News:

API te vrea în echipa din București!

Main Menu

Piata imobiliara in Romania

Started by Ionut, November 01, 2016, 08:07:55 AM

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Harry

Navodari - a se citit Mamaia Nord unde cred ca in total sunt vreo 10.000 de unitati locative

Ionut

CBRE: Piaţa spaţiilor de birouri din Bucureşti a atins cel mai scăzut nivel al ratei de neocupare din ultimii 9 ani

"Rata de neocupare a atins un minim istoric pentru ultimii 9 ani, situându-se la 8%, iar stocul modern de spaţii de birouri din capitală a ajuns la 2,79 milioane de metri pătraţi",
se arată în comunicat. Conform datelor CBRE, în primele şase luni au fost tranzacţionaţi 149.000 metri pătraţi.

"Din punct de vedere al livrărilor, prima parte a anului a înregistrat un ritm relativ lent, cu 28.000 m2 finalizaţi şi daţi în folosinţă, dar estimările agenţiei pentru al doilea semestru al anului sunt optimiste: 158.000 m2 sunt în construcţie şi vor fi terminaţi până la finalul anului", se arată în comunicat. Din stocul total de spaţii de birouri, 47% sunt în clădiri de clasă A, potrivit CBRE.

"Scăderea ratei de neocupare este un semnal clar că segmentul de spaţii de birouri din Bucureşti are nevoie de cât mai multe proiecte noi, pentru a face faţă cererii care creşte accelerat. Un aport important în majorarea gradului de ocupare îl au companiile de co-working, cum este Spaces, care au o activitate din ce în ce mai mare şi se extind cu rapiditate", a declarat Mihai Păduroiu, Head of Advisory & Transaction Services – Office al CBRE România.

Din cei 149.000 m2 tranzacţionaţi în primul semestru, 80% se găsesc în clădiri de birouri de clasă A. Din punct de vedere al tipului de tranzacţie, circa 20% este reprezentat de reînnoiri şi renegocieri, iar restul de aproximativ 80% se împarte între: cereri noi de închirere (15%), relocări (22%), pre-închireri (36%) şi extinderi (7%).

News.ro

Ionut

RAPORT: Apartamentele s-au ieftinit în Capitală, în august, dar continuă să se scumpească în alte oraşe mari

Pretenţiile vânzătorilor de apartamente din Bucureşti s-au diminuat cu 1,2% în august, ceea ce a contribuit decisiv la scăderea preţului mediu la nivel naţional, dar au continuat să crească în alte oraşe mari din România, în special în Iaşi şi Cluj-Napoca, potrivit datelor publicate vineri de portalul Imobiliare.ro.  "În acest context, apartamentele disponibile spre vânzare la nivel naţional (atât noi, cât şi vechi) s-au ieftinit, potrivit indicelui Imobiliare.ro, cu 1,2% luna trecută, de la 1.212 euro pe metru pătrat util (la finele lui iulie), până la 1.197 de euro pe metru pătrat util", se arată în raport.

În Bucureşti, pretenţiile vânzătorilor de apartamente s-au diminuat cu 1,2% luna trecută, de la 1.318 la 1.302 euro pe metru pătrat util. "Scăderi au fost consemnate pe ambele segmente de piaţă analizate: locuinţele din blocurile vechi s-au depreciat însă mai puţin, cu 0,6% mai exact (de la 1.239 la 1.231 euro pe metru pătrat util), în vreme ce unităţile locative nou-construite au resimţit un declin de 2% în decurs de o lună (de la 1.374 la 1.346 de euro pe metru pătrat util)", se arată în comunicat.

News.ro

Ionut

ANALIZĂ: Populaţia din Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Braşov sau Sibiu va creşte foarte mult şi toate segmentele imobiliare se vor îmbunătăţi cantitativ şi calitativ. Stocul de birouri moderne se va dubla până în 2030

Piaţa imobiliară din România s-a schimbat radical în zece ani de la criza financiară globală, astfel că averea imobiliară rămâne cu aproape 40% mai mică decât înaintea crizei, iar retailul stradal, cândva o forţă pe piaţa din Bucureşti, a scăzut masiv în importanţă. De asemenea, pe piaţa de birouri tranzacţiile se încheie mai greu, în timp ce preţurile terenurilor, de exemplu în Capitală, au scăzut chiar mai mult de jumătate faţă de nivelul lor din 2007-2008, conform companiei de consultanţă imobiliară Colliers International Romania, care a făcut vineri predicţii pentru viitorii zece ani.

