouri și de spații industriale a depășit la nouă luni nivelul din întreg anul trecut

Activitatea de închiriere pe piața de birouri și cea industrială și de logistică a consemnat în primele nouă luni ale anului creșteri semnificative față de 2015, potrivit datelor JLL. Astfel, companiile au închiriat spații de birouri în București pentru cel puțin 11.000 de noi locuri de muncă, cererea fiind generată în continuare de firmele din domeniul IT și servicii. Pe segmentul spații logistice și industriale, suprafața închiriată a atins un nivel record, de peste 350.000 metri pătrați, cea mai mare înregistrată vreodată în România într-un an, tot Bucureștiul fiind vedeta.

Profit.ro




Si inca doua scurte:

Legea privind împrumutul pentru construcţia de locuinţe ANL destinate tinerilor, promulgată
Economica.net

STUDIU: Preţurile apartamentelor au scăzut în octombrie în mai multe oraşe mari, inclusiv în Bucureşti
News.ro

Harry

^^ Si una de rau.

Marks and Spencer pleaca din Romania unde detine 6 magazine : 4 in Bucuresti, unul la Constanta si unul la Iasi.

Ionut

Ministerul Dezvoltării vrea să schimbe Legea locuinţei

Ministrul Dezvoltării, Vasile Dîncu, a declarat că doreşte schimbarea Legii locuinţei, dar şi cea a calităţii în construcţii. Printre schimbările propuse se numără şi reglementarea raportului dintre proprietari şi chiriaşi, dar şi ce trebuie să facă proprietarii de locuinţe pentru a menţine construcţia în siguranţă. ,,Trebuie să facem ceva și în ce privește haosul urbanistic. Săptămâna viitoare vom aduce în Guvern legile construirii, Legea 50/1991 și Legea 10/1995, pe care dorim să le modificăm, pentru a facilita raționalizarea politicilor urbane. Noua lege a locuinței ar trebui să elimine segregarea spațială: am văzut câteva proiecte în țară unde primarii au construit în afara orașului locuințe pentru tineri sau familii defavorizate - așa ceva nu trebuie să se mai întâmple", a declarat Vasile Dîncu, ministrul Dezvoltării, în cadrul dezbaterii publice a Strategiei Naţionale a locuirii.

Schimbarea acestor legi reprezintă primul obiectiv general al Strategiei Naţionale a Locuirii, pusă în dezbatere publică încă din această vară. Astfel, noua formă a Legii locuinței va fi înlocuită cu un cadru general în care vor fi clarificate următoarele:

- drepturile și obligațiile care decurg din proprietatea asupra locuinței. Vor fi precizate drepturile și obligațiile proprietarilor care decurg din proprietatea asupra locuinței: menţinerea construcţiei în condiţii de siguranţă, întreţinerea construcţiei şi instalaţiilor aferente şi luarea tuturor măsurilor în vederea neprejudicierii altor persoane/proprietari.

- criteriile de eligibilitate pentru acordarea unei locuinţe publice ţinând cont de veniturile beneficiarilor. Vor fi reconsiderate criteriile de eligibilitate pentru facilitarea accesului la locuințe publice a categoriilor sociale cu cea mai mare nevoie, dar și categoriile de beneficiari. Alocarea locuințelor publice va fi realizată în baza criteriilor din normele de implementare. Vor exista prevederi care vor specifica că fondurile publice vor fi utilizate pentru ajutorarea celor cu venituri insuficiente pentru a își acoperi nevoile sub aspectul locuirii;

- cadrul legal pentru interzicerea locuirii în structuri nesigure. Prevederile legale vor avea o clauză prin care autorităţilor publice vor asigura sprijin adecvat gospodăriilor afectate și care vor fi supuse evacuării (locuire în structuri nesigure, care reprezintă pericol pentru viața proprietarilor/locatarilor). Va fi oferită cazare temporară în locuințe publice sau ajutor sub forma unor subvenţii/vouchere prin care gospodăriile pot închiria temporar locuințe private. Pentru consolidarea locuințelor nesigure a căror proprietari refuză evacuarea se va recurge la instituirea unui mecanism de expropriere și consolidare a respectivelor locuințe;

- segregare spațială. Va fi definită segregarea spațială în cadrul noii forme a legii locuinței. MDRAP va monitoriza toate programele de locuire pentru a stabili dacă acestea sunt implementate, respectând principiul desegregării spațiale și prevenind marginalizarea socială (segregarea socială). Vor fi respectate prevederile Art. 16 din Convenția cadrul pentru protecția minorităților naționale.
Reglementarea raporturilor dintre proprietar şi chiriaş

În plus, noua lege îşi propune să reglementeze raporturile dintre proprietar şi chiriaş. Astfel, vor fi stipulate drepturile şi obligaţiile proprietarilor de locuinţe şi drepturile şi obligaţiile chiriaşilor. Noua Lege a locuinţei va obliga autorităţile administraţiei publice să construiască locuinţe pentru persoanele cu dizabilităţi şi vârstnici, în procent de minimum 2% din locuinţele publice construite, dar nu mai puţin de o unitate locativă pe condominiu. Tot prin noua lege va fi interzisă evacuarea forțată din imobile aflate în proprietatea publică a autorităţilor publice centrale/locale fără consultarea prealabilă a celor evacuaţi şi fără a fi urmată de asigurarea unor locuinţe alternative. Noua Lege a locuinţei va conţine prevederi legislative care să stabilească procedura şi criterii aplicabile persoanelor evacuate, aflate în riscul iminent de a fi evacuate sau persoane fără adăpost astfel încât acestea să beneficieze de acces la locuințe publice sau servicii sociale de cazare.

Economica.net

Ionut

Sectorul construcțiilor a revenit pe plus în septembrie, cu un avans de 0,7%

Lucrările de construcții au înregistrat în septembrie o creștere de 0,7% față de aceeași lună din 2015, după declinul sever din august, în special ca urmare a majorării construcției de clădiri nerezidențiale, potrivit datelor publicate, luni, de Institutul Național de Statistică (INS). În august, lucrările de construcții au scăzut cu 5,3% față de aceeași perioadă din 2015,  cel mai mare declin din octombrie 2014, scrie News.ro.



Cumulat pe primele nouă luni, construcțiile au avansat cu 1,9% față de perioada similară a anului trecut. Statisticile oficiale arată că, în luna aseptembrie 2016, s-au înregistrat creșteri, comparativ cu a noua lună din anul trecut, la două din cele trei mari categorii de construcții. Lucrările la clădiri rezidențiale au urcat cu 2,7% față de septembrie 2015, iar cele la clădiri nerezidențiale au crescut cu 7,6%.  În schimb, lucrările de construcții inginerești s-au redus cu 3,1%.

Profit.ro

Ionut

NEPI începe în 2017 construcția unui centru comercial în Râmnicu Vâlcea
și extinde mallurile din Sibiu și Galați


Compania de investiții imobiliare New Europe Property Investments (NEPI) vrea să lanseze la început de 2017 construcția unui centru comercial de circa 28.000 metri pătrați în Râmnicu Valcea (Râmnicu Valcea Mall), a cărui finalizare este estimată pentru finalul anului viitor, potrivit unui raport al companiei. De asemenea, NEPI vrea să extindă centrele comerciale Shopping City Galați, cu 21.000 metri pătrați închiriabili, și Shopping City Sibiu, cu 11.000 metri pătrați.

Profit.ro