Multe detalii pe News.ro

Ionut

Belgienii de la WDP anunţă investiţii suplimentare de 75 de milioane de euro în România

Dezvoltatorul belgian de spaţii logistice şi industriale WDP a anunţat luni investiţii suplimentare de 75 de milioane de euro în România, iar valoarea portofoliului total al bunurilor imobiliare se va apropia de 500 de milioane de euro până la sfârşitul anului viitor. "După finalizarea acestui nou pachet de investiţii, valoarea totală a portofoliului imobiliar va ajunge la aproximativ 450 de milioane de euro, apropiindu-se astfel, de valoarea de 500 de milioane de euro (sau 15% din portofoliul total WDP) până la sfârşitul anului 2019", se arată în comunicat. În localitatea Ştefăneştii de Jos, de lângă Bucureşti, WDP va începe construcţia a două noi depozite, cu suprafaţă totală de aproximativ 80.000 metri pătraţi. Aceste imobile se dezvoltă pe parcela care a fost achiziţionată la sfârşitul anului 2017, potrivit companiei.

"Noua clădire, cu o suprafaţă totală de 58.000 m², este un nou depozit de logistică alimentară pentru Metro. Clădirea va fi finalizată în etape, până la începutul anului 2020 şi va cuprinde atât o zonă de depozitare fără temperatură controlată, cât şi o zonă de depozitare cu răcire şi congelator, pentru distribuirea produselor alimentare", se arată în comunicat.

News.ro

Ionut

Sectorul construcţiilor a scăzut în august cu 10,3%. În primele opt luni, scăderea este de 4,6%

Lucrările de construcţii au înregistrat în august o scădere de 10,3% pe serie brută, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, în principal din cauza rezultatelor mai slabe înregistrate pe zona clădirilor rezidenţiale, potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS). În primele opt luni, volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a scăzut cu 4,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

News.ro

Ionut

RAPORT: Companiile au închiriat 73.500 mp de birouri în Bucureşti în trimestrul al treilea

Piaţa de birouri din Capitală a înregistrat un volum total de tranzacţii de închiriere de 75.300 mp în trimestrul al treilea din 2018, dintre care cererea nouă a fost de 20.400 mp, conform datelor publicate marţi de compania de consultanţă imobiliară Colliers International, în contextul în care solicitările au provenit în mare măsură din partea segmentelor de servicii profesionale şi IT&C. "Suprafaţa totală închiriată – care include, pe lângă închirierile propriu-zise, renegocierile şi prelungirile de contracte – a fost de aproximativ 73.500 mp, în creştere cu 18% faţă de 2017. În schimb, cererea nouă a înregistrat valori mai mici, de 20.400 mp, la jumătate faţă de nivelul de anul trecut. Pe ansamblul primelor 9 luni ale anului, în mod clar se observă o temperare a activităţii de închiriere şi o echilibrare a pieţei de birouri", a declarat Silviu Pop.

În primele nouă luni ale anului, cea mai mare parte a cererii a venit din partea companiilor care oferă servicii profesionale (26% - inclusiv co-working), urmate îndeaproape de companiile de IT&C (25%) şi de firme cu profil energetic şi industrial (19%), potrivit Colliers. De asemenea, doar din partea segmentului de co-working a rezultat un procent de 20% din cererea netă, respectiv 10,4% din cererea totală.

News.ro

Ionut

Reportaj BBC despre România: Ţara în care 96% din locuinţe sunt proprietate privată

România are cel mai ridicat procentaj din lume de cetăţeni care trăiesc în locuinţe proprietate privată, însă acest lucru nu înseamnă că e uşor să cumperi o casă, arată BBC într-un amplu reportaj realizat de jurnalista Ioana Moldovan. Potrivit datelor Eurostat, 96% din români trăiesc în locuinţe pe care le deţin sub formă de proprietate privată. Însă politicile guvernamentale, schimbări economice, mai puţine opţiuni pentru închiriere şi presiunea socială în creştere pentru a deveni proprietar au făcut din experienţa de a deţine o casă un lucru foarte diferit între generaţii, scrie publicaţia.

Adevarul

Ionut

STUDIU În 2019, preţurile locuinţelor vor stagna. Ce se întâmplă cu Prima Casă şi cât vor fi dobânzile

Tabloul complet al pieţei imobiliare din 2019 vine atât cu estimări pozitive, cât şi cu recomandări de precauţie în tranzacţionări pentru agenţi şi clienţi, susţine RE/MAX într-un studiu dat luni publicităţii. Potrivit acestuia, preţurile locuinţelor vor stagna anul viitor, la nivel naţional, în contextul în care fondurile pentru Prima Casă vor scădea cu 25%, iar nivelul ROBOR la trei luni nu va depăşi 3,5%, potrivit estimărilor dintr-un studiu realizat de RE/MAX România, în parteneriat cu platforma Imobiliare.ro, şi publicat luni. "Analiştii estimează că în 2019 preţurile locuinţelor vor stagna, eventual pot înregistra o uşoară creştere, urmând ca până în 2022, la nivelul marilor oraşe, acestea să ajungă la valori mai mari, cu precădere în zonele cu potenţial crescut de dezvoltare economică", se arată în comunicat.

Adevarul

Ionut

Imobiliarele în 2019: Ne paşte o criză precum cea din 2008?

În imobiliare, condiţiile actuale de piaţă sunt semnificativ diferite, astfel că în 2019 nu se anunţă o criză similară celei din urmă cu zece ani. În contextul ciclicităţii fireşti a pieţei imobiliare, trendul ascendent pe care se înscrie rezidenţialul autohton din 2014 încoace alimentează speculaţiile cu privire la iminenţa unei crize similare celei din 2008. Datele Imobiliare.ro şi Analize Imobiliare (platforma lansată şi susţinută de portal) arată însă că actualul context de piaţă este semnificativ diferit faţă de cel din 2008.

Un prim argument în acest sens este dat de faptul că preţurile locuinţelor se situează, deocamdată, la un nivel semnificativ mai scăzut decât cel din perioada de boom. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, suma medie solicitată de către vânzătorii de apartamente (noi şi vechi) din întreaga ţară este cu aproape 40% mai mică decât cea consemnată în momentul de vârf al pieţei. Astfel, un apartament poate fi achiziţionat în momentul de faţă cu 1.242 de euro pe metru pătrat (la finele lui noiembrie 2018), faţă de 2.058 de euro pe metru pătrat (în martie 2008).

În al doilea rând, este semnificativ faptul că, deşi proprietăţile rezidenţiale continuă, per ansamblu, să se aprecieze, ritmul de creştere a preţurilor a încetinit totuşi mult în 2018 – acesta situându-se, totodată, mult sub cel consemnat în perioada de boom. Potrivit datelor Analize Imobiliare, în cel de-al treilea pătrar al anului în curs, proprietăţile rezidenţiale din România s-au apreciat cu doar 0,7% faţă de cele trei luni anterioare (în scădere de la câte 1,4% în primele două trimestre).

Un al treilea important aspect care face ca actualul context de piaţă să fie semnificativ diferit faţă de cel din 2008 este reprezentat de evoluţia salariilor. Potrivit datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS), salariul mediu net lunar pe economie s-a majorat cu aproape 140% în ultimii (mai bine de) zece ani, de la 1.134 de lei în martie 2008, la 2.720 de lei în octombrie 2018.

Adevarul

Ionut

Analiştii menţin recomandările: Mai aşteptaţi până cumpăraţi locuinţe! Preţurile ar putea să scadă cu mai mult de 25-30%

Românii să mai aştepte în continuare până să cumpere o locuinţă, deoarece condiţiile din piaţă arată din ce în ce mai clar că preţurile ar putea scădea chiar cu mai mult de 25-30% în următorii doi ani, spune analistul financiar Iancu Guda. Guda estima, acum două luni, că preţurile la imobiliare o să scadă cu minim 25%-30% în perioada 2019-2020. ,,Având în vedere noutăţile de pe finalul anului, sunt convins că această corecţie se va întâmpla, scăderea posibilă fiind chiar mai mare", adaugă el acum. Acum două luni, Guda făcea o listă cu 10 argumente prin care susţinea această scădere a preţurilor, printre care menţiona: finanţarea din ce în ce mai scumpă, măsurile Băncii Naţionale a României de limitare a gradului de îndatorare la credite, scădere abruptă a numărului de imobile vândute, posibila închidere a programului Prima Casă sau faptul că preţul mediu al imobiliarelor a crescut deja cu 42% în ultimii trei ani.

Adevarul

Ionut

Dezvoltatorul belgian WDP a ajuns la 700.000 mp de spaţii logistice în România

,,Portofoliul de proprietăţi al WDP în România oferă un potenţial pentru a dezvolta încă peste 500.000 mp de spaţii în mai multe zone din ţară". WDP, dezvoltator de spaţii logistice şi industriale, a ajuns la circa 700.000 de metri pătraţi de spaţii logistice şi industriale în România în mai mult de zece zone din toată ţara şi mai are alte 300.000 de metri pătraţi de depozite în lucru.

ZF

Ionut

2019: Se schimbă regulile la credite, inclusiv la Prima Casă

După un 2018 lipsit de turbulenţe în imobiliare, 2019 şi-a luat startul sub semnul unor schimbări de fundal cu bătaie lungă, scrie Imobiliare.ro. Astfel, data de 1 ianuarie marchează intrarea în vigoare a noilor reglementări ale Băncii Naţionale a României (BNR) privind condiţiile de creditare. Aprobate spre finele anului trecut, normele vizează gradul total de îndatorare acceptat la accesarea unui împrumut, calculat ca pondere a obligaţiilor totale lunare de plată raportate la venitul net lunar.

În 2019, plafonul maxim permis de către băncile de pe piaţa autohtonă este substanţial mai scăzut, ajungând până la un maximum de 40% din venitul net la creditele în lei. Modificarea este una cât se poate de notabilă, având în vedere că, în urmă cu doar un an, acelaşi indicator ajungea până la aproximativ 60%, în funcţie de bancă – depăşind, în unele cazuri, chiar şi acest nivel. Pe de altă parte, de constrângeri sensibil mai accentuate vor fi afectaţi cei care ar intenţiona să acceseze un împrumut în valută, plafonul aplicat pentru acest tip de credite fiind de doar 20%. ,,Regulamentul se aplică atât instituţiilor bancare, cât şi IFN", precizează oficialii BNR.

Alte detalii in Adevarul

Ionut

RAPORT: Preţul mediu cerut de vânzătorii de apartamente din România a crescut anul trecut cu 6,4%, până la 1.239 euro pe metrul pătrat

Suma medie solicitată pentru apartamentele noi şi vechi, disponibile spre vânzare la nivel naţional, a ajuns, la finele lui decembrie 2018, la 1.239 euro pe metru pătrat util, cu 6,4% mai mult decât în decembrie 2017, ritm scăzut în comparaţie cu 2016 şi 2017, potrivit platformei Imobiliare.ro. Suma înregistrată la finalul lui decembrie 2018 este în scădere cu 0,2% faţă de luna precedentă, de la o valoare de 1.242 de euro pe metru pătrat. Pe tot parcursul anului trecut, indicele Imobiliare.ro a consemnat un avans de 6,4% al preţurilor, în condiţiile în care, în decembrie 2017, pretenţiile vânzătorilor se situau la o medie de 1.164 de euro pe metru pătrat util.

Detalii multe pe News.ro

Ionut

Preţul locuinţelor a crescut în toată Europa, mai puţin în Italia şi România. Cu cât a scăzut în trimestrul trei

Oficiul European de Statistică (Eurostat) a informat vineri că preţurile llocuinţelor a crescut în toate statele europene, în cel de-al treilea trimestru al anului trecut, excepţie făcând Italia şi România. Potrivit statisticii, preţul locuinţelor a crescut cu 1,6% în zona euro şi cu 1,5% în Uniunea Europeană, în trimestrul trei din 2018 comparativ cu precedentele trei luni, în timp ce Italia şi România au înregistrat cel mai semnificativ declin din UE. În România, preţul locuinţelor a înregistrat o creştere anuală de 5,7% în trimestrul trei din 2018, după un avans de 4,7% în precedentele trei luni.

Detalii in Adevarul